👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Domisiek wrote:Ja też, ale z wyjątkiem - kurtek zimowych/płaszczy nie piorę przed założeniem, dopiero po sezonie.
Fakt, sobie tez nie piore tak w pralce kurtek zimowych i plaszczy, ale juz dziecku tak. A rozek to w ogole tak troche jak koldra jest, dziecko jest w tym opatulone i dotyka buzka materialu.
Btw, ktos o tym wspominal tu. Powiem wam, ze nie pamietalam juz o tych cukierkach i normalnie sama z siebie bym tego nie kupila, ale tak gadalyscie, ze jak zobaczylam w sklepie to wzielam. 😆
Nadzieja32, Foxy96, Nana11 lubią tę wiadomość
-
Ja mam nawyk prania wszystkiego. Nigdy nie wiemy, kto tego dotykał, poza tym po wypraniu ładnie pachnie i jest przyjemne w dotyku.
Z wyprawki to mam bardzo mało, wózek, fotelik, szafa, koszule do kp, podkłady i majtki poporodowe, katarek do odkurzacza, kolektor. I tyle. Apteczne rzeczy zostawiam na sierpień/wrzesień, tak samo staniki do kp.
Z zakupami czekam na poznania płci, bo chyba jako jedyna nie znam 🙈
-
Domisiek wrote:Dziewczyny, pytanko organizacyjne - czy ubranka/akcesoria nieprzylegające bezpośrednio do ciałka też pierzecie? Np. kombinezon, albo rożek?
Tak, wszystko, ale te kombinezony, kocyki, rożki, śpiworki w płynie do prania i na programie dla wełny z dodatkowym płukaniem, a nie dziecięcym.Domisiek lubi tę wiadomość
-
My już po podwójnych połówkowych i dodatkowych konsultacjach. Z dobrych wiadomości to duży chłopak , bo 66 % dzieci w jego wieku jest mniejsza, z tych gorszych czeka go operacja serca w pierwszych miesiącach życia, a ja będę musiała chodzić co dwa tygodnie na kontrolę żeby zobaczyć czy sytuacja się nie pogarsza 😑
Foxy96, Domisiek, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Jadłam dużo słodyczy w całym pierwszym trymestrze i na początku drugiego, w tym nimm 2 boomki 😅 są jeszcze musujące ehh. Teraz marzy mi się jagodzianka, ale no cóż - cukier. Od około 2 tygodni jestem na diecie, w której nie ma cukru, soków, słodkich rzeczy, staram się też zmniejszać spożycie pieczywa, trochę ograniczyłam ilości samego jedzenia bo wcześniej po prostu żarłam...Na razie po tej krzywej mam zalecenia dietetyczne i mierzenie cukru. Póki co nic nie przytyłam odkąd się pilnuję, a dziecko rośnie więc coś nawet schudłam, nawet brzuch ciążowy zmalał 😢
A jak u Was pogoda? U mnie na opolszczyźnie w końcu słońce po kilku dniach 😁 szaleję od 7 rano z praniem, musi mi wszystko dzisiaj wyschnąć na dworze bo potem do środy znowu cały czas leje 😭, a nie po to jest lato i balkon żeby suszyć pranie w mieszkaniu.
Byłam jeszcze dziś rano na pobraniu krwi na te próby wątrobowe i morfologię, TSH. Od 3 dni nie biorę Sorbiferu i w końcu mam normalne kupki 😅 ten lek to zło, i nie mam tu na myśli czarnego koloru. Albo wątroba mi się zbuntowała albo jelita, zobaczymy.
W ogóle zaczęłam oglądać laktatory i filmy na YT dotyczące odciągania (wcześniej to była dla mnie czarna magia), to jeszcze ciekawszy temat niż wózki 🤪 ale łatwiej podjąć decyzję bo jest więcej informacji w tym temacie.
@Kropka89 trochę obczajałam ten wózek z Kinderkrafta Esme, pierwsze co mi się rzuciło w oczy to cieniutki materiał gondoli, trzeba będzie zwrócić uwagę czy dziecko nie marznie w tej gondoli. Na szczęście jest dosyć spora jak na tak kompaktowy wózek. Ale resztę przemyśleń napiszę w osobnym poście 😅Kropka89 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Iga Kwietniowa wrote:My już po podwójnych połówkowych i dodatkowych konsultacjach. Z dobrych wiadomości to duży chłopak , bo 66 % dzieci w jego wieku jest mniejsza, z tych gorszych czeka go operacja serca w pierwszych miesiącach życia, a ja będę musiała chodzić co dwa tygodnie na kontrolę żeby zobaczyć czy sytuacja się nie pogarsza 😑
A miałaś robione echo serca czy po połówkowych taka diagnoza?
-
Iga Kwietniowa wrote:My już po podwójnych połówkowych i dodatkowych konsultacjach. Z dobrych wiadomości to duży chłopak , bo 66 % dzieci w jego wieku jest mniejsza, z tych gorszych czeka go operacja serca w pierwszych miesiącach życia, a ja będę musiała chodzić co dwa tygodnie na kontrolę żeby zobaczyć czy sytuacja się nie pogarsza 😑
Iga jeju szok ale czemu po podwójnych?
Zestresowałam się aż ja mam dziś prenatalne na 13 -
Przykro mia jaka wada wyszła?
Plusem sytuacji jest to, że zostało szybko wyłapane dzięki czemu będziesz pod większą kontrolą i będziesz od razu rodzić w ośrodku o wysokiej referencyjności, każdy będzie przygotowany. Większość wad serca jest całkowicie wyleczalna👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Ania, ja mam używany wózek od mojej siostry, stan, prawie że idealny, po moim najmłodszym siostrzeńcu
Odnośnie do wyprawki, to ja mam ciuszki i w sumie tyle, ale jak patrzę na mój suwaczek, to czuję już lekki niepokój
Zumi, ja wczoraj jadłam jagodziankę. Myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś "zakazanego"Poza tym jest dużo zamienników, na przykład dobre lody bez cukru są w Auchan
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 10:18
Zumi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jakich kremów do ciała, a szczególnie do piersi, używacie? Mam problem z suchą skórą na piersiach i w ich okolicy, olej z migdałów średnio pomaga. Zwalam winę na ich nagły wzrost, urosły o parę rozmiarów, nie mogę chodzić bez biustonosza, bo mnie bolą… Czuję się jak 🐄 Zaraz będą całe w rozstępach
-
Foxy96 wrote:Dziewczyny, jakich kremów do ciała, a szczególnie do piersi, używacie? Mam problem z suchą skórą na piersiach i w ich okolicy, olej z migdałów średnio pomaga. Zwalam winę na ich nagły wzrost, urosły o parę rozmiarów, nie mogę chodzić bez biustonosza, bo mnie bolą… Czuję się jak 🐄 Zaraz będą całe w rozstępach
Ja używam żelu aloesowego, a na noc olejek na rozstępy z bio oil i po tym olejku jest super miękka skóra. Wysypało mnie na dekolcie, a po posmarowniu tym olejkiem, za dwa dni nie było śladuFoxy96, Asia091 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Nadzieja32 wrote:Przykro mi
a jaka wada wyszła?
Plusem sytuacji jest to, że zostało szybko wyłapane dzięki czemu będziesz pod większą kontrolą i będziesz od razu rodzić w ośrodku o wysokiej referencyjności, każdy będzie przygotowany. Większość wad serca jest całkowicie wyleczalna
Nastawiam się pozytywnie - najwyżej nie będzie sportowcem tylko matematykiem, informatykiem albo miłym niezdarnym chłopcem na którego każdy patrzy z politowaniem 😂
-
Iga Kwietniowa wrote:Nastawiam się pozytywnie - najwyżej nie będzie sportowcem tylko matematykiem, informatykiem albo miłym niezdarnym chłopcem na którego każdy patrzy z politowaniem 😂
Ufff czyli nie jest to poważna wadawiadomo, że wizja zabiegu kardiochirurgicznego jest stresująca, ale najważniejsze, że nie jest to wada zagrażająca życiu.
Mam pacjenta, który przyszedł do mnie na patronaż. Miał mocno marmurkową skórę, bardziej niż inne bobasy w jego wieku. Odesłałam do kardiologa i wyszła wada serca. Dostal leki i czekają na zabieg, musi osiągnąć konkretną wagę. Na szczęście ani wada, ani zabieg nie są bardzo poważne. Po porodzie jedna młoda lekarka wysłuchała szmer, ale 2 kolejnych, doświadczonych lekarzy powiedziało, że jej się wydaje. Pediatra też nie wysłuchał szmeru 🙈 potem twierdził, że coś słyszał, ale wołał nie straszyć, bo potem mówią, że on jest przewrażliwiony i straszy pacjentów 🙈🙈🙈 po lekach to dziecko odżyło. Zaczął mieć więcej siły, teraz nie widać w ogóle różnicy między nim, a rówieśnikami, a nadal czeka na zabiegWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 11:37
Zumi lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Nadzieja32 wrote:Ufff czyli nie jest to poważna wada
wiadomo, że wizja zabiegu kardiochirurgicznego jest stresująca, ale najważniejsze, że nie jest to wada zagrażająca życiu.
Mam pacjenta, który przyszedł do mnie na patronaż. Miał mocno marmurkową skórę, bardziej niż inne bobasy w jego wieku. Odesłałam do kardiologa i wyszła wada serca. Dostal leki i czekają na zabieg, musi osiągnąć konkretną wagę. Na szczęście ani wada, ani zabieg nie są bardzo poważne. Po porodzie jedna młoda lekarka wysłuchała szmer, ale 2 kolejnych, doświadczonych lekarzy powiedziało, że jej się wydaje. Pediatra też nie wysłuchał szmeru 🙈 potem twierdził, że coś słyszał, ale wołał nie straszyć, bo potem mówią, że on jest przewrażliwiony i straszy pacjentów 🙈🙈🙈 po lekach to dziecko odżyło. Zaczął mieć więcej siły, teraz nie widać w ogóle różnicy między nim, a rówieśnikami, a nadal czeka na zabieg
Bez operacji nie ma szansę na przeżycie, ale nikt nie wspominał o przeszczepie więc według mnie to dobra informacja, biorąc pod uwagę jak mało jest dawców i przeszczepów serca. -
Iga Kwietniowa wrote:Nastawiam się pozytywnie - najwyżej nie będzie sportowcem tylko matematykiem, informatykiem albo miłym niezdarnym chłopcem na którego każdy patrzy z politowaniem 😂
-
Iga Kwietniowa wrote:Bez operacji nie ma szansę na przeżycie, ale nikt nie wspominał o przeszczepie więc według mnie to dobra informacja, biorąc pod uwagę jak mało jest dawców i przeszczepów serca.
Jednak nadal wychodzi na to, że jest to wada, którą da się naprawić, więc jest światełko w tuneludobrze, że jesteś pozytywnie nastawiona. A wiesz może jaka to wada?
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Melduję się po wczorajszych badaniach połówkowych, u nas wszystko w najlepszym porządku i nie ma nic niepokojącego 💪🏻 mój maluch waży 315g i jest bardzo ruchliwy, ciężko go było czasem złapać tą głowicą 😂 niestety ruchów jeszcze nie czuję, mam łożysko na przedniej ścianie więc wiem że ono amortyzuje, ale już się nie mogę doczekać tego co opisujecie 😁😁
Przez cukrzycę dostałam skierowanie na echo serca i próbuje właśnie się umówić, ale oczywiście albo jest zajęty numer albo nikt nie odbiera 😅
W ogóle moja ciążowa aplikacja pokazała mi dzisiaj że jestem równo w połowie - 140 dni w ciąży i 140 dni do porodu.
Trzymam kciuki za Wasze badania!psaj91, Zumi, anna.90, Foxy96, Domisiek, edka85, Anilorak88, Anilorak88, Anilorak88, wellwellwell, Mel 456, nnaciaa, Asia091, Bećka, Klekotka, Kropka89, Rudka lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙