👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
@Dahlia
Zależy jaki rodzaj infekcji, ale możesz swojego gin poprosić przy okazji o np. maść na receptę dla chłopa, albo gdy to standardowa infekcja grzybicza to zwykły internista też przepisze lek miejscowy lub da antybiotyk jak powie co i jak 🙂
@TBK
W nawiązaniu do piłki to akurat wyświetlił mi się przed chwilą mega filmik, ja właśnie identyczne ćwiczenia robię: https://www.instagram.com/reel/DLm5ZS6i6LK/?igsh=M2Q0NGUzYjdleTV2Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 12:28
Dahlia, TBK, kalinok lubią tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:A o jakich ubrankach mowisz Asiu?
Jesli chodzi o bawelne i bodziaki to super jakosc maja NEXT, C&A, Newbie - tylko Newbie to jest cenowy odlot. H&M tez jest ok. W takich ciuchach 100% bawełna i jest git.
Jakies kurteczki czy kombinezony no to z wełny Engel jest naprawde swietny, Tchibo tez ma spoko te kombinezony z welny. Jak nie chcesz welny tylko jakies zwykle zimowki to raczej bedzie to poliester - jako warstwa wierchnia jest ok, tutaj mysle, ze wiekszosc sieciowek bedzie miala jakies fajne propozycje, ja lubie takie rzeczy z H&M.
Mi bardziej chodzi o warstwy, jakie i ile żeby było ciepło, i czy jeśli wezmę 10 pajacyków to wystarczy?09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
Dahlia wrote:Już nie, miałam pierwszy trymestr "profilaktycznie", tzn było to zalecenie na wszelki wypadek jeszcze z kliniki przy przygotowaniach do ivf i prowadzący mi zostawił to zalecenie, żebym nie panikowała, ale był na stanowisku, że to PAI homo wcale nie jest wskazaniem. Więc z drugim trymestrem już nie brałam, już postanowiłam zaufać i cieszyć się brakiem zastrzykowego obowiązku. A masz może na całą ciążę? Wiem właśnie, że te podejścia się różnią 🤔
Tak, ja mam do końca ciazy, od 8tyg do 13 miałam nawet zwiększone do dwóch zastrzyków dziennie 😮💨 aczkolwiek dr Brawura z Aurea med podważył wogole heparyne jak mnie widzial na prenatalnych,mowil ze ta mutacje nie ma nic wspólnego ze stratami. Mi akurat daje spokój w głowie 😉Dahlia lubi tę wiadomość
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30.07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Asia091 wrote:No tak, poczytuję inne miesięczne watki to tam laski mają już szafki pełne ubrań i myślę że u Nas też jest kilka Mam 😇
Mi bardziej chodzi o warstwy, jakie i ile żeby było ciepło, i czy jeśli wezmę 10 pajacyków to wystarczy?
Zależy. Jeżeli masz suszarkę, a dziecko nie będzie ulewać i robić kup po pachę to wystarczy ci i 5, ale jak trafisz na gagadka, którego trzeba przebrać 20razy dziennie to nie nadążasz tego prac, suszyć i prasować i ciągle będzie mało. -
U mnie już po studniówce, a ja w sumie nie mam jeszcze nic przygotowane. Przy starszej córce to już miałam wózek, łóżeczko, komodę z wypranymi i wyprasowanymi ubrankami dla maluszka posegregowane w woreczkach strunowych, a w szafie na korytarzu spakowaną torebę do szpitala, która co kilka dni przepakowywane, bo nie byłam pewna co będzie lepsze😅
-
Zauważyłam, że mój synek jest od wczoraj leniwy...ale za to zaczyna się ruszać jak muszę skorzystać toalety. Chyba muszę z nim poważnie porozmawiać i poprosić o spokój w tym czasie 😎09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Iga Kwietniowa wrote:U mnie już po studniówce, a ja w sumie nie mam jeszcze nic przygotowane. Przy starszej córce to już miałam wózek, łóżeczko, komodę z wypranymi i wyprasowanymi ubrankami dla maluszka posegregowane w woreczkach strunowych, a w szafie na korytarzu spakowaną torebę do szpitala, która co kilka dni przepakowywane, bo nie byłam pewna co będzie lepsze😅
a tu psikus, mam kilka rzeczy ale wiem że to jest za mało.
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Asia091 wrote:No tak, poczytuję inne miesięczne watki to tam laski mają już szafki pełne ubrań i myślę że u Nas też jest kilka Mam 😇
Mi bardziej chodzi o warstwy, jakie i ile żeby było ciepło, i czy jeśli wezmę 10 pajacyków to wystarczy?
Zerknij sobie na ten artykuł, mysle, ze fajnie ejst to wyjaśnione i sa jakies przyklady:
https://mamaginekolog.pl/dziecko/pielegnacja-dziecka/jak-ubierac-dzieci-na-spacer/
Domisiek, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:Czyli prawie 2300 z bazą? O losie 🥲 teraz sie nie dziwię jak ktoś pisał o 17k na wyprawke 😄
Liczę na dobrą obniżkę jak weźmiemy wózek, fotelik z bazą i widziałam, że jeszcze łóżeczka mają, to i może dostawkę 😅. Pisałam, że mąż chce wszystko nowiuśkie i najlepsze, to niech stawia 🤣 ja na razie ogarniam zakupy tekstyliów.86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Wellwellwell, tak, dokładnie ta część
Co do poprzedniego porodu i reakcji - Ignaś miał wtedy 1,5 roku i jak teraz o tym myślę to chyba bardzo mało jednak kojarzył. Dodatkowo akurat jak urodziłam to dostał anginy i 40 st gorączki. Później powitanie było wiadomo bardzo emocjonalne, ale jednak jakby nie zauważał brata tak bardzo. Maluszek leżał dużo w dostawce, nie przeszkadzał we wspólnych zabawach dopóki oczywiście nie trzeba było nakarmić. Tu pamiętam że było trochę płaczu i stanie przy mnie jak karmie z histerią 🙈 Przy czym ja bardzo dużo byłam sama w domu bo wtedy jeszcze mąż pracował na dyżury. Z perspektywy czasu myślę że dobrze jest zorganizować sobie na ten czas te przetwory i zupy w słoikach o których chyba TBK pisała, jakąś Panią do sprzątania chociaż tak ze dwa razy w ciągu pierwszego miesiąca w stylu że Ty wychodzisz z domu na spacer z podwójnym wózkiem a ona sprząta no i jeśli jest możliwość to kogoś do opieki chociaż chwilowej nad starszym rodzeństwem żebyś się mogła przespać z młodszym w ciągu dnia (mnie np karmienie jakoś usypiało).
Co do samego naszykowania to podobno pomagają jeszcze takie rzeczy w stylu: prezent od Ciebie dla starszaka który dajesz jak tylko wchodzisz do domu i mówisz że to od młodszego, poproszenie o pomoc z pieluszkami czy podawaniem zabawek do kąpieli ( to też w Pucio jest 😃) Jak mi się jeszcze przypomną jakieś historie to napiszę. Aż mi się wspomniało na nasz wózek 1 za drugim bo wybrałam wtedy właśnie taki autobusik zamiast jeden obok drugiego 😆 ale spoko się sprawdził i super mamy zdjęcia jak siedzą panowie i do siebie miny robią 🙈😆Agni97, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
Nie chce być nieuprzejma ale wstawię wam to zdjęcie ...
https://zapodaj.net/plik-e0ekJJ9095
domowe bułeczki z serem🥰 to smak mojego dzieciństwa.
Przyznam się nawet jakbyście nie pytały, zjadłam 1,5 bułeczki 😇Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 15:27
Kasiek7, Anilorak88, Bećka, Jjkm97, Kropka89, Rudka, Foxy96, Agni97, Zumi, kalinok lubią tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
Dziewczyny ja dziś spędziłam 2,5 h w Kiku.
To zdj moich łupów z wyprzedaży i pytanie do was ,czy rozmiary się zgadzają czy są zawyżone(że 62 to 68 itd)?
I myślicie że zostawic czy to są takie szmaty że po pierwszym praniu masakra ? (Mogę oddać jc)
save your pictures onlineAsia091, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny ja dziś spędziłam 2,5 h w Kiku.
To zdj moich łupów z wyprzedaży i pytanie do was ,czy rozmiary się zgadzają czy są zawyżone(że 62 to 68 itd)?
I myślicie że zostawic czy to są takie szmaty że po pierwszym praniu masakra ? (Mogę oddać jc)
save your pictures online
Kolorowo i tak różowo 🙃09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
TP 18.11.2025. 🤞 -
U nas było 6 lat różnicy, więc pewnie inaczej. Ale to starszy nas namówił na dziecko, bo każdy w przedszkolu ma rodzenstwo 🤣🤣🤣 teraz będzie 14 i 8 lat. Młodszy ciągłe łazi do brzucha gadać, skręca szafę dla siostry, pewnie damy mu wybrać jakieś pierwsze zabawki. Wózkiem po domu też jeździł, właśnie dlatego bardzo nam zależało na łamanej rączce. Starszy mało mówi, ale jak skądś wraca, to mi przemyca słodycze w tajemnicy przed młodszym bratem, robi jedzenie itp. Martwi się, jak młodszy zareaguje. Z tym, że mu sporo przed ciążą też rozmawialiśmy o tym, że będzie rodzenstwo.
Kropka89 o matko, ile ja bym dała za kogoś do sprzątania... póki co lecę tylko z zapasami jedzenia. Boję się, co to będzie z fizjo chłopaków, ortodontą, angielskim, treningami, zadaniami domowymi, nauką... Mąż nie będzie ciągle ze mną w domu, a ma taką pracę, że czasami nie ma go całymi dniami. Boję się, że będę tracić cierpliwość do starszych, bo raczej o drzemkach w dzień mogę zapomnieć. Przy młodszym spałame 3-4, rzadko 5 godzin na dobę z przerwami, taki był wymagający. -
Kasiek7 wrote:Dziewczyny ja dziś spędziłam 2,5 h w Kiku.
save your pictures online
Jakościowo nie są złe, mi osobiście średnio podobają się ich wzory i kolory. Co do rozmiarów to 62 z KiKa będzie mniejsze niż z innych sklepów. 58 czy 50, które się u nich zdarzają to raczej rozmiar na lalkę niż na noworodka. Mają duże promocje więc czasem naprawdę można kupić śpiworek (te akurat mają kiepskie) za 10zł czy spodnie za 4zł. -
No tak jak patrzyłam na modele nie z wyprzedaży to pajacyki 30 zł ,to już wolę z Nexta
za te rzeczy dałam po ok 6-10 zł za sztukę 😁 muszę koniecznie dokupić bodziaki w jednym kolorze i pajacyki ale to już na Zalando albo HM
-
TBK, ja się też tego samego boje. Jeszcze u nas różne lokalizacje przedszkole a szkoła, treningi i zerówka muzyczna…ale zrobimy ile się da. Na pewno jeden wózek będę miała na stałe w aucie a drugi na spacery wokół domu.
Ja też marzę o kimś do sprzątania bo właśnie nie miałam a dla mnie to jednak mega uspokajające jak jest czysto. Mimo dwójki małych chłopców mamy cały dom w bieli prawie, jasne kanapy, dywany i zawsze czysto. Jak jest brudno to jestem mega nerwowa i niemiła dla innychteraz wiem że sąsiadka ma taką pomoc, nas regularnie nie stać i ja też wolę sama, ale tak sobie myślę że to co zaoszczędzimy przez nie kupowanie ubranek itp bo prawie wszystko dostaliśmy to powiem mężowi że odkładam na taką panią. Ciekawe co powie. A jedzonko to muszę się nauczyć wekowac, bo jeszcze nigdy się nie odważyłam. Teraz się czaję na śliwki i będę robić konfitury no ale tym się nie najem 🤣
-
Ja z ciuchami nie szalałam mam nie dużo i nie zamierzam dokupować bo dziecko w pierwszych miesiącach bardzo szybko rośnie i może być tak że nie zdąży się tego przerobić 😃 najlepiej wszystkiego po trochę np z 5 bodziaków, spodenek, śpiochów, kaftaników bo zawsze wtedy w razie W zdąrzysz przeprać a jak nie to ubierzesz rozmiar większe i podwiniesz ze swojego doświadczenia wiem że warto jakieś 62 mieć na stanie i zawsze później każdy rozmiar większy też (u nas nieraz tak młody rósł że dzisiaj mógł mieć ubrane coś co jutro już byłoby za małe 😂)Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Czyli ubieramy dziecko zawsze w body i na to kaftanik/bluza i spodnie i skarpetki i w rożek ?
Jeśli ubieramy pajacyk - to do spania ? Wiem że głupie pytania 🙈