👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Jjkm97 wrote:Oj ale bym była za takie coś. Nie mówił Ci nic że jadą? 😲 Może to jego mama zaproponowała, a mu było ciężko odmówić?
Powiedział tylko, że jedzie do nich w odwiedziny. Ona ma dobre serce, ale za bardzo się miesza we wszystko. A mąż z kolei taki, że z mamusią musi takie rzeczy skonsultować, bo chce mieć drugą opinię. Czekam aż mi na porodówkę wjedzie i będzie między giry patrzyła..... 🙄 -
wellwellwell wrote:Ok i nie ma zadnego problemu z tym, nie?
Bo jak mialam te prenatalne z nfz to dostalam milion druczkow do podpisania, ze oswiadczam, ze nigdzie indziej nie skorzystalam z badan itp.
No ale jak sobie robie drugi raz z mojego prywatnego pakietu to chyba nikomu nic do tego?
Ja wlasnie sie zapisalam na pierwszy raz do luxmedu, bo moj lekarz ma teraz urlop i powiedzial, ze dopiero na koniec lipca zrobimy polowkowe, bo mamy czas. A ze i tak bym sie musiala umowic do kogos innego w miedzyczasie na wizyte, zeby nie miec przerwy 1,5 miesiaca to uznalam, ze juz sie zapisze na polowkowe w tym luxmedzie, zeby chociaz jakies dokladniejsze to usg bylo, bo nie wiem jaki tam sprzet maja.ale z prenatalnych u mojego gina nie chce rezygnować, bo mu ufam i wiem, ze ma sprzet top.
Ilka96 ja chodze do prywatnej kliniki, ale maja podpisana umowe z NFZ, ze moga wykonywac prenatalne w ramach funduszu. Moj gin do ktorego chodze na wizyty prywatne mi wystawil normalnie skierowanie na te badania w ramach nfz i nie placilam za to.
Nie mialam z tym zadnego problemu, skierowanie do placowki nfz dala mi moja ginka do ktorej chodze prywatnie, a z pracy mam pakiet medicover wiec tez korzystam ile sie da.
Jednak dzisiejsze prenatalne w Medi przyprawily mnie o zawał.. Usg robil taki starszy juz facet, dlugo sprawdzal serce i w pewnym momencie sprawdzal te komory i powiedzial ze widzi jakas malutka dziurke w przegrodzie miedzykomorowej ale „moze sie mylic” i zlecil echo serca dla potwierdzenia. W opisie mam wpisane „podejrzenie POFD ZASTAWKOWEGO VSD” „LVOT - PODEJRZENIE POD ZASTAWKOWEGO RVOTDziwne ze poprzedni lekarz nic takiego nie wylapal. W opisie jest jeszcze stwierdzenie WARUNKI BADANIA b trudne BMI SUV SUBTOTAL VISUALISATION - mam nadzieje ze to przez to po prostu obraz usg byl utrudniony i to tylko blad.
Juz zdarzylam wylac morze lez ze stresu, mam nadzieje ze podczas echa będzie wszystko ok -
Klekotka wrote:Nie mialam z tym zadnego problemu, skierowanie do placowki nfz dala mi moja ginka do ktorej chodze prywatnie, a z pracy mam pakiet medicover wiec tez korzystam ile sie da.
Jednak dzisiejsze prenatalne w Medi przyprawily mnie o zawał.. Usg robil taki starszy juz facet, dlugo sprawdzal serce i w pewnym momencie sprawdzal te komory i powiedzial ze widzi jakas malutka dziurke w przegrodzie miedzykomorowej ale „moze sie mylic” i zlecil echo serca dla potwierdzenia. W opisie mam wpisane „podejrzenie POFD ZASTAWKOWEGO VSD” „LVOT - PODEJRZENIE POD ZASTAWKOWEGO RVOTDziwne ze poprzedni lekarz nic takiego nie wylapal. W opisie jest jeszcze stwierdzenie WARUNKI BADANIA b trudne BMI SUV SUBTOTAL VISUALISATION - mam nadzieje ze to przez to po prostu obraz usg byl utrudniony i to tylko blad.
Juz zdarzylam wylac morze lez ze stresu, mam nadzieje ze podczas echa będzie wszystko ok
Współczuję kochana ,nie martw się na zapas ,tym bardziej że pierwszy nic nie wyłapał
Ja też mam białe rozstępy na udach i biodrachKlekotka lubi tę wiadomość
-
Klekotka wrote:Nie mialam z tym zadnego problemu, skierowanie do placowki nfz dala mi moja ginka do ktorej chodze prywatnie, a z pracy mam pakiet medicover wiec tez korzystam ile sie da.
Juz zdarzylam wylac morze lez ze stresu, mam nadzieje ze podczas echa będzie wszystko ok
Kochana wspolczuje stresu, ale slyszalam sporo opinii, ze Medicover i Luxmed ma kiepski sprzet, wiec moze to tylko blad? Kiedy masz polowkowe u swojego lekarza?
Dobrze, ze dali ci skierowanie na to echo serca, tam bardzo dokladnie wszystko sprawdzaja, wiec bedziesz miala jasnosc. Moj lekarz tez wysyla na echo serca „profilaktycznie” bo on uwaza, ze lepiej to sprawdzic mimo ze nie ma wskazan. 🤷♀️Klekotka lubi tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:Dzien dobry po weekendzie 🧡
Zumi jak zwykle rozwaliła system recenzja 😀ale mamy dosc podobne wnioski. Mi też sie dosc ciężko podbijało venicci ale chyba I tak będę celować w ten wozek. Gondola jest na tyle duza ze kto wie, moze wystarczy nawet do lipca a wtedy ta wentylacja i siateczka jak bobas leży na brzuszku moze być kluczowa. Do spacerówki nie jestem przekonana. Co do baliosa i gondoli wydaje mi sie być lepsza opcja na dziecko styczen-luty czyli koniec zimowania, ciężko mi uwierzyć ze ona wystarczy na więcej niż 6m, chyba ze dla wczesniaka.
Co do spiworkow, kurcze wydaje mi się ze co jak co ale ten produkt to śmiało można kupowac uzywany, przecież bobas będzie tak opatulony ze spiworek będzie bez plam.
Czekam na recenzje tutisa bo nadal mnie kusi, też jak ktoś pisał widzialam sporo dobrych opinii.
Wellwellwell, ten adamex zico new też wygląda ciekawie, w mojej okolicy widzialam uzywke za 1400 tylko różowy kolor.🤣 jedyne czego sie boje to ze moze być ciężko sprzedać, bo to raczej mało popularna marka.
Co do l4 - ja od dwóch tygodni ale dni mi przelatuja 🤭 więcej spie, czasem drzemki w ciągu dnia, więcej gotuje i lepiej sie odżywiam, dużo leżę i czytam ksiazki, ale i tak bardzo czesto lapie mnie zmeczenie po peostych zajęciach- muszę w końcu zrobić sobie liste konkretnych rzeczy do zrobienia bo wbrew pozorom to już prawie połówka ciazy 😀 jestem też na grupie jakiejś na fb i tam Laski już tyle rzeczy mają 😶😶
Ktoś też polecał niedawno książkę Mamy dla Mamy - też ja przeczytalam, bardzo fajna i dużo informacji,można znaleźć sporo egzemplarzy na vinted/olx
Co do śpiworka to według mnie lepiej kupić nowy chyba że dokładnie go obejrzysz przed zakupem. Ja o swój dbałam - prałam w programie i płynie dla wełny, ale moja koleżanka swój kilka razy wrzuciła na program dziecięcy i oprócz tego że słabo wyglądał to ona wyjmowała z niego zimne dziecko😑 -
Kasiek7 wrote:Ja też jem teraz dużo. A dziewczyny które mają już bejbiki czy was brzuch po pierwszej ciąży ma czerwone rozstępy ?
Ja nie mam rozstępów. Po pierwszej ciąży mi wyszło bardzo mało i to dopiero po porodzie- one szybko zniknęły, a teraz narazie nic nie mam. -
Natha wrote:Hej Dziewczyny, mam pytanko, szczególnie do tych które są w ciąży pierwszy raz
Czy jest tu ktoś jeszcze kto w okolicy 21 tygodnia wciąż nie ma brzuszka? Rodzina już powoli zaczyna przypuszczać że ich wkręcamy 😅 ja dalej w ogóle nie zmieniłam garderoby i zapominam często że jestem w ciąży, chociaż mały kopie czasem dość intensywnie, a waży już ponad 350 g i rośnie szybciej niż przewiduje termin 😵💫
Obawiam się że nagle brzuch mi wystrzeli i się nie pozbieram z kręgosłupem i rozstępami. Ma ktoś może jakieś złote myśli w tym temacie?
Buziaki i dużo zdrowia dla wszystkich ♥️
Miałam tak w pierwszej ciąży. Brzuch zaczął być widoczny dopiero w 6 miesiącu i nagle zaczął rosnąć z prędkością światła. Bolal mnie kręgosłup i kolana ale też bardzo wtedy spuchłam. Jeśli chodzi o rozstępy to tak jak napisałam wyżej 🙂
A teraz wywaliło mi brzuch bardzo szybko tak dla odmiany 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 14:05
-
Jjkm97 wrote:My tak samo 🫣 mam może 1 body i 2 pary spodenek na rozmiar 50 ale więcej nie kupuje. Też bedziemy podwijać a jakby urodził się naprawdę maluszek to mąż kupi, wypierze i wyprasuje jak będziemy w szpitalu po porodzie 😁
Chyba że może jak będę w lumpeksie i znalazłabym ładne ubranka na 50 to parę kupię, ale narazie jestem przywiązana do łóżka- znowu miałam obfite krwawienie, na szczescie z dzidzią wszystko dobrze. Trafiłam jeszcze w szpitalu na lekarza-kutasa, bo inaczej nie mogę tego nazwać. Najpierw był niemiły i rzucał jakieś nieprzyjemne teksty nawiązujące do poronienia. Potem jak doszło do niego przez położne,że moja mama pracuje w tym szpitalu to zmiana o 180 stopni. To jest chore, że kobieta w ciąży w potrzebie nie mając "znajomości" jest narażona na nieprzyjemne traktowanie w stresującej sytuacji. Chyba pogotowie jest tego, żeby pomagać w nagłych sytuacjach a nie się srać do kobiety, że szuka pomocy.
Złożyłbym oficjalną skarge na takie zachowanie. -
wellwellwell wrote:Ok i nie ma zadnego problemu z tym, nie?
Bo jak mialam te prenatalne z nfz to dostalam milion druczkow do podpisania, ze oswiadczam, ze nigdzie indziej nie skorzystalam z badan itp.
No ale jak sobie robie drugi raz z mojego prywatnego pakietu to chyba nikomu nic do tego?
Ja wlasnie sie zapisalam na pierwszy raz do luxmedu, bo moj lekarz ma teraz urlop i powiedzial, ze dopiero na koniec lipca zrobimy polowkowe, bo mamy czas. A ze i tak bym sie musiala umowic do kogos innego w miedzyczasie na wizyte, zeby nie miec przerwy 1,5 miesiaca to uznalam, ze juz sie zapisze na polowkowe w tym luxmedzie, zeby chociaz jakies dokladniejsze to usg bylo, bo nie wiem jaki tam sprzet maja.ale z prenatalnych u mojego gina nie chce rezygnować, bo mu ufam i wiem, ze ma sprzet top.
Ilka96 ja chodze do prywatnej kliniki, ale maja podpisana umowe z NFZ, ze moga wykonywac prenatalne w ramach funduszu. Moj gin do ktorego chodze na wizyty prywatne mi wystawil normalnie skierowanie na te badania w ramach nfz i nie placilam za to.
Nie ma z tym problemu NFZ to NFZ a pakiet w luxmed to co innego. Mi lekarz w luxmed dał skierowanie i na te prenatalne na NFZ i na prenatalne z luxmedu
-
@Klekotka wiem że mi to łatwo mówić ale na prawdę uważam że nerwy tu nie pomogą, spróbuj się wyciszyć. 🧘♀️
Wiadomo stres robi swoje zupełnie Cie rozumiem i wspieram w tym czasie. Nie mniej jednak najlepiej będzie jak sprawdzisz to dla świętego spokoju i zapewne wyjdzie że to nic takiego tylko lekarz ŚLEPY. Moja kosmetyczka miała tak że ją straszyli że córka będzie mieć Zespół Downa i że na sercu jakieś same kropki i to jakieś tam już cholera wie co i ona żyła w takim lęku przez 5 miesięcy a córka urodziła się zdrowa i żadnych problemów sercem nie ma do dziś a ma 4 lata i ślicznie mówi "spierdalaj" 🤣Klekotka lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
11.07.2025 II prenatalne -
TP 18.11.2025. 🤞 -
Klekotka też przychodzę z pocieszeniem. U mnie podejrzenie było hipotrofii, wcześniej "ciaza do poronienia, nie mam tu nic do ratowania", "dziecko nie ma składników odżywczych przez te skurcze", "nawet nie wiesz o co pytasz" jak pytałam co mi i dziecku jest. Jedyny szpital w powiecie, więc nie maiam wyboru. Dlatego zawsze po wizycie w szpitalu (a było ich kilka) umówiłam się do swojego lekarza, żeby mi powiedział co i jak.
A na to echo idź, lepiej sprawdzić 5x za dużo niż raz za mało.Klekotka lubi tę wiadomość
-
Ja jestem już po wizycie przy okazji do pracy wstąpiłam bo potrzebowali mojego podpisu a mają kontrolę. Pogadałam pochwaliłam się USG, dziewczyny mówią żebym zaczęła wkładać sobie poduszkę bo w ogóle nic nie widać i że na bank ich ściemniam. 😎
@Edka poproszę o najpiękniejsze 💙 serduszko dla mojego chłopczyka 🥹 mój maluszek waży całe 230g, ślicznie machał rączkami do mnie, serduszko bardzo ładnie bije 145 ud/m, wzruszyłam się jak zobaczyłam tego siusiaka a śniła mi się dziś dziewczynka 😅 następna wizyta to będzie już 2 prenatalne 11.lipcaLekarz powiedział, że chciałby też takie fajnego bobaska bo same dziewczyny w domu ma.
Także teraz ruszamy z wybieraniem imion😂 Ignacy, Leon ... tyle ich jestJjkm97, Klekotka, Kropka89, wellwellwell, Zumi, kalinok, psaj91, Apatheia, Paulivvv, nnaciaa lubią tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Dzieki dziewczyny za wsparcie 🥹❤️
Juz sie troszke wyciszylam i licze na to ze wszystko bedzie dobrze ☺️
W piatek mam wizyte kontrolna u mojej ginki prowadzacej zobaczymy co powie, dzisiaj jej przeslalam wszystkie wyniki mailowo.Kropka89, wellwellwell, Asia091, Paulivvv lubią tę wiadomość
-
Gratuluję wizyt
Klekotka trzymam kciuki za dzidziulka 🤞no i gratulacje poznania płci
kto oprócz mnie nie ma pewności lub nie wie kogo ma w brzuszku:)?
Klekotka, Ilka96 lubią tę wiadomość
-
Ania 89 wrote:Gratuluję wizyt
Klekotka trzymam kciuki za dzidziulka 🤞no i gratulacje poznania płci
kto oprócz mnie nie ma pewności lub nie wie kogo ma w brzuszku:)?
U mnie niby jakis marny procent szans, ze jeszcze sie cos zmieni jest i bardzo bardzo bym chciala, bo strasznie marze o synku, ale… watpie. 😅
Nawet ostatnio zamiast zdjecia twarzy dostalam zdjecie krocza. 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 16:43
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
U mnie rozstępy w pierwszej ciąży pojawiły się ze 2 na piersiach ale zniknęły, pod koniec kilka na "boczkach" z tylu przez ciągnięcie brzucha i kilka pod posladkami.
Co do snów to dzisiaj śniła mi się miłość z podstawówki z ktorej dawno się otrząsnęłam i ten człowiek się stoczył, nie wiem dlaczego się całowaliśmy w tym śnie 😆 wiedzial ze jestem w ciąży a ja jakbym byla wolna
Miewam tez orgazmy nocne kiedy mamy dłuższą przerwę, ostatnio lekarz kazał mieć na uwadze łożysko czy pojdzie do góry i boję się na ten moment współżycia. -
psaj91 wrote:Powiedział tylko, że jedzie do nich w odwiedziny. Ona ma dobre serce, ale za bardzo się miesza we wszystko. A mąż z kolei taki, że z mamusią musi takie rzeczy skonsultować, bo chce mieć drugą opinię. Czekam aż mi na porodówkę wjedzie i będzie między giry patrzyła..... 🙄
Bardzo współczuję, chłop to mialby przeje.... 😄
Moją też trzeba hamować nawet kwiatka potrafila odwrócić kiedy stał przodem do okna lub dac wycieraczkę wzorem w stronę wychodzenia z domu a nie wchodzenia do domu.
Lubię ją, ale trzęsie mnie na myśl kiedy ma przyjechać w odwiedziny a mieszkamy kawałek od siebie wiec z nocowaniem -
Kiki2025 wrote:U mnie rozstępy w pierwszej ciąży pojawiły się ze 2 na piersiach ale zniknęły, pod koniec kilka na "boczkach" z tylu przez ciągnięcie brzucha i kilka pod posladkami.
Co do snów to dzisiaj śniła mi się miłość z podstawówki z ktorej dawno się otrząsnęłam i ten człowiek się stoczył, nie wiem dlaczego się całowaliśmy w tym śnie 😆 wiedzial ze jestem w ciąży a ja jakbym byla wolna
Miewam tez orgazmy nocne kiedy mamy dłuższą przerwę, ostatnio lekarz kazał mieć na uwadze łożysko czy pojdzie do góry i boję się na ten moment współżycia.
My nie współżyliśmy ani razu, bo się boimy, bo łożysko ciągle jest nisko. Niby nie było przeciwwskazań, ale tyle osób tutaj pisało o krwawieniach po stosunku, że stwierdziliśmy, że damy radę bez na razie, a jak już będzie informacja, że łożysko się podniosło to spróbujemyWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 19:10
Kiki2025 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
No ja niestety rozstępy mam bo w wieku dojrzewania zaczęły szybciej rosnąć biodra i są nad pośladkami i na samych pośladkach. Ale używałam kiedyś elancyl i bardzo mi pomógł je zniwelować. Także polecam jak coś, tylko nie wiem czy można używać w ciąży.
Kiki2025 co do zboczonych snów i orgazmów to i ja takie miewałam ale to w 1 trymestrze, obecnie zdarzyło mi się 2 razy ale bez finału😅, my mamy zakaz bo krwawiłam i nisko łożysko jest ułożone, wcześniej jakoś nad tym ubolewałam ale teraz w ogóle nie myślę o tym tylko co u Bejbisia a dla Nas to jego dobro jest najważniejsze.
Ale trochę nie powiem zazdroszczę osobom które mogą całą ciążę .. no ale cóż ktoś musi cierpieć 😜 najwyżej obije sobie pod koniec jak już będzie trzeba próbować wszystkiego żeby rozkręcić poród 🙃Kiki2025 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Dziewczyny ja się melduje po wizycie z 250 g zdrowego chłopa ❤️ Już na 100 % pewna płeć, więc poproszę Cie edka o zmianę na niebiesko 😀
Od kilku dni czuję ruchy, rzeczywiście przedziwne to uczucie, mam wrażenie jakbym puszczała bąki w środku 😂😂
Czytam was sobie tak po cichu i przeraża mnie wybór wózka i to jaką macie dziewczyny wiedzę i rozeznanie w tym temacie, tak samo z akcesoriami. Ja na razie nic nie mam, muszę zacząć się interesować tym tematem ale nie mogę się zebrać w sobie, jestem goła i wesoła przeraża mnie i przytłacza ilość tego wszystkiego, muszę jakoś się odblokować 😂Paulivvv, Klekotka, Kasiek7, Kropka89, Zumi, wellwellwell, Asia091, psaj91, kalinok lubią tę wiadomość
💁♀️27 💁♂️28
19.08.2024 - II (1cs)
11.09.2024 - bicie ❤️🥹
30.09.2024 - 10tc 💔🕊
13.03.2025 - II (2cs) 🥰
18.03 - 15 dpo - beta 861, prog 23
20.03 - 17dpo - beta 2200
21.03. - pierwsze usg 4+3
08.04. - jest ❤️ 1,1 cm, 7+0
29.04 - 3,7cm 10+0
14.05 - prenatalne 6,9cm 12+1
27.05 - chyba 💙🥹