👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Iga wiem, że jednorazowo ale u mnie ze względu na wagę Ignasia pediatra ze szpitala nie poleca tej metody szczepienia.
Dzisiaj to jest koszmar.
Mam wrażenie że życie powoli ze mnie ucieka. 🙈 młody się tak bardzo drze przy zmianie pieluchy, nie słyszycie go gdzieś tam w Polsce? 😎
Ja do tej pory mam spuchnięte nogi ja wstaje z modlitwy to kolana mają dziwny kształt i odbity jest wzór z dywanu 🙄, sama woda w nich jest. Nie wiem ja się tego pozbyć.. może jak woda to sama wyparuje ? 🤡 -
Kropka, Asia ja tez mam jeszcze opuchniete stopy i każdego dnia jest inaczej jednego mysle ze juz widzę swoje prawdziwe stopy s na drugi dzien znowu serdelki. To samo z przekrwieniem ciała wczoraj mowilam mężowi, że juz odzyskałam swij kolor skóry nie czerwony to dzis znów nogi czerwone. Ostatnio pisałam, że nawal mija to za 2 dni znowu z piersi kamienie i tak nie moge spać w nocy bo.bola okrutnie momentami musze spac na plecach bo jedna druga tak ugniata ze sie nie da. I wtedy na plecach czuje sie jakbym miała zamiast piersi jakies napompowame pontony i mogła tak dryfować po oceanie. Pamela Anderson to malo powiedziane.
Kropka moja córka też teraz do szkoly nie chodzi mam tak samo, że chciałabym żeby była cały czas w domu. Tez znia gram w karty najprostsze z możliwych, bawie sie z nią w łóżku to w trakcie zasypiam i po kilka razy mnie budzi, bo ja odlatuję. Dziś popołudniu pierwszym raz pisałam w dzien i teraz w nocy od razu lepiej.
Kropka89, Asia091 lubią tę wiadomość
-
A co do pupy to polecam wietrzyć 🙂 u nas póki co nie ma odparzeń smaruje co jakis czas linomagiem i testujemy różne pieluchy, ale teraz przy tych kleksach kupy co 10-15 minut to kupiliśmy babydream na promocji wychodzi za 30gr sztukę i nie szkoda zmieniać co 10 minut🙂
Asia091 lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Ogólnie chcę napisać(chciałam wcześniej ale nie było kiedy) że byłam pewna że nasz wątek umrze po naszych porodach patrząc na inne wątki to raczej naturalny proces a tu zupełnie co innego !
I jestem szczęśliwa że mam takie Mądre i Fajne Koleżanki jak Wy 🥰 byłyście i jesteście ogromnym wsparciem, jak trzeba to sprowadzicie na dobre tory ☺️
Cieszę się że trafiłam na ten Wątek ♥️
A dziewczyny które są jeszcze dwupaku, Dacie radę ! Bo kto jak nie Wy!
GIRL POWER 👊
Też jestem mega wdzięczna 🙏 miałam być najpierw czerwcową mamą, potem wrześniową 🥺 ale udało się być listopadową i wyszło super! Dzięki Wam jeszcze nie zwariowałam od oczekiwań, które próbowałam sama sobie narzucić i od oczekiwań jakie ma społeczeństwo. Nie trudno jest zwariować po porodzie, a z Wami jakoś to idzie przetrwać 🥰
Asia091, Epidrac lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
My smarujemy linomagiem zielonym albo alantantem w maści zielonym, czasem wjedzie bepanthen. Smaruję kilka razy dziennie. Jak jest samo siku to nie zawsze posmaruję potem. Na noc po kąpieli smarujemy zawsze ze względu na to, że w nocy mogę później wyłapać, że w pieluszce jest pełno kupy, a nie chcę żeby kupa go odparzyła.
Ja spać nie mogę, boli mnie lekko gardło, a głowa to mnie tak boli, że chyba pęknie. @Mamasitta u mnie też znowu kamory się zrobiły z tych piersi. Najgorzej jest w nocy, a synek w nocy na karmieniu zjada max jedną pierś, za dnia potrafi dwie, wtedy ma większy aptetyt. W nocy to by tylko spał, najlepiej go nie budzić 😅 ale no muszę...
U mnie też świrują z tym przybieraniem na wadze. Jaś miał po porodzie 3320g a dwa dni temu miał 3420 g i podobno dramat 😪. Mam już dość tematu przybierania na wadze...Staram się go karmić jak najczęściej i dawać jak najwięcej, ale on i tak na siłę nie zje, jeszcze uleje 😵💫. Na wypisie z oddziału noworodkowego wpisali nam, że ma zaburzenia odżywiania. A urósł nam już 3 cm przez te 20 dni. Moim zdaniem też wymęczyła go ta żółtaczka i z tym walczył. Jeszcze mam takie przemyślenia, że skoro dzieci w brzuchu rosną swoim rytmem to poza nim też może tak być ehh. Podobno lekarz może zlecić nam jakąś mieszankę specjalną żeby go podtuczyć, ale środowiskowa nas straszy, że po tym są zaparcia. Jakby tego było mało 😅 wystarczy, że ulewa strasznie, bączy jak stary chłop i ma bóle brzuszka. Jeszcze mi zaparć brakuje do kompletu.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
wellwellwell wrote:A to byla pierwsza wizyta poloznej?
W pierwszym tygodniu niby bobasy sa wciaz w tendencji spadkowej + to wazenie jeszcze nie jest takie miarodajne, bo teraz byla inna waga(sprzet) niz w szpitalu, wiec na spokojnie, mysle, ze kolejny pomiar dobiero pokaze co i jak.
W jakiej pozycji karmisz? Ja teraz probuje karmic glownie w pozycji biologicznej i jest mega poprawa jesli chodzi o komfort i bol. 👌 nie ze juz nic kompletnie nie boli, bo jak sie mloda wgryza to nadal mam ciarki, ale pozniej juz sie robi duuuuzo lepiej.
https://www.hafija.pl/2020/05/najwygodniejsza-pozycja-do-karmienia-piersia.html
Tak, pierwsza. Też myslalam o wadze itp. W końcu pieluszki moczy i brudzi i to wieeele razy w ciągu dnia, może tylko ilościowo jest tego malutko póki co. Najlepsze że nie powiedziała w ogóle kiedy i czy przyjdzie jeszcze, tylko że jakbym czegoś potrzebowała to żebym pisała czy dzwoniła. Ciekawe czy w takim razie przyjdzie tylko ten jeden raz? Może uznała że przy trzecim dziecku już tak jest 😁 a ja byłam jakoś w amoku i nie zapytałam.
Wiesz, może to jest jakiś znak od Ciebie z tą pozycją biologiczną. Ja miałam do niej wielką urazę za pierwszym razem przy 1 dziecku, obraziłam się nawet pamiętam że co to w ogóle jest że u mnie nie działa 😂 w ogóle Hafija mi wtedy weszła za mocno. Ale teraz minęło już trochę lat, może spróbuję na nowo
swoją drogą ta pozycja ma też nazwę “pod górkę” i niektórzy piszą że jest dopiero polecana przy ustabilizowanym karmieniu…i weź tu bądź mądry.
Właśnie sobie odpoczywamy skóra do skóry po karmieniu które już z lewej piersi w pozycji klasycznej nie jest takie złe. Ja mam też w głowie swój controlling życiowy, nawet w tym aspekcie - to ja trzymam pierś i kontroluje jej spłaszczenie, to ja trzymam główkę dziecka i to ja decyduje że jak boli za bardzo to wsadzam mały palec i kończymy. To są takie traumy które muszę sobie powolutku leczyć…
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Foxy ja stosuje te co same co brałam od 13 tyg. Pueria Duo zwykle
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:Tak, pierwsza. Też myslalam o wadze itp. W końcu pieluszki moczy i brudzi i to wieeele razy w ciągu dnia, może tylko ilościowo jest tego malutko póki co. Najlepsze że nie powiedziała w ogóle kiedy i czy przyjdzie jeszcze, tylko że jakbym czegoś potrzebowała to żebym pisała czy dzwoniła. Ciekawe czy w takim razie przyjdzie tylko ten jeden raz? Może uznała że przy trzecim dziecku już tak jest 😁 a ja byłam jakoś w amoku i nie zapytałam.
Wiesz, może to jest jakiś znak od Ciebie z tą pozycją biologiczną. Ja miałam do niej wielką urazę za pierwszym razem przy 1 dziecku, obraziłam się nawet pamiętam że co to w ogóle jest że u mnie nie działa 😂 w ogóle Hafija mi wtedy weszła za mocno. Ale teraz minęło już trochę lat, może spróbuję na nowo
swoją drogą ta pozycja ma też nazwę “pod górkę” i niektórzy piszą że jest dopiero polecana przy ustabilizowanym karmieniu…i weź tu bądź mądry.
Właśnie sobie odpoczywamy skóra do skóry po karmieniu które już z lewej piersi w pozycji klasycznej nie jest takie złe. Ja mam też w głowie swój controlling życiowy, nawet w tym aspekcie - to ja trzymam pierś i kontroluje jej spłaszczenie, to ja trzymam główkę dziecka i to ja decyduje że jak boli za bardzo to wsadzam mały palec i kończymy. To są takie traumy które muszę sobie powolutku leczyć…
Wiem o co chodzi z tym kontrolowaniem, bo mi tez w tej biologicznej ciezko sie dostawia, bo moj bobas dziobie ta buzia i wcale nie ogarnia zeby samemu trafic i sie wkurza. 🤡
Moze u was az takiej roznicy pozycja nie zrobi, u nas akurat grawitacja pomaga, bo tylko tak mi mloda wywija dolna warge. W klasycznej nawet jak ja gleboko ustawiam to mi splyca chwyt - pewnie przez to wedzidelko.
Foxy ja caly czas biore Prenatal duo
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Ja mam jeszcze pregne plus bez żelaza więc biorę. Ja się juz nie oddzywam. Chwaliłam białe dady to zaczęły przeciekać . Pochwaliłam wczoraj Wojtusia do babci, ze ładnie śpi w nocy to dzisiaj jak sie obudził o północy to zasnął o 4. O 4:30 była pobudka do 6:30. A teraz śpi jak kamień a o 10 ma byc polożna.
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Kilka dni nie wchodziłam na forum, bo psiak się pochorował 😟 Szczepiony na choroby zakaźne, a i tak parvo złapał... Mam nadzieję że z tego dziadostwa wyjdzie. Zaraz idę mu podać kroplówkę i zastrzyki.
Kropka strasznie duża ta utrata wagi u Was. Nie mieli nic przeciwko wypisowi? U nas spadło 10% wagi urodzeniowej to miałam powiedziane, że dopóki nie zacznie przyrastać to nie ma szans że nas wypuszczą (i weź tu laktację rozkręć jak masz bata nad sobą, że jak dziecko za mało będzie jadło to będziesz siedzieć w szpitalu tygodniami 🙄)
Ja na pewno DTP nie podam funduszowego. Rozmawiałam o refundacji 5w1, ale nie wiem co z tego wyjdzie. No i położna powiedziała, żeby szczepić najwcześniej jak maluch skończy 8 tygodni.
U nas skok rozwojowy to było brak możliwości odłożenia malucha nawet na moment. Nie mogłam zupełnie nic zrobić, każde odłożenie czy na łóżko, czy do wózka, fotelika czy gdziekolwiek indziej spotykało się z natychmiastowym płaczem, nie ważne czy spał czy nie. Tylko ręce... Ręce i cyc. W nocy musiał spać przytulony do mnie lub męża, bo by było to samo (a i tak w nocy najlepsze i najdłuższe okienka aktywności były 😁).
Karmię dalej piersią, ale mam wrażenie, że maluch wieczorem się nie najada. Zdarzyło się kilka razy, że podaliśmy butelkę, bo był krzyk przy cycu. Moje sutki nie ucierpiały. Za to przy pierwszym dziecku była tragedia, więc wiem przez co przechodzicie. Jedno jest pewne - to minie, wszystko się zagoi i będzie lepiej 🙂
Gratulacje dla wszystkich nowych mamusiek 😊
Powodzenia dla tych nielicznych w dwupaku! Jeszcze chwilka i też będziecie tuliły swoje maleństwa 🙂
Maddie_Ist lubi tę wiadomość
2012 🩵
10.2024 👼 16tc
17.10.2025 👶🏻 -
Ja pupę w dzień obsypuje maka ziemniaczana żeby było sucho. Na noc i jak wychodzimy to alantan zielony.
Jeśli chodzi o puchnięcie dziewczyny to mija jakoś tydzień po porodzie. Ja byłam 2 razy bardziej spuchnięta po porodzie niż w ciąży, aż ręce musiałam u góry trzymać tak bolały.
Teraz Robert jest na etapie mamozy i nic bez niego zrobić nie mogę, ciągle wisi na cycu...
Niby normalne, zobaczymy czy przejdzie 😅
I jak przebieramy to też go słuchać na całym osiedlu więc luzik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2025, 09:45
Asia091 lubi tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny! Zycie z bobasem i 2 latkiem totalnie pochlania🙈Asia091 wrote:Iga wiem, że jednorazowo ale u mnie ze względu na wagę Ignasia pediatra ze szpitala nie poleca tej metody szczepienia.
Dzisiaj to jest koszmar.
Mam wrażenie że życie powoli ze mnie ucieka. 🙈 młody się tak bardzo drze przy zmianie pieluchy, nie słyszycie go gdzieś tam w Polsce? 😎
Ja do tej pory mam spuchnięte nogi ja wstaje z modlitwy to kolana mają dziwny kształt i odbity jest wzór z dywanu 🙄, sama woda w nich jest. Nie wiem ja się tego pozbyć.. może jak woda to sama wyparuje ? 🤡
Ja bylam meega spuchnieta do tego stopnia ze jak kicalam to mialam wrazenie ze mi skora peknie tak sie napinala🤡 mama do mnie dzwonila codziennie czy mi zeszlo, tata ze mam isc do lekarza bo dzieci osieroce🤡 a pewnej nocy mega mnie poty oblaly bylam caala mokra.. a nastepnego dnia juz opuchlizny nie bylo plus na wadze. -7 kg! I to tylko po tej nocy… chyba ta woda ze mnie wyszla🙈
Maddie_Ist, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Ja mam na polog końcówkę prenatal Duo i nowe prenatal lakto, plus milanella.
Co do szczepien to zrozumiałam, ze 6w1 i nfz jest na te same choroby, tylko inny rodzaj szczepionki i mniej wkłuc. A o rozdzielaniu nfz slyszalam ze sie da! Mam mthrf i obawiam sie ze młoda mlze mieć problem z metylacja tak dużych dawek, nie jestem przekonana.
@TBK, jak porównujesz polog po cc i teraz vbac?
Psaj91, Apatheia, czekamy na wieści od was 🙂🙂🙂 -
Ja jestem załamana. Po anguście bez jakichkolwiek zmian - szyjka 1cm, do krzyża. Teraz mnie biorą na oxy, ale raczej skończy się na CC popołudniu. Strasznie boję się tej oxy, bo skurcze będą mocne, a na szyjkę nie wpływa 😭😭 Jeszcze wczoraj prowadząca mówiła, że jak angusta nie pomoże to od razu CC, o oxy nic nie mówiła, a dziś jej nie ma. W dodatku o 12:00 minie 48h od pęknięcia pęcherza płodowego. Co 6h pompują we mnie antybiotyk. Mąż na oxy nie może być ze mną, ja szoruje już psychicznie po ziemi. Teraz była u mnie psycholog i już pękłam i jej się rozryczałam, bo nie dałam już rady dłużej 😭
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2025, 10:20
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 3820g 😱🩷
40+2 tc - ➡️ indukcja
40+5 tc [11/25] - witaj na świecie 🩷😍 -
Hej, wczoraj nic nie czytałam i dziś must have zaliczyć forum. Zamówiłam na moje sutki kompresy multimam, wczoraj była położna i mówiła że robią furorę te okłady. Mówiła że jeszcze nie taką mam maść na sutki ( maltan), powinnam mieć lanolinę 100 pr.
Co do puchnięcia, ja również mam nogi spuchnięte aż kostek nie widać, a palce u stóp jak parówki wyglądają.😅 U mnie tydzień po porodzie, brzuch jeszcze wygląda jak na 4 mc ciąży ale codziennie sie zmienia.. wiadomo chciałoby sie odrazu 🙂
Aaa i nie mogę sie doczekać wyjścia do sklepu spożywczego, wyprawa jak marzenie 🤣🤣 aby wyjść z chaty. Choć dobrze sie czuje to chwilę jeszcze poczekam. Do piątku max 🤣
Maddie_Ist lubi tę wiadomość
-
I u mnie dziś Melcia od 4 tej co chwila cyc. Eh. Czy dziewczyny które karmią tylko mm nie mają takich problemów 🫠? Ja już myślę jak tu się położyć spać kiedy mogę liczyć tylko na siebie:(
-
Psaj trzymam kciuki . Ale długo czekają
psaj91 lubi tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH