👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
psaj91 wrote:A ja mam pytanie do obecnych już mamuś. Jak to jest z tymi salami - przedporodowa, porodowa, poporodowa, położnicza 😂 Kiedy i co się dzieje na każdej? Słyszałam, że w moim szpitalu niby mąż nie może być na sali przedporodowej, ale muszę się jeszcze upewnić na zwiedzaniu. Jak przedporodowa jest 4-osobowa to tam stękamy w 4 i jak można to obok 4 osoby towarzyszące czy jak to wygląda 😂😂😂
To zależy 🤣 ja w pierwszej ciąży TYDZIEŃ leżałam na przedporodowej, na wizycie miałam rozwarcie, więc mnie do szpitala wysłał. Tam.nic nie postępowało i czekałam aż zdecydowali się wywoływać. Wtedy poszłam na porodową, 2 godziny skóra do skóry po porodzie i po tym czasie na salę poporodową. Gdybym wtedy miała tę wiedzę, którą mam teraz, to.bym nie poszła do szpitala, tylko czekała w domu, żeby samo się zaczęło. No, ale było minęło.
Za drugim razem ze względu na wysokie ciśnienie trafiłam na przedporodową, tam byłam kilka dni i zdecydowali o cc, po cc byłam na pooperacyjnej.
Męża przy sobie w żadnej sytuacji mieć nie mogłam 😔 -
TBK wrote:To zależy 🤣 ja w pierwszej ciąży TYDZIEŃ leżałam na przedporodowej, na wizycie miałam rozwarcie, więc mnie do szpitala wysłał. Tam.nic nie postępowało i czekałam aż zdecydowali się wywoływać. Wtedy poszłam na porodową, 2 godziny skóra do skóry po porodzie i po tym czasie na salę poporodową. Gdybym wtedy miała tę wiedzę, którą mam teraz, to.bym nie poszła do szpitala, tylko czekała w domu, żeby samo się zaczęło. No, ale było minęło.
Za drugim razem ze względu na wysokie ciśnienie trafiłam na przedporodową, tam byłam kilka dni i zdecydowali o cc, po cc byłam na pooperacyjnej.
Męża przy sobie w żadnej sytuacji mieć nie mogłam 😔
Rodziłaś sn i poprzez cc, tak? Co wspominasz lepiej? 🤔
Są tu jeszcze mamy, które mają takie porównanie? -
Klekotka wrote:35 i wychodzi z kalkulatora otylosc 2 st 🙄, ja mam 174cm wzrostu i az tak nie czuje ze przybrałam te 13 kg 🫣
Ja przytyłam do tamtego tygodnia ok 15 kg mam 175 i wychodzi mi BMI 31 też aż tak nie widzę tych kgKlekotka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny dziś w nocy obudził mnie taki kłujący ból jakby w pachwinie. Krótkotrwały ale już zasnąć totalnie nie mogłam . Aż się wystraszyłam. Jeszcze dzidzia chyba pozycję zmieniła bo czuję ruchy ale słabsze i jakby głębiej. To już w ogóle spać nie mogłam tylko wyczekiwałam ruchów 😐
-
Aniu ja wczoraj też nie czułam ruchów,nawet już miałam rozkmine czy czasem coś mi się tam nie podziało że te ruchy czuje tylko w środku nocy i tylko jak przyłoże rękę. Dodatkowo podskakuje mi ta powieka co jakiś czas 😡
-
Klekotka wrote:@Asia091 ooo dobrze wiedziec
a czy to jest w ogole refundowane? bo na recepcie mam tylko literke R i gdzies tam dalej oznacza to jakiś ryczalt :o
Wlasnie przeraza mnie ten bol zastrzykowyKlekotka lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
25.09.2025 III prenatalne 🩺
TP 18.11.2025. 🤞 -
Moja rodzinna mówiła mi w zeszłym tygodniu, że u ciężarnych BMI się nie liczy, bo wiadomo, że to niemiarodajne. Ja przed ciążą miałam w normie, a teraz wskazuje na nadwagę mimo, że urósł mi praktycznie tylko brzuch i piersi.
Zresztą BMI to w ogóle przeżytek. Przecież jeżeli ktoś ma dużo mięśni, które ważą więcej niż tłuszcz, to po wyliczeniu BMI też mu wyjdzie nadwaga 😂 Dlatego najlepiej korzystać z tych super wag mierzących poziom tkanki tłuszczowej, albo po prostu trzymać się zaleceń co do obwodów. Ale nie w ciąży! 😂Klekotka, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
psaj91 wrote:Moja rodzinna mówiła mi w zeszłym tygodniu, że u ciężarnych BMI się nie liczy, bo wiadomo, że to niemiarodajne. Ja przed ciążą miałam w normie, a teraz wskazuje na nadwagę mimo, że urósł mi praktycznie tylko brzuch i piersi.
Zresztą BMI to w ogóle przeżytek. Przecież jeżeli ktoś ma dużo mięśni, które ważą więcej niż tłuszcz, to po wyliczeniu BMI też mu wyjdzie nadwaga 😂 Dlatego najlepiej korzystać z tych super wag mierzących poziom tkanki tłuszczowej, albo po prostu trzymać się zaleceń co do obwodów. Ale nie w ciąży! 😂
Tez tak uwazam
Mi wczoraj lekarka powiedziala ze w ciazy mozna przytyc do 9kg xD -
Nadzieja32 melduje, ze po szczepieniu boli mnie tylko trochę ramię ale pielęgniarka uprzedzała, że tak będzie.
Zabrałam się za szukanie biustonosza do karmienia i jestem w kropce. Bo jak cos wydaje sie fajne to dostępne tylko online. Nie wiem jaki rozmiar kupić, nic nie wiem :p
Nie lubię i nie noszę koszul nocnych no ale poród i połóg to wiadomo. Wyszłam z założenia, że te do porodu nie muszą byc ładne tylko funkcjonalne i tanie bo potem je pewnie wyrzucę. I kupilam wczoraj na wyprzedaży dwie koszule na guziki za 30zł łącznie. Mówię do męża, ze jakby mnie w tym zobaczył to straciłby ochotę na cokolwiek na co najmniej 10 lat 🤣 takie są piękne 😋
Kasiek7 ja też różnie z ruchami, wczoraj wieczorem nie wiem co ten dzidziuś tam wyprawiał. Dzisiaj cisza, spokoj. Więc chyba tak jest.
Klekotka no na bank. 9kg, dobre sobie. To ja juz mam 11 na plusieWiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia, 08:34
Nadzieja32, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Lavenda wrote:Rodziłaś sn i poprzez cc, tak? Co wspominasz lepiej? 🤔
Są tu jeszcze mamy, które mają takie porównanie?
Zdecydowanie dla mnie lepsze sn, po cc mam traumę. Teraz będę chciała rodzic naturalnie. Chce mieć jeszcze 1 dziecko, ale jak będę miała cc, to pewnie na więcej się nie zdecyduje. Okropnie boję się cięcia.
Ale żeby było jasne, uważam, że to wybór każdej kobiety jak rodzi i jak karmi. -
Klekotka wrote:@Asia091 ooo dobrze wiedziec
a czy to jest w ogole refundowane? bo na recepcie mam tylko literke R i gdzies tam dalej oznacza to jakiś ryczalt :o
Wlasnie przeraza mnie ten bol zastrzykowy
https://zapodaj.net/plik-RTuBMbne4R
Klekotka lubi tę wiadomość
-
Mamy na grupie kilka osób ZHDK.
Nie wiem czy wiecie, ale żelazo: sorbifer, tardyferon, feroplex, ascofer (nie acard, edytowałam) możemy mieć za darmo, trzeba tylko do rodzinnego podejść i powiedzieć, żeby wypisał z kodem ZK (chyba że ginekolog jest na NFZ to pewnie i on może dopisać uprawnienia, nie wiem czy lekarz prywatny też - @Zumi wiesz jak to obecnie wygląda?).Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 07:08
Maddie_Ist, Klekotka lubią tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:A nie lepiej najpierw krztusiec a pozniej rsv? Z tego co czytalam w necie to pisza, ze krztusiec zalecaja juz po 28. tc a RSV po 32. tc. Chyba, ze ci lekarz mowil, ze to bez znaczenia? 🤔
-
Pierwsze słyszę, żeby ktoś sprawdzał BMI w ciąży 🙈 ja przed miałam w normie, byłam wręcz szczupła, nosiłam rozmiar S, a teraz mam z BMI nadwagę, przytyłam juz 13kg, myślę że do 20 na bank dobiję 🫣
Ja zamówiłam sobie trzy koszule z doctor nap, takie ładniejsze chciałam mieć już po porodzie i do domu, żeby się nie czuć jak lump, ale wszystkie były za małe, mimo że wzięłam większy rozmiar niż nosiłam przed ciążą 🙈 na szczęście tam zwrot jest darmowy i realizują go błyskawicznie. Do samego porodu kupię byle jaką w jakimś Pepco, bo na bank ją wyrzucę, nie będę jej prać. Nawet położna na szkole rodzenia polecała tak zrobić.
Ania89 takie kłucia i bóle w pachwinie najczęściej wynikają z rozciągania więzadeł. Ja miewam ostatnio kłucia w pochwie i okolicach odbytu, ale lekarka mówiła, że kłucia mogą być i tym się mam nie przejmować, bo tam się wszystko cały czas rozciąga👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷
-
Daria997 wrote:Dziewczyny 28+6 i mala ma wage 1050g. Ile wasze bobo mają na tym etapie ? Bo z wizyty na wizyte przybiera tylko po 300g mowią ,że za mało i trzeba obserwować
U mnie w 28 tygodniu (27+3) było 1100 g. Ja z kolei modlę się żeby nie rósł za szybko bo wtedy nas z tą cukrzycą na pewno nakłonią na indukcję a bardzo nie chcę 🫠👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 12.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Fluffy. wrote:Mamy na grupie kilka osób ZHDK.
Nie wiem czy wiecie, ale żelazo: sorbifer, tardyferon, feroplex, acard możemy mieć za darmo, trzeba tylko do rodzinnego podejść i powiedzieć, żeby wypisał z kodem ZK (chyba że ginekolog jest na NFZ to pewnie i on może dopisać uprawnienia, nie wiem czy lekarz prywatny też - @Zumi wiesz jak to obecnie wygląda?).
Ja akurat nie mam nic z tych leków przepisanych ale dobrze wiedzieć, że się należy.
Ja ogólnie jak mnie w przychodni olewają z brzuchem a kolejka jest bardzo długa to mówię "dzień dobry, ja wejdę z pierwszeństwem jako zasłużony honorowy dawca krwi, tu mam legitymację." I nikt mi nie powie "trzeba było się nie ruchać" 😂Kropka89, Zumi lubią tę wiadomość
🚶🏼♀️29l 🚶🏼31l
10.24 - luźne starania
10.24 - ⏸️
11.24 - 8td puste jajo 💔
02.25 - starania
02.25 - ⏸️🎉
28.03 - 🫘8 tydzien jest ❤️
18.04 - 🍋🟩11 tydzień 4.45 cm
24.04 - 🥝12 tydzien 5.12 cm chłopca 💙
12.05 - 🍎15 tydzień 8.65 cm
09.06 - 🫑19 tydzień 248g
02.07 -🍌 22 tydzień II prenatalne PRAWIDŁOWE
07.07 - 🍆 23 tydzień 475g
07.08 - 🥬 27 tydzień
19.08 - 💉 szczepienie ksztusiec
21.08 - 🦔 29 tydzień 1275g
04.09 - 🦦 31 tydzień 1660g
02.10 - 🩺 kontrola
04.02 - 74 kg ➡️ 86kg - 08.09
-
Fluffy. wrote:Jak masz kod C na recepcie to będziesz miała za darmo. Ja robię zastrzyki od pozytywnego testu (ze względu na trombofilię). Na początku cały brzuch miałam siny, teraz mało kiedy jakiś siniak wyskoczy, ale nadal się zdarza. A co do bólu - przykładam delikatnie igłę i patrzę czy samo przyłożenie jej boli, jak tak - sprawdzam odrobinę dalej. Taki sposób wyczytałam gdzieś na forum i u mnie się sprawdza 🙂
https://zapodaj.net/plik-RTuBMbne4R
Dokładnie tak samo robię zastrzyki. Przykładam igłę do fałdka i sprawdzam w którym miejscu przyłożenie najmniej czuć i tam się wbijam. Wybieram też taki kawałek skóry gdzie jest bledsza, jaśniejsza. Jak się wbije w bardziej różową skóre to potrafi się krew polać, dwa razy tak miałam więc już wbijam się w te bledsze miejsca. Ja mam dużo tłuszczyku, szczególnie po bokach brzucha więc nie muszę wbijać się w udo czy biodro. Zawsze miałam grubszy brzuch, odkąd pamiętam 😭😭 i przez to pewnie nie będę widzieć jakiejś części bobasa na brzuchu np. stópki, pupki, główki, rączki 🥺. Natomiast do zastrzyków fałdki mam idealne, a synek ma super izolację i jest zabezpieczony 😅 ehhh👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 12.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12