X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
Odpowiedz

Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️

Oceń ten wątek:
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    I właśnie z tego powodu, żeby się niepotrzebnie nie stresować przed prenatalnymi zrobiłam badanie nipt. Do wyniku prenatalnych podejdę z czystą głową.
    Pappe robię ponieważ oprócz informacji o dziecku dostajesz też informacje które Ciebie dotyczą, np. wyliczane jest ryzyko preeklampsji (gdy jest duże ryzyko lekarze mogą wcześniej podziałać) i chociażby z tego powodu warto tę pappe zrobić.

Dzięki za info. Kurczę ja się narazie zastanawiam nad tym jaki test wybrać. Zupełnie zielona jestem w tym temacie 🤦‍♀️

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔
    12.2025 drożność jajowodów

Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
    Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍

🌸03.2026 ⏸️
    7.03 (12dpo) beta 31,75
    9.03 (14dpo) beta 95,17
    11.03 (16dpo) beta 239,76
    13.03 (18dpo) beta 569,37

preg.png
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dark wrote:
    Ja miałam taką sytuację w 1 ciąży 7 lat temu. Byłam totalnie zagubiona i zdezorientowana, strach ogromy. Zrobiłam wtedy test genetyczny z krwi po tych złych wynikach, wszystko oczywiście było ok. Teraz zrobię pappa, bo taka jest procedura, ale zamierzam zrobić w tym tygodniu zrobić genetyczne z krwi by wiedzieć co i jak przed prenatalnymi. Generalnie zalecam duża ostrożność z interpretacją tych wyników, ale z drugiej strony ufam nauce, więc zakładam, że są przypadki kiedy ten test pappa pomaga. Chociaż to nie był mój case 7 lat temu…

A jakie badania genetyczne będziesz robić?

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔
    12.2025 drożność jajowodów

Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
    Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍

🌸03.2026 ⏸️
    7.03 (12dpo) beta 31,75
    9.03 (14dpo) beta 95,17
    11.03 (16dpo) beta 239,76
    13.03 (18dpo) beta 569,37

preg.png
  • ann_ber Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    Dziewczyny a jakie w ogóle macie podejście do testu pappa? Bo m bardzo dużo złych opinii. Moja koleżanka też miała nieprzyjemności w zeszłym roku z tym badaniem. Wyszła jej jakaś głupia statystyka- ryzyko zespołu Downa a oczywiście na usg wszystko ok. Dostała głupie propozycje od lekarza (aż nie chce o tym tu głośno mówić). Tyle co się stresu najadła przez to badanie. Też mam mieć robione bo u nas w allmedice jest obowiązkowe przed usg prenatalnym a szczerze to niezbyt chce robić to badanie które chyba i tak nic nie daje poza głupimi statystykami
    Powiem tak, przy pierwszej ciąży (lekko ponad 4 lata temu kiedy skierowanie na pappe nie obejmowało wszystkich ciężarnych) dostałam skierowanie dopiero na USG prenatalnym ze względu na graniczny wiek (prawie 35 lat), na którym to USG nie było nieprawidłowości. Lekarz wyjaśnił, że to statystyczna ocena ryzyka, więc skoro mieliśmy dostać tylko cyferki, które o niczym nie decydują, nie zawracaliśmy sobie głowy i nie poszłam na to badanie. Córka urodziła się zdrowa, 10 pkt Apgar.

Teraz robię po prostu w komplecie z USG, bo w Luxmed nie mogę upolować terminu na samo USG I trymestru, a gin sam na ostatnim USG polecił iść do niego do Gyncentrum. Więc tak robię, bo raz, chcę iść do niego, a dwa jako że jest to klinika leczenia niepłodności podejrzewam że mogą mieć lepszy sprzęt niż Luxmed.
    Nie wiem czy nawet będę czytać wyniki Pappy, jeśli na USG wszystko wyjdzie OK.
    W poprzedniej ciąży nie miałam preeklampsji, raczej w drugą stronę - lekkie niedociśnienie, więc ewentualnie poproszę kogoś o przeczytanie mi tylko tego wyniku 😅 nie chcę się stresować cyferkami, a mniejszy stres to lepiej dla dziecka 😌

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:56

👩🏼38 👨🏻35
    08/2021 - 3cs, pierwsza ciąża🤰🏼
    04/2022 - 39tc, sn, córka, 3060g, 52 cm 👶
    Starania od 01/2024
    10/2024 - cp, laparoskopia zwiadowcza

OM 7.02.2026
    5.03.2026 ⏸️
    7.03 - beta 680 (18dpo?)
    9.03 - beta 1334 (20dpo?)
    26.03 - mamy serduszko ❤️☺️ CRL 0,86 cm, 6t5d, z USG 7t0d
    11.04 - 9t0d(+3) -2,60 cm 💓176
    🩺 25.04
    🩺 6.05 (prenatalne)

preg.png
‹‹ 84 85 86 87 88
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ