X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • nnaciaa Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    galadriela wrote:
    Dziewczyny, Zosinek jest już z nami 🥹 W piątek założyli balonik, który wypadł zgodnie z planem, w sobotę miałam przekłuwany pęcherz płodowy i od 10:00 podawaną oksytocynę, o 13:30 Zosia była już po drugiej stronie brzucha :) Córeczka zdrowa, u mnie skończyło się na otarciach i jednym szwie, jedyny minus to zostajemy w szpitalu co najmniej jeden dzień dłużej, bo kwasy tłuszczowe jeszcze mi nie spadły, a wręcz wzrosły 🥺
    Na razie przystawianie do cyca nie idzie idealnie, ale też nie ma jakichś większych trudności, zobaczymy jutro po wadze, czy mała najada się jak trzeba. Sutki trochę bolą, więc nie wiem czy Zosia nie chwyta za płytko.
    Jest kruszyna, na razie spokojniutka i mało marudzi, ale zobaczymy po drugiej dobie jak będzie, może trochę bardziej się ożywi, bo teraz ma prawo jeszcze odpoczywać po porodzie. Nie mam porównania do syna, bo z nim nie wiem jak było, ze względu na wcześniactwo i mój słaby stan po CC dopiero 4 dnia był ze mną na sali.
    Trzymam kciuki za Was wszystkie, te które już urodziły cieszcie się wspólnym czasem z dzieciaczkami, a te które jeszcze mają to przed sobą, oby poszło sprawnie i bezproblemowo :)

Gratulacje!

👩🏻‍🦳 38 👨🏻‍🦰41
    - starania od 06.2024
    - z pomocą medyczną od 10.2024
    ⏸️ 23.02.2025

20.10.2025 🌹
    2630 g 50 cm 16:30
  • Domisiek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:
    @TBK Bardzo mnie ciekawi czym karmiło się te 30 lat temu jak nie szło KP? Chyba jeszcze MM nie było? Gdzieś kiedyś czytałam, że podrzucało się do innej matki karmiącej, ale to takie dziwne trochę 😱

Dziewczyny, które biorą Euthyrox - ponoć GIF wycofał jakąś partię dawki 25mcg. Sprawdźcie czy to Was nie dotyczy 😊

Psaj, było modyfikowane bo ja byłam dzieckiem jednocześnie na mm i kp, a mam zaraz po nowym roku 31lat 😀

EDIT
    Nawet zapytałam mamy i podawała mi mleko „Humana” 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:09

psaj91 lubi tę wiadomość

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - 780g 💙
    🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
    🍀 07.10 - 2000g 💙
    🍀 29.10 - 2500g 💙
    🍀 12.11 - wizyta

🍀 22.11.2025 🍀

preg.png
  • kalinok Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje kolejnym rozpakowanym!!

Ja mam ostatnio cięższy czas psychicznie i fizycznie, dołączam do grona opuchniętych palców (pierwszy raz musiałam zdjąć obrączkę) i stóp (mieszczę się tylko w rozciągliwe sketchersy). Do tego skurcze nie mijają, zaraz będzie tydzień, więc jestem już "trochę" nimi zmęczona. Mam też problemy z poranną biegunką, więc codziennie zaczynam dzień od toalety i bóli brzucha 🤡

Pytanie do dziewczyn które biorą żelazo - jakie macie zalecenia co do suplementacji po porodzie? Mi ginekolog poleciała odstawić bo niby może to powodować zatwardzenia u synka, ale jakoś nie jestem przekonana do tej rady

👩🏻‍❤️‍👨🏼 '93 & '90 😺2
    ♀️ Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina

01.2025 💔 7tc

22.03 - II
    01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
    15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
    06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
    13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
    21.05 - 🩺 I prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm 🐣✨
    09.07 - 🩺 II prenatalne, 315g ruchliwego malucha 🐤✨
    17.09 - 🩺 III prenatalne, 1400g zdrowego bobasa 🐥✨

preg.png
  • Fluffy. Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv BioGaia to probiotyk, ciekawe czy w naszym przypadku by pomógł. Tylko ja bym musiała bezpośrednio do buziaka podawać.

Jeszcze sobie przypomniałam.
    Co do KTG to u mnie przy porodzie skurcze się nie pisały. Jak byl skurcz to wykres szedł delikatnie w dół zamiast znacznie do góry🤷🏻‍♀️
    No i opuchlizna. Po porodzie pierwszy raz w życiu miałam spuchnięte stopy. Zawsze jak już mi puchły nogi to tylko od kostek w górę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:19

2012 🩵
    10.2024 👼 16tc
    17.10.2025 👶🏻
  • nnaciaa Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fluffy. wrote:
    Foxy96 nie, u mnie 3 trymestr wyłączał mózg 🫣 Teraz z niewyspania czasem mam jakieś zaniki logicznego myślenia, ale nie tak jak w ciąży.

Pytałyście co się przydało. Z rzeczy, których mi brakowało w wyprawce - na szybko zamawiałam laktator (jeszcze w szpitalu), mąż kupował nakładki na sutki i wodę morską do noska. Nakładek i laktatora już nie używam. Nosek maluchowi się zatyka chyba przez suche powietrze, więc woda morska + gruszka są w użyciu raz na jakiś czas. Z gadżetów dokupiliśmy tylko wkładkę do wanienki. A na problemy z brzuszkiem (płacz przed puszczaniem bączków) termoforek (Jak nie pomoże, będziemy kupować kropelki).
    I tu pytanie - czy któraś z Was może polecieć jakieś kropelki na gazy?

Espumisan 100 w kroplach (emulsja).
    Nie dodawaj do mleka tylko cztery krople przed karmieniem do paszczy wkropl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:33

Fluffy. lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦳 38 👨🏻‍🦰41
    - starania od 06.2024
    - z pomocą medyczną od 10.2024
    ⏸️ 23.02.2025

20.10.2025 🌹
    2630 g 50 cm 16:30
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do paszczy hahahahahhahaha nancia you made my day🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:43

nnaciaa lubi tę wiadomość

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się 💕🌸
    Termin 24.11

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przepisany obecnie Tardyferon rano a wieczorem Sorbifer na wieczór(którego nie biorę bo bym chodziła do kibelka raz na tydzień) i moja hemoglobina wzrosła z 9,90 do 12,6. A co będzie po, chcę przejść na żelazo liposomalne, po którym miałam najlepsze wyniki a tu ledwo 12,6. Ale zobaczę czy będę mogła to brać przy KP.

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    TP 18.11.2025. 🤞
  • TBK Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psaj91 wrote:
    @TBK Bardzo mnie ciekawi czym karmiło się te 30 lat temu jak nie szło KP? Chyba jeszcze MM nie było? Gdzieś kiedyś czytałam, że podrzucało się do innej matki karmiącej, ale to takie dziwne trochę 😱

Dziewczyny, które biorą Euthyrox - ponoć GIF wycofał jakąś partię dawki 25mcg. Sprawdźcie czy to Was nie dotyczy 😊

Mleko od krowy albo "niebieskie mleko w proszku". Teściowa miała dla córki nawet mleko na skazę białkową, chyba sojowe. Nie wiem, czy to na pewno było mm, ale mleko w proszku dla dzieci było ponad 30 lat temu.

A no i dietę bardzo szybko się rozszerzało, więc tego mleka tyle nie szło. Teraz pół roku tylko mleko, potem przez kolejne pół roku mleko to podstawa, bez znaczenia czy kp czy mm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:27

‹‹ 781 782 783 784 785
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ