👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamasitta wrote:Dziewczyny ja tez pod Waszym wplywem zajrzalam na ten odsysacz nosiboo, bo wcześniej w ogóle o czymś tak nie słyszałam i nie marzyłam:) ale znalazlam tańszą wersję HappiNosek Mesmed (189zl jakoś kosztuje) i wydaje sie być spoko, ale nie robiłam dogłębnej analizy
O kurcze ma mega dobre opinie 😮😮 to teraz nie wiem co zrobić bo podoba mi się w nim ta funkcja bezprzewodowa. Wiem, że na 100% chce elektryczny odciągacz kataru ale nie sądziłam, że jest taki wybór poza nosiboo. Jeszcze nie zamówiłam a miałam to właśnie zrobić bo jak wróciłam ze szkoły rodzenia to sprzątałam i zapomniałam o zakupach internetowych 😅👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Ja słyszałam, że oprócz windi sprawdza się po prostu termometr w pupkę do odgazowania. Moja koleżanka tak chwilę pogrzebała z odrobiną maści i był taki odrzut, że ona była w kupie od bluzki aż po kapcie 😅 plus sporo poszło na ścianę i podłogę. Jej córka nie robiła kupki dwa dni bo się zagazowała i kupa nie mogła spokojnie wyjść.
Mi położna polecała na problemy brzuszkowe probiotyk BioGaia. Zalecała nawet dawać profilaktycznie, ale ja odpuszczam dawanie na wyrost bo chcę dać dziecku szansę na skolonizowanie się moimi bakteriami w 1 kolejności. O espumisanie nie mam żadnych informacji od mam i położnej, jestem ciekawa czy u którejś z Was się sprawdziło przy starszych dzieciach.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Zumi wrote:O kurcze ma mega dobre opinie 😮😮 to teraz nie wiem co zrobić bo podoba mi się w nim ta funkcja bezprzewodowa. Wiem, że na 100% chce elektryczny odciągacz kataru ale nie sądziłam, że jest taki wybór poza nosiboo. Jeszcze nie zamówiłam a miałam to właśnie zrobić bo jak wróciłam ze szkoły rodzenia to sprzątałam i zapomniałam o zakupach internetowych 😅
Ja mam ten tanszy zamiennik i niestety wg mnie do katarku z odkurzaczem nie ma podjazdu. Ale sprawdza nam sie mimo wszystko doraznie na jakies wyjazdy, wakacje itp. Ale tak w domu przy chorobach to tylko odkurzacz. 😁
Nie wiem jak jest z Nosiboo, ci co maja to niby mowia, ze zaluja, ze tak pozno kupili… no niby wstod elektrykow lepszego nie ma. 😛
Zumi lubi tę wiadomość
-
Jesli chodzi o goraczki to do 3 miesiaca tylko paracetamol a po 3mz mozna tez ibuprofen.
Ja wole syropy niz czopki. U nas w domu uzywa sie teraz Paracetamol Hasco Forte. Pedicetamol jest paskudnie gorzki i moje dziecko tym pluje dalej niz widzi. 🙈
Espumisan 100 uzywalismy, bo juz lapalam sie wszystkiego co sie da, ale u nas to nie byly kolki typowe, corka miala dyschezje i to byla kwestia niedojrzalosci ukladu pomarmowego. Trzeba to bylo przetrwac niestety do tego 4 miesiaca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września, 21:46
kalinok, Zumi lubią tę wiadomość
-
Rudka wrote:A czy kupujecie nianię elektroniczną? Jeśli tak to macie jakąś do polecenia?
My kupiliśmy Neno Vera - nam zależało tylko na tym, żeby można było bobasa podejrzeć przez kamerę i żeby nie było to na aplikacji na telefonie, tylko miało swój osobny ekranik. Nie mieliśmy do tego żadnych innych wymagań poza tym co wyżej.
Rudka lubi tę wiadomość
-
Paulivvv wrote:My kupiliśmy Neno Vera - nam zależało tylko na tym, żeby można było bobasa podejrzeć przez kamerę i żeby nie było to na aplikacji na telefonie, tylko miało swój osobny ekranik. Nie mieliśmy do tego żadnych innych wymagań poza tym co wyżej.
Tez ja mamy, bo mamy pietrowy domek i roznie czasem bywa z wifi na pietrze, wiec zalezalo nam, zeby to nie bylo na wifi i w telefonie tylko wlasnie osobny monitorek polaczony z kamera. Minus jest taki, ze sie sama nie obraca, ale u nas w sumie to nie bylo potrzebne, o dziwo moja corka nawet teraz z duzego lozka nie wychodzi sama w nocy. 😁
Paulivvv lubi tę wiadomość
-
kalinok wrote:Ja właśnie od kilku dni jestem w trakcie finalizowania wyprawki aptecznej, już mi głowa pęka od ilości produktów i opinii 😅 ale chce mieć wszystko wybrane i dodane do koszyka, pewnie zamówię na początku października. I tu mam pytanie do was - co kupiłyście na ewentualną gorączkę i bóle brzuszka? Na brzuszek widziałam że polecany jest po prostu espumisan, ale może doświadczone mamy mogą podpowiedzieć czy to faktycznie się sprawdziło?
Moim zdaniem szkoda kupować teraz. Na brzuszek moi chłopcy nic nigdy nie brali, nie było takiej potrzeby. Dopiero przy ząbkowaniu paracetamol. Starszy po szczepieniu musiał mieć okłady z kwasnej wody, młodszy nic. W razie czego mąż skoczy do całodobowej po paracetamol albo właśnie kwaśną wodę.
kalinok lubi tę wiadomość
-
U mnie espumisan srednio pomagal, dawałam w nadziei na poprawę, ale nic nie dawał. Tak jak dziewczyny piszą masowanie brzuszka, cieple wiśnie, zginanie nóżek do brzuszka i rozprostowywanie, katater do odbytu do odgazowania (choć znam osoby, którym położna polecila przez wilgotną chusteczkę taką do wycierania pupy jakby delikatnie masować odbyt i sama widziałam jak pięknie sie odgazowywał brzuszek po tym). Mnie znowu położna polecała wsadzic dziecko do cieplej wody i że często wtedy dzieci mają ulgę i do tej wody potrafią wystrzelić kupę.
Zumi lubi tę wiadomość
-
TBK wrote:Moim zdaniem szkoda kupować teraz. Na brzuszek moi chłopcy nic nigdy nie brali, nie było takiej potrzeby. Dopiero przy ząbkowaniu paracetamol. Starszy po szczepieniu musiał mieć okłady z kwasnej wody, młodszy nic. W razie czego mąż skoczy do całodobowej po paracetamol albo właśnie kwaśną wodę.
Kwaśna woda? Nie słyszałam, jeszcze dużo do poznania przede mną...
Leków też nie brałam, może nie będzie trzeba i data ważności też mija.
A cichy ten Nosiboo? Bo pomyślałam o katarku do odkurzacza pionowego, bez szczotki jest cichszy.
Nianię powiedziałam, żeby już mąż wybrał. Na początek nie będzie tak potrzebna, bo planuję jeździć z dostawką po mieszkaniu, ale czytałam, że od 2 miesiąca można zacząć oswajanie ze swoim pokoikiem.
Jeju u mnie wczoraj znowu sajgon. Oczywiście na raz wszystko musiało wypaść, pójście do sklepu, odkurzyć jeszcze chciałam, tapety i odbiór mebli, a ja sama 😑 3 razy zmieniałam bluzkę. Spałam dzisiaj jak zabita.
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️
10.09 32+0 1900g 😍
06.10 35+5 2500g 💗
15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕 -
Zmierzyłam z dwóch kolejnych palców i wyniki były już prawie identyczne, więc zaczął chyba działać. Jak będzie świrował, to podejdę do poradni po nowy.Zumi wrote:O kurcze to aż takich dużych rozbieżności nigdy nie miałam. Jak masz w zestawie płyn wskaźnikowy to możesz nim sprawdzić czy pokazuje tyle ile jest w instrukcji
Jejku, mam nadzieję, że Alę ominą problemy brzuszkowe. Do dnia dzisiejszego siostry wypominają mi moje kolki i ryk w domu, który trwał codziennie przez parę godzin
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września, 08:54
Zumi lubi tę wiadomość
29 i 35 👩❤️👨
10.03 – ⏸️
4.11.2025, godz. 15:10 – Ala, 3250 g, 52 cm. 👶✨ -
Bećka wrote:Kwaśna woda? Nie słyszałam, jeszcze dużo do poznania przede mną...
Leków też nie brałam, może nie będzie trzeba i data ważności też mija.
A cichy ten Nosiboo? Bo pomyślałam o katarku do odkurzacza pionowego, bez szczotki jest cichszy.
Nianię powiedziałam, żeby już mąż wybrał. Na początek nie będzie tak potrzebna, bo planuję jeździć z dostawką po mieszkaniu, ale czytałam, że od 2 miesiąca można zacząć oswajanie ze swoim pokoikiem.
Jeju u mnie wczoraj znowu sajgon. Oczywiście na raz wszystko musiało wypaść, pójście do sklepu, odkurzyć jeszcze chciałam, tapety i odbiór mebli, a ja sama 😑 3 razy zmieniałam bluzkę. Spałam dzisiaj jak zabita.
To są zalecenia sprzed 14 lat, więc nie ma co się sugerować. Młody miał straszne obrzęki, do tej pory bardzo źle znosi wszystkieszczepienia, całe szczęście jeszcze tylko to na osiemnastkę i koniec. No i bardzo kiepsko znosi pobieranie krwi. Mój mąż ma tak samo jak starszy, więc może to geny 🤣🤣🤣 za to ja i młodszy mamy odwrotnie, nas takie rzeczy nie ruszają, możemy codziennie mieć pobieraną krew. Jedynie ja na covid źle zniosłam szczepienie.
Wracam z wizyty, wszystko jest ok 🩷 za 3 tygodnie szczegółowe USG to pewnie się dowiem, ile waży. Miałam podaną immunoglobulina od razu na wizycie, także spoko 🙂 za 2 tygodnie mam.sie umówić na szczepienie, ponoć od zastrzyk do szczepienia powinien być odstęp 2 tygodnie.
Rudka, wellwellwell, nnaciaa, Zumi, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
My na razie niani nie kupujemy, chciałam, ale w sumie mamy małe mieszkanie to raczej nie jest potrzebna, najwyżej dokupię

Od dwóch dni bardzo często napina mi się brzuch, bez bólu, no ale dużo częściej niż zwykle. Magnezu biorę dużo, więcej już nie będę brać, piję Muszyniankę, bo ona też ma dużo magnezu. Dobrze, że we wtorek wizyta. Jeszcze dziś miałam badania do wizyty i zapomniałam, że przecież badanie moczu miałam zrobić i muszę jutro pojechać prywatnie 🙈🙈 to chyba ciążowa mgła mózgowa 🤪👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Dzięki za polecajki
ja akurat mam tak że podstawowe leki zawsze trzeba mieć w domu, nie zamierzam się zaopatrywać na każdą chorobę świata ale tak jak dla siebie z mężem zawsze mamy gripex, ibuprom, enterol, coś na gardło, voltaren i bandaż, tak samo dla malucha chce mieć coś na gorączkę i brzuszek - żeby nie musieć lecieć w panice do apteki w środku nocy. Oby się nie przydało tak jak piszecie 😀
psaj91, Klekotka lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
♀️ Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 I prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm 🐣✨
09.07 - 🩺 II prenatalne, 315g ruchliwego malucha 🐤✨
17.09 - 🩺 III prenatalne, 1400g zdrowego bobasa 🐥✨

-
Mi przyszla wyprawka z gemini
jesli chodzi o daty waznosci to jedynie pedicetamol trafil sie z krotka data waznosci do 05/2026. Zamowilam niepotrzebnie to szare mydlo.
Nie zamawiam jeszcze rzeczy do cyckow typu kompresy kolektor itd poczekam do spotkania z polozna
https://zapodaj.net/plik-Qr7JNVhb4J
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września, 09:55
-
kalinok wrote:Dzięki za polecajki
ja akurat mam tak że podstawowe leki zawsze trzeba mieć w domu, nie zamierzam się zaopatrywać na każdą chorobę świata ale tak jak dla siebie z mężem zawsze mamy gripex, ibuprom, enterol, coś na gardło, voltaren i bandaż, tak samo dla malucha chce mieć coś na gorączkę i brzuszek - żeby nie musieć lecieć w panice do apteki w środku nocy. Oby się nie przydało tak jak piszecie 😀
Ja to samo, zwlaszcza, ze te leki maja raczej dlugie daty waznosci. Dlatego wlasnie wole w syropie, bo mozesz dostowsowac dawke do wagi dziecka, a czopki to jak dziecko wyrosnie to beda mialy za mala dawke. No i pozniej w nocnej aptece to cena x2. 🙈
Ale wiadomo nie ma co robic niewiadomo jakich zapasow. Byle jakis paracetamol byl to wystarczy. 😁
Btw, z tymi windii czy wkladaniem termometru do odgazowania to slyszalam, ze mozna skorzystac ale sporadycznie, zeby nie rozleniwiac dziecku jelit, bo powinno sie samo uczyc tego wyprozniania. Ktos cos moze wie na ten temat? -
kalinok wrote:Dzięki za polecajki
Też tak mam!
Kupiłam dla bobasa właśnie Espumisan i na gorączkę Pedicetamol.
My mamy w domu cały arsenał leków na różne przypadki dla nas. Głównie z tego względu, że dom mamy kawałek za miastem i w najbliższym „miasteczku” nie ma aptek dyżurujących np w nocy (wcześniej były, a od 2024 roku tamten powiat nie ma dyżurów aptek, najdłużej działająca apteka jest bodajże do 19:00), także chcąc coś kupić w nocy, musimy jechać do miasta - a to jest w zależności na jaką aptekę wypadnie, 25-35km drogi.
No dla nas żadna przyjemność jechać 30km w nocy w poszukiwaniu leku na gorączkę, więc nawet jakby się miał nie przydać i mielibyśmy go wyrzucić do kosza, to wolę już zmarnować te kilkanaście zł i mieć święty spokój.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września, 10:17
psaj91, kalinok, Klekotka lubią tę wiadomość
-
@Well polecasz tą elektroniczną nianię? Na ten moment mamy kamerkę na wi-fi w domu, ale z apką na telefon. Z wi-fi problemu nie mamy bo na każdym piętrze jest router, ale wolałabym taką z monitorkiem właśnie i sama nie wiem, bo boję się, że będą zasięg gubić te nianie (widziałam kilka negatywny komentarzy, że tylko do 50m), a u nas są 3 piętra w domu. 😐
Dziewczyny, kupujecie matę edukacyjną? Jak tak, to jaką?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września, 10:38
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - wizyta
🍀 22.11.2025 🍀

-
Też jestem #teamzapasyapteczne. Raz, że wolę być z góry zabezpieczona, a dwa nie przepłacać 100% w nocnej aptece.
Akurat z mojej wyprawki aptecznej praktycznie wszystko ma termin ważności do 2027/2028, aż sama byłam w szoku. Zamawiałam przez DOZ. Poza tym takie rzeczy jak espumisan, paracetamol, ibuprom, psikacze do nosa można zużyć też dla siebie gdyby zbliżał się koniec daty ważności 😊
Paulivvv, kalinok, Klekotka lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 🩺

-
Chyba mnie dopadło jakieś „przebodźcowanie” wyprawkowe 🤣 od 2/3 dni jak widzę filmiki albo posty o wyprawkach niemowlęcych to przewijam z prędkością światła. A do naszego bobasowego pokoju nawet nie wchodzę, jak widzę ile tam jest rzeczy w nim do ogarnięcia to mnie bierze osłabienie.