X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
Odpowiedz

Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️

Oceń ten wątek:
  • Milena94 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturek, jutro będę dzwonić i próbować się zapisać - lekarz powiedział, że najwcześniej mogę od 27.04.
    Rocky, będę chciała zrobić, ale muszę poczekać jeszcze kilka dni.
    Niaha, ale czy to nie będzie właśnie za wcześnie? Lekarz mówił, żeby poczekać, bo na razie jest 9+6 wg ostatniego okresu.
    I generalnie, że nawet jeśli NIPT wyszedlby ok to wciąż może to być jakaś nieprawidłowość, ale niekoniecznie genetyczna 😢 najchętniej schowałabym się teraz przed całym światem, a muszę jutro iść do pracy i udawać, że wszystko jest ok...

• Niaha Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena94 wrote:
    Kapturek, jutro będę dzwonić i próbować się zapisać - lekarz powiedział, że najwcześniej mogę od 27.04.
    Rocky, będę chciała zrobić, ale muszę poczekać jeszcze kilka dni.
    Niaha, ale czy to nie będzie właśnie za wcześnie? Lekarz mówił, żeby poczekać, bo na razie jest 9+6 wg ostatniego okresu.
    I generalnie, że nawet jeśli NIPT wyszedlby ok to wciąż może to być jakaś nieprawidłowość, ale niekoniecznie genetyczna 😢 najchętniej schowałabym się teraz przed całym światem, a muszę jutro iść do pracy i udawać, że wszystko jest ok...

Wystarczy, że będzie 10+0 wg USG (sama robiłam w 10+1, a w poprzedniej ciąży 10+0 i było ok). Spójrz na wydruk z USG i zobacz jaki tydzień został wyliczony.
    W przypadku panoramy można już wykonać test w 9+0.

👩 35 lat ❤️ 🧔33 lat ❤️ 👦 1,5 lat ❤️ 🐶 13 lat
    🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
    31.10 - Remek jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

3 cs
    21.02 [10 dpo] - beta 15,6
    24.02 [13 dpo] - 122 (przyrost 313%)
    26.02 [15 dpo] - 298 (przyrost 151%)
    28.02 [17 dpo] - 660 (przyrost 121%)
    09.03 [26 dpo] - pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy bez zarodka
    10.03 [27 dpo] - 32171,6, YS 4,1mm, GS 13,7mm
    12.03 [29 dpo] - 43237.5 (przyrost 34%)
    13.03 [30 dpo] CRL 2,5mm, FHR 170/min, YS 6mm (5t+5d)
    23.03 [40 dpo] CRL 1,2mm, 161u/min
    1.04 [49 dpo] -
    20.04 [dpo] gin
    ...
    1.11 - termin wg OM
    5.11 - termin skorygowany wg wywiadu

preg.png
  • Naadziejaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturek wrote:
    Hej, nie ma mnie ale jestem 😅

Czytam was w miarę regularnie ale mam taki ból głowy od czwartku że mam ochotę płakać. W sumie leżę i płacze czasem bo już nie mam siły. Nie robię nic bo nie mam siły. Wyszłam wczoraj z psem to dziś mam zakwasy na nogach. Macie jakieś sprawdzone sposoby na ból głowy bo ileż można brać paracetamol, który pomoże i tak na godzinę max 😭

Gratuluję Wam wszystkim zdrowych dzieciaczków po wizytach i badaniach 😍 tak nam rosną te maluchy 🫣😍 ja za tydzień mam prenatalne mam nadzieję że będę się już lepiej czuła bo jadę do innego miasta.

Bardzo Ci współczuję bo ja miałam
    Straszne bóle na początku. Ja robiłam zimne okłady i smarowałam się amolem na grubo tak. W mieście w którym bolała mnie głowa. Przytulałam się do poduszki i w zaciemnionym pokoju próbowałam zasnąć. Mam nadzieję, że szybko Ci minie 🥰

preg.png
  • KASIEEK Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena94 wrote:
    Cześć dziewczyny, czytam Was regularnie, ale rzadko się udzielałam... Pierwsze tygodnie były dla mnie trudne, na początku jakoś ciężko było mi sobie to ułożyć w głowie, później miałam krwawienie i odklejenie kosmówki. Leki, stres czy ciąża się utrzyma... Kiedy wreszcie zaczęłam po malutku się z niej cieszyć dzisiaj na wizycie zmiotło mnie dosłownie z planszy. Przezierność karkowa 3,2. Lekarz powiedział, że musi mnie o tym poinformować, ale na ten moment nic więcej nie wiadomo, trzeba czekać do prenatalnych (najwcześniej mogę zrobić koniec kwietnia/początek maja o ile uda mi się umówić). Mogę póki co zapisać się na przyszły tydzień na NIFTY. Nie wiem jak mam teraz funkcjonować 😭 na razie leżę i płaczę, bardzo się boję, że dziecko będzie chore. Nie wiem jak sobie poradzę psychicznie jeśli tak...
    Tak jak dziewczyny pisaly najlepiej zrobic genetyczne testy 😐 dziwne, ze na tym etapie ciąży lekarz bada przeziernosc... jak podczytywalam niektóre wątki to wiem, ze nieraz były sytuacje, ze jakiś wynik wyszedl źle a koniec końców dzieciątko bylo zdrowe. Strach jest na pewno ogromny ale spróbuj pomyśleć pozytywnie bo ten jeden parametr teraz tak naprawdę niewiele mówi. Trzymam kciuki żeby wszystko sie dobrze skończyło ;)

Hel lubi tę wiadomość

21.03 - ⏸️
    24.03 - mamy ❤️

preg.png

event.png
  • Hel Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena 🍀 tak jak dziewczyny napisały jest za wcześnie na wyrokowanie. Mnie również dziwi tak wczesna ocena lekarza, nawet jeśli wstępna a nie ostateczna. Nie bez powodu są określone ramy czasowe, w których bada się NT ....Na tym etapie ten płyn może się jeszcze wchłonąć i za 2 tyyg. na prenatalnych przezierność okaże się w normie. CRL jest za mały, żeby brać to jako wyrok.
    Ja też bym poprzedziła prenatalne NIPT, będziesz miała wynik lada moment.
    ❤️

• Hel Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturek wrote:
    Hej, nie ma mnie ale jestem 😅

Czytam was w miarę regularnie ale mam taki ból głowy od czwartku że mam ochotę płakać. W sumie leżę i płacze czasem bo już nie mam siły. Nie robię nic bo nie mam siły. Wyszłam wczoraj z psem to dziś mam zakwasy na nogach. Macie jakieś sprawdzone sposoby na ból głowy bo ileż można brać paracetamol, który pomoże i tak na godzinę max 😭

Gratuluję Wam wszystkim zdrowych dzieciaczków po wizytach i badaniach 😍 tak nam rosną te maluchy 🫣😍 ja za tydzień mam prenatalne mam nadzieję że będę się już lepiej czuła bo jadę do innego miasta.
    Łączę się z Tobą...znam za dobrze ten rodzaj bólu i niestety mi w ciąży niewiele pomaga.
    Ale spróbuj chłodnych okładów na czoło i rozluźnić przyczep; pomasuj opuszkami palców głowę z dociskiem, okolice skroni delikatniej, całą twarz pooklepuj, uszy takimi ruchami ciągnącymi do góry, okolice żuchwy i za uszami - dwa palce przed uchem, dwa za uchem i ruch góra dół.
    Nawadniaj się!
    I pozwól sobie bez wyrzutów przeczekać ten ból. Może na zmianę pogody tak Cię wzięło.

• Hel Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie apetytu i ja mam ogromny, jedzenie też chwilowo delikatnie uwalnia od mdłości. Ja również kp, choć już bardziej jak Niaha, nocami.

‹‹ 86 87 88 89 90
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ