👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Daria997 wrote:Dziewczyny w którym jesteście dokładnie tygodniu i ile przytyłyście ?Bo mi się wydaje że idę za szybko z tą wagą już źle się czuję 🙈 u mnie 21 tyg ciąży i na plusie 10kg 😅🤦♀️
19+4 i po ważeniu dziś u gina dokładnie 5.5kg na + od wagi startowej. W internecie są kalkulatory, np. ten Medicover jest całkiem zgodny z zakresem medycznym, możesz tam sprawdzić czy idziesz zgodnie ze swoją wagą. Pamiętaj też, że im niższe Twoje BMI tym większa szansa, że więcej przytyjesz w ciąży. -
4-5 litrów wody? 🙈🙈 Ja czystej wody daję radę wypić litr, jak doliczę herbatę i sok jabłkowy to pewnie dobijam do tych 2 litrów, ale wodę to piję na siłę, bo wiem, że muszę.
Co do wagi to ja mam plus 8kg, jestem w tygodniu 18+5👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Paulivvv wrote:@well, 5 litrów wody 😱 jakbym tyle wypiła to bym chyba sikała co 10 minut, ja wypijam takie 1 - 1,5 dziennie, wiem że powinnam więcej ale nie dam rady
Właśnie, jak z Waszym parciem na pęcherz? Ja Wam powiem, że u mnie jest dramat. Myślałam, że mam mały pęcherz przed ciążą, bo byłam z tych co w podroży zaliczają co drugą stacje na sikanie, ale teraz to jest jakiś kosmos. Staram się robić spacery tak +/- 5km ze 3 razy w tygodniu jak pogoda pozwoli, ale ostatnio to jest układanie trasy tak bym mogła po drodze skorzystać z toalety... I najgorsze, że jest to taka pełnoprawna produkcja, nie, że idę i dwie krople 😥 -
U mnie jeśli chodzi o pęcherz jest całkiem przywozicie teraz. Gorzej było w pierwszym trymestrze, a teraz mimo że piję bardzo dużo bo ja akurat mogę te 4l dziennie 😅 to z sikaniem nie ma tragedii nawet prześpię całą noc bez wstawania.
-
Domisiek wrote:Właśnie, jak z Waszym parciem na pęcherz? Ja Wam powiem, że u mnie jest dramat. Myślałam, że mam mały pęcherz przed ciążą, bo byłam z tych co w podroży zaliczają co drugą stacje na sikanie, ale teraz to jest jakiś kosmos. Staram się robić spacery tak +/- 5km ze 3 razy w tygodniu jak pogoda pozwoli, ale ostatnio to jest układanie trasy tak bym mogła po drodze skorzystać z toalety... I najgorsze, że jest to taka pełnoprawna produkcja, nie, że idę i dwie krople 😥
U mnie słabo, jak jakieś większe wyjście to muszę się zastanawiać, czy będzie gdzieś toaleta żeby móc skorzystać, chociaż ostatnio mam wrażenie że minimalnie się poprawiło.
Też wydaje mi się, że u mnie jak brzuch nie jest jeszcze mocno "na zewnątrz" mimo już jednak dość sporego dziecka, bo z jakieś 0,6 kg już ma, to musi się gdzieś w środku mieścić, więc dlatego mi tak ciśnie na pęcherz i też na żołądek itd, więc mam zgagę bardzo często przez to12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Asia091 co za modliszka z tej trenerki. Ja przed swoim badaniem glukozy zjadłam wieczorem loda i czekolade i wyszła 77 🤨 może zbadaj sobie jeszcze b12 bo u mnie żelazo i ferrytyna bardzo ładnie, a hemoglobina 11,1 i sie okazalo, ze b12 leży i kwiczy.
Daria997 21 tydzień i plus7kg ale wywaliło mi brzuszek w zeszłym tygodniu. Do ubiegłej niedzieli normalnie miesciłam się we wszystkie moje letnie sukienki, teraz nie ma opcji. Wczoraj sinsay i pepco moim przyjacielem bo nie było co ubrać.
Domisiek ja szczęśliwie nie muszę wstawać w nocy na siku ale przed poludniem chodzę kilka razy i dużo sikam a potem spoko. Staram się pic 2l wody.
W ramach przeżycia dzisiejszego upału pojechaliśmy z mężem do ikea i kupiliśmy szafę i stół do przewijania.
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Daria997 u mnie 22i0 +8kg. Brzuch i piersi sporo się powiększyły, w biodrach też.
Anilorak88 Wcześniej nosiłam rozmiar XS lub S, teraz kupiłam z sinsay sukienki L i są dobre, jegginsy wysoki stan 42 eu 🤣 Ciekawe jaki rozmiar będzie po urodzeniu.
Domisiek U mnie z toaletą i pęcherzem jest normalnie, w pracy więcej mówiłam to i piłam więcej + stres, to częściej chodziłam siku.
Asia091 co za lampusiara, ja bym tam nie wróciła. Jeszcze biedny mąż oberwie 😅 Oby jak najmniej takich trafiało teraz na naszej drodze.Kropka89 lubi tę wiadomość
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Daria997 u mnie 20+2 i obecnie -3,5 kg od wagi sprzed ciąży, BMI sprawdzałam prawidłowe. Brzuch coraz bardziej widoczny, ruchy są częstsze ale nie przez cały dzień, czasem Synek da kopa lub przed snem zrobi sobie spacer po brzuchu:)
Anilorak88 właśnie doczytałam że to może mieć związek z B12 , bardziej martwią mnie ALT 62 (norma < 35) i AST 42(norma 11-34) co już wyczytałam że wskazuje na problemy z wątrobą..i tą cholestaze ciążowa, tylko u mnie brak objawów.
Pęcherz póki co nie przecieka a na spacerach i nie potrzebuje tena lady jak to było wcześniej, że kichnęłam i upsss popuściłam, staram się sikać jak tylko czuje potrzebne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 08:20
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
11.07.2025 II prenatalne -
TP 18.11.2025. 🤞 -
U mnie tez ciezko z piciem wody, ale codziennie przygotowuje sobie dzban wody z cytryna
Sikam przez to w ciagu dnia bardzo czesto, w nocy zdarza mi sie wstawac ale juz nie tak czesto jak na poczatku
Ja sie boje stawac na wadze bo za kazdym razem jak sie zwaze to widze dodatkowe 2 kg 😂 u mnie 21+6 ii jakies 7/8 kg na plusie 🙈 glownie widze roznice w cyckach i brzuchu, troche w udach. Rozstepy zawitaly, mam je na cyckach po bokach i od wewnętrznej strony ud takie male az prawie do kolan i jeden taki zygzak na boczkuStaram sie codziennie smarowac olejkiem ze slodkich migdalow na przemian z tym z musteli i balsamem z palmersa cocoa butter.
-
To ja tu chyba najwięcej przytyłam. 12-13kg, a to dopiero 20tc. Nie jem dużo, bo nie mogę, sporo rzeczy mi nie smakuje. Nie obżeram się słodyczami ani fastfoodami, jem owoce, nabiał, troszkę warzyw... do listopada pewnie 30 na plusie będzie. Mam mało ruchu, szybko się mecze, jak postoję czy pochodzę dłużej to mnie brzuch boli. Czuję, że nie mam na to wpływu i źle mi z tym jak wyglądam.
-
TBK myślę, że każda musi to przepracować na swój sposób. To moja pierwsza ciąża i takie teksty o juz widać, no w koncu nie jesteś taka chuda i kazdy tylko na brzuch patrzy powodują, ze zdecydowanie lepiej czuje sie w luźnych krojach niz sukienkach eksponujących brzuszek. Nie wiem czy też tego doswiadczacie ale u mnie kobiety takie 50+ (o wiek chodzi 😉) jak sie witamy to mają manie głaskania brzuszka. Dwa razy sie nie spodziewałam i dałam się zaskoczyć. Cos okropnego.
-
Anilorak88 wrote:TBK myślę, że każda musi to przepracować na swój sposób. To moja pierwsza ciąża i takie teksty o juz widać, no w koncu nie jesteś taka chuda i kazdy tylko na brzuch patrzy powodują, ze zdecydowanie lepiej czuje sie w luźnych krojach niz sukienkach eksponujących brzuszek. Nie wiem czy też tego doswiadczacie ale u mnie kobiety takie 50+ (o wiek chodzi 😉) jak sie witamy to mają manie głaskania brzuszka. Dwa razy sie nie spodziewałam i dałam się zaskoczyć. Cos okropnego.
To moja trzecia ciąża. W pierwszej 20kg na plusie, w drugiej 23, a myślałam, że jak będę zdrowo jeść, ruszać się przy starszym dziecku to będzie inaczej. Teraz wiem, że nie mam na to wpływu i niby jestem pogodzona z tą wagą, a jednak nie lubię swojego odbicia w lustrze. Większość życia ważyłam 48-52 kg. Rok przed ciążą przytyłam do 60, obecnie 72-73, czyli tyle ile w dniu porodu młodszego. Mój organizm nie jest przyzwyczajony do takiej wagi, więc boli mnie kręgosłup i nogi.
Ja siedzę od miesiąca na zwolnieniu, prawie nie wychodzę, więc całe szczęście nikt nie komentuje wyglądu, nie dotyka brzucha. Jak już się z kimś widzę to bardziej wkurzają mnie pytania "wiadomo co będzie?, będzie córka?". Ale i tak wolę to niż właśnie dotykanie mnie. -
Ja jestem w 22+4 i jakies 5 kg na plusie. Sprawdzalam karte ciazy z pierwszym synkiem i ide idealnie waga do tygodnia ale tym razem czuje sie mega ociezala jak jakas umpa lumpa conajmniej🫣🥸🫠
Upaly mi mega doskwieraja… w zoraj po zlobku bylam na placu zabaw i mamy taka gleboka wielka piaskownice otoczona jakby walem do ktorej ciezko wejsc i wyjsc. Ledwo sie wygramolilam. Synkowi tez ciezko bylo pomoc.
Dzis mam wizyte o 13 zobacze co tam u bobania😍
Wgl moj 2 latek takie afery robi… np maz ukroil sobie wafla przekladanego. Maly podbiegl do niego i chcial, maz mu go dal i nagle krzyk ryk pisk bo on chce malego wafelka a ten kawalek jest za duzy🫠🫠 -
Hej Dziewczyny Ja byłam dziś w pracy i jedna z dziewczyn dotknęłam mojego brzucha 🤯 byłam w szoku i dalej jestem w szoku.. tak mnie zacięło że nie wiedziałam co jej powiedzieć i wypaliłam tylko "nigdy więcej tego nie rób" Pierwszy raz się spotkałam z takim czymś. 🤦♀️ chyba niejedno jeszcze zobaczę i się z czymś nowym zetknę.
Co do przytycia to jest to na pewno kwestia indywidualna i nie ma co się porównywać do innych dziewczyn. Każda ciąża jest inna tak jak każda z nas. Na pewno nie czujemy się dobrze jak mamy +12 czy +20 nasze ciało się zmienia ale pocieszę Was, koleżanki które urodziły potwierdzają że zeszło po nich prawie 10 kg od razu po porodzie i później też schudły bo wjechały spacery codzienne i że przytyły jak wróciły do pracy po macierzyńskim bo mało ruchu 😅 nawet jak podczytuję inne wątki to nie raz widziałam jak dziewczyny pisały że zeszło z nich po porodzie. Także z Nas też zejdzie 🥰
U mnie dziś + miliard stopni ☀️ czyli jakieś 34 stopnie.09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
11.07.2025 II prenatalne -
TP 18.11.2025. 🤞 -
Ja sie boje tych naszych terminow.. bo niby spacery codziennie ale w zimie to nie bedzie takie oczywiste. 1 ciaza - porod w czerwcu - bajka. Ciaza w znosnych temperaturach i potem codziennie po kilka spacerow drzemki w parku a ja z ksiazka na lawce😊
Narazie nie mam pomyslow jak przezimowac z niemowlakiem i 2 latkiem zeby nie zwariowac🫣 -
Epidrac wrote:Ja sie boje tych naszych terminow.. bo niby spacery codziennie ale w zimie to nie bedzie takie oczywiste. 1 ciaza - porod w czerwcu - bajka. Ciaza w znosnych temperaturach i potem codziennie po kilka spacerow drzemki w parku a ja z ksiazka na lawce😊
Narazie nie mam pomyslow jak przezimowac z niemowlakiem i 2 latkiem zeby nie zwariowac🫣
A planujesz starszego wypisac ze zlobka po urodzeniu?
Ja na pewno w grudniu zrobie mojej przerwe, zeby nie bylo stycznosci z zarazkami - wtedy i tak bedzie maz w domu, potem swieta. A po nowym roku pewnie juz wroci do zlobka, bo sama z dwojka nie dam rady, to nie na moje sily. 😅
Co do buntow dwulatka to u nas juz od pol roku codziennie… takze trzymaj sie, nie jestes sama. 😅 -
Domisiek, ja w I trymestrze sikałam dużo częściej, budziłam się nawet w nocy, czasem po 2/3 razy.
Ale teraz jest u mnie „normalnie”, w nocy wcale nie wstaje, chyba, że niedługo przed snem wypiłabym czegoś baaardzo dużo, to się obudzę i muszę iść.
A w ciągu dnia jest ok, chyba tak samo jak przed ciążą.
12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g chłopaczka ✨
07.08. następna wizyta 🩺
-
U mnie sikanie też się uspokoiło od kilku dni. Nawet mogę zrobić spacer z psem 1,5h i daję radę, ale jednak tak 30 minut przed nie piję zbyt wiele. W nocy wstawałam po 2 razy, a teraz albo wcale albo raz, dopiero ok 4-5 rano.
U mnie dziś ma być 35, już jest koszmarnie ciepło. Miałam jechać na basen, żeby w końcu zacząć systematycznie chodzić, ale jak pomyślę, że musiałabym najpierw wejść do nagrzanego samochodu to chyba jednak sobie dziś daruję 😅👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹