Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Niaha wrote:I właśnie z tego powodu, żeby się niepotrzebnie nie stresować przed prenatalnymi zrobiłam badanie nipt. Do wyniku prenatalnych podejdę z czystą głową.
Pappe robię ponieważ oprócz informacji o dziecku dostajesz też informacje które Ciebie dotyczą, np. wyliczane jest ryzyko preeklampsji (gdy jest duże ryzyko lekarze mogą wcześniej podziałać) i chociażby z tego powodu warto tę pappe zrobić.
Dzięki za info. Kurczę ja się narazie zastanawiam nad tym jaki test wybrać. Zupełnie zielona jestem w tym temacie 🤦♀️🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37

-
dark wrote:Ja miałam taką sytuację w 1 ciąży 7 lat temu. Byłam totalnie zagubiona i zdezorientowana, strach ogromy. Zrobiłam wtedy test genetyczny z krwi po tych złych wynikach, wszystko oczywiście było ok. Teraz zrobię pappa, bo taka jest procedura, ale zamierzam zrobić w tym tygodniu zrobić genetyczne z krwi by wiedzieć co i jak przed prenatalnymi. Generalnie zalecam duża ostrożność z interpretacją tych wyników, ale z drugiej strony ufam nauce, więc zakładam, że są przypadki kiedy ten test pappa pomaga. Chociaż to nie był mój case 7 lat temu…
A jakie badania genetyczne będziesz robić?🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37

-
Powiem tak, przy pierwszej ciąży (lekko ponad 4 lata temu kiedy skierowanie na pappe nie obejmowało wszystkich ciężarnych) dostałam skierowanie dopiero na USG prenatalnym ze względu na graniczny wiek (prawie 35 lat), na którym to USG nie było nieprawidłowości. Lekarz wyjaśnił, że to statystyczna ocena ryzyka, więc skoro mieliśmy dostać tylko cyferki, które o niczym nie decydują, nie zawracaliśmy sobie głowy i nie poszłam na to badanie. Córka urodziła się zdrowa, 10 pkt Apgar.Anett9300 wrote:Dziewczyny a jakie w ogóle macie podejście do testu pappa? Bo m bardzo dużo złych opinii. Moja koleżanka też miała nieprzyjemności w zeszłym roku z tym badaniem. Wyszła jej jakaś głupia statystyka- ryzyko zespołu Downa a oczywiście na usg wszystko ok. Dostała głupie propozycje od lekarza (aż nie chce o tym tu głośno mówić). Tyle co się stresu najadła przez to badanie. Też mam mieć robione bo u nas w allmedice jest obowiązkowe przed usg prenatalnym a szczerze to niezbyt chce robić to badanie które chyba i tak nic nie daje poza głupimi statystykami
Teraz robię po prostu w komplecie z USG, bo w Luxmed nie mogę upolować terminu na samo USG I trymestru, a gin sam na ostatnim USG polecił iść do niego do Gyncentrum. Więc tak robię, bo raz, chcę iść do niego, a dwa jako że jest to klinika leczenia niepłodności podejrzewam że mogą mieć lepszy sprzęt niż Luxmed.
Nie wiem czy nawet będę czytać wyniki Pappy, jeśli na USG wszystko wyjdzie OK.
W poprzedniej ciąży nie miałam preeklampsji, raczej w drugą stronę - lekkie niedociśnienie, więc ewentualnie poproszę kogoś o przeczytanie mi tylko tego wyniku 😅 nie chcę się stresować cyferkami, a mniejszy stres to lepiej dla dziecka 😌Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 20:56
👩🏼38 👨🏻35
08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
Starania od 01/2024
10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza
OM 7.02.2026
5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
🩺 26.05
🩺 1.07 (połówkowe)

-
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty ✊🏻
Dziewczyny, piękne wiadomości wczoraj 😍
Ja już jestem po pobraniu Panoramy, teraz czekam na wyniki 🧘🏻♀️ Wg mnie Pappa to ważne badanie, mówi trochę o rokowaniach na ciążę, ale niczego nie przesądza. Ja w pierwszej ciąży byłam tą 1 z 500 z porodem przedwczesnym i zahamowaniem wzrastania, mimo że prenatalne nie wskazywały nic złego. Teraz już inaczej podchodzę, jestem i tak obstawiona Acardem, wiem, że ryzyka wyjdą wysokie. Dodatkowo badam PlGF z zalecenia mojej ginekolog. Wg niej też USG i badania krwi powinny być w jak najmniejszym odstępie, więc na pełne wyniki poczekam, bo pobranie krwi mam w dniu USG, tylko ten PlGF mam zbadać dzień wcześniej, bo to płatne badanie.
U mnie niby lepiej z nudnościami i samopoczuciem, a jak mnie czasami zetnie to nie wiem jak się nazywam i czy spać czy płakać. 🫠
Ann_ber, miałam jedno badania prenatalne w Gyncentrum te 3 lata temu, sprzęt i lekarze top. 😉 Pewnie też trochę zależy od miasta, ale spodziewałabym się lepszego sprzętu niż w Luxmedzie.
Ottioli, ann_ber lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, warto dzwonić i się dopytywać codziennie. Ja właśnie upolowałam wizytę na prenatalne na 📅 11 maja w Invicta w Gdańsku. Po prostu się zwolniło. Zrobiłam sobie listę wszystkich miast i klinik. Codziennie krótko obdzwaniałam z zapytaniem czy może coś się zwolniło i dziś pyk! Mam termin. Akurat mam teściową w Gdańsku to pojadę z wesołą nowiną i na badanie.
Nie poddawajcie się jeszcze. Możecie umówić prywatną na zaś ale wciąż szukać na NFZ i najwyżej odwołać prywatną od razu gdy dostaniecie NFZ.
Cieszę się bo trochę oszczędziliśmy to chyba wezmę starszaki do Gdańska i zabiorę ich na jakąś szaloną salę zabaw w ramach oszczedzonej kasy 🤪
Pozdrawiam i życzę dziś samych wspaniałych wiadomości na wizytach 💚
Ottioli, stayaway, ann_ber, Paulina2612, Naadziejaa, Niaha lubią tę wiadomość
-
U mnie mdłości odeszły od wczoraj zupełnie. Został tylko ogromny apetyt. Nawet nie apetyt, po prostu głód. Ja jestem co trzy godziny głodna 😲 Normalnie nie jem zbyt wiele. W każdej ciąży jem ogromne ilości jedzenia, koszmar. I co dziwne, nie tyję dużo. Około 15-18 kg przez całą ciążę. Jem milion kalorii 🙈 Powinnam się kulać. Ale bardziej boję się, że skończę z jakąś cukrzycą lub inną chorobą, kilogramy i tak zejdą szybko po ciąży. Zawsze się boję tego obżarstwa. Jem zdrowo. Po prostu zawsze się dobrze odżywialiśmy. Tyle, że nie za dwóch a za trzech... Myślicie, że powinnam to skonsultować? Jutro idę chyba w końcu na badania laboratoryjne. Wybieram się jak sójka za morze.
-
Mi po xonvea też mdłości trochę minęły i mam dokładnie tak jak ty.. cały czas czuje głod jakby. Potrafię zjeść spory obiad a za godzinę 4 kromki chałki z masełkiem 😅 boję sie z iloma kg skończę ta ciążę. W pierwszej przytyłam 8 kg ale chyba aż tyle nie jadłam...Szop wrote:U mnie mdłości odeszły od wczoraj zupełnie. Został tylko ogromny apetyt. Nawet nie apetyt, po prostu głód. Ja jestem co trzy godziny głodna 😲 Normalnie nie jem zbyt wiele. W każdej ciąży jem ogromne ilości jedzenia, koszmar. I co dziwne, nie tyję dużo. Około 15-18 kg przez całą ciążę. Jem milion kalorii 🙈 Powinnam się kulać. Ale bardziej boję się, że skończę z jakąś cukrzycą lub inną chorobą, kilogramy i tak zejdą szybko po ciąży. Zawsze się boję tego obżarstwa. Jem zdrowo. Po prostu zawsze się dobrze odżywialiśmy. Tyle, że nie za dwóch a za trzech... Myślicie, że powinnam to skonsultować? Jutro idę chyba w końcu na badania laboratoryjne. Wybieram się jak sójka za morze.
-
blancaa12 wrote:Ja już po wizycie. Ciąża młodsza o tydzień termin wychodzi mi na 8.12 więc chyba przeniosę się na grudzień

Dobrze, że pozytywne wieści z wizyty!
Ja mam wizytę po 13 i już nie mogę się doczekać.
Szop super, że mdłości odeszły! U mnie była chwilowa poprawa po czym teraz jest dużo gorzej 🫣 w nocy dwa razy wymiotowałam aż mnie dusiło, a z rana też zaraz jak zjadłam śniadanie to miałam powtórkę 😢 ja nie biorę niczego na mdłości, więc chyba dziś z lekarzem pogadam o tym.
A w kwestii apetytu to też mam spory i aż sama nie wiem co jeszcze jeść 😆 w poprzedniej ciąży przytyłam 18 kg jak dobrze pamiętam. Ale zaraz po porodzie tego nie było widać. Ciekawe jak będzie tym razem -
KASIEEK wrote:Mi po xonvea też mdłości trochę minęły i mam dokładnie tak jak ty.. cały czas czuje głod jakby. Potrafię zjeść spory obiad a za godzinę 4 kromki chałki z masełkiem 😅 boję sie z iloma kg skończę ta ciążę. W pierwszej przytyłam 8 kg ale chyba aż tyle nie jadłam...
A nie jesteś jeszcze kp? Bo w sumie w ten sposób żywisz siebie i dwie małe istotki 🙂 -
Hej, przedstawiam mojego małego-dużego człowieka, który wczoraj na wizycie miał już 5,26 cm 😍 wyprzedza prawie o tydzień termin z OM. Ale jakie to cudowne zobaczyć na tym USG jak się wczoraj wiercił, wyglądało to jakby się rozciągał
u jednej rączki dalo się nawet policzyć wszystkie paluszki
tak pięknie się pokazywał, że poznałam też wstępnie płeć, nie spodziewałam się i nie chciałam wiedzieć, lekarz sam mi powiedział - ale to jeszcze tak wcześnie, że narazie się nie nastawiam. Dostałam też skierowanie na awidnosc i dziś już byłam zrobić badanie, wyniki do 4 dni roboczych tak więc nieśmiało prosze o kciuki, bo strach jest.
https://zapodaj.net/plik-m0ebhCAkXT
yoreva, Ottioli, mAnik, White1, ann_ber, KASIEEK, Kairo, Awokado30, Biochemiczka, Naadziejaa, Kleo10, Wyobraźnia87, Alicee98, karczoch321, dark, Niaha, Beezi, KlaudiaŁ, Ogoorkowa, Anett9300, aswariatka lubią tę wiadomość
-
Gratulacje ❤️ cudny maluchstayaway wrote:Hej, przedstawiam mojego małego-dużego człowieka, który wczoraj na wizycie miał już 5,26 cm 😍 wyprzedza prawie o tydzień termin z OM. Ale jakie to cudowne zobaczyć na tym USG jak się wczoraj wiercił, wyglądało to jakby się rozciągał
tak pięknie się pokazywał, że poznałam też wstępnie płeć, nie spodziewałam się i nie chciałam wiedzieć, lekarz sam mi powiedział - ale to jeszcze tak wcześnie, że narazie się nie nastawiam. Dostałam też skierowanie na awidnosc i dziś już byłam zrobić badanie, wyniki do 4 dni roboczych tak więc nieśmiało prosze o kciuki, bo strach jest.
stayaway, Anett9300 lubią tę wiadomość
Starania od sierpnia 2017
07.2019 IUI ☹️
08.2019 IUI ☹️
2020 - 2025 3 protokoły, 5 transferów, 6 zarodków, beta zawsze 0.
19.02.2026 transfer 3BB i 3BC z lekami: hydroxychloroquine, Accofil, Prograf, Encorton, intralipid.
4dpt ⏸️
6dpt beta 65,2 😍
8dpt beta 247,1 😍
11dpt beta 1113,2 😍
12dpt beta 1594,7 😍
15dpt beta 4036,5 😍
20dpt beta 17488,3 😍
25dpt mamy 2 serduszka ❤️❤️
29dpt krwawienie, serduszka biją ❤️❤️
7+3 CRL 1,03 i 1,14 ❤️❤️
8+5 CRL 1,93 i 2,02; 160 bpm i 180 bpm ❤️❤️
10+5 CRL 3,64 i 3,70; 176 bpm i 178 bpm ❤️❤️
12+5 prenatalne, wszystko OK
Panorama - zdrowe dziewczyny 🩷 🩷

-
Gratulacje! 🥰 Cudowne zdjęcie 😍 toż to kawał człowieka już jest 😍stayaway wrote:Hej, przedstawiam mojego małego-dużego człowieka, który wczoraj na wizycie miał już 5,26 cm 😍 wyprzedza prawie o tydzień termin z OM. Ale jakie to cudowne zobaczyć na tym USG jak się wczoraj wiercił, wyglądało to jakby się rozciągał
Paulina2612, stayaway lubią tę wiadomość
-
Mam tak samo, po 2-3 h od zjedzenia zaczyna mnie lekko mdlić z głodu. Normalnie jak jadałam śniadania ok. 8:30 to bym wytrzymała do obiadu o 13, a teraz, 11:30 i już bym coś wrzuciła. Także dziś mam drugie śniadanie ze sobą w pracy i przekąsiłam chwilę temu banana. Wczoraj musiałam wyjść do Mac'a po średnie frytki bo nie wytrzymałabym do obiadu 😅Szop wrote:Ja jestem co trzy godziny głodna 😲
Kasieek, ale żeś mi narobiła smaku na chałkę z masełkiem! 😋
Powodzenia na wizytach! 😊👩🏼38 👨🏻35
08/2021 - ⏸️ 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
04/2022 - 39tc, sn, córka 🩷 3060g, 52 cm 👶
Starania od 01/2024
10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza
OM 7.02.2026
5.03.2026 ⏸️ || 7.03 - beta 680 || 9.03 - beta 1334
26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
11.04 - 9t0d(+3) 2,60 cm 💓176
6.05 (prenatalne 12t4d) - 6,91 cm (13t1d) 💓 154 || TP 10.11
🩺 26.05
🩺 1.07 (połówkowe)

-
Stayaway gratulacje 😍 to jest niesamowite jak te maluchy rosną i co raz bardziej przypominają człowieka! Dopiero co były kropkami
stayaway, Karolka87 lubią tę wiadomość
35 l | AMH 3,8
IUI x3 ❌❌ 💔 (10 tc)
IVF I (11.2020)
5❄️ (3✅,2❌)
FET1 (01.21) ❌
FET2 (03.21) 🩷 24.11.21
FET3 (11.23) ❌
IVF II (11.2023)
3❄️ PGT-A (2✅,1❌)
FET4 (03.24) ❌
FET5 (07.24) ❌
Diagnostyka:
✅ kariotypy, Leiden, II, CD138, EndomeTrio, allo MLR 25%
❌ MTHFR, PAI-1, trombofilia
IVF III (08.2024)
2❄️ PGT-A (2✅)
FET6 (01.25) ❌
FET7 (03.25)
6dpt ⏸️ | 7dpt 89 → 9dpt 316 → 11dpt 968
💔 6+4 tc
IVF IV (12.2025)
2❄️ PGT-A (2✅)
FET8 (12.25) ❌ (<0,2)
FET9 (03.26) 🍀
7dpt 53 → 9dpt 142 → 11dpt 435 → 14dpt 2044
29 dpt jest ❤️ 120 bpm
10+1 💔😭👼🏼 -
Widzę że masz om 7.02. Ja mam 10.02 i się zastanawiam skąd u nas ta różnica w wieku płodu? Czy ja coś źle liczę? 😅ann_ber wrote:Powiem tak, przy pierwszej ciąży (lekko ponad 4 lata temu kiedy skierowanie na pappe nie obejmowało wszystkich ciężarnych) dostałam skierowanie dopiero na USG prenatalnym ze względu na graniczny wiek (prawie 35 lat), na którym to USG nie było nieprawidłowości. Lekarz wyjaśnił, że to statystyczna ocena ryzyka, więc skoro mieliśmy dostać tylko cyferki, które o niczym nie decydują, nie zawracaliśmy sobie głowy i nie poszłam na to badanie. Córka urodziła się zdrowa, 10 pkt Apgar.
Teraz robię po prostu w komplecie z USG, bo w Luxmed nie mogę upolować terminu na samo USG I trymestru, a gin sam na ostatnim USG polecił iść do niego do Gyncentrum. Więc tak robię, bo raz, chcę iść do niego, a dwa jako że jest to klinika leczenia niepłodności podejrzewam że mogą mieć lepszy sprzęt niż Luxmed.
Nie wiem czy nawet będę czytać wyniki Pappy, jeśli na USG wszystko wyjdzie OK.
W poprzedniej ciąży nie miałam preeklampsji, raczej w drugą stronę - lekkie niedociśnienie, więc ewentualnie poproszę kogoś o przeczytanie mi tylko tego wyniku 😅 nie chcę się stresować cyferkami, a mniejszy stres to lepiej dla dziecka 😌35 l | AMH 3,8
IUI x3 ❌❌ 💔 (10 tc)
IVF I (11.2020)
5❄️ (3✅,2❌)
FET1 (01.21) ❌
FET2 (03.21) 🩷 24.11.21
FET3 (11.23) ❌
IVF II (11.2023)
3❄️ PGT-A (2✅,1❌)
FET4 (03.24) ❌
FET5 (07.24) ❌
Diagnostyka:
✅ kariotypy, Leiden, II, CD138, EndomeTrio, allo MLR 25%
❌ MTHFR, PAI-1, trombofilia
IVF III (08.2024)
2❄️ PGT-A (2✅)
FET6 (01.25) ❌
FET7 (03.25)
6dpt ⏸️ | 7dpt 89 → 9dpt 316 → 11dpt 968
💔 6+4 tc
IVF IV (12.2025)
2❄️ PGT-A (2✅)
FET8 (12.25) ❌ (<0,2)
FET9 (03.26) 🍀
7dpt 53 → 9dpt 142 → 11dpt 435 → 14dpt 2044
29 dpt jest ❤️ 120 bpm
10+1 💔😭👼🏼 -
Cudowny mały człowiek! Jak wstępnie wskazali płeć to obstawiam chłopaka.stayaway wrote:Hej, przedstawiam mojego małego-dużego człowieka, który wczoraj na wizycie miał już 5,26 cm 😍 wyprzedza prawie o tydzień termin z OM. Ale jakie to cudowne zobaczyć na tym USG jak się wczoraj wiercił, wyglądało to jakby się rozciągał
Ja po wczorajszej wizycie ciągle oglądam zdjęcie i mam takie w środku, że mnie rozpiera z radości i chciałabym to pokazać wszystkim ale bardzo się boję. Natomiast małymi kroczkami do przodu i tego się trzymam.
stayaway lubi tę wiadomość