X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Bećka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kalinok Zawsze można jak my - zamówić z odbiorem koniec września/początek października i mieć święty spokój (chyba, że wolicie mieć jeszcze później). Przy wózku z fotelikiem i bazą daliśmy 1500 zaliczki.
    Też bym chciała Przemka już urodzić w październiku, ale najważniejsze, żeby rósł tyle ile potrzebuje, w brzuszku u mamy ma najlepiej 😉.

@Paulivvv Do której byliście na weselu? Tańczyłaś coś, a buty na obcasie miałaś? 😆 My mamy za tydzień.

@TBK Też muszę zająć się torbą do szpitala, coś tam patrzyłam, ale trzeba już siąść do tego porządnie.

@Asia091 no u mnie też już 40 blisko, ale ten czas "zapiernicza", nie czuję się staro 😅

@Domisiek i ogólnie Dziewczyny w kwestii piżam mam dwie uwagi, po cesarce może przeszkadzać pas spodenek, wg. mnie warto wybrać jak najwyższy stan. Koszula najlepiej, żeby była dłuższa, coś do kolana, albo i dłuższa, chyba, że Wam nie przeszkadza świecić pupą, przy lekkim pochyleniu 😄. Ta pierwsza z filmiku odpada wg. mnie. Takie moje doświadczenia po pobytach w szpitalu. W tym szpitalu było bardzo ciepło, to gruby szlafrok się nie sprawdził jak coś.
    Ja tak samo jak TBK kupiłam z allegro za 54 zł, ma dobre opinie i róż, albo ciemną zieleń widziałam, mam też jedną z bonprix.

86' 👩🏼
    endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

preg.png

17.02 FET 🌞
    Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
    17.03 crl 0.84 😊
    31.03 fhr 162 ❤️
    16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
    24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
    22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
    18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
    16.07 24+0 ~700g 🫣😊
  • Ania 89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wreszcie mam wizytę o 16 stej :) Mam nadzieję że wszystko jest dobrze:)

Foxy96 lubi tę wiadomość

Test pozytywny 12 marca❤️
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀 wszystko dobrze☺️
    06.06 wizyta❤️🍀
    04.07 wizyta❤️🍀
    08.07 połówkowe Zdrowa dziewczynka ☺️🩷
    preg.png
  • Mmagda389 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Która dziewuszka wogole tu jest najmłodsza ? Jest jakaś 25 lub mniej?

ja mam 25 👋

• Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:
    Czasem fajne koszule są w Halfprice za jakieś 40-60 zł, niekoniecznie do karmienia takie rozpinane ale mega rozciągliwe i myślę do porodu mogłyby się nadać. Potem jak dziecko dadzą na brzuch to można sobie zdjąć górną część i tyle. I tak wszystko brudne będzie 🤪. Jak nie dorwę koszuli w halfprice do porodu to zamówie na allegro taką:

https://allegro.pl/oferta/koszula-ciazowa-do-szpitala-do-karmienia-piersia-cora-l-xl-15418682239

a do karmienia ze względu na porę roku chcę takie:

https://rafjolka.pl/product-pol-122989-7318-Doctor-Nap-Koszula-nocna-ciazowa-i-do-karmienia-z-bawelny-Polska-produkcja-brownie.html

https://missisleepy.pl/koszule-nocne/15963-koszula-nocna-doctor-nap-tm4119-deep-blue

Jeszcze w Lidlu była super piżamka dwuczęściowa z opcją karmienia, ale teraz większość rozmiarów jest nieodstępna. Zamówiłam różową L ale mam przeczucie, że będzie za duża, bo zazwyczaj te piżamy od nich są spore. Może kiedyś wróci skoro tak dobrze się sprzedawała. Ja wolałabym spać w bluzce i spodniach bo strasznie się rozkopuję i pewnie będę się budzić w nocy bez kołdry i z podwiniętą koszulą 🥲. Teraz śpie w piżamach z Lidla takich dwuczęściowych krótkich, letnich, spodenki i bluzka. Mam je za duże więc się mieszczę, ale bardzo mi w ostatnim tygodniu urósł ten brzuchol i nie wiem w czym będę niedługo spać 😅

https://www.lidl.pl/p/esmara-pizama-ciazowa-z-bawelna-koszulka-spodnie/p100358726#searchTrackingMasterId=Product.100358726&searchTrackingTitle=Pi%C5%BCama+ci%C4%85%C5%BCowa+z+bawe%C5%82n%C4%85+(koszulka++spodnie)&searchTrackingPageSize=48&searchTrackingPage=1&searchTrackingEvent=click&searchTrackingId=Product.100358726&searchTrackingOrigPos=1&searchTrackingPos=1&searchTrackingOrigPageSize=48&searchTrackingChannel=PL&list=/h/nocna-bielizna-ciazowa/h10001886

Jeszcze jak byłam na targu to widziałam koszule za 50 zeta takie z rozpinanym przodem z dwóch stron przy piersiach, ale materiał był lichy i nie chciałam nawet za 50 zeta tego kupować bo bym się w tym upociła 😕. Nie chce też tych babcinych rozpinanych kupować, jakoś bym się staro czuła, ale mają fajny materał.

Tylko te piżamy z Lidla, były strasznie nie wymiarowe tzn. jak wzięłaś rozmiar M to spodnie były jak XXS, a koszulka XXL 😕.
    Z kolei koszule mieli całkiem spoko, ale do karmienia to trzeba było sobie troszkę większe rozcięcie zrobić żeby wyjąć piersi.

event.png

preg.png
  • TBK Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie lepiej się sprawdzą nieodpinane koszule, np.tak ja ta. Te napy, guziki czy zamki tylko będą wkurzac w nocy. Ja mam właśnie takie za 50kilka zł z allegro.

https://przyszla-mama.pl/koszule-nocne-ciazowe-i-do-karmienia/957-koszula-do-karmienia-ciazowa-nocna-czarna.html?srsltid=AfmBOooq6jpdgNaFToFa-ICfmmMLjn51NtDqhd3GQyDpur12M5_3Gnzn

A w domu śpię w takich, tylko tańszych 🤣 zdjęcie przykładowe. I wg mnie będą idealne do kp w domu.

https://doctornap.com/pl/ona/3496-22089-przepiekna-biala-koszulka-nocna-z-wiskozy.html?rr_id=22c353feb7ec412b92f5d38875f22f0a&utm_campaign=marketing_machine&utm_medium=display&retailer_product_id=3496&utm_source=edrone&srsltid=AfmBOopO6O8oSMbidojfy4ZqYzd7IG41lHSd8k3a8KJYosX4qCOkPHTI

No i trzeba wziąć pod uwagę, że w połogu mnostwo się pije i okropnie poci.

Bećka lubi tę wiadomość

• TBK Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mam pytanie odnośnie prześcieradełka do gondoli. Gdzie kupujecie? Jakie? Mam roan ivi, myślałam o tym zwykłym z jukki, ale boję się, że może być małe.

I pytanie nr 2: gdzie kupujecie pieluszki tetrowe, muslinowe, flanelowe, bambusowe i jakie tam jeszcze macie. Jaki rozmiar i dlaczego, np bambusowe. Przy chłopcach miałam tylko tetrę i flanelkę.

• Paulivvv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bećka wrote:

@Paulivvv Do której byliście na weselu? Tańczyłaś coś, a buty na obcasie miałaś? 😆 My mamy za tydzień.

Byliśmy gdzieś do 2:00, chyba chwilę przed wyszliśmy. Tańczyliśmy ale mało niestety, może kilka piosenek w sumie. Buty na obcasie miałam, (ślub był o 15:00) i przebrałam gdzieś o +/- 21:30 na całkiem płaskie.

Bećka lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼

25.02. | | 💛
    13.03. widać pęcherzyk ✨
    24.03. 0,99cm i serduszko ✨
    14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
    30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
    05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
    26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
    18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
    26.06. wszystko dobrze ✨
    14.07. 590g chłopaczka ✨
    07.08. następna wizyta 🩺

preg.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TBK wrote:
    I mam pytanie odnośnie prześcieradełka do gondoli. Gdzie kupujecie? Jakie? Mam roan ivi, myślałam o tym zwykłym z jukki, ale boję się, że może być małe.

I pytanie nr 2: gdzie kupujecie pieluszki tetrowe, muslinowe, flanelowe, bambusowe i jakie tam jeszcze macie. Jaki rozmiar i dlaczego, np bambusowe. Przy chłopcach miałam tylko tetrę i flanelkę.

Ja jakieś pieluszki co zamawiałam to brałam najtańsze co było na allegro, jeżeli akurat spodobał mi się jakiś wzór 😅 mam chyba każdy rodzaj materiału.
    Ogólnie nie chcę tych pieluszek nakupować nie wiadomo ile. Mam w sumie chyba 7szt takich mniejszych, one są 40x40 + reszte to mam te większe, chyba 70x70 i podobne rozmiary.

TBK lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼

25.02. | | 💛
    13.03. widać pęcherzyk ✨
    24.03. 0,99cm i serduszko ✨
    14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
    30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
    05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
    26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
    18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
    26.06. wszystko dobrze ✨
    14.07. 590g chłopaczka ✨
    07.08. następna wizyta 🩺

preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie pamiętam, czy już był poruszany ten temat – co się ubiera noworodkowi na wyjście ze szpitala? Kombinezon jest za gruby na taką porę roku? Jaki rozmiar kombinezonu trzeba kupić? 50/56?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:20

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    19.03 – jest serduszko ❤️
    28.04 – I prenatalne, wszystkie ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewczynka 🐭
    25.06 – II prenatalne, zdrowa
    dziewucha 🐰
    03.07 – 460 gramów dziewczynki 🐇
    17.07 – 660 gramów 🐽
    27.07 – 860 gramów 🐷
    preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:
    Dziewczyny, nie pamiętam, czy już był poruszany ten temat – co się ubiera noworodkowi na wyjście ze szpitala? Kombinezon jest za gruby na taką porę roku? Jaki rozmiar kombinezonu trzeba kupić? 50/56?

Ciezko jednoznacznie odpowiedziec, zalezy jaka bedzie pogoda, jak bedziesz wracac i jaki kombinezon

Foxy96 lubi tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Ciezko jednoznacznie odpowiedziec, zalezy jaka bedzie pogoda, jak bedziesz wracac i jaki kombinezon
    Ok, bo zamówiłam własnie taki grubszy kombinezon 50/56 i usłyszałam od siostry, że za gruby i za mały, echhh 🤣

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    19.03 – jest serduszko ❤️
    28.04 – I prenatalne, wszystkie ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewczynka 🐭
    25.06 – II prenatalne, zdrowa
    dziewucha 🐰
    03.07 – 460 gramów dziewczynki 🐇
    17.07 – 660 gramów 🐽
    27.07 – 860 gramów 🐷
    preg.png
  • Kiki2025 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam koszulkę rozmiar jakis xxl zeby była dłuższa do porodu ale i tak dali mi szpitalną, nie wiem może uznali ze za krótka.

A wody odeszly ok 8 chodzilam dosłownie przez caly dzien po sali zeby bylo szybciej rozwarcie a ono nie chciało ruszyć, dostalam oxy w nocy i poszło. Przed 3 dzidzia byla na świecie a ja półprzytomna ze zmęczenia tyle h

• psaj91 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że dziś pierwszy raz ubrałam biustonosz ciążowy - szeroki, elastyczny, miękki, i to jest totalny game changer 😍 Mimo, że nie mam dużej miseczki (obecnie C), to w zwykłym usztywnianym już mi się wszystko odbijało i piersi zwyczajnie na koniec dnia bolały. Także już teraz polecam 🤗

Asia091, Kropka89 lubią tę wiadomość

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    22+6 tc - 640g 🩷
    27+6 tc - 🩺
    30+3 tc - III prenatalne ➡️
    32+3 tc - 🩺

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:
    Ok, bo zamówiłam własnie taki grubszy kombinezon 50/56 i usłyszałam od siostry, że za gruby i za mały, echhh 🤣

No z tych grubszych to tu dziewczyny pisaly chyba, ze biora od razu 62 rozmiar. Ogolnie tych grubych i tak sie do fotelika nie powinno zakladac (juz o tym ostatnio bylo pisane) wiec jesli wracacie autem i jest opcja zeby podjechac pod samo wejscie szpitala, to mysle, ze bez kombinezonu sie obejdzie, tylko jakis grubszy kocyk/otulacz a dziecko odpowiednio do pogody (pewnie jakies body na dlugi rekaw, spodnie i sweterek, czapeczka).

Foxy96 lubi tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • TBK Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:
    Powiem Wam, że dziś pierwszy raz ubrałam biustonosz ciążowy - szeroki, elastyczny, miękki, i to jest totalny game changer 😍 Mimo, że nie mam dużej miseczki (obecnie C), to w zwykłym usztywnianym już mi się wszystko odbijało i piersi zwyczajnie na koniec dnia bolały. Także już teraz polecam 🤗

O matko, stanik do kp to moja zmora. Zamówiłam 75H i miseczka za mała. Za 75 I/J zapłacę majątek 😔 myślałam właśnie o nieusztywnianych, ale pod obwodem pewnie m bym musiała wziąć, a w cyckach 2xl, więc i tak i tak nie dobrze.

• Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:

Ja podziwiam wszystkie kobiety, które na codzień chodzą w usztywnianych biustonoszach i w fiszbinach. Ja nie cierpię, od lat chodzę w miękkich biustonoszach bez fiszbinów i jak teraz mi przyjdzie raz na sto lat ubrać fiszbiny to mam je ochotę zdjąć po 20 minutach 😂😂

wellwellwell, Kropka89, Foxy96, Agni97 lubią tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹
    23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
    preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dawno zrezygnowalam z fiszbin i usztywnianych biustonoszy, jak dla mnie bomba. 😎
    A macie do polecenia jakies fajne staniki do KP? Wczesniej mialam jakies randomowe z allegro i raczej nie byly najlepsze.

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Bećka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TBK ja kupiłam zestaw 3 prześcieradeł ze Smyka (białe, kolor i wzór), to samo co w Jukki. Myślę, że musi być coś luzu, bo gondole mogą się różnić, chociaż jak patrzę to espiro miloo i roan ivi maja taki sam rozmiar materaca u ruckena.
    Wczoraj jak byliśmy zamówić wszystko, to w sklepie był ruch, na spokojnie sobie jeszcze pojeździłam, pomacałam, poskładałam ten wózek i jestem zadowolona z wyboru.

Kiki2025 może i dobrze, że dali Ci szpitalną koszulę do porodu, to mogłaś później na spokojnie, czystą swoją założyć, a tak to byłaby od razu do prania.

Foxy56 Jesteś drobnej figury, możne mała też będzie, to na początek będzie, ciężko powiedzieć, ale rozmiar większy miałabyś na dłużej.

TBK, Foxy96 lubią tę wiadomość

86' 👩🏼
    endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

preg.png

17.02 FET 🌞
    Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
    17.03 crl 0.84 😊
    31.03 fhr 162 ❤️
    16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
    24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
    22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
    18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
    16.07 24+0 ~700g 🫣😊
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Ja juz dawno zrezygnowalam z fiszbin i usztywnianych biustonoszy, jak dla mnie bomba. 😎
    A macie do polecenia jakies fajne staniki do KP? Wczesniej mialam jakies randomowe z allegro i raczej nie byly najlepsze.

Ja kupiłam z Rossmanna, bo słyszałam polecenia, ale u mnie średnio się sprawdza. Podobno dobre są te z Bonprix, mam zamair wypróbować :)

wellwellwell lubi tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹
    23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
    preg.png
  • TBK Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie stanik musi być dobrany przez specjalistę, odkąd mam dobrany rozmiar to nie czuję w ogóle biustonosza. Zawsze fiszbiny i usztywniany. Ale ja przed ciążą miałam obwod 65 i dużą miskę, więc stanik odciążał mi kręgosłup. Teraz jak czasem noszę miękkie, to czuję jak mi się wszystko wzyna w ramiona i się garbię przez ten ciężar 😔

Wellwellwell jeśli masz "standardowy" rozmiar to polecam esotiq. Z młodszym miałam chyba 70h pod koniec ciąży i dla mnie właśnie z esotiq były najlepsze, służyły bardzo długo. Teraz są wyprzedaże i do 100zł nawet można znaleźć. Bardzo żałuję, że nie mają większej rozmiarowki. Bo np. 65g z esotiq ma mniejszą miseczke niz 65g z gorsenii. Takze trzeba mierzyć. Spoko są też z alles.

wellwellwell lubi tę wiadomość

‹‹ 454 455 456 457 458
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ