👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Podczytuje Was w wolnej chwili, ale tych chwil wcale nie jest tak dużo 🫣 Nadrobić nawet nie ma szans...
U nas nadal problemy z brzuszkiem, nie za bardzo pomaga Espumisan czy probiotyk 😟 Mam nadzieję że wkrótce to minie.
Epidrac ja na przeglądarce w telefonie czytam.
Mmagda389 u nas podobnie, nic się nie odciąga. Ale zapuszczam wodę morską, maluch kichnie z 2 razy i lepiej mu się oddycha.
Ania 89 przy pierwszym dziecku nie miałam @ coś koło roku, już dobrze nie pamiętam.
Epidrac lubi tę wiadomość
2012 🩵
10.2024 👼 16tc
17.10.2025 👶🏻 -
Ja po sorbiferze w druga strone - ciezko na toalecie.Asia091 wrote:Ja biorę sorbiferon jestem po CC i jest dramat, co nie zjem to automatycznie 💩🙈 ból brzucha na początku dziennym. Czekam aż mi się poprawi hemoglobina i odstawiam ten szit.
Dziewczyny, szczepilycyscie dziecko z lekkim katarem? Nie wiem czy nie rozbic szczepien, tymbardziej ze mamy maraton: usg kregoslupa o 13 potem 15 echo serca i o 16 szczepienia… -
Jezu co ja dziś w nocy przesłałam za dramat,.. 🥺 karmiłam małego i dostał troszkę butelki mm bo zawsze się domaga i co? Odbiło się i pionizacja była i odłożyłam go do łóżeczka, położyłam się i nagle słyszę Ciszę dosłownie cisza i w ciągu sekundy byłam przy łóżeczku bo Ignacy się dusił. Jezu to było straszne. Jak go uderzyłam w plecki to mu się mleko ulało nosem, straszne to było. Mąż po chwili się zorientował, że coś się dzieje, a Ignacy oczywiście poszedł spać w najlepsze nawet nie zapłakał. Oczywiście spał już na mnie a ja nie zmrużyłam oka. Oczywiście milion razy patrzyłam czy oddycha. I chyba mnie wyleczyło to co ostatnio miałam w głowie. I tak sobie nie śpię od tej 4. Nie życzę tego nikomu, żadnej z Was.
A i nie sądziłam że umiem tak szybko skakać przez męża. -
@Nadzieja współczuję stresów z covidem. Oby to się w końcu skończyło 🥺
@Asia to wyjątkowo miałaś straszną sytuację. U nas po karmieniu często jest dławienie i Jasio robi to mega głośno więc nie mam obaw, że nie usłyszę krztuszenia się. Ale dziwna cisza też mnie niepokoi, zawsze sprawdzam. W ogóle po karmieniu długo go obserwuję. Nasz śpi z nami w łóżku, ma to swoje plusy i minusy. Póki co to boje się wstać z łóżka przy usypianiu, niby oczy zamknięte ale "licho nie śpi" i jak chce sobie iść np. siku to oczy od razu otwarte 😎👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
O matko Asia ale się najadłaś strachu! Jednak matka to odrazu wyłapie że coś się dzieje z dzieckiem niedobrego.
Ja właśnie wychodzę od fizjo, byłam ze swoją blizna po CC. Pani stwierdziła że mam piękną bliznę, także uznajmy że to komplement 😅 mam zalecone narazie masowanie jej 2 razy w tygodniu i wizyty u fizjo co 2/3tyg.
Epidrac, Kropka89, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Jezu co ja dziś w nocy przesłałam za dramat,.. 🥺 karmiłam małego i dostał troszkę butelki mm bo zawsze się domaga i co? Odbiło się i pionizacja była i odłożyłam go do łóżeczka, położyłam się i nagle słyszę Ciszę dosłownie cisza i w ciągu sekundy byłam przy łóżeczku bo Ignacy się dusił. Jezu to było straszne. Jak go uderzyłam w plecki to mu się mleko ulało nosem, straszne to było. Mąż po chwili się zorientował, że coś się dzieje, a Ignacy oczywiście poszedł spać w najlepsze nawet nie zapłakał. Oczywiście spał już na mnie a ja nie zmrużyłam oka. Oczywiście milion razy patrzyłam czy oddycha. I chyba mnie wyleczyło to co ostatnio miałam w głowie. I tak sobie nie śpię od tej 4. Nie życzę tego nikomu, żadnej z Was.
A i nie sądziłam że umiem tak szybko skakać przez męża.
Niestety, miałam to samo tydzień temu, nagle mąż mnie woła i krzyczy: ona nie oddycha. Zastałam czerwona buźkę i od razu głową w dół, klepanie po plecach, wyleciało nosem i buzia. Potem była zmęczona i wiotka... Zasnęła oddychając..
Od tej pory w ogóle nie kładę jej na plecach, mam wszędzie kliny- niekoniecznie działają, wszędzie leży bokiem z wałkiem między nogami, śpi ze mną.
Jestem ratownikiem w spoczynku od 10 lat ale pomoc własnemu dziecku, ta sytuacja zostawiła u mnie traumę...
Od tamtego czasu też nie zostawiamy jej samej, zmieniamy się co jest dość upierdliwe. Położna oczywiście powiedziała: hmmm to minie po 3 miesiącu....
Także doskonale Cię rozumiem, te małe życia, nasze dzieci, są tak cholernie zależne od nas...
Epidrac lubi tę wiadomość
-
kalinok wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi czy wy też macie tak potworne zaparcie/zatwardzenie po porodzie (sn, o ile to ma znaczenie)? Musiałam sobie w domu zrobić lewatywę bo przez ponad tydzień nie mogłam się załatwić, na jeden dzień była poprawa i znowu to samo
nie wiem czy to hormony czy osłabione mięśnie, ale już nie wiem co robić - piję dużo wody, piję colon c, używam czopków glicerynowych, ale to jest droga przez mękę aktualnie
Ja po SN i tak, bardzo się męczę. Najgorzej było w pierwsze dwa tygodnie, teraz jest troszkę lepiej ale minimalnie (a to już 19 dzień!) Ja piję mega dużo wody, kawę, dodaję nasiona chia do owsianki, jem jogurty - ale mało co pomaga. Mam w domu lactulosum ale bałam się używać bo doczytałam że ma etanol. Niby śladowa ilość ale jednak mnie odstraszyło. Podejrzewam że za tydzień dwa będzie lepiej ale pewnie ehhh trzeba się jeszcze trochę pomęczyć…
-
Epidrac Ja ze względu na ciężko gojąca się ranę po CC już dwa razy byłam u ginekologa 😌 a czemu tak uważasz?
-
Każdy miesiąc bez okresu będzie nagrodą za ten ból poniesiony przy kp 😆
wellwellwell, Epidrac, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Asia wspolczuje stresu w nocy, mam nadzieje, ze to pierwszy i ostatni raz.
Moja tez sie ciahle krztusi na cycku, ale konczy sie tylko kaszlem i rzyganiem.
Bylam dzis u neurologopedki, ktora jest tez osteopata. Porozluzniala mlodej glowke, bo miala jakies napiecia (ponoc przy szybkim porodzie to czesta sprawa) w tym cos z nerwem blednym - i to tez u nas m.in. przyczyna obfitego ulewania. Do tego wedzidelko do podciecia na juz. Jestesmy juz umowione na przyszly tydzien na zabieg, mam nadzieję ze to zakonczy moje meki ze zmasakrowanymi brodawkami. 🥺
Tak ja fajnie porozluzniala, ze udalo sie potem 2h pospacerowac bez placzu, trafilysmy akurat na okienko pogodowe gdzie nie padalo, wyszlo sloneczko. 😊
Zumi lubi tę wiadomość
-
No straszne to było, bo ja to ogólnie taka trochę panikara jestem ale tu zachowałam zimną krew. Nigdy więcej nie chcę tego przechodzić.
Moja pierwsza wizyta u gina to w styczniu dopiero. Krew mam taką brunatną nie za dużo ale jest, a okres to mam nadzieję że pojawi się za rok 🤡 cudowne jest życie bez tej katorgi podpasek i tabletek rozkurczowych.
Dziewczyny a co do wizyt u neurologopedów i reszty ferajny to idziecie bo macie zalecenia czy chcecie?
Jutro mój mąż wraca do pracy.. ja nie wiem jak to przeżyje. Chyba będę musiała się jakoś bardziej zorganizować i stwierdziłam że wezmę Panią Krysie na sprzątanie raz w tygodniu a obiady mamy co dwa dni damy radę ogarnąć a weekendy do Mamusi 🙃😎Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia, 14:34
Kasiek7, Kropka89, Zumi lubią tę wiadomość
-
Asia wspolczuje stresu
Moja bobaska krztusi sie i zapowietrza przy butli, teraz juz rzadziej a my wiemy kiedy psuje robic przerwy i wyjmowac butelke. Wczesniej to byla masakra..
Ja wybieram sie do gina w piatek, mialam isc juz w zeszly ale mialam nawrot krwawien.
My wybieramy sie do neurologopedy i fizjoterapeuty ktory chyba tez jest osteopata. Chcemy po prostu sprawdzic czy sa jakies napiecia i czy wazystlo ok. Lekarzy wyszukalam po opiniach mam nadzieje ze beda spoko 🙈 -
Mialam wrazenie caly czas jakby cos mialo mi wypasc tam na dole. Jestem 6 tygodni po porodzie, juz nie krwawie, zagladalam sobie lusterkiem i tak jakby cos mi w srodku wystawaloAnia 89 wrote:Epidrac Ja ze względu na ciężko gojąca się ranę po CC już dwa razy byłam u ginekologa 😌 a czemu tak uważasz?
-
Epidrac to zdecydowanie lepiej udać się do ginekologa. Oby to był po prostu jeszcze obrzęk w środku 😬
-
Zdecydowanie polecam wizytę u gina. Ja kilka dni remu bylam na wizycie u urofizjo przedstawila mi parę ćwiczeń na rozstęp mięśni 38mm o ile dobrze zrozumiałam. Także zabieram się za ćwiczenia tym razem rozpracuję ten brzuch 🙂 wczoraj wrocilo mi krwawienie na nowo żywą krwią, a juz bylo wiele dni tylko beżowe plamienie. Dzisiaj 23dni ma moja kruszynka🥰 jestem w niej na maksa zakochana. Tak hak w starszej. I powiem Wam, ze tak jak w ciąży te rozstepy na brzuchu mnie zasmuciły, bo nastawiałam sie na ich brak, tak teraz je lubię bo są wspomnieniem ciąży ( w obu ciążach mi się zrobiły więc moge rozróżniać po której córeczce 🙂) i dopiero pod koniec tej ciąży to poczułam. Wcześniej jak kobiety tak mówiły to myslalam zawsze, że ściemniają i same sobie wmawiają i oszukują same siebie a tak naprawdę tak nie myślą. A teraz wiem , że serio można je polubić 🙂
-
Asia, współczuję takiego stresu 🫂🫂
Ja dziś wyrwałam się na pedicure, od razu mi lepiej 😄 ostatnio też pojechałam sobie do maczka na drwala. Trzeba dbać też o chociaż chwilę czasu dla siebie. Akurat nasza Antosia to anioł, a nie dziecko, jest totalnie bezproblemowa. Ani razu jeszcze nie zrobiła nam żadnej dramy ani nic takiego 🥰 jednak mimo tego dbam o choćby chwilę czasu dla siebie i Tosia wtedy zostaje z mężem 😊
Za 1,5 tygodnia mamy wigilię w pracy i też mam zamiar iść, przed wyjściem nakarmię Tosię i dodatkowo zostawię pełną butelkę odciągniętego mleka w razie jakby chciała jeść szybciej niż za 3h
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Asia, ja narazie mojego bobasa zapisałam do fizjoterapeuty, chce żeby ktoś mu tam wszystko posprawdzał bo on czasem robi takie akrobacje, że nie wiem czy tak powinno być 😅
Wgl moje dziecko ma już ponad 6tyg, więc robi się czas na pierwsze szczepienia a dalej nie wiem czym go zaszczepić. Im więcej o tym czytam to wydaje mi się, że robię się tylko głupsza… -
My byliśmy u neurologopedy bo w szpitalu już nam zwrócili uwagę na zbyt krótkie wędzidełko. Póki co ćwiczenia dają radę. Do fizjo idziemy bo rodził się z przygiętą rączką. Mam też wrażenie od początku, że trudniej mi się go karmi z prawej piersi. Też dziwnie się wygina w łuk i odchyla głowę do tyłu. Poza tym ulewa przeokrutnie nadal i może wynajdą mu jakieś napięcie, zrobią czary mary i coś się poprawi 😉👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Też mam ten dylemat ze szczepieniami sama nie wiem co i jak...🙉 za dużo informacji i dezinformacji.Paulivvv wrote:Asia, ja narazie mojego bobasa zapisałam do fizjoterapeuty, chce żeby ktoś mu tam wszystko posprawdzał bo on czasem robi takie akrobacje, że nie wiem czy tak powinno być 😅
Wgl moje dziecko ma już ponad 6tyg, więc robi się czas na pierwsze szczepienia a dalej nie wiem czym go zaszczepić. Im więcej o tym czytam to wydaje mi się, że robię się tylko głupsza…