Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny help. Od 14tej walczę z potwornym bólem krzyża. Nie mogę sobie miejsca znaleźć. Już się oczywiście naczytałam o porodach przedwczesnych skurczach krzyżowych itd. Miała któraś taki problem? Wzięłam już dwa apapy. Brzuch normalny żadnych plamien ani nic, mały się rusza. Miałam rwę kulszową milion razy ale takiego czegoś nie miałam. Gdyby nie ciąża to bym sobie już dawno zastrzyk dała tak boli 😳
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 10:30
🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Tak racja mozna 😄 zapominam o tym caly czas🙈Niaha wrote:Można też zarejestrowac online.
I tak jak pisze @beezy warto szybko zarejestrowac bo to taki ciężki sezon chorobowy itd i roznie z terminami jest zwłaszcza jak oblegany lekarz i przychodnia 😐 -
Anett, ja bym chyba wolała się przejechać na IP skoro opisujesz to jako potworny ból, który nie mija po lekach. Pewnie zrobią szybkie badanie i jeśli wszystko będzie ok wrócisz szybko do domku. No albo może udało Ci się już zasnąć i rano będzie okej, trzymam kciuki i daj znać 🤞
Ps. Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
-
Beezi wrote:Genevieve, powinnaś też mieć już wybraną położną i lekarza przed porodem, w szpitalu wypełniasz druki - jaka położna przejmuje nad Wami opiekę po wypisie i przychodnia, do której ma być przesłana karta szczepień. Najlepiej mieć to zapisane, żeby potem w szpitalu nie szukać.
USG bioderek nie ma znaczenia czy NFZ czy prywatnie - to akurat podobno dość łatwe badanie, w mniejszych miastach nie ma czasami placówek, które robią na NFZ.
Polecam jak najszybciej zapisać dziecko do przychodni, w ciągu tygodnia po urodzeniu, bo wtedy są w stanie odpowiednio zaplanować wizyty. Patronaż lekarza powinien być do 4 tygodni po urodzeniu, a potem 6-7 tydzień życia już są pierwsze szczepienia, więc żeby nie brakło terminów.
Tak, wszystko wybrane i zapisane.
Właśnie położna mówiła, że zaleca chociaż jedną wizytę na początku u neurologopedy i osteopaty.
Dziękuję za odpowiedzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 03:05
-
stayaway wrote:Anett, ja bym chyba wolała się przejechać na IP skoro opisujesz to jako potworny ból, który nie mija po lekach. Pewnie zrobią szybkie badanie i jeśli wszystko będzie ok wrócisz szybko do domku. No albo może udało Ci się już zasnąć i rano będzie okej, trzymam kciuki i daj znać 🤞
Ps. Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
Dokładnie tak, również myślę, że warto pojechać na IP. -
Genevieve, wg mnie neurologopeda albo CDL, ale zamiast osteopaty wybrałabym fizjoterapeutę. My z fizjo na pewno skorzystamy, syn miał problemy i wolę dmuchać na zimne. Tym bardziej, że mam super fizjo, która dojeżdża do domu.
Anett, jak sytuacja?
Kleo, jak u Ciebie? Doszłaś jakoś do siebie? -
Przyszłam pojojczyć.. byłam dzisiaj na krzywej i nie dałam rady. 20 minut od wypicia zrobiło mi się tak słabo, że aż zaczęło mi się kręcić w głowie, i zwymiotowałam. Nie dało się tego powstrzymać. Pewnie będę musiała robić kolejne podejście. Wiecie może jakie są ewentualne kolejne kroki jeśli u mnie to badanie znowu nie wypali?
Trochę jestem zła, zawiedziona, ale z drugiego strony się spodziewałam - 27 tydzień a ja dalej miewam dni z mdłościami, nudnościami, czy nawet wprost muszę iść i zwymiotować.
W poniedziałek mam wizytę, zobaczymy co powie lekarz 😔♀️29 || 30 ♂️ 👩❤️👨 2014
⏳starania od 1/25 || cp 3/25 || cb 9/25 || 💔
⏸️ 24/3/26 (14 dpo) 🌈 (5+2) - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy || (6+4) - 7,2 mm 🫛 || (7+2) - 11,7 mm 🫐 || (9+3) - 2,53 cm 🍒 || (12+3) - 6,40 cm 🍋🟩 niskie ryzyka, it's a girl 🌸 || (16+2) - 154 g 🥑 || (19+2) - 303 g 🥭 || (22+2) - 460 g 🌽 || (27+0) 1250 g 🥥

-
yoreva wrote:Przyszłam pojojczyć.. byłam dzisiaj na krzywej i nie dałam rady. 20 minut od wypicia zrobiło mi się tak słabo, że aż zaczęło mi się kręcić w głowie, i zwymiotowałam. Nie dało się tego powstrzymać. Pewnie będę musiała robić kolejne podejście. Wiecie może jakie są ewentualne kolejne kroki jeśli u mnie to badanie znowu nie wypali?
Trochę jestem zła, zawiedziona, ale z drugiego strony się spodziewałam - 27 tydzień a ja dalej miewam dni z mdłościami, nudnościami, czy nawet wprost muszę iść i zwymiotować.
W poniedziałek mam wizytę, zobaczymy co powie lekarz 😔
Z tego co gdzieś wyczytałam, to wtedy chyba trzeba mierzyć glukometrem po posiłku.
yoreva lubi tę wiadomość
-
Zapytaj lekarza czy nie możesz zrobić krzywej po posiłku, zamiast glukozy 🤔yoreva wrote:Przyszłam pojojczyć.. byłam dzisiaj na krzywej i nie dałam rady. 20 minut od wypicia zrobiło mi się tak słabo, że aż zaczęło mi się kręcić w głowie, i zwymiotowałam. Nie dało się tego powstrzymać. Pewnie będę musiała robić kolejne podejście. Wiecie może jakie są ewentualne kolejne kroki jeśli u mnie to badanie znowu nie wypali?
yoreva lubi tę wiadomość
starania od 2024 r
08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
5dpt II
6dpt beta 21,1
8dpt beta 71,3
11 dpt beta 200,1
18 dpt beta 2646,1
27 dpt beta 25904
7+5 💔
01.2026 kolejna procedura
03.2026 transfer ❄ 4.1.2
5dpt II
8dpt beta 116,7
10 dpt beta 237,8
16 dpt beta 2551.1
27 dpt beta 56747 mamy ♥️
-
@Beezi Jest lekka poprawa. Myślę że to od kręgosłupa bo jak leżałam to przeszło a jak wstałam i chodzę to ból jest. Musze się umówić do fizjoterapeuty. Masakra nie spałam do 3 w nocy 😱 ledwo żyję.
Dziękuję Wam za rady dziewczyny 🥰🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Ja w tamtej ciazy robiłam dwa podejścia i dwa razy wymiotowałam. Zrob sobie hemoglobine glikowana - to oznacza z 2-3 ostatnich miesiecy cukier.yoreva wrote:Przyszłam pojojczyć.. byłam dzisiaj na krzywej i nie dałam rady. 20 minut od wypicia zrobiło mi się tak słabo, że aż zaczęło mi się kręcić w głowie, i zwymiotowałam. Nie dało się tego powstrzymać. Pewnie będę musiała robić kolejne podejście. Wiecie może jakie są ewentualne kolejne kroki jeśli u mnie to badanie znowu nie wypali?
Ogólnie ja powiedziałam lekarzowi w tej ciąży wprost, ze jak mi sie nie uda dortwac do końca badania za pierwszym razem to nie będę robila drugiego podejścia tylko od razu tą hemoglobine. To jest straszne obciążenie dla organizmu😐
yoreva lubi tę wiadomość
-
Po posiłku nie ma sensu robić krzywej, bo dobrze zbilansowany posiłek utrzyma cukry w normie. Właśnie lepiej ta hemoglobinę glikowana bo ona daje podgląd jak wyglądała glikemia w ostatnim czasie.
yoreva lubi tę wiadomość
Ja: '90 Mąż: '87
IO | PAI-1 homo| AMH 2,5 (2.2025)| drożność| Hashimoto| Kariotyp Ok | homocysteina 5,5 | witamina D3 50| miesiączki regularne| zawsze grube endometrium| KIR Bx mąż C1C2 | nasienie 2% reszta ok
4-6.2025. 2 IUI ❌
07.25 IVF Menopur Rekovelle 16🥚 -> 15 zapłodnionych -> 11 ❄️ -> PGT-a 4AA, 5BA, 4AA
09.2025 cykl naturalny 4AA cyclogest, neoparin 0,6, accard, luteina, progersterone besins
10 dpt beta 0,2
Immunolog : metronidazol i tarivid, equoral 25 dni -> encotron, cross match 30%
2.2026 cykl sztuczny estromef Accofil, encorton, cyclogest, neoparin 0,8, accard, luteina, progersterone besins
5dpt ⏸️ 8dpt 36 biochem
Marzec naturals czekając na transfer
10dpo 21, 11dpo 45,

-
Hej!
Dziewczyny, zaczęły się u Was skurcze braxtona? Nie jestem pewna czy to na pewno to ale wczoraj raz i dziś 2 razy miałam napięty brzuch (może mała jakoś się wypycha?). Dodatkowo widzę że czasem spacery dłuższe niż 40min mi odpalają ból w podbrzuszu, nie są to skurcze, a bardziej ścięgna. Oprócz tego nie wiem jak Wy ale ja non stop śpię, czuje takie zmęczenie od 1.5tyg a akurat urlop ma mąż, tyle dobrze że mieliśmy plany dostosować pod moje samopoczucie więc wyszło trochę leniwie, planujemy we wrześniu gdzie pojechać na kilka dni, ale zobaczymy co z moim zmęczeniem 😅 -
Cześć dziewczyny! Dawno mnie tu nie było, ale w końcu udało mi się wywalczyć zwolnienie z pracy i dopiero wracają mi siły mentalne by zacząć się dobrze przygotowywać na nowego bobasa. Macie może listę wyprawkową? Niby pamiętam jeszcze z poprzedniej ciąży co się przydało ale jednak warto by to zweryfikować czy czegoś nie pominęłam.
-
Doriibzh wrote:Hej!
Dziewczyny, zaczęły się u Was skurcze braxtona? Nie jestem pewna czy to na pewno to ale wczoraj raz i dziś 2 razy miałam napięty brzuch (może mała jakoś się wypycha?). Dodatkowo widzę że czasem spacery dłuższe niż 40min mi odpalają ból w podbrzuszu, nie są to skurcze, a bardziej ścięgna. Oprócz tego nie wiem jak Wy ale ja non stop śpię, czuje takie zmęczenie od 1.5tyg a akurat urlop ma mąż, tyle dobrze że mieliśmy plany dostosować pod moje samopoczucie więc wyszło trochę leniwie, planujemy we wrześniu gdzie pojechać na kilka dni, ale zobaczymy co z moim zmęczeniem 😅
Tak, już od dawna je odczuwam. Ostatnio bardzo się nasiliły więc biorę dodatkowo magnez, konsultowałam to z dwoma lekarzami. Podobno lepiej brać, bo przy częstych i silnych skurczach może dojść do rozwarcia przedwczesnego.
Co do zmęczenia, również je odczuwam, ale przy starszaku mogę sobie pozwolić jedynie na drzemkę w tym czasie co on 😅 -
Domini wrote:Cześć dziewczyny! Dawno mnie tu nie było, ale w końcu udało mi się wywalczyć zwolnienie z pracy i dopiero wracają mi siły mentalne by zacząć się dobrze przygotowywać na nowego bobasa. Macie może listę wyprawkową? Niby pamiętam jeszcze z poprzedniej ciąży co się przydało ale jednak warto by to zweryfikować czy czegoś nie pominęłam.
Wejdź na grupę LISTOPAD 2024 ❤️🍼 (jest na pierwszej stronie, troszkę niżej), tam w 1 poście dodawałam link z wyprawką. Aktualnie wiem, że niektóre rzeczy są nad wyraz, ale może to być dla Ciebie inspiracją.
Domini lubi tę wiadomość
-
Cześć! Dawno nie pisałam, ale zaglądałam co jakiś czas, żeby nadrobić. To fakt, że jak się ma różne rzeczy na głowie, to czas szybko leci, tak szybko że już bobasy przekraczają wagę 1kg! 😊
U nas w porządku 🙂 Synek kopie i wierci się chyba jeszcze bardziej niż jego siostra, aż którejś ostatniej nocy miałam przez to mega płytki sen i czułam jak tam wywija 😅 Brzuch jak w 9m-cu z córką, na razie plecy nie bolą, ale jak dłużej pochodzę to czuję takie ciągnięcie w podbrzuszu i pachwinach.
Jutro rano mam wizytę u prowadzącej, a 1.09 trzecie prenatalne, potem ich powtórkę 18.09 bo lekarz od USG prosił przyjść w odstępie 3 tyg. Jestem ciekawa jak tam ten krwiak, czy coś zmalał czy nie bardzo, ale wiem, że nie będzie komplikacją porodową. No i ciekawe ile maluch teraz waży? To już prawie 30 tydzień u mnie 😲 momentami nie wiem kiedy to zleciało!
Mamy wakacje w przedszkolu do końca sierpnia, więc jak już córka tam wróci, to zrobię przegląd ubranek i listę czego brakuje i będę kompletować wyprawkę. Choć i tak dokupiłam już 5 pak body z długim rękawem r.56, 6 par spodenek i 3 pajacyki w ciemno, bo córka wiosenna miała trochę z długim i trochę z krótkim rękawem, więc by brakowało tych pierwszych. A to takie małe i śliczne, że nie mogłam się oprzeć. I zestawik body plus szorty na lato w większym rozmiarze, bo był cudny. Do tego wszystko na promocji 😅
To będzie też czas na ogarnięcie szczepień, rozważam krztusiec i RSV, możliwe że również grypę.
Ponadto włączył mi się jakiś radar i szybko dostrzegam kobiety w ciąży w przestrzeni publicznej 😅 i trochę zaglądam w gondole jak widzę wózek i już mam "nie mogę się doczekać, ale rośnij tam jeszcze ile trzeba, nie spiesz się na ten świat przedwcześnie" ☺️
Pozdrawiam Was i życzę owocnych i nie stresujących przygotowań 😉 Postaram zameldować się po wtorku 👋🏼
Beezi, Niaha, Anett9300, yoreva lubią tę wiadomość
👩🏼38 👨🏻35
08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
Starania od 01/2024
10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza
OM 7.02.2026
5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
18.05 - 8,9 cm, 120g || krwiak, szpital
29.05 - 173g || krwiak 8 cm
🩺 13.06 - 236g 🩵
🩺 1.07 - 420g
🩺 1.09 - 1310g

-
Ja również biorę magnez od zaleceń z III prenatalnych.
Ann ber, u mnie to samo- brzuch i waga przy synku aktualnie jak na zakończeniu ciazy z córka
Niaha, wybraliśmy w końcu imię - możesz nam wpisać na 1 stronie. Będzie Oskar ❤️
Beezi, Niaha lubią tę wiadomość
-
Ja dziewczyny też dobiłam do wagi porodowej z córcia 😅🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
Czekamy na synka 🩵 😍😍😍

-
Ja już jestem po szczepieniu na ksztusiec, czeka mnie jeszcze RSV i grypa, partnera czeka ksztusiec i grypa, ale jego to ogarniemy płatne w aptece po prostu.
Nasz bobas już tydzień temu ważył 1,5kg, ale jestesmy wysocy, więc w sumie można było się tego spodziewać 😅
W środę mam wizytę u urofizjo- nauka parcia. Zobaczymy jak to będzie wyglądać i czy przydatne 🙈
Do porodu jeszcze musimy kupić grzebień, chustę do masażu, piłeczkę z kolcami i tensy.
Czy któraś z was też tak bolą stopy? 🫣 Mam wrażenie, że nie są przyzwyczajone do takiego ciężaru jak teraz i przez to jest dramat 😅