Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja planuję wszystkie szczepienia (krztusiec Boostrix, RSV Abrysvo, grypa, covid). W ciąży z córką robiłam wszystkie, pomimo że RSV było jeszcze wtedy płatne i dość drogie. Znam niestety kilka przypadków RSV wśród niemowląt i wszystkie kończyły się w szpitalu.
I podzielam zdanie Beezi, jeśli planujecie wizyty dziadków, to też warto żeby się zaszczepili na krztusiec, grypę. Tatusiowie, to wiadomo że też powinni się zaszczepić.
Mrowka lubi tę wiadomość
-
Naadziejaa wrote:Mam zalecony feroplex. Jak to pijesz jak to takie niedobre? Mnie na wymioty bierze od razu
Wiesz co, ja już Feroplex brałam przed ciążą, bo z anemią walczę od dziecka, więc już trochę jestem przyzwyczajona do tego smaku, chociaż no najsmaczniejsze to to nie jest. Zwykle na raz wypijam tego shota i popijam wodą. Może się też sprawdzić sok pomarańczowy, tym bardziej, że witamina C poprawia wchłanianie -
Nie było mnie znowu długo bo mam jakieś ADHD ciążowe i nie mogę usiąść na chwilę...
Muszę nadrobić lekturę.
Córeczka rośnie mi w brzuchu słodko i też jest energiczna, kopie jak szalona. Już zostanie chyba Ula. Pewnie przez to, że ja tak latam to i ona nie może siedzieć w miejscu.
Mam już praktycznie wszystkie ubranka do 3 miesiąca. Na szczęście siostra ma ten gust co ja. Beże, biele, trochę różu i spokojne, delikatnie wzorki. Muszę dokupić tylko kombinezon a może i sobie uszyję. Uszyłam już czapki, w tym kominiarkę, rękawiczki i buciki. Wewnątrz merino a na zewnątrz kaszmir więc cieplutkie. I samo merino czapeczkę po kąpieli. Ależ jestem z siebie dumna. Chociaż coś zrobiłam sama 🙂 A lubię szyć.
Dziś kupiłam laktator Philips Avent ręczny. Taki miałam przy drugim dziecku i po prostu lubię najbardziej. Elektryczne mnie drażnią. Lubię sama dozować sobie siłę. A Avent ma fajną masującą nakładkę na pierś i przy nim nie miałam zapchanych kanalików. Laktator to u mnie ważna sprawa bo mam rzekę mleka i robię zapasy duże przy nawale. No i nakładki do karmienia Medela. Są po prostu tak cieniutkie i miękkie, że stapiają się ze skórą. Dla mnie mogą kosztować setki złotych nawet. Bez nich cierpię okrutnie. Od siostry dostałam też 90% wyprawki do szpitala bo kupiła wszystko hurtowo i mam dwa kartony podkładów, wkładek laktacyjnych, siatkowych gaci itp. Pół Rossmana. Koszule do porodu nawet nie używane.
Został mi do kupienia wózek i łóżeczko i mogę rodzić. Też już upatrzyłam bo właściwie kupuję to co już wypróbowałam przy starszakach.
W połowie ciąży już jestem gotowa.
Jeszcze ogarniam mieszkanie bo robię przed porodem wszystko co chcę mieć zrobione, żeby mieć potem na długo porządek. Dziś mąż wysuwał pralkę bo myłam łazienki na fest. A wtedy to jest mycie od sufitu do dołu i wszędzie, sprzęty też robią wyjazd żeby za nimi umyć. Mój doroczny festiwal Domestosu 🤪 W sierpniu będę wywalać wszystko z szaf i układać na nowo. Połowa pójdzie do kontenera i pójdę na zakupy na nowo. Przy trójce dzieci zawsze mam sierpniowe odnawianie garderoby. Wszystko za małe.
We wrześniu i październiku będę odpoczywać. Wszystko zaplanowane.
Mrowka, Kleo10, yoreva, Niaha, Beezi lubią tę wiadomość
-
Velaria wrote:Ja robiłam krzywa glukozowa w czwartek, wyniki jak zwykle hipoglikemiczne, aż dzwonili wieczorem z labo, że krytycznie niskie i zalecają kontakt z lekarzem: 84 -> 94 -> 37 🫣 ale nie kontaktuje się z nim, bo mam to na codzien pod kontrolą, a nie ma nic co może pomóc oprócz zbilansowanej diety i unikania krzywej glukozowej 😀
Kurczę u mnie wlasnie tez problem bo wyszedł mi niski cukier po 1h i po 2 w sumie taki sam. W życiu czegoś takiego nie miałam. Kurczę niepotrzebnie zrobiłam tą krzywą tydzień przed wizytą bo się będę tylko stresować. 🤷♀️🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Kleo10 wrote:Wiesz co, ja już Feroplex brałam przed ciążą, bo z anemią walczę od dziecka, więc już trochę jestem przyzwyczajona do tego smaku, chociaż no najsmaczniejsze to to nie jest. Zwykle na raz wypijam tego shota i popijam wodą. Może się też sprawdzić sok pomarańczowy, tym bardziej, że witamina C poprawia wchłanianie
Właśnie słyszałam o tym soku. No nic spróbuję jutro. -
Mrowka wrote:Hej, bierzecie te szczepienia? Doswiadczone mamy, co bralyscie?
1. Pierwsze szczepienie: Krztusiec + Błonica + Tężec między 27. a 36. tygodniem ciąży:Adacel lub Boostrix – są to podstawowe szczepionki skojarzone (3 w 1) przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi. Do wyboru jest jedna z nich.Adacel Polio lub Boostrix Polio – to alternatywne wersje poszerzone o ochronę przeciw polio (4 w 1), dopisane obok jako zamienniki.
2. Drugie szczepienie: Wirus RSV (Jedna dawka) między 24. a 36. tygodniem ciąży (optymalnie 32.–36. t.c.):Abrysvo
Tak, będę się szczepić, planuje to zrobić we wrześniu.
Mrowka lubi tę wiadomość
-
stayaway wrote:Cześć mamusie!
Mnie też sporo nie było, bałam się że się nie odgruzuje, ale udało mi się wszystko przeczytać co u Was. Cieszę się że są tu same pozytywne wieści 🙂
Ja miałam wizytę we wtorek - bobas waży 650g i mam już wyznaczony termin cc - 19 październik. Więc zostały nam 3 miesiące i 2 dni 🥹
Ooo, to już czas na wyznaczanie terminu? Byłaś w szpitalu? -
Blond27 wrote:Ja to w ogóle jakoś odpuściłam forum, totalnie nie mam czasu jak jestem codziennie z synkiem całe dnie 🫣♥️
Dzisiaj połówkowe - wszystko dobrze i będzie dziewczynka - Natalia ♥️ więc jeśli macie ochotę może zaktualizować
Całkowicie rozumiem, też praktycznie 100% mojego czasu to bieganie za moim prawie dwulatkiem 😅 -
Szop, wow, podziwiam 😳🔥
Ja w pierwszej ciąży jak skończyłam sprzątać (listopad i początek grudnia, więc przedświąteczne porządki) to zaraz trafiłam do szpitala i urodziłam 🙈 Mówiłam przez telefon do mamy, że teraz już do porodu będę odpoczywać (zostało mi wtedy prawie 3 tygodnie do wyznaczonego terminu CC, w tym Święta), a dwa dni później już byłam w szpitalu. Teraz nic nie robię, odpoczywam w wakacje, bo nadal liczę, że we wrześniu przeprowadzka, więc wtedy będę wszystko przeglądać i pakować, a po przeprowadzce zamawiać czego brakuje. Na szczęście brakuje nam raczej niewiele. 😉
Niaha, jak planujesz rozwiązać sytuację z urodzinami starszaka? Robicie wcześniej małą imprezkę czy już po porodzie we czwórkę?
Nadzieja, a jak sobie radzisz z heparyną? -
Beezi wrote:Szop, wow, podziwiam 😳🔥
Ja w pierwszej ciąży jak skończyłam sprzątać (listopad i początek grudnia, więc przedświąteczne porządki) to zaraz trafiłam do szpitala i urodziłam 🙈 Mówiłam przez telefon do mamy, że teraz już do porodu będę odpoczywać (zostało mi wtedy prawie 3 tygodnie do wyznaczonego terminu CC, w tym Święta), a dwa dni później już byłam w szpitalu. Teraz nic nie robię, odpoczywam w wakacje, bo nadal liczę, że we wrześniu przeprowadzka, więc wtedy będę wszystko przeglądać i pakować, a po przeprowadzce zamawiać czego brakuje. Na szczęście brakuje nam raczej niewiele. 😉
Niaha, jak planujesz rozwiązać sytuację z urodzinami starszaka? Robicie wcześniej małą imprezkę czy już po porodzie we czwórkę?
Nadzieja, a jak sobie radzisz z heparyną?
Zrobimy urodzinki jakoś w połowie października, ale takie skromne. Po porodzie jednak wolałabym ograniczyć spotkania z większą ilością ludzi, przynajmniej przez 2 tygodnie.
Beezi lubi tę wiadomość
-
stayaway wrote:Cześć mamusie!
Mnie też sporo nie było, bałam się że się nie odgruzuje, ale udało mi się wszystko przeczytać co u Was. Cieszę się że są tu same pozytywne wieści 🙂
Ja miałam wizytę we wtorek - bobas waży 650g i mam już wyznaczony termin cc - 19 październik. Więc zostały nam 3 miesiące i 2 dni 🥹
W którym tygodniu masz cc?
-
Ja również dołączam do teamu szczepienia 👍 dodatkowo czeka mnie zastrzyk na konflikt serologiczny i oczywiście jeszcze ponad 100 heparyn 🤡😂
Ale wszystkie nasze plany stoją pod znakiem zapytania z uwagi na nisko położone łożysko, czekam z duszą na ramieniu na wizytę za tydzień😪PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ -
Ogoorkowa wrote:Ja również dołączam do teamu szczepienia 👍 dodatkowo czeka mnie zastrzyk na konflikt serologiczny i oczywiście jeszcze ponad 100 heparyn 🤡😂
Ale wszystkie nasze plany stoją pod znakiem zapytania z uwagi na nisko położone łożysko, czekam z duszą na ramieniu na wizytę za tydzień😪
U mnie chyba wleci clexana 😔 wszystko się okaże na kolejnej wizycie. To będzie już 5 zastrzyków dziennie 🫣 -
Beezi wrote:Szop, wow, podziwiam 😳🔥
Nadzieja, a jak sobie radzisz z heparyną?
Wiesz mam wrażenie że nawet nawet. Jeden siniak do tej pory się pojawił. Wiadomo już ciężej złapać fałdkę a najlepiej mi się robi zastrzyk w okolicy pępka . -
Dzięki za odpowiedzi w sprawie szczepień. Także i ja się decyduje.
Co do słodkich ruchów dziecka. Ja czuję synka wieczorami. Zaczyna kopać intensywnie wtedy. A za dnia chyba śpi
A u Was mają jakąś rutynę, czy roznie
AMH 0,27 🙋🏻♀️35 👦🏻 40
I IVF 💉
I Transfer 22.11.25
10dpt Beta 0.1 💔
II Transfer 22.12.25 💔
II IVF 💉
I transfer 18.02.26 4.1.1 i 4.1.2
7dpt beta 54 ⏸️🙏🏻
8dpt 102
10dpt 346
17dpt 5272 USG dwa pecherzyki
24dpt 27836 USG jeden zarodek się wchłonął 💔
28dpt USG 💙 drugi uchowany zarodek z serduszkiem
29dpt 58348 💙 130/min
9tc+2 💙179/min 2.59cm
12tc+1 💙 170/min 5.46cm
12tc+4 💙179/ min 6cm
13tc+5 💙 168/min 7.21cm
15tc NIFTY zdrowy chłopiec 💙
21tc 360g 💙 ruchliwy 🕺🏼

-
Co do szczepień to ja również rsv, ksztusiec, grypa. Partner będzie się szczepić na grypę i ksztusiec. Moi rodzice mają aktualny ksztusiec, a na grypę i tak co roku się szczepią.
Super, że mamy możliwość szczepienia na rsv. Mój siostrzeniec ciężko przeszedł i długo w szpitalu był.
Mój bobas wieczorami zawsze aktywny, a już najbardziej jak kładę się spać i położę się na lewym boku 😉 jak tylko wsiądę do auta, to też od razu aktywny. Ogólnie jeżeli odpoczywam, to się budzi, jak jestem w ruchu, to go chyba kołyszę i ładnie śpi 😉 Chociaż teraz we wtorek mnie zaskoczył, bo był aktywny podczas ćwiczeń, ale to chyba dlatego, że wcześniej cały dzień chodziłam i zdążył się wyspać, do wieczora nie miałam czasu usiąść, więc ćwiczył ze mną 😅 nawet trenerka podeszła akurat sprawdzić czy prawidłowo wykonuje ćwiczenie i oberwała od niego 😂 -
Mój prowadzący pracuje w szpitalu, w którym będę rodzić. On będzie wykonywał cc. Ze starszą córką miałam ten sam scenariusz 🙂 Po prostu na wizycie pojawił się ten temat, więc lekarz zerknął w kalendarz.Niaha wrote:Ooo, to już czas na wyznaczanie terminu? Byłaś w szpitalu?
Kasieek, 19.10 to 38+0 wg OM.
Tata z synem będą mieli urodziny dzień po dniu, bo mój mąż jest 18.10 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:52
-