👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też mam już umówione prenatalne na drugi tydzień września, wyjdzie jakoś koło 29+3.
Co do krwawień to ja chyba jakbym wzięła acard to by mnie zabił 🤣 Mnie tak się rozrzedziła krew w ciąży, że ciężko żeby cokolwiek mi nie krwawiło. Nigdy nie krwawiły mi dziąsła, teraz zawsze, jak pobierają mi krew to cieknie mi po łokciu, a jak się skaleczę to jakby mi pół ręki urwało. Cały I trymestr miałam krwotoki z nosa kilka razy dziennie, w połowie II trymestru się trochę uspokoiło i teraz od tygodnia znowu codziennie, więc coś czuję, że III trym będzie taki sam fun jak I trym. 😬 -
Domisiek to nie wiem czy nie powinni Ci zrobić badania na czas krzepnięcia krwi itp. żebyś przy porodzie się nie wykrwawiła.
Asia To może niech te tabsy trzyma, aż będziecie się starać o drugie bobo 😄
Co do miloo i yogi, to w yodze nie podobał się brak podnóżka w spacerówce i od razu o to odrzuciłam ten model.
Szczotkuję na sensitiv, ale mam duży ścisk w szczęce (nie usunięte ósemki) i zawsze coś tam krwawiło, teraz bardziej ciąża i acard, ale tak piszą w internetach 😉, więc trzeba przywyknąć. Co ciekawe czytałam, że w ciąży nie powinnyśmy usuwać kamienia, któraś miała i jeden dentysta mi mówił, że też możnaby u mnie 🤷🏼♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 18:25
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️ -
@Bećka
Szczerze to nie pomyślałam o tym krwawieniu w ten sposób, a faktycznie może nie być ciekawie jak tak będzie ciekło ze mnie podczas porodu. Dopytam o to lekarza, dzięki.
Co do usuwania kamienia, to ja usuwałam miesiąc temu, a we wrześniu idę zrobić dwa zęby bo są do zrobienia. Poza właśnie krwawieniem z dziąseł, przez co higienistka nie miała najłatwiejszego zadania, to wszystko ok ☺️ -
Bećka wrote:Szczotkuję na sensitiv, ale mam duży ścisk w szczęce (nie usunięte ósemki) i zawsze coś tam krwawiło, teraz bardziej ciąża i acard, ale tak piszą w internetach 😉, więc trzeba przywyknąć. Co ciekawe czytałam, że w ciąży nie powinnyśmy usuwać kamienia, któraś miała i jeden dentysta mi mówił, że też możnaby u mnie 🤷🏼♀️
Ja dziś właśnie miałam usuwanie kamienia i stomatolog mówił, że jak już coś tam jest to lepiej usunąć, bo to otwarta droga dla bakterii, czynnik sprzyjający zapaleniu dziąseł, itd. Także się zdecydowałam. -
Dziewczyny, jak któraś ma upatrzone coś na H&M to zgłaszam, że jest tam aktualnie -15% na zakupy przez aplikację 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 19:43
Domisiek, kalinok, Klekotka, Rudka, Kropka89 lubią tę wiadomość
12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g ✨
07.08. 929g ✨
27.08. III prenatalne, 1380g, wszystko dobrze ✨
04.09. 1465g ✨
02.10. kolejna wizyta 🩺
-
Ja dziś byłam na pierwszych zajęciach ze szkoły rodzenia. Było bardzo fajnie i utwierdziłam się w tym, że będę rodzić w dobrym szpitalu. Tam nawet jak dziecko wymaga 2-3 miesięcznej hospitalizacji na oiomie lub oddziale noworodkowym, to nie wypisują mamy, jeśli nie chce tylko może "mieszkać" na oddziale tak długo, jak długo jest dziecko. A jeśli musi wrócić do domu z różnych przyczyn (np. rodzeństwa) to może przyjeżdżać kiedy chce, na ile chce i nikt nie ogranicza kontaktu z dzieckiem, nawet jeśli jest na oiomie. Nie zakładam czarnych scenariuszy, ale cieszę się, że w razie takich sytuacji, nie będę musiała się o to martwić
Rudka, Domisiek, kalinok, Zumi, Foxy96, izzou97, Ilka96, Klekotka, Asia091, Bećka, Kropka89 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷
-
U mnie wyniki krzywej 88,118,108 więc fajnie 😃 dobrze też zniosłam ale jak wróciłam do domu musiałam się godzinkę przespać.
Trzecie prenatalne też mamy umówione na drugi tydzień września.
Powoli kończymy wyprawkę w zasadzie już prawie wszystko mamy uff zostaje tylko poprać, poprasować i spakować torbę do szpitala ale to zostawiam na wrzesień a później chcę tylko leżeć i nic nie robić 😄 no może czytać książkę 😉Zumi, Foxy96, wellwellwell, Domisiek, Asia091, Bećka lubią tę wiadomość
-
@Foxy, @Kalinok czy też macie zaleconą indukcję porodu ze względu na cukrzycę ciążową w 39 tygodniu jeśli akcja sama nie zacznie się wcześniej? U mnie cukry coraz gorsze, ale nie na czczo tylko te po posiłkach. Czekam na wizytę u diabetologa, chcę jeszcze przed wizytą zrobić poziom hemoglobiny glikowanej. Przeraża mnie to, że jednak ta cukrzyca się rozwinęła, ale pomiary raczej mnie nie okłamują 😟. Mama ma cukrzyce typu II, siostra w obu ciążach miała cukrzyce ciążową no i u mnie też się zaczęło. Chociaż bardziej przeraża mnie ta indukcja porodu niż dieta. Będę jeść pomyje jak to @Asia091 nazwała dietetyczne jedzonko 😅. Po wynikach krzywej starałam się dbać o dietę, ale muszę się jeszcze wiele nauczyć w tej kwestii. U mnie najgorzej z częstotliwością posiłków, jestem głodna max 2 razy dziennie, przed posiłkiem cukier mam niski 70 pare, a 1h po wywala mi ponad 150. Nie umiem jeść często a mniej bo nie czuję głodu 😢, będę musiała się zmuszać. Mocno liczę na sensor bo totalnie nie wiem już co mam jeść. Po białym ryżu nic mi nie było a np. po wrapach z placków pszennych z warzywami i kurczakiem cukier 155 1h po. Wiem, że jedno i drugie zakazane (biały ryż i takie placki tortilla) ale chciałam zobaczyć co się będzie działo i czy serio moja trzustka nie wyrabia po takich posiłkach. O jakiejś pizzy, maku, lodach itd. nawet nie myślę 😪. Szkoda, że po ciemnym pieczywie mam zgagę nie do opanowania, tak samo po serku wiejskim. Chyba będę jeść tylko zupy i kiszonki 🫠. Jeszcze totalnie nic mi nie smakuje więc będzie ciekawie. Tak się zaczął u mnie 3 trymestr, trzustka do wymiany.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 12.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Kurde mnie przed chwilą bolal brzuch tak nieprzyjemnie z lewej strony. Co trochę puściło to znowu.Teraz jest trochę lepiej bo już myślałam czy nie jechać na nocną pomoc 😐
-
Zumi, u mnie lekarz póki co nie mówi o indukcji. Cukry mam na chwilę obecną opanowane dietą, wszystkie większe wartości wynikają przeważnie z moich błędów jedzeniowych. Przyznam, że po paru miesiącach diety częstotliwość zjedzenia czegoś niedozwolonego wzrosła
Tu masz wytłumaczone, kiedy indukcja jest wymagana lub rozważana ⬇️, więc bez paniki
https://zapodaj.net/plik-06ggqUDwop
Ja się na indukcję na pewno nie będę godzić przed czterdziestym tygodniem, jeżeli WSZYSTKO będzie w porządku. Co do diety, tak, jest to frustrujące, szczególnie na początku, u mnie głównym czynnikiem motywującym jest właśnie wizja insuliny i indukcji, tego chcę mocno uniknąć. Powodzenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 05:23
Zumi, kalinok lubią tę wiadomość
-
Lavenda dobrze, ze szukasz pomocy. Czasami powiedzenie czegoś na głos przed obcym człowiekiem przynosi ogromną ulgę i mocno oczyszcza głowę.
Zumi życzę powodzenia w ogarnianiu cukrów.
Kupiłam wczoraj wanienkę, taką zwykłą. I teraz chodze po mieszkaniu i szukam dla niej miejsca. Nie sądziłam, że będzie taka duża 🫣Zumi, Lavenda lubią tę wiadomość
-
Anilorak a kupiłaś do niej stojak? Wanienkę myślę że zamówię pod koniec września. Dziś odbieram dwa kombinezony ,jeden z nich wiem że któraś z was kupiła na Vinted ale już nie pamiętam która ,no zobaczymy jaki będzie stan 😁wczoraj znów byłam na łowach w lumpiku i kupiłam leginsy i pajacyk z Next 🥰 ogólnie mam już trzy wielkie torby ciuszków
-
Chyba w końcu dziś się zapisze na te 3 prenatalne. Zawsze to dodatkowe badanie
-
@Foxy właśnie wczoraj byłam na wizycie u lekarza, który pracuje u nas w szpitalu w mieście i mówił, że niezależnie od tego czy jest wprowadzona insulina czy nie to przy cukrzycy ciążowej są najnowsze rekomendacje żeby tę indukcję zrobić najpóźniej w 39 tygodniu. Ostateczną decyzję i tak podejmuje lekarz prowadzący razem z pacjentką, ale powiem Wam trochę się cykam, bo moja siostra miała w drugiej ciąży poród po terminie, dziecko ponad 4 kg, doszło do dystocji barkowej, a lekarz w USG masę oszacował na 3800 g a on miał dwa dni później przy porodzie ponad 4200 g, i był krótki i szeroki ehhh. Też miała cukrzycę na diecie w obu ciążach, ale pierwsze dziecko miało lekko ponad 3 kg, dopiero drugi maluch był klocusiem 😅. Mnie też najbardziej przeraża wizja insuliny i indukcji. Ciąża i poród to żywioł, muszę się dać w to wciągnąć. Ale układam to sobie od wczoraj w głowie powolutku. Może jak już będzie 38 tydzień, ledwo będę chodzić to mi już będzie wszystko jedno, czy zacznie się samo, czy indukcja, czy cesarka byleby już było PO 😂
Foxy96, kalinok lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 12.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Kasiek7 bywa i tak, ze człowiek uroni łzę albo się poryczy ale to nie jest powód do wstydu. Jeśli tylko to Cię hamuje to myśle, że warto spróbować.
Kupiłam ze stojakiem. Miałam kupić nową, zwykłą, bez stojaka ale znalazłam na olx (jak sie później okazało od mamy jednego z przedszkolaków) wanienke ze stojakiem w idealnym stanie za.... 30zł. -
Nadzieja32 wrote:Ja dziś byłam na pierwszych zajęciach ze szkoły rodzenia. Było bardzo fajnie i utwierdziłam się w tym, że będę rodzić w dobrym szpitalu. Tam nawet jak dziecko wymaga 2-3 miesięcznej hospitalizacji na oiomie lub oddziale noworodkowym, to nie wypisują mamy, jeśli nie chce tylko może "mieszkać" na oddziale tak długo, jak długo jest dziecko. A jeśli musi wrócić do domu z różnych przyczyn (np. rodzeństwa) to może przyjeżdżać kiedy chce, na ile chce i nikt nie ogranicza kontaktu z dzieckiem, nawet jeśli jest na oiomie. Nie zakładam czarnych scenariuszy, ale cieszę się, że w razie takich sytuacji, nie będę musiała się o to martwić
-
Ilka96 wrote:Nadzieja, a gdzie się przepisałaś? Bo pamiętam że najpierw obie byłyśmy zapisane do Juliamed 😀
Tak, ale zrezygnowałam z Juliamed, bo tam trzeba podpisać deklarację na położną i potem do tej, którą chcę docelowo mogłabym się zapisać dopiero po tej szkole rodzenia, czyli miesiąc przed terminem. Ja będę rodzić w Rudzie Śląskiej, bo prowadzi mnie dr Piela, zastępczyni ordynatora i kierowniczka patologii ciąży i tam też jeżdżę na tą szkołę rodzeniajest za darmo i nie trzeba podpisywać deklaracji, no i w sumie fajnie chodzić tam gdzie będę rodzić, można dopytać o wszystko, jak wygląda itp. w tym konkretnym szpitalu
Ilka96 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷
-
Nadzieja32 do doktor Pieli chodze na prenatalne 😃 i mówiłam do męża, ze jak kiedys jeszcze miałabym prowadzic ciążę to u niej. Bardzo dobry lekarz. Wzbudza zaufanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 08:49