👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiek7 wrote:O fajna a powiedz ona wystarczy żeby widzieć co się robi?
Moim zdaniem tak, włączyłam ją sobie w ciemności - białe światło i czerwone, bo mam wrażenie że te dwa będę najczęściej używać do robienia czegoś (reszta to raczej do ozdoby dla malucha) i moim zdaniem wystarczy, szczególnie że masz stopnie jasności, więc np czerwone najciemniejsze raczej do pampersa nie wystarczy, ale do karmienia czy spojrzenia czy wszystko ok to już tak. Do przewijania wydaje mi się że jaśniejsze czerwone będzie ok (ale tego się dowiem po pierwszej nocnej kupie 😄)👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
♀️ Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 I prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm 🐣✨
09.07 - 🩺 II prenatalne, 315g ruchliwego malucha 🐤✨
17.09 - ⏳ III prenatalne
-
Hej Dziewczyny, a jak tam położenie Waszych maluszków?
My się najedliśmy trochę strachu wczoraj, a patrząc z dzisiejszej perspektywy to wydaje mi się wręcz nierealne co mój mały wyczynia. Zawsze był bardzo aktywny, kopał, wierzgał, kręcił się. Od ostatnich 4 wizyt, łącznie z prenatalnymi III, siedział grzecznie głową w dół i mnie kopał w środek brzucha. Lekarz na prenatalnych powiedział że waży już 1500g, zaczyna mu być ciasno i na 90% już tak zostanie jak cały III trymestr tam siedzi.
Od paru dni zaczęło mnie przyduszać, ciężko mi było wstawać z pozycji siedzącej, nie mówiąc już nawet o leżącej. Ale myślałam że tak ma być, i tak sobie żyłam aż do wczorajszej wizyty. Przychodzimy na wizytę (32+3) na pewniaka że wszystko super do porodu naturalnego, a tam młody siedzi tyłkiem w dół, noga w szyjkę (która swoja drogą jest na granicy, 2.5 cm) i sobie tak wisi. Lekarz oczy jak 5zl i mówi że mały ma jeszcze max 1.5 tygodnia do przekręcenia bo dalej odwraca się jakieś 2% dzieci. Ja trochę podłamana bo bardzo się nastawiałam na sn.
Wracamy do domu, a tam czary mary czkawka na dole brzucha. Dzisiaj rano to samo, wróciliśmy na usg a tam młody głową w dół sobie radośnie siedzi. Lekarz w szoku, my w szoku. Ciekawe co będzie dalej, mam nadzieję że nasz mały nie ma cudownych zdolności - przy wadze 2kg - kręcenia salt do 35 tygodnia, bo nas wykończy 😂
Chyba mnie ta sytuacja nauczyła mnie pokory, że nie można się na nic nastawiać w kontekście rozwiązania - dzieci piszą własne historie może komuś się przyda ta opowieśćZumi, Kropka89, Asia091, Mel 456, psaj91, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
My dzisiaj świętowaliśmy 2 rocznicę ślubu 😍 nawet udało mi się zamówić coś pasującego dla cukrzyka 😊 mąż zadowolony bo chlebek cały dla niego, ja tylko ugryzłam dla spróbowania 😅. Synkowi musiały smakować wody płodowe bo bardzo szaleje po kolacji 🥰
https://zapodaj.net/plik-oNjFmTDoNh
https://zapodaj.net/plik-mngIpvdyUY
https://zapodaj.net/plik-KXBi7oDS8N
Natha, Ilka96, kalinok, TBK, Kropka89, Asia091, Rudka, wellwellwell, Bećka, Kasiek7, edka85, Domisiek, Paulivvv, psaj91, Foxy96 lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 12.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Upolowałam na Vinted taki uroczy kombinezon na rozmiar 62 🥹 jest z c&a, podobno nieużywany, na taki wygląda 😊
https://zapodaj.net/plik-yBUL5gCQDg
Kropka89, Asia091, Rudka, Kasiek7, psaj91, izzou97, Foxy96 lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 12.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Natha te nasze małe cudaki zrobią i tak po swojemu i one sobie wybiorą SN czy CC 🙂 ja to mam podobnie czuję gmeranie w szyjce i mam wrażenie że zabawa trwa w najlepsze, do wizyty jeszcze tydzień i dowiem się czy się odwrócił bo w 22 tyg był główkowo a 3 tyg później miednicowo 🫣
Zumi smakowita kolacja, aż idę sobie zrobić kanapkę z szynką 😆 a co do kombinezonu to miałam podobny w ulubionych 😎
Zumi lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
25.09.2025 III prenatalne 🩺
TP 18.11.2025. 🤞 -
Zumi w takim razie życzę Wam samych cudowności i tego bycia razem we wszystkim co Was spotka🙂
Mnie zaneczaja te zgagi wieczorne a i już nawet w dzień są.
Co do czkawki w dole brzucha też ją czuje głównie tam bardzo nisko, ale moja mała siedzi głową do góry więc nie wiem czy ma to znaczenie gdzie tą czkawkę czuć. Też mam nastawienie na poród naturalny mega boję się cesarki i staram sie byc dobrej myśli, że obróci się dzidziula🙂 moja lekarka na wszystko mi mówi, że mam sobie powtarzać, że będzie dobrze to wtedy będzie. Twierdzi, że ze po tylu latach praktyki widzi, że te kobiety co są przekonane, że będzie dobrze to jest dobrze. Że kwestia nastawienia i spokoju. Także liczę, że wszystko sie pouklada🙂Zumi, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś obiecałam sobie spakować torbę do szpitala i tyle z tego wyszło 😂 W czwartek do tego siadam i koniec.
Co do lampki to polecam po prostu jakąś lampę z Ikei + do tego ich "inteligentna" żarówka. Można wybrać barwę światła (ciepło/zimno lub kolory) i stopień jasności. Do żarówki jest pilot. Ja jestem nią zachwycona.
Odhaczyłam też stacjonarne warsztaty z Bezpiecznego Malucha. Trochę męczące, bo to jednak 4h, ale dużo przydatnej wiedzy przekazanej w przystępny sposób. Także jeśli któraś się zastanawia to polecam 😊 Jedynie odrzuciło mnie jak przeglądałam gratisy, w których znalazła się próbka mleka modyfikowanego od 6 msc życia z datą ważności do końca października 😅 Ach, no i oczywiście nie mogło zabraknąć tych z PKBM z karteczkami ze zgodą marketingową... 😅
@Natha U mnie jest niby główkowe, ale jeszcze poprzecznie. Tak mam wpisane na 3 prenatalnych. Ale główkę już da się wyczuć przy badaniu na fotelu. I przy okazji na pęcherzu 😅 Ginka powiedziała, że sytuacja może się jeszcze zmienić sto razy i ostateczna decyzja należy do dziecka 😂
@Zumi Wszystkiego co najlepsze dla Was!! 🥰
Kurczę, tyle z Was jest teraz chorych. Wraz ze zmianą pogody mój mąż też się rozłożył na 3 dni, ale na szczęście nic mi nie sprzedał. Jakiś wirus musi śmigać w powietrzu 😕Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 01:04
Zumi lubi tę wiadomość
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
22+6 tc - 640g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 🩺
35+6 tc - 🩺
37+6 tc - 🩺
-
Ja torbę też planuję spakować maks do końca września. Wczoraj się dowiedziałam, że koleżanka z pracy męża, która miała termin też jakoś za 2msc właśnie urodziła i generalnie masakra, podobno nie miała kompletnie nic, nawet ciuszków. 😱☹️
My jeżeli chodzi o oświetlenie to mamy tego sporo (ja kocham wszelkiej maści światełka, do dziś żałuję, że nie zostałam elektrykiem xD) Tak więc przy łóżku mamy dwie, małe lampki z Ikei dające ciepłe światło, które można nieco regulować ciemniej jaśniej, nad przewijakiem będzie montowana lampka chmurka też z Ikei. Poza tym mamy plafon na suficie z regulowaną temperaturą i mocą i za nagłówkiem łóżka listwę led z regulowanym kolorem (cała paleta rgb) i mocą. Także zobaczymy co się sprawdzi.
I u mnie Mały cały czas główkowo na każdej wizycie, w ogóle się nie przekręca więc oby tak zostało 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:31
Kasiek7, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
U mnie Mały przekręcił się na drugich prenatalnych i tak już siedzi sobie 3 miesiące, oby tak zostało
Mnie wczoraj pierwszy raz „połamało”, tzn poszłam do labu na to badanie glukozy i ogolnie trochę pochodziłam, a jak wróciłam przed obiadem, to nie byłam w stanie się schylić, żeby zdjąć kalosze i musiałam czekać z tym ponad godzinę aż mąż wróci z pracy 🤣 po nocy niby jest lepiej, ale nadal nie tak jak było na przykład przedwczoraj. Dobrze że dziś mam fizjo, to coś podziałamy
Ja też tak jak Anilorak afirmuję poród 31.10 (tak też prawdopodobnie będzie wypadała indukcja na 39+0) i wczoraj na vinted kupiłam dwa halloweenowe ubranka 🥰
👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨
📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
📆 19.03 - jest serduszko ♥️
📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
📆23.06 - II prenatalne ✅
📆 16.07 - 787g dzidziulka🦊
📆 12.08 - 1300g kluski 🦕
📆 01.09 - III prenatalne, 2100 g stworka 🐻
📆 09.09 - 2300 g bejbika 🐙
📆 06.10 - kolejna wizyta ⏳
-
U mnie dziecko też jest główką w dół. Od 3 prenatalnych tak siedzi. Może już nie nie postanowi zmienić pozycji.
U mnie równe 37 + 0 będzie 17.10. więc nie obrażę się jak bobas będzie chciał wtedy wyjść. Już bym go chciała zobaczyć.
W sumie 17.10. to za równy miesiąc. 🫣12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g ✨
07.08. 929g ✨
27.08. III prenatalne, 1380g, wszystko dobrze ✨
04.09. 1465g ✨
02.10. kolejna wizyta 🩺
-
https://zapodaj.net/plik-ZONnVBttaH
Foxy96, nnaciaa, wellwellwell, kalinok, TBK, Rudka, Zumi lubią tę wiadomość
-
https://zapodaj.net/plik-jS6ZHZWhMi
Foxy96, anna.90, kalinok, TBK, Rudka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Natha, omg, ale się kręci xD Moja już od dłuższego czasu jest głową w dół. Chyba że to jej ostatnie wiercenie coś zmieniło, czekam na wtorkową wizytę xd
Zumi, dużo miłości dla Was ♥️
Wczoraj wreszcie zamówiłam wyprawkę apteczną i rzeczy do walizki, które ułatwią mi spakowanie się, typu worki strunowe, pojemniki podróżne na kosmetyki. Chciałabym mieć to już w miarę ogarnięte na początku października. Kto wie, może będziemy z Alą obchodzić urodziny w tym samym miesiącu 🎃
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:46
Zumi lubi tę wiadomość
-
Zumi wszystkiego dobrego 😍
Izzou a jak wyniki krzywej ?
Pauliv bardzo dobra data, rocznica mojego ślubu 😋
Ania89 piękne zdjęcia. Moj bobas to się zawsze tak ustawi i pozasłania, ze mozna poogladac włosy na głowie, małżowinę uszną i ewentualnie policzek 😀
Dzięki za info o warsztatach, na stacjonarne w Krakowie nie było juz miejsca ale zapisałam się online.Rudka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Zumi wszystkiego najlepszego dla Was
Nasz już też od jakiś 3 miesięcy na wizycie głowa w dół, i też czkawkę czuje na dolemoja torba już prawie zapakowana, coś tam zostało dołożyć ale praktycznie wszystko już mam.
Ja dzisiaj też miałam kolejna ciężka nockę i dzisiaj wstawałam aż dwa razy do toalety.Zumi lubi tę wiadomość
-
W ogóle zapomniałam Wam powiedzieć, że mam mega farta z położną. Właśnie się szykuję do niej 😁Wybrałam położną z przychodni dosłownie na przeciwko domu, muszę przejść tylko przez ulicę, tam też malucha zapiszemy i okazało się, że położna prowadzi szkołę rodzenia w szpitalu w moim mieście i stwierdziła, że jak chce to ona w ramach wizyt z położną w przychodni (2x w tyg) może mi zrobić szkołę rodzenia indywidualną 😃 No miód na me introwertyczne serce. 💗
izzou97, wellwellwell, kalinok, Rudka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Zumi gratuluję i dalszych owocnych rocznic🥰Ania ale śliczna dzidzia 💓💓💓jaka Buzka piękna 🥰
Ja zrobiłam postęp ,zamówiłam tetrowe wczoraj,prześcieradelka i jestem w trakcie podpasek itd i wyprawki dla bejba. Jednak macie rację jest to strasznie męczą psychicznie wiedząc że jeszcze cały czas jest coś do kupienia zamówienia . Chce wszystko zamówić na dniach i mieć spokój . A tymbardziej z moim wybieraniem ,rozumiecie tyle pieluchy tetrowe wybierać? Chore 😬 i tak mam z wszystkim xd chce ostatnie dwa miesiące mieć spokój na głowie i cieszyć się jeszcze spokojem i odpoczywać🥲😁
Pytanie Już do mam ,czy kompresy na brodawki to must have ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:07
Zumi lubi tę wiadomość
-
Ja kompresów na brodawki nie miałam i kompletnie nie były mi potrzebne. Fakt ze sutki byly poranione i bolace w pierwszych dniach (człowiek nie spodziewa sie ze dziecko potrafi tak mocno zassać i sutki tez nie przygotowane😄) ale nie krwawily. Lanoline może raz użyłam i po tym pierwszym szoku dla piersi szybko sie zagoiły i więcej już żadnych problemów nie miałam z nimi. Więc zastanawiam sie czy w ogóle lanoline kupować tym razem. Idealnie byloby miec próbkę. Dla mnie kompresy to totalnie zbędny gadżet. Ale nie mówię, że dla wszystkich, może komuś się to przydaje.