👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie na kontrolnych wizytach zawsze bada wziernikiem, potem palcami+ uciska brzuch, usg dopochwowo tez robi bo sprawdza szyjke (raz cos powiedziala przy tym ze nie trzeba juz tak sprawdzac ale ona woli zawsze) i usg przez brzuch na koncu.
-
Wow Klekotka to też masz full zestaw. Ja tego badania rękami przez brzuch nie mam, w pierwszej ciąży miałam innego lekarza i on tak badał, ale znowu nie robił usg na każdej wizycie. No ale w sumie ta co do niej chodzę sprawdza zawsze wody, przepływy przez pępowinę i czy gdziecta pępowina jest czy luźno czy sie gdzieś nie okręca i to mnie cieszy. Ostatnio tez poprosilam zeby zerknęła na łożysko to oceniła stan dojrzałości na miedzy 1 a 2. No i jakis mały krwiaczek sie tam pojawił, ale w emocjacg nawet nie zapytalam skąd się wziął. Powiedziala tylko ze malutki i nic nie znaczący
-
Klekotka wrote:U mnie na kontrolnych wizytach zawsze bada wziernikiem, potem palcami+ uciska brzuch, usg dopochwowo tez robi bo sprawdza szyjke (raz cos powiedziala przy tym ze nie trzeba juz tak sprawdzac ale ona woli zawsze) i usg przez brzuch na koncu.
U mnie tak samo. Mysle, ze to zalezy od praktyki lekarza, moj akurat jest bardzo bardzo ostrozny i sprawdza wszystko, niekiedy az mnie wnerwial jak kazal mi kolejny raz sprawdzac bete czy proga jak ja juz nie widzialam potrzeby skoro wczesniej bylo ok, no ale niech bedzie. Juz wole zeby dmuchac na zimne niz cos lekceważyć. 😛 -
@Mamasitta oj tak, dlatego jestem zadwolona bo generalnie bule za wizyte niestety 350 zl taki cennik z usg (Krakow) 🙄. Na tym usg przez brzuch tez mi sprawdza jakies przeplywy i chyba w glowce dziecka tez takze mega spoko ☺️.
-
Dziewczyny, a kupujecie karuzelę do łóżeczka czy stawiacie raczej na matę edukacyjną?Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
22+6 tc - 640g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 🩺
35+6 tc - 🩺
37+6 tc - 🩺
-
Kropka89 wrote:Ja dziewczyny na moment się muszę odmeldować. Moja mama trafiła do szpitala, ale tym razem już z niego nie wyjdzie. Musimy asap ogarnąć jej mieszkanie do wynajęcia. A ja się turbo na tym nie znam. Dziś tam właśnie byłam, zbierałam z dywanu odchody, wyrzucałam jedzenie w muchach. Wszystko od wczoraj tak leżało tylko a i tak smród ogromny. Jestem obrzydzona, w szoku i organizuję teraz różnoraką pomoc bo nie ogarnę tego sama nie ma bata. A jutro o ironio losu mam jechać do tego szpitala gdzie będę rodzić tylko na oddział wewnętrzny na geriatrie to tam wyląduje póki co moja matka. I jutro mam mieć rozmowę z pracownikiem socjalnym co dalej. Przy czym ja wiem co dalej, nic mi nie pomogą i będę musiała bulic 5000 za dom opieki. Trzymajcie mnie bo to jest coś czego w 7 miesiącu ciąży bym się najmniej spodziewała i na co totalnie nie mam siły.
O co chodzi z twoją mamą? To jakaś nagła sytuacja czy się kamuflowała wcześniej? -
psaj91 wrote:@Kropka89 Trzymaj się tam! Coś mi się kiedyś o uszy obiło, że przy jakimś progu dochodowym dopłaca MOPS połowę, czy że emerytura część pokrywa. Jeżeli ma rodzeństwo to chyba też można trochę do odpowiedzialności finansowej pociągnąć? Rozumiem, że opieka paliatywna w ośrodku nie wchodzi w grę? Wtedy jest trochę taniej albo i nawet za darmo.
@Lavenda Jaki dramat. Brak słów.
Ja dzisiaj bujam się z położnymi - jeden ośrodek odmówił mi, bo niby nie ma miejsc. A drugi, bo 4km to za daleko żeby podjechać 4 razy na patronaż. Chyba kuźwa skończy się na prywatnej, bo już nie mam na to siły.
I melduję, że się spakowałam - padło na dwie kabinówki, jedna na porodówkę i druga na poporodowy.
Ja miałam tak trzy córce. Najbliższa przychodnia - wystarczy przejść przez ulicę, ale położna nie przychodzi tylko trzeba z dzieckiem przychodzić. Dodatkowo próbowali mi wmówić że trzeba mieć położna dla siebie, dziecka i pediatrę z tej samej przychodni co oczywiście jest kłamstwem 😑 Napisałam na nich skargę do Rzecznika Praw Pacjenta i finalnie wybrałam inną przychodnie gdzie nie było problemu żeby położna przychodziła do dziecka. Dodatkowo miała uprawnienia CDL, swoją wagę i to coś do kontrolowania żółtaczki - wszystko w ramach NFZ. -
Klekotka wrote:@Mamasitta oj tak, dlatego jestem zadwolona bo generalnie bule za wizyte niestety 350 zl taki cennik z usg (Krakow) 🙄. Na tym usg przez brzuch tez mi sprawdza jakies przeplywy i chyba w glowce dziecka tez takze mega spoko ☺️.
Ja z mojego lekarza jestem zadowolona, ale też Kraków i płacę 500zł za wizytę 🤦🏼♀️12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g ✨
07.08. 929g ✨
27.08. III prenatalne, 1380g, wszystko dobrze ✨
04.09. 1465g ✨
02.10. kolejna wizyta 🩺
-
Ja na NFZ czuję się mega zaopiekowana, na każdej wizycie badanie na fotelu palpacyjne i wziernikiem, potem USG i zdjęcia. Wprawdzie nie mam na każdej wizycie ocenianej szyjki USG dopochwowym, ale jak tylko zgłaszałam jakieś dolegliwości albo było coś niepokojącego w badaniu na fotelu, to była oceniana dodatkowo👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨
📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
📆 19.03 - jest serduszko ♥️
📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
📆23.06 - II prenatalne ✅
📆 16.07 - 787g dzidziulka🦊
📆 12.08 - 1300g kluski 🦕
📆 01.09 - III prenatalne, 2100 g stworka 🐻
📆 09.09 - 2300 g bejbika 🐙
📆 06.10 - kolejna wizyta ⏳
-
Ja nie mam w ogóle USG dopochwowego. Badanie wziernikiem plus palcem i potem USG przez brzuch.
-
Psaj ja póki co mate kupię w październiku (czekam na nowy budżet z wypłaty do pierwszego 🤣) a karuzeli póki co nie planuje. Pewnie dokupie później jak młodzież będzie w jakimś kontakcie 😉
Ja płacę 250zł za wizyte, zawsze rozmowa, potem badanie na fotelu, potem usg przez brzuch i jak coś niepokoi to usg dopochwowym szyjka.
Ja póki co mam numer do położonej ale nie dzwoniłam jeszcze. Jakos nie czuję takiej potrzeby. Przychodnie dla maluszka jedynie wybrałam.
psaj91 lubi tę wiadomość
-
U mnie na nfz nie ma nigdzie w okolicy nikogo dobrego niestety
może w Rudzie Śląskiej w przychodni przyszpitalnej byłoby spoko, ale mamy tam 30 minut drogi. Mam nadzieję, że przy porodzie droga pójdzie gładko, bo mam dodatni ten GBS 🙈
Ja płacę za wizytę 400zł, ale ta lekarka jest w Rudzie zastępcą ordynatora ogólnie ginekologii i położnictwa i kierowniczką patologii ciąży, więc pewnie dlatego aż tyle. Na szczęście możemy sobie pozwolić na wizyty u niej, czuję się bezpieczniej i dobrze zaopiekowanawizyty mam raz w miesiącu, więc też nie są aż tak obciążające. Jedynie we wrześniu gorzej, bo tydzień temu wizyta i dziś mamy III prenatalne, też 400zł 🙈 od wizyty październikowej mam wizytę po 3 tygodniach, a potem już albo co dwa albo co tydzień, ale to już będzie końcówka.
U mnie też na każdej wizycie lekarka słucha trochę dłużej serduszka z racji moich problemów z utrzymaniem potasu, chce mieć pewność, że Tosia nie ma zaburzeń rytmuWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:20
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
20.08 ponad 800g bobasa 🩷
-
Ja zaczęłam od 3 dni czuć regularnie jak Tosia ma czkawkę, dziwne uczucie 🤪👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
I tak jak czytam Wasze przeboje z położnymi to współczuję. Moja położna jeździ praktycznie po całej Dąbrowie do pacjentek, a nie ma samochodu tylko porusza się komunikacją miejską i nie jest to dla niej problemem 😅 i ma ze sobą też wagę i urządzenie do mierzenia bilirubiny, ściąga też szwy jeśli trzeba. Bardzo dużo mam moich pacjentów w pracy mi ją polecało, złota kobieta
na pierwszą wizytę przychodzi 48h po porodzie, żeby zbadać mamę i bobasa
Kasiek7 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Kasiek7 wrote:A ja mam teraz dodatek w pakiecie PZU telewizyta z położna , ale o czym ja mam z nią gadać nawet jakbym chciała ? 🤷
Położna jest osobą medyczną i ma uprawnienia do prowadzenia zdrowej i fizjologicznej ciąży, tak więc jak np. martwią Cię jakieś dolegliwości w ciąży to możesz jej zapytać 🙂 Mogą również przepisywać leki na podstawowe infekcje intymne i wypisywać skierowania na badania dla ciężarnych - nie wszystkie, tu trzeba by zajrzeć do uprawnień.
Co do prowadzenia ciąży pamiętajcie, że w standardzie opieki okołoporodowej jeżeli nie ma uzasadnienia to tak naprawdę przysługują 3 (4 przy 40tc) usg, a badania palpacyjne i szyjki zaczynają się jakoś koło 33tc. Mamy bardzo dużo szczęścia, że większość lekarzy w PL nie do końca zgadza się z tym standardem i np. usg jest na każdej wizycie. Ale jeżeli zgłaszacie dolegliwość, a lekarz jej nie sprawdza no to już słabo. Ja ostatnim razem wziernikiem byłam badana jakoś po I prenatalnych, jak zgłaszałam bóle i ciągnięcia i szczerze mówiąc nie czuję się niezaopiekowana, nie uważam by była potrzeba potem mi tam grzebać. 😃 USG na każdej wizycie, ostatnio też dopochwowo szyjka.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:56
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Nadzieja oj tak . Ja u Twojej lekarki robiłam wszystkie trzy badania prenatalne i byłam zachwycona. Mąż był ze mną i stwierdził, że ma poczucie, ze Nasze dziecko jest takie zaopiekowane przez nią.
Nadzieja32 lubi tę wiadomość