👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Do 19 stego od wczoraj to prawie 3 tygodnie. Może jestem w błędzie ale aż dziwne to dla mnie
-
Ania, ja bym po prostu się zapisała na jeszcze jedną wizytę za jakieś 2 tygodnie. Niektórzy lekarze tak już mają, trzeba samemu się wcisnąć i poprosić o kolejną wizytę. Ja mojemu już dawno temu powiedziałam, że będę potrzebować konsultacji w 38tc, aby ocenić szyjkę, warunki do porodu i ewentualnie zrobić masaż. Nawet go nie pytałam, czy on tego chce, tylko sama to narzuciłam. W takiej sytuacji nikt nie odmówi. Zadzwoń w pon i po prostu umów wizytę.
-
U mnie nie było częstszych wizyt do końca, miałam co miesiąc, teraz ostatnia była 27.10 z wagą 2900 i 10.11 mamy się już zgłosić do szpitala. Szacowana waga +/-3300g. Więc to zależy od lekarza odnośnie tych wizyt 🤔 też byłam pewna że na koniec będą częściej.
-
@Ilka96 w poniedziałek/wtorek już będzie po wszystkim i będziecie się tulić ❤️
@Klekotka a co masz do dyspozycji w sali porodowej? Możesz poprosić o paracetamol (podobno przyspiesza rozwieranie szyjki), gaz, piłkę, worek sako itd.
Ilka96 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Klekotów trzymam kciuki żeby szybko i w miarę bezboleśnie poszło 💓
Dziewczyny mam rozkmine jak przyjmą do szpitala i idziesz z tymi torbami a później na porodówkę to te torby są same w sali? Czyli raczej nie zabierać portfela telefonu itd? -
Kasiek7 wrote:Klekotów trzymam kciuki żeby szybko i w miarę bezboleśnie poszło 💓
Dziewczyny mam rozkmine jak przyjmą do szpitala i idziesz z tymi torbami a później na porodówkę to te torby są same w sali? Czyli raczej nie zabierać portfela telefonu itd?
U mnie było tak że mąż brał torby. Potem dostajesz inną sale po porodzie więc i tak trzeba przenieść.
-
Kasiek7 wrote:No ale jak nie ma męża Kropka ? A wogole rodziny w staniku czy bez?
To Polozna/salowa która Cię prowadzi na poród Ci pomoże.
Ja się przebiorę pewnie w koszulę sama, bez stanika.
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Edka, może Ty mi odpowiesz bo w sumie dalej nie wiem. To jest np masaż krocza https://youtu.be/w87BLaTAw7Y?si=zWJUjBCtoeOfE7_C a ten masaż szyjki to to samo czy coś innego? Dzięki z góry! 😁
-
Ja mogę odpowiedzieć. To zupełnie co innego. Masaż szyjki to lekarz / położna wkłada palce głęboko (aż do szyjki). Masaż krocza to tak jakby na zewnątrz, przy wejściu do pochwy.Kropka89 wrote:Edka, może Ty mi odpowiesz bo w sumie dalej nie wiem. To jest np masaż krocza https://youtu.be/w87BLaTAw7Y?si=zWJUjBCtoeOfE7_C a ten masaż szyjki to to samo czy coś innego? Dzięki z góry! 😁
Kropka89 lubi tę wiadomość
2012 🩵
10.2024 👼 16tc
17.10.2025 👶🏻 -
Kasiek a jak Ci wygodniej. Stanik dobrze mieć w razie czego, ale nie musisz w nim być (przydaje się np. przy porodzie do wody).
Na szkole rodzenia położna mówiła, że wcale nie jest dobrze jak wody najpierw odchodzą, że lepiej żeby akcja zaczęła się skurczami. U mnie to wszystko zgrało się w czasie, ale jak po odejściu wód się akcja nie rozkręci, to jest ograniczony czas na wywołanie porodu.
No i co do KTG. Nie wiadomo jak maluch zareaguje na skurcze i czy np. z pępowiną wszystko ok. U niektórych nagle tętno mslucha słabnie. U mnie gdyby poród trwał pół godziny dłużej to różnie mogłoby się skończyć, bo na pępowinie był węzeł. Dowiedziałam się o nim dopiero z wypisu.2012 🩵
10.2024 👼 16tc
17.10.2025 👶🏻 -
Odespałam sobie trochę ale wstałam taka zła jak osa, jeszcze mąż dostał ode mnie taki opierdziel że wypomniałam mu wszystko a to wszystko bo młody zaczął mi się przesuwać i tak mi stópką szurnął że mnie wygięło a On zapytał się czy iść po walizkę i mnie to rozjuszyło i się ulało. Jak tak będzie wyglądał poród to pewnie rozwód mu zaproponuje w trakcie. A to wszystko moje nerwy nic innego.
Próbuje się wyciszyć ale mnie już na prawdę wszystko wkurza. W głowie myśli miliony. Co chwilę chce żeby poród się zaczął i żeby było po wszystkim. A jak będzie mnie bolało to przynajmniej będę wiedzieć dlaczego bo albo CC albo nacięcie a tu nie wiem co i dlaczego..
Zauważyłam że mój syn ma coraz częściej czkawki, wy też tak macie?
Mam pytanie do Mam, jak wasz połóg? To faktycznie takie tragiczne jak wszystkie dziewczyny mówią?09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
TP 18.11.2025. 🤞 -
Na każdym USG inaczej, od 2100 do 2400. Jak się urodzi powyżej 2,5 kg to się posikam ze szczęścia.Ania 89 wrote:Ilka trzymam kciuki za Was w poniedziałek . Żeby wszystko było dobrze. Jak szacują wagę bobaska?
Dzięki dziewczyny za kciuki, ja też za was mocno trzymam nawet jak się nie odzywam to przychodzę was tu czytać 💕
Zumi, wellwellwell, Kropka89, Asia091, gutka8 lubią tę wiadomość
-
Mój ziomek ma często czkawki, właśnie jedna mu przeszła 😅 teraz na końcówce ciąży to śmieszne uczucie bo stuka głową o szyjkę, mój mały dzięciołek 🥰. Dzisiaj też z całej siły wbijał się głową w dół i odpychał nogami, miałam nadzieję, że może przebije pęcherz płodowy, ale widocznie pracuje sobie na razie nad szyjką. Czuję wtedy jak te wody płodowe chlupoczą w środku. Bardzo dziwne uczucie.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Mnie tez te wszystkie ruchy ostatnio bardzo bola, zwlaszcza jak sie wierci glowka? Tak zakladam bo bol jest bardzo nisko. Czkawka tez sie pojawia.
Asia pytanie zapewne do swiezo upieczonych mam, ale ja moj polog wspominam ok, nie bylo dnia zebym potrzebowala jakies srodki przeciwbolowe, w zasadzie od razu po porodzie bylam w stanie smigac. Pewnie jest to indywidualna kwestia i zalezy od przebiegu porodu i innych czynnikow, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze nie musi byc tragicznie.
Asia091 lubi tę wiadomość
-
U nas torby w szpitalu cały czas są razem, najpierw na ginekologii, później na bloku porodowym, a później na neonatologii. W razie czego położna pomaga z tymi torbami.
Co do czkawki, mam takie same odczucia że praktycznie codziennie, nawet 2x i jest to specyficzne uczucie 😆 -
Ja przy pierwszym potodzie balsm sie tego krwawienia kilku tygodniowego, a jakos minęło. Bolala kość ogonowa dlugo chyba z 2-3 miesiące podobno byla pęknięta przy porodzie tak twierdziła położna, ale to do przeżycia. Najgorzej było emocjonalnie płakałam codziennie, ale to hormony. I teraz tez sie obawiam samopoczucia z psychiki, bo to chyba najtrudniejsze, ale nie każdy ma tak samo. Tak czy siak połóg kiedyś mnie🙂 trzeba dać sobie czas i pozwolić na te płacze i inne takie. Warto przygotować męża na to że mogą być takie akcje huśtawki nastroju itp i żeby wcześniej sie nastawił, że tak to jest i kobieta potrzebuje wsparcia. Jest zjazd hormonów do tego nie wyspanie zmęczenie. Ja już z moim mężem rozmawiałam, ze boje sie tych hustawek i żeby mnie wspieral i cierpliwie znosił🙂
Asia ja od tygodnia też mam ciagle nerwy na wszystko i najchetniej rzucałabym wszystkim co mi w łapy wpadnie. Jestem zmęczona tymi nerwami -
Kasiek7 ja nie biorę portfela, tylko torbę i walizkę. W walizce telefon. U nas na przedporodowej się to zostawia i tyle. Mąż albo będzie albo nie, a portfel i tak się nie przyda czy torebka.
Asia091 u mnie pierwszy połóg był spoko, drugi kiepski. Ale generalnie do przeżycia. Lepiej nastawić męża na to, że może być różnie. Polecam ostani odci ek mamagi o połogu, niech mąż też obejrzy. Nie wpuszczaj teściowej, to będzie git. -
Kasiek - za mną te torby w szpitalu wszędzie wozili, w niedzielę wgl nie było za bardzo wiadomo co będą ze mną robić i na jak długi pobyt się mam szykować, więc oprócz 2 toreb, które miałam gotowe dla siebie i bobasa, mąż mi dowiozł jeszcze jedną - gigantyczną, bo pakował wszystko jak wariat 🤣 wieźli to za mną jak jacyś cyganie.
Anilorak - w domu z bobasem fajnie i bardzo inaczej niż jesteśmy przyzwyczajeni. Dziwne uczucie, że cały czas trzeba pamiętać o pilnowaniu mini człowieka. Próbujemy z mężem opracować jakąś taktykę działania, ale mój mąż oszalał na punkcie pilnowania czy z dzieckiem wszystko ok, jakby się dało to mielibyśmy zapalone światło w całym domu, żeby tylko mógł go widzieć dokładnie, no i całą noc nie spał, tylko na niego patrzył… o północy zamawialiśmy monitor oddechu, bo wykończy mnie ten mój chłop przecież 🫣
kalinok, Domisiek, psaj91, Foxy96 lubią tę wiadomość