👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
edka85 wrote:Kropka, miałam takie zapalenie przy trzecim dziecku. Nie życzę nikomu... U mnie oprócz bólu była jeszcze gorączka, ale obeszło się bez antybiotyku. Brałam co 8h Ibuprom + okłady żelowe i z kapusty (!). Przeszło. Potem już bardzo pilnowałam, żeby dobrze opróżniać pierś. Generalnie trzeba sprawdzać po całej, czy gdzieś się nie zrobił w którymś miejscu "kamień". Jeżeli takie miejsce wyczujesz, trzeba rozmasować,panaciskac i spróbować jak najwięcej wycisnąć mleka z tej części (aby odblokować kanalik).
Dziewczyny, ból sutków na tym etapie jest normalny. I nie wynika z tego, że wy coś źle robicie. Najbardziej boli na początku karmienia, potem w miarę opróżniania powinno przechodzić.
Tak dokładnie tak jest, w sensie kamień w jednym miejscu, to miejsce zaczerwienione. Ja dreszcze i bóle mięśni no i ból tej piersi wiadomo. Gorączka się nie rozkręciła bo od razu wzięłam ibupromy. Opanowałam póki co ten ból, wzięłam ciepły prysznic, potem odciągnęłam laktatorem samym bo Stasio w ogóle odrzucił te piers, myślę właśnie że dlatego że było pozatykane. Teraz właśnie będę go budzić i karmić i masować te piersi żeby się równomiernie opróżniało. Zaraz też wyciągnę wszystkie notatki od CDL z poprzednich lat, może jeszcze jakieś tipy znajdę.
Na szczęście już same sutki aż tak nie bolą, teraz bardziej bolą całe piersi i tak jakby tam mnie „rwie” ale to właśnie te zatkane kanaliki pewno. -
Była położna środowiskowa i powiedziała, że jesteśmy z Tosią stworzone do karmienia. Tosią idealnie się przystawia i ssie. Ja mam dużo pokarmu, zaczęła najadać się w 15-20 minut i starcza z jednej piersi. Boże, nie mogę uwierzyć, że po prostu nam się udaje 🥹🥹🥹 choć z jedną rzeczą jest po prostu tak jak być powinno 🥹
Paulivvv, Fabregasowa, wellwellwell, edka85, Kasiek7, Asia091, izzou97, TBK, Kropka89, Maddie_Ist, @pauliś@, kalinok, nnaciaa, Zumi, Ilka96, psaj91 lubią tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Nadzieja32 wrote:Była położna środowiskowa i powiedziała, że jesteśmy z Tosią stworzone do karmienia. Tosią idealnie się przystawia i ssie. Ja mam dużo pokarmu, zaczęła najadać się w 15-20 minut i starcza z jednej piersi. Boże, nie mogę uwierzyć, że po prostu nam się udaje 🥹🥹🥹 choć z jedną rzeczą jest po prostu tak jak być powinno 🥹
Widzisz kochana? Bobson wynagradza ci wszystkie trudy ciazy i porodu!!🥰
Nadzieja32, Zumi lubią tę wiadomość
-
Anilorak88 wrote:Nadzieja dzięki. Oj tak Twój szpital to omijać szerokim łukiem, lepiej nie ryzykować. Cieszę się, że idzie Wam karmienie.
Wiesz co, z tym szpitalem to ja jestem w szoku. W naprawdę krytycznych i trudnych sytuacjach oni serio są rewelacyjni, ale mam wrażenie, że z mniejszym kalibrem to już im aż tak nie zależy i mają w nosie empatię, podejście do pacjentki i sposób rozmowy z nią👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Domisiek tulisz już malucha?

Fergabasowa jak nastrój? Coś czujesz że to dziś bądź jutro ?
🤞
-
Asia, melduję że mój Stasio ma dziś focha na pierś. Nie wiem czy to przez to zapalenie czy o co kaman ale normalnie już dwa razy musiałam odciągać i dawać mu z butelki. Nie mówiąc że MM też raz wjechało rano. Teraz dopiero udało mi się po pół h histerii dać mu pierś aaaale potem obalił jeszcze całą odciągniętą butelkę. WTF może to jakiś kryzys dnia 8 czy co nie wiem.
Podasz tytuł tej książki? Bo chyba nie czytałam…
Fun fact: Jak się człowiek spłacze i zasmarka to pielucha tetrowa świetnie imituje chusteczkę 🤣 I od 17:00 w dół jakoś człowiek ma też mniejszą cierpliwość zauważam.
W każdym razie, niby 3 dziecko a problemy TE SAME. 🙈 -
Oj i moja Melusia też dziś bardziej markotna. Jak na Nią mało śpi plus co trochę by jadła. Aż adruch wymiotny ma tyle je a jeszcze by jadła bo cyca za smoka by traktowała. A i śpi i nagle wzdrygniecie i płacz 😔
-
Ania 89 wrote:Oj i moja Melusia też dziś bardziej markotna. Jak na Nią mało śpi plus co trochę by jadła. Aż adruch wymiotny ma tyle je a jeszcze by jadła bo cyca za smoka by traktowała. A i śpi i nagle wzdrygniecie i płacz 😔
Same here. Moja wisi ciagle na cycku, potem ulewa ale dalej sie drze o cycy.
Umowie sie chyba jednak z CDL, bo juz sobie wkrecam, ze pewnie mala nieefektywnie je i dlatego ciagle wisi, bo sie nie najada. -
Dziś ważyłam Melusie. A więc w poniedziałek było 3480 a dziś jest 3600
Czyli ruszyła z wagą uff:)
Paulivvv, wellwellwell, Anilorak88, Kropka89, izzou97, @pauliś@, Zumi lubią tę wiadomość
-
O matko coś jest dziś z tymi dziećmi.
Mój bobas oszalał dziś na punkcie jedzenia. Je jakby nie jadł od kilku dni, jak się skończy butelka to jest krzyk i rzuca się, nie przestaje dopóki w ustach nie pojawi się smoczek z mlekiem… ja zaraz z nim zwariuje, chyba mu te butelkę powinnam przywiązać do głowy bo ma ją cały dzień w tym swoim dziobie. -
A macie może do polecenia jakieś fajne poradniki odnośnie takich bobasów i ich rozwoju? Ja się właśnie zorientowałam że tak się skupiłam na ciąży i porodzie że w sumie nie czytałam nic o jakiś skokach rozwojowych czy oknach aktywności, więc może macie coś sprawdzonego
-
kalinok wrote:A macie może do polecenia jakieś fajne poradniki odnośnie takich bobasów i ich rozwoju? Ja się właśnie zorientowałam że tak się skupiłam na ciąży i porodzie że w sumie nie czytałam nic o jakiś skokach rozwojowych czy oknach aktywności, więc może macie coś sprawdzonego
Ja nie jestem fanka jakichs grubych ksiazek o dzieciach, wiec dla mnie fajniejsza alternatywa to ebooki np. od fizjomommy albo cienwiatru, ale zamowilam dzis z polecenia babeczki z zajec na szkole rodzenia ksiazke „Sensoryczne niemowle”. Sa tam jakies propozycje zabaw, wiec wydaje sie spoko.
kalinok lubi tę wiadomość
-
Zumi wrote:A Wy jakie mleka MM podajecie i jak bobasy się po nich czują?
My w szpitalu dostaliśmy Bebilon Advance Pronutra i już przy nim zostaliśmy.
Na gazy daję Espumisan 100.
Młoda jakoś po pięciu/siedmiu dniach od narodzin zaczęła wrzeszczeć praktycznie cały czas z krótkimi przerwami na jedzenie i szybkie spanie.
Po jej zachowaniu podejrzewam refluks i dzisiaj już z bezsilności dałam jej Gastrotuss Baby, to młoda zamilkła i zapadła w głęboki sen. Wpadłam w panikę. Siedzę i tylko słucham czy oddycha.
Mam nadzieję, że ta nagła zmiana w jej zachowaniu to tylko szybka reakcja w postaci ulgi.
Szczerze mówiąc, gdybym wcześniej wiedziała jaki emocjonalny i psychiczny rollercoaster mnie czeka, to nie zdecydowała bym się na dziecko 😢 -
To ja polecę akurat coś większego, mi się sprawdziło, przy czym ja uwielbiam czytać 😁 jest to dość duża pozycja ale za to ma ogrom informacji krok po kroku - „Pierwszy rok życia dziecka”
Chyba znalazłam sposób na dziś na mojego wyginającego się Stasia. Przypomniałam sobie z notatek i wizyt cdl z poprzednich lat jak ważne było aby noworodek nie wykręcał główki i siebie całego w tył. No i oczywiście patrzę a Stasio tak robi. Zawinęłam więc mooocno w tortille i już była poprawa. A na koniec dnia ze zmęczenia położyłam go na łóżku a siebie sama przystawiłam leżąc na boku i podtrzymując się na ręce. Nie było mi jakoś turbo wygodnie ale kurde jaka poprawa u Stasia. Bo on w końcu leżał wyluzowany prosto (no trochę mu nawet nóżki do góry dałam na swoje kolana które z boku też miałam). Także sobie wygodnie leżał i uwaga delikatnie ssał. Co za ulga!
A piers z zapaleniem ma się o tyle dobrze że nie boli bardzo, ibuprofen działa. Jedynie zaczerwienienie jest dalej widoczne.
Co do cdl to taka co bym chciała ma termin na 15.12…także do tego czasu to ja już nie będę mieć problemów 😂🙈
wellwellwell, kalinok, Zumi, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Paulivvv wrote:Dziewczyny, a do kiedy budzicie lub planujecie budzić maluchy w nocy na jedzenie?
Jak byliśmy u pediatry na tej 1 wizycie, to nam mówiła, że ona to jest zwolennikiem wybudzania tylko przez pierwszy miesiąc, a potem już nie - no chyba że byłyby jakieś niepokojące sytuacje no to wiadomo że wybudzać.
No i wczoraj jak była u nas położna to też mówiła, że „aaa on już ma miesiąc, zdrowy chłopczyk, tak pięknie przybiera to nie wybudzajcie go w nocy tylko się cieszcie jak śpi”.
No to dziś zrobiliśmy próbę i nie budziliśmy go, na noc zasnął o 22:30, obudził się 04:15, zjadł niewiele bo 70ml i zasnął jak kamień, a następnie wstał 07:50 i wtedy już zjadł normalnie „swoją” porcję 120ml.
Także on spał fajnie, ale ja dostawałam w nocy psychozy, jakby się dało to bym weszła mu do tej dostawki i sprawdzała cały czas czy żyje 🤣
Ja od około tygodnia przeszłam w ogóle na karmienie na żądanie mimo tego, że to mleko modyfikowane i kazali karmić co trzy godziny.
Przyjaciółka mnie do tego przekonała pokazując mi na młodej, że ona może wrzeszczeć również dlatego, że jest po prostu głodna po np. dwóch godzinach.
I okazało się, że sama się upomina o jedzenie w dzień co około 2 godziny a w nocy co maksymalnie 4 godziny.
Paulivvv, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
I tak w ogóle, to jestem z Wami cały czas i czytam wszystkie wpisy.
Nie piszę, bo nie mam zazwyczaj niczego mądrego do napisania a i mój stan psychiczny/emocjonalny nie ma sił na pisanie głupotek.
A teściową dzisiaj "pogoniłam" 🫣😆
Asia091, Kropka89, izzou97 lubią tę wiadomość
-
Paulivvv wrote:O matko coś jest dziś z tymi dziećmi.
Mój bobas oszalał dziś na punkcie jedzenia. Je jakby nie jadł od kilku dni, jak się skończy butelka to jest krzyk i rzuca się, nie przestaje dopóki w ustach nie pojawi się smoczek z mlekiem… ja zaraz z nim zwariuje, chyba mu te butelkę powinnam przywiązać do głowy bo ma ją cały dzień w tym swoim dziobie.
Myślałam o Was i może to nie jest kwestia głodu a potrzeba ssania i forma autoregulacji emocji.
Próbowałaś dać smoczka zamiast butelki?
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH