👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też miałam ciężką noc. Puchnę na potęgę i ciężko mi przez to oddychać bo najgorzej puchnę od pasa w górę (twarz, drogi oddechowe, dziąsła, ręce i ich drętwienie) nie wspominając o bólu wszystkiego…
Ciśnienie mam w miarę stabilne jak narazie.
Co do samego porodu ja się nie boję. Mam zaufanie do swojej prowadzącej która kiedyś już robiła mi cięcie i do szpitala. Tego co będzie po porodzie też się nie boję bo co ma być to i tak będzie 😃 -
U mnie dziś jedno siusiu 3:38 potem na szybko muffinka bananowa i dalej spać do 8. I nawet się wyspałam. Trochę głowa dziś boli 😩
Co do chusteczek nawilżanych to mam kindii i patrzyłam na zamiennik Waterwipes, Aqua Wipes Fresh (jakaś dziewczyna je poleca na insta) to mówicie żeby brać jeszcze jakieś inne?, a pieluchy to mam póki co tylko dada te złote 1 i pampers premium care 1 i różnica w rozmiarach spora, i sama nie wiem jaki to brać rozmiar bo Paulivv Ty masz 0 to ja nie wiem sama.
Jestem po KTG i UWAGA mam dwa skurcze. Szok niedowierzanie 😂 będę tu kiblować do końca roku ...ja pierdziele 😎
Anna.90 kciuki za indukcję 🤞🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:21
🐻 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
TP 18.11.2025. 🤞 -
Ja też nadal z Wami czekam, całą ciążę gadałam, że moje dziecko napewno urodzi się przed terminem, a dzisiaj zostało 8 dni, powoli jestem bardzo zmęczona psychiczne, a jak zaczynam ćwiczyć na piłce to czuję taką bezsilność.
Mąż powtarza, ze jak mała będzie chciała wyjść to wyjdzie, tylko nie on chodzi w ciąży, przeżywa ją inaczej, nie on się stara żeby się zaczęło i ewentualnie nie on zostanie skierowany na indukcję, której też się boję
A ruchy dziecka już faktycznie, żadne to słodkie kopniaczki tylko rozciąganie brzucha do granic możliwości, że myślę że pęknę albo noga w żebra 😂4cs
01.2025r. cb
08.03. ⏸️ 8dpo
08.03. - beta 3,11
15.03. - beta 378,00
22.03. - beta 6819,00
25.03. - pierwsza wizyta
08.04. - mamy serduszko
02.05. - 4,56 cm człowieka ♥️ 11+3
13.05. - prenatalne, niskie ryzyka, to dziewczynka 👧
23.05. - 126g szczęścia 🩷
20.06. - kolejna wizyta
10.07. - połówkowe, 329g 😻
25.07. - wizyta, 579g ❤️
22.08. - kolejną wizyta (1100g)
19.09. - 1670 g
08. 10. - 2100g
15.10. - ok. 2400g
27.10. - 2630g

-
Fabregasowa wrote:50zl to raczej mało a przecież ciężarne w PL maja naprawdę dobra opiekę, leki za darmo etc...
50zł to grosze w perspektywie prowadzenia całej ciąży prywatnie, owszem. Kłopot pojawia się kiedy chcesz coś załatwić na NFZ, bo zwyczajnie Ci się należy, a nikt Ci nie chce pomóc, bo "prowadzisz prywatnie". Tu jest problem. Z lekami też różnie - ja np. przez pół ciąży płaciłam za euthyrox (bo wystawiała endo, a nie gin.) oraz za progesteron (bo dostałam jakiś "bardziej naturalny")...
Co do tej dobrej opieki też zależy jak trafisz. Jeżeli lekarz na NFZ jest typowym formalistą, to masz tylko 3 USG przez całą ciążę. Prywatnie jest super, ale bulisz. W szpitalu też różnie - jak trafisz 🤷🏻♀️
@Asia091 Ja miałam ostatnio 1 😂 A coś mówił gin więcej? Szyjka, coś?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:27
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 🩺

-
Kropka89 wrote:Nadzieja, dziś od rana o Tobie myślę bo obudziłam się z tak spuchniętą dłonią że nie mogłam zgiąć palców i mówię sobie “oho, a nie potrafiłaś sobie tego wyobrazić jak Nadzieja pisała, no to już umiesz” 😁 oczywiscie że mam skierowanie, na 14.11 ale w piątek imho bez sensu się stawiać w szpitalu więc jeśli pójdę to 17.11. Tylko że nie mogę urodzić 18.11 bo to urodziny mojego Jasia środkowego 😁🤣
Asia, totek to dobra opcja by była. Teraz podobno 25 batów do wygrania 😁 wczoraj mówiłam mężowi że nawet bym nie chciała tyle wygrać bo bałabym się że zaraz jakaś mafia wejdzie na chatę albo ze dzieci porwą dla okupu. No i podobno ludzie szaleją i się rozwodzą itp. Chyba że powiedzmy jakaś piąteczka czy czwóreczka żeby parę tys wygrać to spoko 😁
Kropka ja nic nie chce mówić ale zawsze darowizna czy jakiś cel charytatywny na koleżanki z wątku mile widziany 😉 ja to bym nie miała problemu z wydaniem
kasy, a czy ludzie się rozwodzą przez taką kasę to o tak muszą się podzielić chyba że mają intercyzę.09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
TP 18.11.2025. 🤞 -
Zumi słodziaczek mały z Jasia, cieszcie siebie teraz sobą w zaciszu domowym. ❤️
Psaj to i tak fajna cena za ktg, ja zapłaciłam 130zl ostatnio. Wiesz gdyby było zalecane, żeby każda ciężarna to ktg robiła szybciej to pewnie sytuacja by wyglądała inaczej, ale takich zaleceń nie ma.
Fabregasowa na pewno nie głodzić, bo głodny i wkurzony maluch się za Chiny nie przystawi do piersi xD (przynajmniej z mojego doświadczenia).
Ja miałam przeboje z KP po porodzie i tym razem na pewno biore ze soba poduszke do karmienia, bo na tych szpitalnych lozkach bylo okropnie niewygodnie i ciezko bylo sie jakkolwiek ulozyc do pozycji do karmienia.
W domu juz jakos poszlo z gorki.
Przystawiac jak najczesciej, cisnac personel zeby pomogl ci z przystawianiem zamiast wciskania mm (jesli rzeczywiscie nastawiasz sie tylko na kp) i rozejrzec sie juz teraz za dobra CDL, zeby w razie problemow pozniej wiedziec do kogo sie zglosic po pomoc. -
Fabregasowa wrote:U mnie nic nie rozłożone bo kot robi sobie ze wszystkiego leżanke 🫣 a kto ma chęci by to wszystko znowu prac
https://zapodaj.net/plik-UvxH5Vgq0T
Majlen gratulacje 🙂🙂🙂
Śliczny 😻 Co to za rasa?
U mnie jednak była ekspresowa akcja z psn. Wszystko poszło sprawnie, mały trafił do inkubatora, a ja sobie mogłam odpocząć na sali. Potem do niego chodziłam na karmienie. Mimo moich wklęsłych brodawek ładnie chwyta i ssie więc jest dużo łatwiej niż z córką. Chwilowo jestem sama w pokoju, bo moja współlokatorki w 3 dobie powychodziły do domu. Nie ma żółtaczki, póki co ale codziennie mu sprawdzają. Niestety moje krocze wymagało szycia, a szwy puściły i wstępnie mieli je rozciąć i zaszyć tymi nierozpuszczalnymi od nowa, ale jednak będę robić później korekty. Jest większy od córki, ale i tak jest malutki i spokojnie wchodzi w jej ubranka 50 i 56 tylko muszę rozpinać guzik żeby jego gruba szyja się zmieściła. Po za tym chyba z córką jednak miałam inne pampersy na początku, bo te białe dady nie mają wycięcia na pępek. Nie wiem czy to inny szpital czy stan zdrowia, ale tutaj co chwilę ja, albo syn mamy jakieś badania niezależnie od pory dnia i nocy, ale jako że i tak karmię go na żądanie piersią to co chwilę u niego jestem. Na szczęście mam sale tuż obok niego. Już wyszedł z inkubatora, ale wciąż jest monitorowany co trochę utrudnia ubieranie czy mycie, ale prawdopodobnie po weekendzie wyjdziemy i będziemy mieli kilka miesięcy spokoju, a dopiero jak nabierze masy to będzie miał robione badania i operacje. Chyba że teraz by się coś zepsuło, ale na ten moment jest ok. Ma dziwny pępek, ale było dwóch lekarzy i stwierdzili że to nie przepuklina i nie ma sensu oklejać plastrami. Córka póki co dzielnie znosi rozłąke, bo nie możemy jej wziąć tu na oddział. Nadal nie zarejestrowaliśmy syna w usc więc mamy jeszcze chwilę na wybór imienia. Mamy już kwietniową JadwIgę więc trzeba wybrać coś pasującego do naszego synka, bo jak nie to po miesiącu miasto zdecuje za nas. Myślałam że dzieci urodzą się tego samego dnia miesiąca, ale jednak nie więc nie będziemy robić im wspólnych miesięcznic 🤣
psaj91, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:Nadzieja, dziś od rana o Tobie myślę bo obudziłam się z tak spuchniętą dłonią że nie mogłam zgiąć palców i mówię sobie “oho, a nie potrafiłaś sobie tego wyobrazić jak Nadzieja pisała, no to już umiesz” 😁 oczywiscie że mam skierowanie, na 14.11 ale w piątek imho bez sensu się stawiać w szpitalu więc jeśli pójdę to 17.11. Tylko że nie mogę urodzić 18.11 bo to urodziny mojego Jasia środkowego 😁🤣
Asia, totek to dobra opcja by była. Teraz podobno 25 batów do wygrania 😁 wczoraj mówiłam mężowi że nawet bym nie chciała tyle wygrać bo bałabym się że zaraz jakaś mafia wejdzie na chatę albo ze dzieci porwą dla okupu. No i podobno ludzie szaleją i się rozwodzą itp. Chyba że powiedzmy jakaś piąteczka czy czwóreczka żeby parę tys wygrać to spoko 😁
Mi też wypadało na 14.11, ale lekarka właśnie mówiła, że nie będzie mnie zamykać w szpitalu na weekend i na 17.11 jestem umówiona. Z tym, że u mnie wygląda to tak, że musiałam zadzwonić na patologię ciąży i się umówić na tego 17.11.
Co do rąk to współczuję, ja tak żyję od kilku tygodni rano 🙈👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Ja tez bardzo polecam wziac butelke do szpitala z wolnym przeplywem, u nas Blanka bardzo rozleniwila sie na tych szybkich szpitalnych. Teraz juz jest trochę lepiej na butelce dr Browna.
Ze smoczkow polecam te najmniejsze lovi 0-2, wieksze 0-6 na ten moment wgl nie podpasowaly.
Ja juz po sciagnieciu szwu, rana sie dobrze goi. Blanka wrocila do masy urodzeniowej po tygodniu 😊.
psaj91, Anilorak88, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Co do ktg to ja też nie mam zaleceń robić, a jak sobie przypomnę jak przez te 3 dni w szpitalu mi robili i ból biodra od leżenia 40 minut to cieszę się, że nie muszę jeździć i tego robić 🙈
Iga, super że u Was na tyle dobrze, że możecie za niedługo wyjść do domku i zaznać kilku miesięcy spokoju
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
psaj91 wrote:50zł to grosze w perspektywie prowadzenia całej ciąży prywatnie, owszem. Kłopot pojawia się kiedy chcesz coś załatwić na NFZ, bo zwyczajnie Ci się należy, a nikt Ci nie chce pomóc, bo "prowadzisz prywatnie". Tu jest problem. Z lekami też różnie - ja np. przez pół ciąży płaciłam za euthyrox (bo wystawiała endo, a nie gin.) oraz za progesteron (bo dostałam jakiś "bardziej naturalny")...
Co do tej dobrej opieki też zależy jak trafisz. Jeżeli lekarz na NFZ jest typowym formalistą, to masz tylko 3 USG przez całą ciążę. Prywatnie jest super, ale bulisz. W szpitalu też różnie - jak trafisz 🤷🏻♀️
@Asia091 Ja miałam ostatnio 1 😂 A coś mówił gin więcej? Szyjka, coś?
Jestem już po wizycie, wszystko zamknięte szczelnie na 4 spusty, szyjka bez zmian. Ale 18 listopada na 10:00 mam zgłosić się na oddział porodowy z torbą ale dzięki Bogu że nie muszę myć na czczo 🤞😂.09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
TP 18.11.2025. 🤞 -
Ależ przecież możesz rozdać większość tej kasy nam koleżankom z forum i problemy, o których piszesz swyżej już by cię ominęły 😛Kropka89 wrote:
psaj91, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Jestem już po wizycie, wszystko zamknięte szczelnie na 4 spusty, szyjka bez zmian. Ale 18 listopada na 10:00 mam zgłosić się na oddział porodowy z torbą ale dzięki Bogu że nie muszę myć na czczo 🤞😂.
Wybłagałaś czy sam zaproponował, że masz się stawić? 😁🤭Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 🩺

-