👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
A i zrobiłam ten masaż o ile to można tak nazwać.. dziwnie grzebać sobie tam po takk dłuuugim czasie 😅
Kasiek7, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Asia, ja też mam wrażenie że wszystko się u mnie wyciszyło i że zostanę do grudnia. Pewnie w sumie nawet bym się z tego cieszyła gdyby nie to nadciśnienie. Dziś za to kilka osób mi powiedziało żeby zrobić tak jak ja czuję i jak czuję synka…i teraz bądź tu mądry człowieku.
Na końcówce ciąży jeszcze: wybieranie płytek, paneli, dodatkowe nagłe opłaty, przeciekający dach i psujące się auto. Nie ma to tamto, na pełnej stresowej bani do końca. Siedzę na piłce i próbuje wyskakac ten cały stres. -
Kasiek7 wrote:
Ja jutro zamierzam kolejny dzień toczyć walkę z NFZ o ktg ,będę dzwonić po wszystkich ośrodkach w okolicy. I tak mi się nudzi. A umówiona jestem na prywat na czwartek.
Ej wy już macie tak wszystko tip top gotowe w sensie wozek rozłożony prześcieradełka itd?
Kasiek a po co Ci to ktg tak na usilnie? Jeśli wszystko jest w porządku i nie masz zleconego? Dla mnie to ktg jest jak tortura 😅 jeszcze przeklniesz to jak będziesz podłoczona podczas porodu do tych kabli
Ja nie mam dalej wszystkiego na tip top i olałam to żeby mieć. Zrobię jak wyjdę ze szpitala bo uważam że bez sensu jak założę np. prześcieradła i będzie się to niepotrzebnie kurzyć. Wózek i fotelik dalej w pudłach a niech ma chłop jakąś robotę jak ja będę w szpitalu 😄
Domisiek, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Kropka co za intensywna końcówka ciąży, tylko szkoda że to tak wszystko na raz, może zagraj w lotka ? Wiesz los lubi zaskoczyć 🤞
Mnie ogólnie dziś nic nie bolało ale po prysznicu to ból spojenia łonowego i ciężko było zrobić krok.
A i hemoroidy welcome ... 🤦♀️🤦♀️
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Ja też mam mleczny śluz od bardzo dawna, lekarka mówiła, że to normalne i na końcówce może być go dużo więcej niż wcześniej.
Ruchy też mam takie rozpychające, czasem mam wrażenie, że Tosia robi szpagat albo próbuje się ewakuować przez powłoki brzuszne 🤪🤪 jak się mocno wierci na dole to potrafi mocno zaboleć 🫣
Kropka, a nie masz terminu indukcji z racji nadciśnienia? Z nadciśnieniem ciążowym nie ma żartów, ono się nie stabilizuje tylko zawsze pogłębia wraz z wiekiem ciąży, jedynym skutecznym leczeniem jest rozwiązanie ciąży, dlatego robią indukcję lub cc w 38 tygodniu najczęściej, bo później jest coraz większe ryzyko stanu przedrzucawkowego i nie ma sensu tak ryzykować.
Zumi lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Rudka doktor mi kazał zrobić w tym tygodniu ,ja się nie znam 😢a zleconego mieć i tak pewnie nie będę skoro chodzę na prywat?i mówią położne w ośrodkach na NFZ że one nie mają takich kompetencji żeby mi robić ktg bez późniejszej oceny ich ginekologa , a też ich ginekolog nie przyjmuje jednorazowo pacjentek które prowadzą ciążę gdzie indziej xd zadzwonię jutro do NFZ i się skończy i jeszcze podkapuje tą położna moja od siedmiu boleści co wpisała sobie 15 x zajęcia ze szkoły rodzenia a odbyły się 6 xd a w radiu ino gadają jak to NFZ plajtuje ,nie dziwię się
Ja robiłam Asia masaż dwa razy i też nie wiem czy dobrze śmieszne to ale coś tam podotykalam pougniatałam ,zawsze cośWiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2025, 01:10
Rudka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, weźcie sobie na porodówkę paczkę białego papieru toaletowego. Miałyśmy szary i to ostatnie czego chciałabym używać po porodzie i w trakcie 🫠🫠
I tak na szybko wskazówki podczas karmienia i wolnej chwili 🤣 weźcie sobie na wszelki wypadek butelkę z trudnym przepływem do szpitala np lovi. Na wypróżnienie lactulosum ( bałam się iść do toalety, a z tym poszło bezboleśnie) tantum rosa 10/10 i wietrzcie dużo krocze zamiast siedzieć z pidpaską.
Co do rzeczy w domu, mega się przydawał sterylizator z podgrzewaczem neno vita. Bez niego 5x zaliczyłam kontakt z wrzątkiem o 3 półprzytomna. Teraz już wjechało tylko KP, ale przyda się później.
Kosz na pieluszki must be, dostawka to złoto ; monitor oddechu - bez tego bym chyba dostała bzika w nocy bo mały nie dość że ulewa to umie już się okręcić o 180 st.
Domisiek, Justa877, Kasiek7, Asia091, psaj91, Rudka, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie oddałam ostatnie siuśki do badania. W nocy miałam chyba skurcze przepowiadające, bo tak okropnie bolało mnie w krzyżu, że myślałam że padnę po prostu. I cały czas tak trochę ten krzyż czuję, ale to inny rodzaj bólu niż jak długo stoję czy chodzę.
Czy któraś jeszcze jest tak samo przerażona jak myśli o porodzie? Bo mnie to aż paraliżuje. Chcę to już mieć za sobą 🫣
Asia091 lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Nadzieja ja potrafię w nocy nie spać i myśleć ,ja boje się i mam jakiś odruch zamknięcia gdy pobieram krew,boje się wenflonow ,szycia ,krwi...także sobie możesz wyobrazić
-
Nadzieja32 wrote:Ja właśnie oddałam ostatnie siuśki do badania. W nocy miałam chyba skurcze przepowiadające, bo tak okropnie bolało mnie w krzyżu, że myślałam że padnę po prostu. I cały czas tak trochę ten krzyż czuję, ale to inny rodzaj bólu niż jak długo stoję czy chodzę.
Czy któraś jeszcze jest tak samo przerażona jak myśli o porodzie? Bo mnie to aż paraliżuje. Chcę to już mieć za sobą 🫣
Nadzieja, miałam identyczną noc, to pewnie przez to, że u mnie też Tosia w brzuchu mieszka😉 jak tylko się położyłam to cały czas ból w krzyżu i brzuch się co jakiś czas napinał, nie mogłam znaleźć sobie pozycji, wsłuchiwałam się cały czas w siebie czy czasem się nie zaczyna, wstawałam po kilka razy, mąż też już spał jak na szpilkach w gotowości. Niby człowiek wie, że w którymś momencie się zacznie, ale autentycznie byłam przerażona, że to już 🙈 muszę dziś jeszcze raz przyjrzeć się mojej torbie czy na pewno wszystko mam, bo cały czas miałam z tyłu głowy że mam jeszcze czas, a tu się może okazać że niekoniecznie🙈
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Ja właśnie oddałam ostatnie siuśki do badania. W nocy miałam chyba skurcze przepowiadające, bo tak okropnie bolało mnie w krzyżu, że myślałam że padnę po prostu. I cały czas tak trochę ten krzyż czuję, ale to inny rodzaj bólu niż jak długo stoję czy chodzę.
Mnie! Właśnie jadę do prowadzącego, będę negocjować ale myślę że nie będę musiała bo Małżonek zalicza każdą dziurę jaką napotka....
-
Natha wiedzialam że o czymś zapomniałam i to właśnie jest papier toaletowy! 🧻
Co do butelek to ta lovi mamafeel ma trudy przepływ? Ja mam ten smoczek z 2 kropelkami. -
@Natha dzięki wielkie za polecajki, zdecydowanie potrzebujemy takich wpisów co się sprawdziło 💗
Choć co do Neno Vita to śmieszna sprawa bo ja zaliczyłam z nim bliskie spotkanie i aż mi się skóra z palca obiera 🤪 Jakoś jak skończył mi sterylizować smoczki i butelkę to uznałam, że zaraz po to jest świetny moment, żeby go otworzyć więc para 100 stopni mi buchnęła w kciuka.
Ostatnio też wpadłam na pomysł pofarbowania sobie henną rzęs. Nie pytajcie czy szczypało, cud, że mam jeszcze oczy.
Generalnie uważam, że w ciąży jestem coraz głupsza 🙂 Co pomysł to lepszy, mówię do męża, że lepiej, żebym już urodziła bo strach się bać na jaki pomysł jeszcze wpadnę.
Kasiek7 lubi tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Jak tak polecamy, to my aktualnie jesteśmy głównie MM, walczyliśmy już z czajnikiem, potem z podgrzewaczem z Canpola, ze zwykłym termosem i ostatecznie teraz najlepiej nam się żyje z butelką podgrzewającą, Neno Nevio 😊 szczególnie pod kątem nocy.
I ze smoczków nasze polecenie - jedyny akceptowalny smoczek dla mojego dzidziola to Suavinex SX Pro, smoczek z Luu akceptował na początku ale teraz go nienawidzi i uznaje tylko ten Suavinex, co wygląda dość komicznie bo ten smoczek jest całkiem spory a mój bobas całkiem miniaturowy 🤣
Aa i jesteśmy aktualnie testerami różnych chusteczek nawilżanych. Nienawidzimy chusteczek Lupilu 99% wody, oraz chusteczek Kindii też takich wodnych, z niebieskimi na opakowaniu.
Za to bardzo uwielbiamy chusteczki Pampers Harmonie Aqua, lubimy też Water Wipes ale wkurza nas opakowanie, które się nam całe rozwala po kilku użyciach. Kolejne w kolejce do testów mamy chusteczki z Dady, Babydream, oraz jakieś 2 inne rodzaje z Pampers.
Rozpoczynamy też testy pampersów w tym tygodniu 🤣 narazie jesteśmy wierni Pampers Premium Care w rozmiarze 0. Ale mamy tu różności w zanadrzu.
Testowanie pampersów i chusteczek to jest teraz moja top rozrywka 🤣
Fabregasowa, Rudka, Asia091, Domisiek, kalinok lubią tę wiadomość
-
@Nadzieja32 Zgłaszam się! Im dalej w las tym większy stres 🫣
@Kasiek7 @Rudka Też mam zalecenie robienia KTG raz w tygodniu już do końca ciąży. Ot tak, moja ginka powiedziała, że woli żeby było niż nie. I miałam ten sam problem żeby znaleźć na NFZ prowadząc ciążę prywatnie - moja położna nie robi, szpital na życzenie nie robi, ew. poradnia przyszpitalna, ale też niechętnie. Skończyło się na prywatnym za 50zł. I taka oto jest opieka nad ciężarną w tym kraju 🙄
Nadzieja32, Kasiek7 lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 3820g 😱🩷
40+2 tc - ➡️ indukcja
40+5 tc [11/25] - witaj na świecie 🩷😍 -
psaj91 wrote:@Nadzieja32 Zgłaszam się! Im dalej w las tym większy stres 🫣
@Kasiek7 @Rudka Też mam zalecenie robienia KTG raz w tygodniu już do końca ciąży. Ot tak, moja ginka powiedziała, że woli żeby było niż nie. I miałam ten sam problem żeby znaleźć na NFZ prowadząc ciążę prywatnie - moja położna nie robi, szpital na życzenie nie robi, ew. poradnia przyszpitalna, ale też niechętnie. Skończyło się na prywatnym za 50zł. I taka oto jest opieka nad ciężarną w tym kraju 🙄
50zl to raczej mało a przecież ciężarne w PL maja naprawdę dobra opiekę, leki za darmo etc...
Paulinavv, dzięki za polecajki, akurat miałam spakowane chusteczki lupilu do walizki 🫣 co z nimi nie tak, za suche? Waterwipes i kindii czekają na testy w komodzie 😅
Ktoś ma polecajki dla mnie jak chce karmić wyłącznie kp, czasem kpi? Przystawiać po stokroć i glodzic dzieciaka az zalapie?😛 -
Zumi, mały słodziak! Daj znać, jak minęła nocka w domu 😄
Domisiek, śliczny pokój!
U nas była położna, mała ładnie przybiera na piersi 🥰 Ogólnie wszystko z nią dobrze, moja rana się ładnie goi.
A ja jestem pierwszy raz bez niej (na zakupach) i strasznie mi z tym dziwnie 🫣
Czekamy na kolejne bobaski! 👶Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2025, 10:39
Anilorak88, Asia091, libby7, wellwellwell, psaj91, Nadzieja32, Domisiek, Fabregasowa lubią tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Ja też mam mleczny śluz od bardzo dawna, lekarka mówiła, że to normalne i na końcówce może być go dużo więcej niż wcześniej.
Ruchy też mam takie rozpychające, czasem mam wrażenie, że Tosia robi szpagat albo próbuje się ewakuować przez powłoki brzuszne 🤪🤪 jak się mocno wierci na dole to potrafi mocno zaboleć 🫣
Kropka, a nie masz terminu indukcji z racji nadciśnienia? Z nadciśnieniem ciążowym nie ma żartów, ono się nie stabilizuje tylko zawsze pogłębia wraz z wiekiem ciąży, jedynym skutecznym leczeniem jest rozwiązanie ciąży, dlatego robią indukcję lub cc w 38 tygodniu najczęściej, bo później jest coraz większe ryzyko stanu przedrzucawkowego i nie ma sensu tak ryzykować.
Nadzieja, dziś od rana o Tobie myślę bo obudziłam się z tak spuchniętą dłonią że nie mogłam zgiąć palców i mówię sobie “oho, a nie potrafiłaś sobie tego wyobrazić jak Nadzieja pisała, no to już umiesz” 😁 oczywiscie że mam skierowanie, na 14.11 ale w piątek imho bez sensu się stawiać w szpitalu więc jeśli pójdę to 17.11. Tylko że nie mogę urodzić 18.11 bo to urodziny mojego Jasia środkowego 😁🤣
Asia, totek to dobra opcja by była. Teraz podobno 25 batów do wygrania 😁 wczoraj mówiłam mężowi że nawet bym nie chciała tyle wygrać bo bałabym się że zaraz jakaś mafia wejdzie na chatę albo ze dzieci porwą dla okupu. No i podobno ludzie szaleją i się rozwodzą itp. Chyba że powiedzmy jakaś piąteczka czy czwóreczka żeby parę tys wygrać to spoko 😁
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH

na ostatnim USG prowadzący pokazywał nam włoski i śmiał się że będą włosy. Także też może być bujna fryzura.