👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
My kupujemy komode hemnes z ikei i postawimy przewijak wzdluz i bokiem bedziemy przebierac bobaske 😊 moze szarpniemy sie na leandera wiec idealnie zmiescilby sie na komodzie.
Dzisiaj mialam wizyte kontrolna i nasza dziewczynka zaczyna smigac bo wazy juz 820g! Wczesniej była sredniakiem, ale blizej dolnej granicy. Lekarka mowila ze tak juz ladnie zaczyna wazyc
Mozecie polecic jakies dobre pieluchy muslinowe? z hm trafilam na jeden egzemplarz mega sztywny wiec raczej odsylamKropka89, Paulivvv, wellwellwell, Jjkm97, kalinok, Asia091, Domisiek, Foxy96, nnaciaa lubią tę wiadomość
-
Zumi wrote:A co do prania to ja czekam do końca września. Chcemy jeszcze umyć szafy od środka, posegregować ubrania męża i pochować letnie ciuchy i wyciągnąć te zimowe. Przy czymś takim pewnie mega się nakurzy. Ale już od kilku tygodni piorę wszystkie nasze rzeczy w tych delikatnych płynach np Formil family z Lidla albo ten Formil dla bobasów i płuczę w Jelpie. Też bym chciała żeby nasza odzież, pościel, koce itd go nie drażniły, przede wszystkim zapachem. Jak będę prać jego rzeczy mam taką opcję w pralce "woda plus" wtedy lepiej wypłukuje się płyn do prania. A płynu do płukania ubranek dziecięcych pewnie będę dawać bardzo mało 😊. W ogóle im mniej chemii tym lepiej. Po pierwszym praniu chcę uprasować ubranka zwykłym żelazkiem ale z opcją gorącej pary żeby ta odzież się fajnie rozbiła i zmiękła. Potem pewnie będę steamerem przelatywać bardziej pogniecione rzeczy albo te sztywniejsze. Polecam steamer bo super odświeża ubrania i jeśli są sztywne to robią się bardziej miękkie i przyjemne nawet bez płynu do płukania. Nie trzeba rozkładać deski do prasowania. Zawsze zabieramy na wyjazdy, ale w domu też często używam 😁.
A wiecie już może jakich pieluszek będziecie używać? Ja się zastanawiam nad tymi co nie są bielone chlorem np Bambo Nature (na allegro można tanio dostać) albo Moomin (te są trochę droższe). Sama od dawna używam podpasek i tamponów, które nie są bielone chlorem i nie chcę wprowadzać dziecku podwójnych standardów 😅. Sobie teraz kupiłam te zwykłe podkłady poporodowe do majtek (pewnie są bielone chlorem), ale nie będę ich używać miesiącami, a jednak bobasowy pupson jest ciągle w pieluszce. Kiedyś były ekologiczne tetrówki, ale to chyba nie na moje siły 🤪...Są jeszcze te wielopielo, ale nie mamy suszarki bębnowej, plus małe mieszkanie 49 m2, zakopalibyśmy się w praniu.
Załóżcie sobie konto rosnę to dają przed porodem pampersy do wypróbowania, biedronka daje swoje, ale trzeba podać numer aktu urodzenia dziecka, Lidl podobno daje swoje, ale ja nic neo dostałam mimo że mam kartę i ciągle tam kupuje mleko i pieluchy. Ogólnie to mi na początku najlepiej się sprawdziły białe dady. Pampersy uczulały córkę i strasznie intensywnie pachniały, a ja w połogu byłam strasznie przewrażliwiona na zapachy i dźwięki - telewizję oglądałam na 2/4 gdzie zazwyczaj oglądamy na 10, a dziadkowie na 20+ 🤯
Gdzieś był nowszy ranking,ale nie mogę teraz znaleźć 😅
https://www.srokao.pl/2014/10/pielegnacja-niemowlecia.htmlZumi lubi tę wiadomość
-
Ja też melduję się po wizycie. U nas Stasio coś zwolnił, teraz ma 410g, więc kolejną wizytę mam nie za miesiąc, ale za dwa tygodnie. Trochę się zmartwiłam, ale mówię sobie, że przecież i tak przesuwaliśmy na początku datę porodu więc może dzidziuś po prostu trzyma się jednak terminu OM.
Ginekolog kazał odstawić zupełnie Dopegyt, tłumaczył że zbyt niskie ciśnienie teraz mogło właśnie spowodować mniejszy dopływ krwi do dzidziusia. I mam jeść normalnie. Więcej nawet. Można zwariować trochę bo co lekarz to kolejne zalecenia. I witaminę D w kropelkach JUVIT przepisał, zaraz zacznę.
Mam nadzieję że za dwa tygodnie już przypakujemy i będę mogła być spokojniejsza.wellwellwell, Zumi, Asia091, Foxy96, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Klekotka wrote:My kupujemy komode hemnes z ikei i postawimy przewijak wzdluz i bokiem bedziemy przebierac bobaske 😊 moze szarpniemy sie na leandera wiec idealnie zmiescilby sie na komodzie.
Dzisiaj mialam wizyte kontrolna i nasza dziewczynka zaczyna smigac bo wazy juz 820g! Wczesniej była sredniakiem, ale blizej dolnej granicy. Lekarka mowila ze tak juz ladnie zaczyna wazyc
Mozecie polecic jakies dobre pieluchy muslinowe? z hm trafilam na jeden egzemplarz mega sztywny wiec raczej odsylam
Bambusowe Babyono są najprzyjemniejsze w dotyku :
https://babyono.com/397-02-naturalne-pieluszki-z-wlokien-bambusa-natur/3-26-174
A jeżeli chcesz zamiast podkładu na przewijak, do ulewanie itp to dada z biedronka pakowane po 3, te flanelowe z kolei są spoko jako kocyk czy zastępcze prześcieradło do gondoli ( rozmiar nie jest idealny, ale jak nie jesteś perfekcjonistką to jest ok) .Klekotka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:Ja też melduję się po wizycie. U nas Stasio coś zwolnił, teraz ma 410g, więc kolejną wizytę mam nie za miesiąc, ale za dwa tygodnie. Trochę się zmartwiłam, ale mówię sobie, że przecież i tak przesuwaliśmy na początku datę porodu więc może dzidziuś po prostu trzyma się jednak terminu OM.
Ginekolog kazał odstawić zupełnie Dopegyt, tłumaczył że zbyt niskie ciśnienie teraz mogło właśnie spowodować mniejszy dopływ krwi do dzidziusia. I mam jeść normalnie. Więcej nawet. Można zwariować trochę bo co lekarz to kolejne zalecenia. I witaminę D w kropelkach JUVIT przepisał, zaraz zacznę.
Mam nadzieję że za dwa tygodnie już przypakujemy i będę mogła być spokojniejsza.
W poprzednich ciążach też miałaś nadciśnienie czy dopiero teraz? Bo mi się coś kojarzy że moja koleżanka właśnie na początku ciąży to łykała te tabletki jak cukierki, a potem w sumie lekarz z dnia na dzień je odstawił, a ona została z całą szufladą zapasów 😅 -
Ania 89 wrote:U mnie na początek bobo będzie z Nami w salonie a to dlatego że nie mam pieniędzy żeby zrobić teraz pokoik dla dziecka. A pokój jeden jest wolny. Ale tam są tylko tynki i wylewka. Na pewno jak najszybciej będę chciała zrobić ten pokoik i bobo przedelegowac do swojego pokoju:) Tylko wiadomo kasa 🙄 salon duży więc nie ma problemu żeby dzidziulek był przez pierwsze pół roku z Nami
W sumie na początek to ważne żeby były panele i ściany, a jak nie będzie mebli i gniazdka zabezpieczone to dziecko będzie się mogło bezpiecznie bawić bez ryzyka zrzucenia czegoś na siebie. -
Klekotka wrote:My kupujemy komode hemnes z ikei i postawimy przewijak wzdluz i bokiem bedziemy przebierac bobaske 😊 moze szarpniemy sie na leandera wiec idealnie zmiescilby sie na komodzie.
Mozecie polecic jakies dobre pieluchy muslinowe? z hm trafilam na jeden egzemplarz mega sztywny wiec raczej odsylam
Dla mnie fajne mieciutkie sa te z ColorStories albo MyMemi.
Dostalam tez w gratisie do lozeczka pieluszke bambusowa z Woodies i ona tez jest taka milutka i mieciutka:
https://woodies.pl/produkt/pieluszka-wielorazowa-bez/Klekotka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:Ja też melduję się po wizycie. U nas Stasio coś zwolnił, teraz ma 410g, więc kolejną wizytę mam nie za miesiąc, ale za dwa tygodnie. Trochę się zmartwiłam, ale mówię sobie, że przecież i tak przesuwaliśmy na początku datę porodu więc może dzidziuś po prostu trzyma się jednak terminu OM.
Mam nadzieję że za dwa tygodnie już przypakujemy i będę mogła być spokojniejsza.
Ale ta waga tez jest mocno orientacyjna z duzym pomiarem bledu, w zaleznosci jak sie dAoecko ulozy. Najwazniejsze, ze bedziecie to miec pod kontrola i sprawdzac. 🤞Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Iga Kwietniowa wrote:W poprzednich ciążach też miałaś nadciśnienie czy dopiero teraz? Bo mi się coś kojarzy że moja koleżanka właśnie na początku ciąży to łykała te tabletki jak cukierki, a potem w sumie lekarz z dnia na dzień je odstawił, a ona została z całą szufladą zapasów 😅
Nie miałam, ja w ogóle zawsze byłam kimś na granicy „nadciśnienie - taka pani uroda” i naprawdę nie wiem czy te leki w ogóle były potrzebne. Niby kardiolog tłumaczył to to wydłuży moje życie tak w ogóle, bo serce nie będzie tak zmęczone ciągle.
Teraz już te dwie godziny po wizycie to zaczynam się mocno zamartwiać stresować i aż mi się chce płakać. Niby przecież nic się nie dzieje a człowiek się tak przejmuje.
Wepchałam w siebie na siłę kolację - tartę ze szpinakiem cukinią i pomidorkami i jeszcze koktajl zrobiłam jogurt mleko banan brzoskwinia siemię lniane. I od jutra więcej białka. Będę pakować ile się da…Najgorzej że ja w ogóle ani trochę nie jestem głodna, jem na siłę. -
wellwellwell wrote:Ale ta waga tez jest mocno orientacyjna z duzym pomiarem bledu, w zaleznosci jak sie dAoecko ulozy. Najwazniejsze, ze bedziecie to miec pod kontrola i sprawdzac. 🤞
Dziękuję że to napisałaś. Zapomniałam trochę o tym błędzie i ułożeniu….
-
Zumi my mamy duży piętrowy dom, a dziecko będzie z nami w sypialni. Tak jest po prostu wygodniej. Mała potrzebuje tylko szafy i dostawki, także spokojnie u nas sie zmieści. Młodszy miał swój pokój od małego, a i tak był z nami, wówczas najpierw latałam, potem przeniosłam jego rzeczy do sypialni. Malutka będzie starsza, to wtedy będziemy myśleć, ale to pewnie najwcześniej za 2-3 lata. Teraz u młodszego w pokoju będzie mieć troszkę zabawek jak podrośnie i tyle. Ale ja też mam duże pomieszczenia, pokoje dzieci mają po ponad 20m2.
Ja tym razem nie kupuje komody z przewijakiem. Najwygodniej mi było na łóżku, bez chodzenia i wybudzania w nocy. W dzień częściowo na przeijaku, częściowo na łóżku. Kupuje zwykły przewijak.
My chcemy kupić pieluszki z pampersa i dady, ale po 1 opakowaniu. Starszy używał dady, młodszego uczulały i kupowaliśmy lupilu. Także bedziemy testować. -
@Kropka89 trzeba tez pamietac ze dzieci rosna skokowo wiec na pewno jeszcze mocno przymasuje 💪🏻 najwazniejsze ze bedziecie kontrolowac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca, 19:28
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:Mam nadzieję, ze tylko o to chodzi. ☺️
A ktory centyl wam wychodzi? Jak inne pomiary dlugosci?
EFW 13,8 %, CI 81% a FL /AC 21,56%, FL/HC 18,18%
Błąd pomiaru ok 61g -
Klekotka wrote:@Kropka89 trzeba tez pamietac ze dzieci rosna skokowo wiec na pewno jeszcze mocno przymasuje 💪🏻 najwazniejsze ze bedziecie kontrolowac
Sprawdziłam właśnie starszego synka, starszy o tydzień miał 470g po czym po 19 dniach przypakowal do 840g!!! - dokładnie skokowo tak jak piszesz
wellwellwell, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:Nie miałam, ja w ogóle zawsze byłam kimś na granicy „nadciśnienie - taka pani uroda” i naprawdę nie wiem czy te leki w ogóle były potrzebne. Niby kardiolog tłumaczył to to wydłuży moje życie tak w ogóle, bo serce nie będzie tak zmęczone ciągle.
Teraz już te dwie godziny po wizycie to zaczynam się mocno zamartwiać stresować i aż mi się chce płakać. Niby przecież nic się nie dzieje a człowiek się tak przejmuje.
Wepchałam w siebie na siłę kolację - tartę ze szpinakiem cukinią i pomidorkami i jeszcze koktajl zrobiłam jogurt mleko banan brzoskwinia siemię lniane. I od jutra więcej białka. Będę pakować ile się da…Najgorzej że ja w ogóle ani trochę nie jestem głodna, jem na siłę.
Myślę że nawet jak trochę nad wyrost były dodane to napewno nie zaszkodziły, bo dużo ciężarnych je łyka. Co do wagi to nie do końca wiarygodne. Moja koleżanka miała urodzić 3 kg dziecko naturalnie, a po porodzie okazało się że mała miała 4,5kg więc teoretycznie to było wskazanie do CC 🤯 -
Kasiek7 wrote:Wracamy z wózkowego,moje typy to Anex Flo , Espiro Yoga ,espiro miloo oraz X-lander Crusher 2.0.
Roan Ivi super amortyzacja to fakt ale Pan powiedział że Anex i X-lander lepszy że spacerówką
Zumi co myślisz o naszych typach? -
Kropka na spokojnie napewno wszystko będzie dobrze ! Stosuj się do zaleceń i jedz trochę lepiej ,a że wizyta za dwa tyg to super bo skontroluje lekarz 😌
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Echh, a ja poszłam na izbę przyjęć, po tym jak młoda nie ruszała się od ponad doby, nic nie było w stanie ją obudzić, nawet cukier. Zbiegło się to jeszcze z okropnie stresową sytuacją, której doświadczyłam/doświadczam, więc mózg zaczął pracować. Na początku położna szybko zbadała mnie detektorem tętna, była chwila cisza i myślałam, że zawału dostanę… na szczęście usłyszałam po dłuższej chwili jej serce. Zostawili mnie na oddziale, wyszła mi jakaś mocna infekcja intymna, mam przyjmować Nystatynę. Obraz z usg prawidłowy, ilość wód płodowych też dobra. Sprawdzają co chwilę tętno i ruchy. Zawału dostanę przez tego leniwego stworka
Mam nadzieję, że Wy macie lepszy czas.