X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi ja podaje to kozie kendamil, Ignacy ma się po nim świetnie :)
    I właśnie odkryłam że mój Synek nie zaśnie jak jest zgaszone światło, od 4:30 kwękał i dopiero teraz odkryłam że chodzi o światło, jak zapaliłam lampkę to zasnął w sekundę . 😅 a ja nie wiem czy iść spać czy iść zrobić sobie kawę

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/50cm 👶 IGNACY 💓
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek, powodzenia! 🍀

29 i 35 👩‍❤️‍👨
    10.03 – ⏸️
    age.png
  • TBK Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi sutkami to ja tez suszę a nie wycieram po kąpieli, bo dramat. Polecam oprócz wkładek laktacyjnych kolektor muszlowy. Jak mi czasem się brodawka do wkładki przyklei to jest taaaaki ból przy odrywaniu. A tak jak mam możliwość, to używam właśnie tych muszli. I zimne okłady żelowe przynoszą ulgę. To mija, potem przy kryzysach laktacyjnych czasem wraca, ale łagodniej i znow mija.

https://babyono.com/1400-kolektor-laktator-milk-me/3-13-437

Kropka89, Asia091 lubią tę wiadomość

• Ania 89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra jak można budzika nie słyszeć. Staram się w nocy maks 3 godziny i kolejne karmienie i budzika nie usłyszałam i obudziłam się po 4 godzinach 🫠 pierwsze co to cyce bo omal nie eksplodowały 🙃

Test pozytywny 12 marca❤️
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀 wszystko dobrze☺️
    06.06 wizyta❤️🍀
    04.07 wizyta❤️🍀
    08.07 połówkowe Zdrowa dziewczynka ☺️🩷
    16 września 3 prenatalne:)
    age.png
    MELANIA URODZONA 12.11.2025 CC☺️
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89, Zumi dzięki ☺️
    Zumi u mnie proponują 5w1 lub 6w1 i na pneumokoki prevenar 20walentny. Nam 6 tyg wypada miedzy swietami a sylwestrem to powiedziała, że po 6 stycznia bedziemy się szczepić. O ile te 5 czy 6 w jednym jestem zdecydowana to z pneumokokami nie wiem co zrobić.

Wojtuś je Bebilon bo takie dostawał w szpitalu i nie chciałam mu zmieniać. Chyba dobrze się czuje bo nie narzeka i opróżnia butle 😉 Wkrapiam mu delicol bo położna polecała. Jedynie ostatnio jak ma zrobić kupe to czerwienieje i się napina i masuje go wtedy po brzuszku.
    Kalinok cieszcie się sobą, nie ma to jak w domu 🥰

Domisiek kciuki i melduj co tam u Was !!!

Idę odkurzać bo dzisiaj teściowa przybywa poznać wnuka . Ciekawa jestem wizyty bo już telefonicznie udzielała mojemu mężowi złotych porad ale póki co ją spacyfikował.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:03

Fabregasowa, Asia091, kalinok lubią tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

17.11 Wojtuś ♥️
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psaj gratulacje i trzymam kciuki, żeby tylko ma strachu się skończyło 🫂

Domisiek powodzenia, pamiętaj, że jak tylko poczujesz, że nie chcesz się na coś zgadzać to się nie zgadzaj i trwaj przy swoim

My jesteśmy w domku od wczoraj. Oczywiście przy wypisie też kabaret, myślałam, że wyjdę z siebie. Tosia w 3 dobie zaczęła przybierać, a bilirubina była w 2 dobie 9,1 i w 3 dobie 9. Ja w ciągu 48h spalam 4h, byłam wrakiem człowieka dosłownie. Dziś już jest lepiej.
    U mnie przekoszmarny ból sutków. Karmimy się tylko piersią, dwa razy odciągnęłam i dałam z butli, bo z bólu już wyłam. Podcięli nam to wędzidełko. Wydaje się, że Tosia dobrze ssie, zawsze udaje się przystawić od razu. Ja mam teraz nawał. Wczoraj jak wróciliśmy to miałam straszny kryzys przez to karmienie i zmęczenie. Mąż pojechał po nakładki i jest lepiej, no ale to nie jest dobre rozwiązanie, więc w poniedziałek przyjdzie do nas CDL, podobno najlepsza na Śląsku. Niech jeszcze raz ktoś fachowym okiem spojrzy, choć w szpitalu CDL mówiły, że wygląda to dobrze, ale ja na myśl o przystawieniu czuję jak z bólu i mi się flaki przewracają.
    Wczoraj ryczałam jak głupia, że po co nam to było, że nie nadaję się do tego, że nie wytrzymam i nie dam rady 🥺 dziś pospałam dwa razy po 2h ciągiem, co jest luksusem od 17.11 i mam się trochę lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:39

Asia091 lubi tę wiadomość

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

preg.png
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 jak najlepsza na Śląsku to proszę o imię i nazwisko.

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

17.11 Wojtuś ♥️
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek - powodzenia!! 🤞🏻

Zumi - my mamy Bebilon Advance Pronutra. Ja w sumie to myślałam o innym mleku, ale to dali w szpitalu i początkowo nie chcieliśmy mu tak odrazu zmieniać, a teraz przy nim zostajemy bo dobrze się nam sprawdza. Nie mamy żadnych problemów brzuszkowych itp, więc narazie nie kombinujemy.

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek powodzenia 🍀

Nadzieja nie ma jak w domu. A jak pies zareagowal? Udalo sie zapoznanie tak jak planowalas?

U nas moj pies oszalal i gdyby mogl to by zalizal mloda.
    Pilnuje jej ciagle, kreci sie blisko.

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pierwsze zapalenie piersi za to - tak już coś wczoraj czułam a dziś jestem pewna. Całą noc i rano biedny Stasio nie umiał się przystawić, mimo że przecież już tak nam dobrze szło…dziś rano odciągnęłam z jednej piersi 30 ml a resztę dałam MM i w końcu ładnie zasnął bez smoczka… co najlepsze, zapalenie zrobiło się w tej piersi która była akurat lepsza dla Stasia, ładnie ją opróżniał i nie bolała tak jak druga. No ale to czasem moment wystarczy.
    Łykam ibuprom, idę odciągnąć laktatorem z tej chorej piersi i wchodzę pod koc. Mam nadzieję że obędzie się bez antybiotyku.
    Też rozważam CDL.

Dopegyt —> Metocard (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Stasia
    28.11 termin usg
    21.11 planowana indukcja

age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przerażają mnie wasze historie z karmieniem. Mam dużo koleżanek mam i żadna sie tak nie skarżyła, pewnie dlatego ze chciala oszczędzić tych historii a nie dlatego ze było tak lajtowo. A ja naiwnie myslalm ze to takie proste...

Zumi chyba nikt was nie moze zmusić do takiego kombo szczepienia? Sama bym sie chyba nie zgodziła Na tyle na raz...

Domisiek, niech moc będzie z tobą 🩷 juz tak późny etap ciąży ze na pewno Leoś będzie chciał szybko wyjść!

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🩷

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, euthyrox 75

preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, miałam takie zapalenie przy trzecim dziecku. Nie życzę nikomu... U mnie oprócz bólu była jeszcze gorączka, ale obeszło się bez antybiotyku. Brałam co 8h Ibuprom + okłady żelowe i z kapusty (!). Przeszło. Potem już bardzo pilnowałam, żeby dobrze opróżniać pierś. Generalnie trzeba sprawdzać po całej, czy gdzieś się nie zrobił w którymś miejscu "kamień". Jeżeli takie miejsce wyczujesz, trzeba rozmasować,panaciskac i spróbować jak najwięcej wycisnąć mleka z tej części (aby odblokować kanalik).

Dziewczyny, ból sutków na tym etapie jest normalny. I nie wynika z tego, że wy coś źle robicie. Najbardziej boli na początku karmienia, potem w miarę opróżniania powinno przechodzić.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, współczuję, oby szybko przeszło.
    Fabregasowa, mnie ominęły krwawienia i bóle sutków/piersi. Póki co (odpukać) wszystko jest dobrze. W sumie tylko w drugim tygodniu kp bolała mnie trochę prawa pierś, ale częste przystawianie młodej, kompresy i maść zniwelowały problem po paru godzinach.
    Dobrze też, że dziewczyny piszą, że karmienie piersią na początku bywa trudne. Przynajmniej wiadomo, czego można się spodziewać i że nie jest się w tym samym.

29 i 35 👩‍❤️‍👨
    10.03 – ⏸️
    age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a do kiedy budzicie lub planujecie budzić maluchy w nocy na jedzenie?

Jak byliśmy u pediatry na tej 1 wizycie, to nam mówiła, że ona to jest zwolennikiem wybudzania tylko przez pierwszy miesiąc, a potem już nie - no chyba że byłyby jakieś niepokojące sytuacje no to wiadomo że wybudzać.

No i wczoraj jak była u nas położna to też mówiła, że „aaa on już ma miesiąc, zdrowy chłopczyk, tak pięknie przybiera to nie wybudzajcie go w nocy tylko się cieszcie jak śpi”.

No to dziś zrobiliśmy próbę i nie budziliśmy go, na noc zasnął o 22:30, obudził się 04:15, zjadł niewiele bo 70ml i zasnął jak kamień, a następnie wstał 07:50 i wtedy już zjadł normalnie „swoją” porcję 120ml.
    Także on spał fajnie, ale ja dostawałam w nocy psychozy, jakby się dało to bym weszła mu do tej dostawki i sprawdzała cały czas czy żyje 🤣

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Psaj gratulacje i trzymam kciuki, żeby tylko ma strachu się skończyło 🫂

Domisiek powodzenia, pamiętaj, że jak tylko poczujesz, że nie chcesz się na coś zgadzać to się nie zgadzaj i trwaj przy swoim

My jesteśmy w domku od wczoraj. Oczywiście przy wypisie też kabaret, myślałam, że wyjdę z siebie. Tosia w 3 dobie zaczęła przybierać, a bilirubina była w 2 dobie 9,1 i w 3 dobie 9. Ja w ciągu 48h spalam 4h, byłam wrakiem człowieka dosłownie. Dziś już jest lepiej.
    U mnie przekoszmarny ból sutków. Karmimy się tylko piersią, dwa razy odciągnęłam i dałam z butli, bo z bólu już wyłam. Podcięli nam to wędzidełko. Wydaje się, że Tosia dobrze ssie, zawsze udaje się przystawić od razu. Ja mam teraz nawał. Wczoraj jak wróciliśmy to miałam straszny kryzys przez to karmienie i zmęczenie. Mąż pojechał po nakładki i jest lepiej, no ale to nie jest dobre rozwiązanie, więc w poniedziałek przyjdzie do nas CDL, podobno najlepsza na Śląsku. Niech jeszcze raz ktoś fachowym okiem spojrzy, choć w szpitalu CDL mówiły, że wygląda to dobrze, ale ja na myśl o przystawieniu czuję jak z bólu i mi się flaki przewracają.
    Wczoraj ryczałam jak głupia, że po co nam to było, że nie nadaję się do tego, że nie wytrzymam i nie dam rady 🥺 dziś pospałam dwa razy po 2h ciągiem, co jest luksusem od 17.11 i mam się trochę lepiej
    Nadzieja ja takie myśli po co mi to było mam co noc jak karmie małego, ten się zawsze rozwyje i nie chce cyca tylko butle więc kapituluje i daje mu moje odciągnięte. Co do nawału to nie wiem co to znaczy bo u mnie to takie kap kap kap .. może dlatego młody się denerwuje 🙈
    Co do snu to mam podobnie nie odespałam jeszcze szpitala więc czuję się zmęczona że nie słyszę w nocy dziecka, mam wrażenie że zrobiłam się jakaś znieczulica.

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Ja mam pierwsze zapalenie piersi za to - tak już coś wczoraj czułam a dziś jestem pewna. Całą noc i rano biedny Stasio nie umiał się przystawić, mimo że przecież już tak nam dobrze szło…dziś rano odciągnęłam z jednej piersi 30 ml a resztę dałam MM i w końcu ładnie zasnął bez smoczka… co najlepsze, zapalenie zrobiło się w tej piersi która była akurat lepsza dla Stasia, ładnie ją opróżniał i nie bolała tak jak druga. No ale to czasem moment wystarczy.
    Łykam ibuprom, idę odciągnąć laktatorem z tej chorej piersi i wchodzę pod koc. Mam nadzieję że obędzie się bez antybiotyku.
    Też rozważam CDL.
    Moja położna mówiła że trzeba rozgrzewać pierś i ją masować :) oby Cię ominął antybiotyk 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:02

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anilorak88 wrote:
    Nadzieja32 jak najlepsza na Śląsku to proszę o imię i nazwisko.

Aleksandra Gawień-Zych, ja nie wiem czy faktycznie tak jest, ale kilka osób już mi tak o niej mówiło. Aczkolwiek szpital, w którym rodziłam też jest w czołówce w Polsce, a ja bym tam nigdy w życiu nie chciała wracać 😅

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

3.11 3029g bobasa 🥹

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Domisiek powodzenia 🍀

Nadzieja nie ma jak w domu. A jak pies zareagowal? Udalo sie zapoznanie tak jak planowalas?

U nas moj pies oszalal i gdyby mogl to by zalizal mloda.
    Pilnuje jej ciagle, kreci sie blisko.

Zrobiliśmy tak, że ja weszłam pierwsza, a mąż poczekal z Tosią w aucie, ale było bardzo ciężko. To też mnie dobiło wczoraj. Psiak nie wiedział co się dzieje, ciągle szczekała, nie agresywnie, ale na każdy dźwięk jaki Tosia wydała, latała tam i z powrotem. Z emocji aż dyszlala i wypiła 3 miski wody. Byłam załamana, ale na szczęście noc była ok, spała z nami jak zawsze rozwalona na pół łóżka i dziś w dzień też już jest ok. Kamień z serca, bo wczoraj byłam totalnie załamana. Pozwalam jej lizać Tosi stópki i włoski i naprawdę jest już całkiem nieźle. Mąż wziął ją właśnie na wybieganie, żeby te emocje upuściła

wellwellwell lubi tę wiadomość

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

3.11 3029g bobasa 🥹

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivv mnie budzi( czasem) kwękanie syna, a tak to mąż wstaję,, Jezu jak dobrze że go mam 🥹 jak wróci do pracy to przepadnę 😅 więc mnie budzi mąż jak mówi idź po butelkę ☺️ nie planuję synka budzić co 2,5h ale jeśli będzie spał dłużej niż 3h to wtedy wiadomo rozbudzę go i daje butle ale Ignaś budzi się do tych 3h.

Dziś wstałam z katarem, mąż tak pali w piecu że jest w domu 25•C i mi się zatoki odblokowały 🤣 Nie podchodzę za blisko Synka żeby go nie zarazić 😭

Domisiek mocne kciuki za szybki poród 🤞🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:47

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    Dziewczyny, a do kiedy budzicie lub planujecie budzić maluchy w nocy na jedzenie?

Jak byliśmy u pediatry na tej 1 wizycie, to nam mówiła, że ona to jest zwolennikiem wybudzania tylko przez pierwszy miesiąc, a potem już nie - no chyba że byłyby jakieś niepokojące sytuacje no to wiadomo że wybudzać.

No i wczoraj jak była u nas położna to też mówiła, że „aaa on już ma miesiąc, zdrowy chłopczyk, tak pięknie przybiera to nie wybudzajcie go w nocy tylko się cieszcie jak śpi”.

No to dziś zrobiliśmy próbę i nie budziliśmy go, na noc zasnął o 22:30, obudził się 04:15, zjadł niewiele bo 70ml i zasnął jak kamień, a następnie wstał 07:50 i wtedy już zjadł normalnie „swoją” porcję 120ml.
    Także on spał fajnie, ale ja dostawałam w nocy psychozy, jakby się dało to bym weszła mu do tej dostawki i sprawdzała cały czas czy żyje 🤣

Tez kojarzę taka teorie, ze w pierwszym miesiacu pilnowac jedzenia co 3h a pozniej juz moze spac jesli sie sam nie zglasza.
    Moja sie akurat budzi co 2h wiec coz. 😅

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
‹‹ 859 860 861 862 863
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ