👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Wellwellwell, dzięki 🥰 miałam wybrana CDL na polozna srodowiskowa ale bierze teraz miesiąc wolnego i zostałam na lodzie 😳
Iga, 😺to brytyjczyk. Fajnie ze u was wszystko względnie w porządku, w jakim szpitalu tak sie wami dobrze zajmują, imid?
Lacze sie w bolu z Kropka i Nadzieja, od dwóch dni mam spuchnięty środkowy palec i nie sposób go zgiąć 🤣 i ogólnie te palce mocniej bola. Buty tez jakieś ciaśniejsze.
Ja tez wpadłam do lidla na chwilę ale kolejka wszędzie w opór (zawsze chodzę do samoobsługowych), ale w normalnej zaraz mnie jakis tatuś z chłopcem przepuścił, potem jedna para, wiec byłam 3 w kolejce, zawsze coś, bylo mi bardzo miło szczególnie ze sie zasapałam okrutnie 🫣 maz mi zabrania juz dzisiaj wychodzić z domu bo u mnie to chyba 2 dni energii a potem spadek formy -
Fabregasowa - te chusteczki Lupili i Kindii niebieskie są jak dla nas masakrycznie suche. Od otwarcia pudełka jest wrażenie jakby one już leżały z miesiąc otwarte i wyschły.
Asia - ja miałam przygotowane Pampers Premium Care 1 i Pampers Harmonie New Baby 1 - ale mój bobas jest tak mały, że tymi 1 to mogę go owinąć 2 razy 🤣 więc mamy narazie 0, ale jak porównuje ten rozmiar 0 Pampers Premium Care do innych, to podobny wymiar do nich mają np pieluszki Bella Happy Soft & Delicate w rozmiarze 1. Mam też Huggies Extra Care 1 i Dada Pure Care 1 więc je potem porównam do tych 0, bo bobas mi ledwo zasnął a są schowane w pokoju gdzie on w tej chwili śpi, a nie ma opcji że pozwolę mu teraz na wybudzenie 🤣
-
wellwellwell wrote:Zumi słodziaczek mały z Jasia, cieszcie siebie teraz sobą w zaciszu domowym. ❤️
Psaj to i tak fajna cena za ktg, ja zapłaciłam 130zl ostatnio. Wiesz gdyby było zalecane, żeby każda ciężarna to ktg robiła szybciej to pewnie sytuacja by wyglądała inaczej, ale takich zaleceń nie ma.
Fabregasowa na pewno nie głodzić, bo głodny i wkurzony maluch się za Chiny nie przystawi do piersi xD (przynajmniej z mojego doświadczenia).
Ja miałam przeboje z KP po porodzie i tym razem na pewno biore ze soba poduszke do karmienia, bo na tych szpitalnych lozkach bylo okropnie niewygodnie i ciezko bylo sie jakkolwiek ulozyc do pozycji do karmienia.
W domu juz jakos poszlo z gorki.
Przystawiac jak najczesciej, cisnac personel zeby pomogl ci z przystawianiem zamiast wciskania mm (jesli rzeczywiscie nastawiasz sie tylko na kp) i rozejrzec sie juz teraz za dobra CDL, zeby w razie problemow pozniej wiedziec do kogo sie zglosic po pomoc.
O co chodzi z tym płaceniem ktg? Przecież można za darmo zrobić u położnej podczas tych wizyt patronażowych i w niektórych szpitalach ( chyba we wszystkich można tylko w jednych chcą skierowanie, a w innych wystarczy przyjść i powiedzieć że jesteś w ciąży).
Ktoś mi streści wiadomości ostatnich dni żebym wiedział co u was ? -
Fabregasowa wrote:50zl to raczej mało a przecież ciężarne w PL maja naprawdę dobra opiekę, leki za darmo etc...
Paulinavv, dzięki za polecajki, akurat miałam spakowane chusteczki lupilu do walizki 🫣 co z nimi nie tak, za suche? Waterwipes i kindii czekają na testy w komodzie 😅
Ktoś ma polecajki dla mnie jak chce karmić wyłącznie kp, czasem kpi? Przystawiać po stokroć i glodzic dzieciaka az zalapie?😛
Przystawiać, przystawiać, przystawiać, nie dawać smoczka ani butelki. Tylko to często wiąże się z wywalonymi cyckami non stop. 2x kp, nigdy nie podałam mm, chociaż miałam cc.na zimno. Nie było łatwo, wręcz przeciwnie, krew, ból, pot i łzy. Kp najpierw 1.5 roku, potem 3 lata. Teraz też nie zgodzę się na podanie mm.
Dziecko na początku dużo nie potrzebuje, a to, ze spada z wagi na początku jest normalne. Tak około 7%, max 10. Można przystawiać nawet jak się nie domaga. Ewentualnie pomoc sobie laktatorem, mnie laktator okrutnie bolał, więc wolałam kp 24/7 na początku.
Problemy konsultować z CDL i neurologopedą, bo położne i pediatrzy często nie mają wiedzy niestety.
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o to, żeby chusteczki były mokre to moje odkrycie z tiktoka - chusteczki Testeo:

Maja zamkniecie plastikowe a nie naklejke, duza paczka, fajna cena i sama chusteczka ma duzy rozmiar.
Dada 99% wody tez sa dosc wilgotne i maja zamkniecie plastikowe.
Babydream z rossmana sa suche raczej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:26
-
Dzięki, tylko jak dziecko głodne i spada z wagi to chyba też większe ryzyko żółtaczki prawda?
-
Fabregasowa wrote:Dzięki, tylko jak dziecko głodne i spada z wagi to chyba też większe ryzyko żółtaczki prawda?
Kazdy maluch spada z wagi po urodzeniu:

Moja corka po pierwszej dobie spadla 8% i mnie straszyli, ze „jak tak dalej pojdzie” to nie wyjdziemy do domu, wiec zaczelam dokarmiac mm. Natomiast bilirubiny nie miala przekroczonej przez to, ze niby duzo stracila na wadze. No ale ja w ogole zle wspominam moj pobyt w szpitalu, bo trafilam na beznadziejna zmiane. Niby sie mowi o laktoterrorze, a jak plakalam i prosilam, zeby mi ktos pomogl z kp, bo dziecko sie nie chcialo przystawic to nie bylo chetnych. Jedynie komentarze, ze co ze mnie za matka, siedze i uzalam sie nad soba a obok dziecko glodne placze. 🫠
Za to mimo dokarmiania mm w szpitalu, juz w domu w spokojnych warunkach udalo sie normalnie przystawiac do piersi i praktycznie po dniu juz przestalam uzywac tego mm. Takze jesli bedziesz miala wsparcie w szpitalu to walcz o to, zeby byla tylko piers, ale jak nie to tez sie nie obwiniaj, bo niestety szpital robi swoje z psychika matek… -