👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Fabregasowa wrote:Kurcze bo w lumpie trzeba kupować rzeczy z dobrym składem i w świetnym stanie za kilka zł max, jak takich nie masz w okolicy to nie ma sensu, bo płacić 10zl za zmechacone i poplamione rzeczy to żaden interes, lepiej kupić na wyprzedaży 🫡 co jest zniszczone powinno znaleźć swoje miejsce w pszok.
Moja mama też kiedyś sie łapała za głowę jak cos kupowałam w lumpie, padały teksty "dam ci pieniądze, kupisz sobie nowe a nie dziadujesz", ale ona jest z pokolenia gdy w sh kupowała naprawdę biedota... a moje pokolenie kupuje bo można znaleźć perełki za grosze, w ekologiczny sposób dac drugie zycie, a nowe rzeczy sa często drogie i kiepskiej jakości. U mnie to nigdy nie jest kwestia braku pieniędzy tylko po prostu świadomego wyboru ze w obiegu sa TONY dobrej jakości ubran i nie warto czasem kupować nowych by nakręcać ta spirale produkcji 🥺
Polecam poczytać w jakich warunkach produkowane sa ubrania z Shein, tanich sieciowek, jak wygląda obieg zwroconych ubrań oraz jak wygląda cmentarzysko ubran na pustyni Atakama.
To i tak jeszcze nic. Ja jestem w stanie zrozumieć że jakieś tanie poliesterowe bluzki z Shein czy Temu są produkowane w skandalicznych warunkach, ale kolekcje naprawdę znanych projektantów mody, gdzie bluzeczka potrafi kosztować kilka tysięcy też nie powstaje w małej francuskiej czy włoskiej szwalni, gdzie przestrzega się praw pracownika 😱
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/117782/fashion-babylon#google_vignette -
Kropka89 wrote:Ja pamiętam za dzieciaka to mega dużo chodziłam po lumpach a teraz wydaje mi się że się jakoś zepsuło albo ja nie umiem szukać. I ten zaduch tam 😜
Ja mam z ty dostanych rzeczy trochę kombinezonów, raczej takich miękkich cieńszych i jeden grubszy ale mega mega mi się kolor nie widzi i możliwe że kupię jakiś ładny
Jutro lecę z rana na powtórkę toxo, cmv i wszystkie elektrolity, wit D i takie tam. Zobaczymy co to wyjdzie. Swooooja droga, dziś przeglądałam wcześniejsze karty ciąży i odkryłam ku swojemu zdziwieniu że ja w 1 ciąży nie miałam w ogóle przeciwciał cmv a już w drugiej tak. To oznacza że zachorowałam wciąż karmiąc synka albo będąc w ciąży bo oni są rok po roku. Mega dziwne że nigdy wcześniej tego nie zauważyłam ani też nikt nie zwrócił na to uwagi.
Co co zamartwiania sie: w przedszkolu panuje bostonka tak aby wzmocnić emocje a dziś do nas przyszła babcia która jest co prawda już na antybiotyku któryś dzień ale wciąż kaszlała i o ile jak siedziała na tarasie to byłam spokojna to jak poszła na górę do pokoju chłopaków i tam im kaszlała to otwierałam pranoidalnie wszystkie okna do wietrzenia…
Musiałaś między ciążami przejąć, bo w ciąży to się ze dwa albo trzy razy robi i jak komuś wyjdzie to od razu wysyłają do szpitala i robią dokładniejsze badania, dziecko też po porodzie ma dużo dodatków badań. Moja koleżanka kilka lat temu miła - na szczęście tylko zafałszowany wynik to lekarz jak zobaczył to od razu jej sugerował terminacje ciąży i wysłał ją na dodatkowe badania 😑 -
Fabregasowa wrote:Kurcze bo w lumpie trzeba kupować rzeczy z dobrym składem i w świetnym stanie za kilka zł max, jak takich nie masz w okolicy to nie ma sensu, bo płacić 10zl za zmechacone i poplamione rzeczy to żaden interes, lepiej kupić na wyprzedaży 🫡 co jest zniszczone powinno znaleźć swoje miejsce w pszok.
Moja mama też kiedyś sie łapała za głowę jak cos kupowałam w lumpie, padały teksty "dam ci pieniądze, kupisz sobie nowe a nie dziadujesz", ale ona jest z pokolenia gdy w sh kupowała naprawdę biedota... a moje pokolenie kupuje bo można znaleźć perełki za grosze, w ekologiczny sposób dac drugie zycie, a nowe rzeczy sa często drogie i kiepskiej jakości. U mnie to nigdy nie jest kwestia braku pieniędzy tylko po prostu świadomego wyboru ze w obiegu sa TONY dobrej jakości ubran i nie warto czasem kupować nowych by nakręcać ta spirale produkcji 🥺
Polecam poczytać w jakich warunkach produkowane sa ubrania z Shein, tanich sieciowek, jak wygląda obieg zwroconych ubrań oraz jak wygląda cmentarzysko ubran na pustyni Atakama.
Nie wiem czy koło ciebie też tak jest, ale u mnie odkąd nie można wrzucać do altan śmietnikowych ubrań to ludzie całe góry ubrań zostawiają przed kontenerami PCK, oczywiście nikt tego nie sprząta i leży takie zamknięte kilka dni 😑 -
Iga Kwietniowa wrote:To i tak jeszcze nic. Ja jestem w stanie zrozumieć że jakieś tanie poliesterowe bluzki z Shein czy Temu są produkowane w skandalicznych warunkach, ale kolekcje naprawdę znanych projektantów mody, gdzie bluzeczka potrafi kosztować kilka tysięcy też nie powstaje w małej francuskiej czy włoskiej szwalni, gdzie przestrzega się praw pracownika 😱
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/117782/fashion-babylon#google_vignette
Jak się dowiedziałam to te marki przestały robić na mnie wrażenie i dlatego szukam sama polskich marek lub idę do krawcowej i mówię co jak chce uszyte.
Niestety wpadliśmy jako społeczeństwo w konsumpcjonizm, logo to teraz dla dużej liczby osób wyznacznik statusu społecznego, często bardzo mylnie.Fabregasowa lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
psaj91 wrote:@Asia091 Nie rozumiem tych komentarzy, że masz mały brzuch w 6 miesiącu.... Przecież jak jesteś na początku to jeszcze całe 4 miechy do rozwiązania, a wiadomo, że najbardziej brzuchal rośnie dopiero na sam koniec 😓🙄 Ja na szczęście nie miałam "przyjemności" wysłuchiwania takich odzywek, ale wkurza mnie niemiłosiernie wieczna próba wmawiania mi jaki to czas ciąży nie jest cudowny 😅 Taaaa, zamartwianie od wizyty do wizyty, kiepskie samopoczucie, strach przed tym co będzie, masa planowania i wydatków 😅
@Fabregasowa Połowa mojej szafy jest z Vinted. Po co mam wydawać 10x tyle na nowe jak mogę mieć ciuchy bez skazy za grosze... Wolę zaoszczędzoną kasę wydać na jakąś fajną wycieczkę czy dobre jedzonko 😊 W pewnym momencie uświadomiłam sobie, że trzeba kolekcjonować wspomnienia, a nie rzeczy 😊 Ekologia to swoją drogą - żal planety, która jest pewnie jedną z niewielu w tym wielkim Wszechświecie, na której może istnieć życie...
Ja nie umiem korzystać z Vinted albo mi jakieś drogie rzeczy wyskakują albo z jakiś odległych lokalizacji 🙃 z kolei ma MarketPlace mi się wyświetlają sami oszuści tzn. to jest chyba jedna osoba tylko z milionem kont, która ma wszystkie popularne gadżety w mega okazyjnych cenach oczywiście z odbiorem osobistym na końcu świata, bo twoje miasto sam mu Facebook przypisał bo akurat był w delegacji 😑 -
Psaj91 dla mnie ciąża to też nic pięknego i jak ktoś próbuje mi mówić jaki to cudowny stan to od razu sprowadzam na ziemię. Wiadomo, że dziecko to najcudowniejsza nagroda i jest tego warte, ale nikt mi nie wmówi, że ciąża to piękny stan. To po prostu stan niezbędny, jeśli chcę mieć dziecko z moich genów 😅 byle do listopada
psaj91, Ana29 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Iga Kwietniowa wrote:Ja nie umiem korzystać z Vinted albo mi jakieś drogie rzeczy wyskakują albo z jakiś odległych lokalizacji 🙃 z kolei ma MarketPlace mi się wyświetlają sami oszuści tzn. to jest chyba jedna osoba tylko z milionem kont, która ma wszystkie popularne gadżety w mega okazyjnych cenach oczywiście z odbiorem osobistym na końcu świata, bo twoje miasto sam mu Facebook przypisał bo akurat był w delegacji 😑
Ale przecież na Vinted jest normalnie wysyłka, więc lokalizacja nie ma znaczenia. Ceny wysyłki też są bardzo korzystne, a czasem trafia się za darmo👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Bećka wrote:Chcemy też wózek espiro, to ten załączony śpiworek jest fajny. A i jak widziałam na filmiku, że budkę można opuścić bardzo nisko i ten pionowy element na wierzchu gondoli (od osłonki na nóżki) podnosi się podwojnie do góry, to można dziecko mocno odciąć od zimna. W razie czego rożek też może służyć za kołderkę.
Kalinok jaki kolor wózka myślicie?
O właśnie ta dodatkowa "stójka" bardzo mi się spodobała w tym wózku, biorąc pod uwagę że gondoli będziemy używać właśnie w zimie. My chcemy white pearl lub ewentualnie cashmire greyciemne kolory odrzucam bo będzie się szybko nagrzewał i będzie cały w kocich kłakach (mam 2 koty które gubią sierść na potęgę). A wy?
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙
-
Nadzieja32 wrote:Psaj91 dla mnie ciąża to też nic pięknego i jak ktoś próbuje mi mówić jaki to cudowny stan to od razu sprowadzam na ziemię. Wiadomo, że dziecko to najcudowniejsza nagroda i jest tego warte, ale nikt mi nie wmówi, że ciąża to piękny stan. To po prostu stan niezbędny, jeśli chcę mieć dziecko z moich genów 😅 byle do listopada
Nadziejko w punkt!
Od godziny nie śpię bo tak mnie bolą lędźwie,że nie ogarniam. Plakac mi sie chce. Obserwuje sie bo od lat mam kamienie na nerkach i boję sie zeby to nie była kolka.
Byle do listopada 😥Luźne starania 02.2024
Starania na poważnie 04.2024
Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
Prolaktyna z lekami w normie
2/02/2025:
Prolaktyna 7
Tsh 1.39
Kortyzol 13.30
13dc - monitoring po letrozolu
2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
Endometrium 9mm
15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
26/02 beta 150, progesteron 22.60
01/03 beta 686 progesteron 25.70
04/03 beta 3404 progesteron 25.40
Zostań ze mną kropeczko 🍀
23/06/25- 431 gram miłości 🩵 (20+5)
30/06/25-435 gram miłości 🩵 (21+5) ❗️szyjka macicy 3 cm.
-
Ana29 wrote:Nadziejko w punkt!
Od godziny nie śpię bo tak mnie bolą lędźwie,że nie ogarniam. Plakac mi sie chce. Obserwuje sie bo od lat mam kamienie na nerkach i boję sie zeby to nie była kolka.
Byle do listopada 😥
Przykro mii łączę się w bólu, też mnie często bolą lędźwia i krzyż
ale najbardziej mam masakrę z jelitami, nie wiem jak ja to wytrzymam jeszcze 4 miesiące 😭
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Iga Kwietniowa wrote:Nie wiem czy koło ciebie też tak jest, ale u mnie odkąd nie można wrzucać do altan śmietnikowych ubrań to ludzie całe góry ubrań zostawiają przed kontenerami PCK, oczywiście nikt tego nie sprząta i leży takie zamknięte kilka dni 😑
Owszem i tego nie rozumiem totalnie! Ciuchy w dobrym stanie można odesłać kurierem bezpłatnie do UDO, bezpłatnie nadać zwrot inpostem ekozwrot lub wrzucic na jakieś lokalne grupy. A jak nie to przecież sa mobilne pszoki, w każdą sobotę w chyba każdej dzielnicy!! Te ubrania ktore sie nie zmiesacza w w kontenerach to po byle deszczu nadaja aie do śmieci. Ludzie sa leniwymi brudasami, naprawdę 😬
U mnie dzisiaj też ciężki dzień, kot napitalał od 4rano i nie byłam w stanie potem zasnąć, trochę polezakowalam i poszłam na małe zakupy ale tak mnie głowa boli okrutnie 🥹🥹🥹 tak sobie myślę ze zycie z kotem to mnie dobrze przygotuje do wstawania do niemowlaka 🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:30
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30 07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Nadzieja32 wrote:Przykro mi
i łączę się w bólu, też mnie często bolą lędźwia i krzyż
ale najbardziej mam masakrę z jelitami, nie wiem jak ja to wytrzymam jeszcze 4 miesiące 😭
O jelitach juz nie chce nawet wspominać! 🥺
Takze myślę ze Wiem co czujesz i mogę tylko współczuć 😮💨😮💨😮💨Luźne starania 02.2024
Starania na poważnie 04.2024
Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
Prolaktyna z lekami w normie
2/02/2025:
Prolaktyna 7
Tsh 1.39
Kortyzol 13.30
13dc - monitoring po letrozolu
2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
Endometrium 9mm
15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
26/02 beta 150, progesteron 22.60
01/03 beta 686 progesteron 25.70
04/03 beta 3404 progesteron 25.40
Zostań ze mną kropeczko 🍀
23/06/25- 431 gram miłości 🩵 (20+5)
30/06/25-435 gram miłości 🩵 (21+5) ❗️szyjka macicy 3 cm.
-