X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    Ja też, ale z wyjątkiem - kurtek zimowych/płaszczy nie piorę przed założeniem, dopiero po sezonie.

Fakt, sobie tez nie piore tak w pralce kurtek zimowych i plaszczy, ale juz dziecku tak. A rozek to w ogole tak troche jak koldra jest, dziecko jest w tym opatulone i dotyka buzka materialu.

Btw, ktos o tym wspominal tu. Powiem wam, ze nie pamietalam juz o tych cukierkach i normalnie sama z siebie bym tego nie kupila, ale tak gadalyscie, ze jak zobaczylam w sklepie to wzielam. 😆
    IMG-6414.jpg

Nadzieja32, Foxy96, Nana11 lubią tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej dziewczyny ale wiecie że ja mam jakąś chcice od paru miesięcy na cukierki Nimm 2 wręcz jak się dorwę to mogę jeść jeść i jeść 😀🤯🤷

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

23.03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się po 2 latach 💕🌸

08.08- next gin 💜

preg.png
  • TBK Ekspertka

Wysłany: 10 lipca, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nawyk prania wszystkiego. Nigdy nie wiemy, kto tego dotykał, poza tym po wypraniu ładnie pachnie i jest przyjemne w dotyku.

Z wyprawki to mam bardzo mało, wózek, fotelik, szafa, koszule do kp, podkłady i majtki poporodowe, katarek do odkurzacza, kolektor. I tyle. Apteczne rzeczy zostawiam na sierpień/wrzesień, tak samo staniki do kp.
    Z zakupami czekam na poznania płci, bo chyba jako jedyna nie znam 🙈

• Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    Dziewczyny, pytanko organizacyjne - czy ubranka/akcesoria nieprzylegające bezpośrednio do ciałka też pierzecie? Np. kombinezon, albo rożek?

Tak, wszystko, ale te kombinezony, kocyki, rożki, śpiworki w płynie do prania i na programie dla wełny z dodatkowym płukaniem, a nie dziecięcym.

Domisiek lubi tę wiadomość

event.png

preg.png

Wysłany: 10 lipca, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po podwójnych połówkowych i dodatkowych konsultacjach. Z dobrych wiadomości to duży chłopak , bo 66 % dzieci w jego wieku jest mniejsza, z tych gorszych czeka go operacja serca w pierwszych miesiącach życia, a ja będę musiała chodzić co dwa tygodnie na kontrolę żeby zobaczyć czy sytuacja się nie pogarsza 😑

Foxy96, Domisiek, Kropka89 lubią tę wiadomość

event.png

preg.png
  • Zumi Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadłam dużo słodyczy w całym pierwszym trymestrze i na początku drugiego, w tym nimm 2 boomki 😅 są jeszcze musujące ehh. Teraz marzy mi się jagodzianka, ale no cóż - cukier. Od około 2 tygodni jestem na diecie, w której nie ma cukru, soków, słodkich rzeczy, staram się też zmniejszać spożycie pieczywa, trochę ograniczyłam ilości samego jedzenia bo wcześniej po prostu żarłam...Na razie po tej krzywej mam zalecenia dietetyczne i mierzenie cukru. Póki co nic nie przytyłam odkąd się pilnuję, a dziecko rośnie więc coś nawet schudłam, nawet brzuch ciążowy zmalał 😢

A jak u Was pogoda? U mnie na opolszczyźnie w końcu słońce po kilku dniach 😁 szaleję od 7 rano z praniem, musi mi wszystko dzisiaj wyschnąć na dworze bo potem do środy znowu cały czas leje 😭, a nie po to jest lato i balkon żeby suszyć pranie w mieszkaniu.

Byłam jeszcze dziś rano na pobraniu krwi na te próby wątrobowe i morfologię, TSH. Od 3 dni nie biorę Sorbiferu i w końcu mam normalne kupki 😅 ten lek to zło, i nie mam tu na myśli czarnego koloru. Albo wątroba mi się zbuntowała albo jelita, zobaczymy.

W ogóle zaczęłam oglądać laktatory i filmy na YT dotyczące odciągania (wcześniej to była dla mnie czarna magia), to jeszcze ciekawszy temat niż wózki 🤪 ale łatwiej podjąć decyzję bo jest więcej informacji w tym temacie.

@Kropka89 trochę obczajałam ten wózek z Kinderkrafta Esme, pierwsze co mi się rzuciło w oczy to cieniutki materiał gondoli, trzeba będzie zwrócić uwagę czy dziecko nie marznie w tej gondoli. Na szczęście jest dosyć spora jak na tak kompaktowy wózek. Ale resztę przemyśleń napiszę w osobnym poście 😅

Kropka89 lubi tę wiadomość

👩‍🦱29🧑32
    08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
    30.09.2024 💔 5 tydz. cb
    25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
    02.03.2025 ⏸️😍
    12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
    21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
    18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
    08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
    12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
    07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)

termin 10.11.2025 🙏🏻

🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
    💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    My już po podwójnych połówkowych i dodatkowych konsultacjach. Z dobrych wiadomości to duży chłopak , bo 66 % dzieci w jego wieku jest mniejsza, z tych gorszych czeka go operacja serca w pierwszych miesiącach życia, a ja będę musiała chodzić co dwa tygodnie na kontrolę żeby zobaczyć czy sytuacja się nie pogarsza 😑

A miałaś robione echo serca czy po połówkowych taka diagnoza?

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:

Iga jeju szok ale czemu po podwójnych?
    Zestresowałam się aż ja mam dziś prenatalne na 13

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

23.03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się po 2 latach 💕🌸

08.08- next gin 💜

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:

Przykro mi :( a jaka wada wyszła?
    Plusem sytuacji jest to, że zostało szybko wyłapane dzięki czemu będziesz pod większą kontrolą i będziesz od razu rodzić w ośrodku o wysokiej referencyjności, każdy będzie przygotowany. Większość wad serca jest całkowicie wyleczalna :)

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, ja mam używany wózek od mojej siostry, stan, prawie że idealny, po moim najmłodszym siostrzeńcu :)
    Odnośnie do wyprawki, to ja mam ciuszki i w sumie tyle, ale jak patrzę na mój suwaczek, to czuję już lekki niepokój :P
    Zumi, ja wczoraj jadłam jagodziankę. Myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś "zakazanego" :P Poza tym jest dużo zamienników, na przykład dobre lody bez cukru są w Auchan :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 10:18

Zumi lubi tę wiadomość

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    19.03 – jest serduszko ❤️
    28.04 – I prenatalne, wszystkie ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewczynka 🐭
    25.06 – II prenatalne, zdrowa
    dziewucha 🐰
    03.07 – 460 gramów dziewczynki 🐇
    17.07 – 660 gramów 🐽
    31.07 – wizyta 📌
    preg.png
  • Fluffy. Koleżanka

Wysłany: 10 lipca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina835 wrote:
    My już kupiliśmy używany Bebetto Luca 🙂 spacerówka, gondola i nosidełko maxi cosi dorwałam w bardzo dobrym stanie 🙂
    I jak wrażenia z tego wózka? Znalazłam taki i się nad nim zastanawiam 🙃

2012 🩵
    10.2024 👼 16tc
    24.02.2025 ⏸️

preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakich kremów do ciała, a szczególnie do piersi, używacie? Mam problem z suchą skórą na piersiach i w ich okolicy, olej z migdałów średnio pomaga. Zwalam winę na ich nagły wzrost, urosły o parę rozmiarów, nie mogę chodzić bez biustonosza, bo mnie bolą… Czuję się jak 🐄 Zaraz będą całe w rozstępach :/

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    19.03 – jest serduszko ❤️
    28.04 – I prenatalne, wszystkie ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewczynka 🐭
    25.06 – II prenatalne, zdrowa
    dziewucha 🐰
    03.07 – 460 gramów dziewczynki 🐇
    17.07 – 660 gramów 🐽
    31.07 – wizyta 📌
    preg.png

Wysłany: 10 lipca, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Iga jeju szok ale czemu po podwójnych?
    Zestresowałam się aż ja mam dziś prenatalne na 13

Chciałam mieć drugą niezależną opinie.

event.png

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:
    Dziewczyny, jakich kremów do ciała, a szczególnie do piersi, używacie? Mam problem z suchą skórą na piersiach i w ich okolicy, olej z migdałów średnio pomaga. Zwalam winę na ich nagły wzrost, urosły o parę rozmiarów, nie mogę chodzić bez biustonosza, bo mnie bolą… Czuję się jak 🐄 Zaraz będą całe w rozstępach :/

Ja używam żelu aloesowego, a na noc olejek na rozstępy z bio oil i po tym olejku jest super miękka skóra. Wysypało mnie na dekolcie, a po posmarowniu tym olejkiem, za dwa dni nie było śladu

Foxy96, Asia091 lubią tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png

Wysłany: 10 lipca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Przykro mi :( a jaka wada wyszła?
    Plusem sytuacji jest to, że zostało szybko wyłapane dzięki czemu będziesz pod większą kontrolą i będziesz od razu rodzić w ośrodku o wysokiej referencyjności, każdy będzie przygotowany. Większość wad serca jest całkowicie wyleczalna :)

Nastawiam się pozytywnie - najwyżej nie będzie sportowcem tylko matematykiem, informatykiem albo miłym niezdarnym chłopcem na którego każdy patrzy z politowaniem 😂

event.png

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Nastawiam się pozytywnie - najwyżej nie będzie sportowcem tylko matematykiem, informatykiem albo miłym niezdarnym chłopcem na którego każdy patrzy z politowaniem 😂

Ufff czyli nie jest to poważna wada :) wiadomo, że wizja zabiegu kardiochirurgicznego jest stresująca, ale najważniejsze, że nie jest to wada zagrażająca życiu.
    Mam pacjenta, który przyszedł do mnie na patronaż. Miał mocno marmurkową skórę, bardziej niż inne bobasy w jego wieku. Odesłałam do kardiologa i wyszła wada serca. Dostal leki i czekają na zabieg, musi osiągnąć konkretną wagę. Na szczęście ani wada, ani zabieg nie są bardzo poważne. Po porodzie jedna młoda lekarka wysłuchała szmer, ale 2 kolejnych, doświadczonych lekarzy powiedziało, że jej się wydaje. Pediatra też nie wysłuchał szmeru 🙈 potem twierdził, że coś słyszał, ale wołał nie straszyć, bo potem mówią, że on jest przewrażliwiony i straszy pacjentów 🙈🙈🙈 po lekach to dziecko odżyło. Zaczął mieć więcej siły, teraz nie widać w ogóle różnicy między nim, a rówieśnikami, a nadal czeka na zabieg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 11:37

Zumi lubi tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png

Wysłany: 10 lipca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Ufff czyli nie jest to poważna wada :) wiadomo, że wizja zabiegu kardiochirurgicznego jest stresująca, ale najważniejsze, że nie jest to wada zagrażająca życiu.
    Mam pacjenta, który przyszedł do mnie na patronaż. Miał mocno marmurkową skórę, bardziej niż inne bobasy w jego wieku. Odesłałam do kardiologa i wyszła wada serca. Dostal leki i czekają na zabieg, musi osiągnąć konkretną wagę. Na szczęście ani wada, ani zabieg nie są bardzo poważne. Po porodzie jedna młoda lekarka wysłuchała szmer, ale 2 kolejnych, doświadczonych lekarzy powiedziało, że jej się wydaje. Pediatra też nie wysłuchał szmeru 🙈 potem twierdził, że coś słyszał, ale wołał nie straszyć, bo potem mówią, że on jest przewrażliwiony i straszy pacjentów 🙈🙈🙈 po lekach to dziecko odżyło. Zaczął mieć więcej siły, teraz nie widać w ogóle różnicy między nim, a rówieśnikami, a nadal czeka na zabieg :)

Bez operacji nie ma szansę na przeżycie, ale nikt nie wspominał o przeszczepie więc według mnie to dobra informacja, biorąc pod uwagę jak mało jest dawców i przeszczepów serca.

event.png

preg.png
  • anna.90 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Iga mam w swoim otoczeniu dziewczynkę która miała operację serduszka po urodzeniu, nie wiem dokładnie co to była za wada. W każdym bądź razie ma teraz około 3 lat i nie widać w Niej żadnego spowolnienia w ruchach, jest poprostu pełna energii i wszędzie jej pełno :)

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Bez operacji nie ma szansę na przeżycie, ale nikt nie wspominał o przeszczepie więc według mnie to dobra informacja, biorąc pod uwagę jak mało jest dawców i przeszczepów serca.

Jednak nadal wychodzi na to, że jest to wada, którą da się naprawić, więc jest światełko w tunelu :) dobrze, że jesteś pozytywnie nastawiona. A wiesz może jaka to wada?

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png
  • kalinok Przyjaciółka

Wysłany: 10 lipca, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wczorajszych badaniach połówkowych, u nas wszystko w najlepszym porządku i nie ma nic niepokojącego 💪🏻 mój maluch waży 315g i jest bardzo ruchliwy, ciężko go było czasem złapać tą głowicą 😂 niestety ruchów jeszcze nie czuję, mam łożysko na przedniej ścianie więc wiem że ono amortyzuje, ale już się nie mogę doczekać tego co opisujecie 😁😁
    Przez cukrzycę dostałam skierowanie na echo serca i próbuje właśnie się umówić, ale oczywiście albo jest zajęty numer albo nikt nie odbiera 😅
    W ogóle moja ciążowa aplikacja pokazała mi dzisiaj że jestem równo w połowie - 140 dni w ciąży i 140 dni do porodu.

Trzymam kciuki za Wasze badania!

psaj91, Zumi, anna.90, Foxy96, Domisiek, edka85, Anilorak88, Anilorak88, Anilorak88, wellwellwell, Mel 456, nnaciaa, Asia091, Bećka, Klekotka, Kropka89, Rudka lubią tę wiadomość

👩🏻‍❤️‍👨🏼 '93 & '90 😺2
    👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina

01.2025 💔 7tc

22.03 - II
    01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
    15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
    28.04 - CRL 2.27cm ❤️
    06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
    13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
    21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
    09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙

preg.png
‹‹ 377 378 379 380 381 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ