X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz wrote:
    Karolka 33 - Ja tam bym paracetamolu nie brała, w charakterystyce produktu jest napisane - wydaje się, że krótkotrwałe stosowanie w czasie ciąży jest bezpieczne.

Prawda jest taka, że leki praktycznie żadne (jest kilkanaście wyjątków) nie są przebadane u kobiet w ciąży, te badania są prowadzone na embrionach zwierzęcych z oczywistych względów i nie wiadomo, jakie przełożenie mają na ludzkie zarodki. Ja nie biorę nic w ciąży w 1 trymestrze. No chyba, że ktoś leczy jakąś chorobę to oczywiście brać trzeba. np. leczenie zakażeń, nadciśnienia, cukrzycy itp. (ból głowy to objaw nie choroba). Paracetamol prawdopodobnie jest bezpieczny. Ale dla mnie to trochę za mało. Siedzę trochę w temacie, bo jestem "prawie lekarzem" - zostało mi 3 miesiace studiów.

zimowa_stokrotka - współczuję przygód.. ;/ dobrze jest dopytać znajomych o dobrego gina, który będzie prowadził Cię do końca.. Ja chodzę na NFZ, bo nie lubię wydawać kasy na prywatnych lekarzy (a już zwłaszcza na badania!)
    Też trafiłam na początku na dziwną kobietę.. Poszłam tylko dlatego, że tam miałam najwcześniej termin, a u mojego gina dopiero za 2 tygodnie. Potraktowała mnie jak dziecko, które zbiło szklankę, bo jej nie przyniosłam moim wypisów. Dramat. Kompetencje pewnie miała w porządku i wykazywała zainteresowanie, ale serio.. Swojego gina trzeba chociaż trochę lubić, bo 9 miesięcy to szmat czasu..

Zgadzam się z Tobą oczywiście, choć Ja paracetamol brałam cała ciążę i karmiąc, bo tylko to neurolog mi pozwolił. Mąż także siedzi w temacie i podobno z paracetamolem nie jest problem z tym, że nie był przebadany, tylko że do końca nie wiadomo jak właściwie działa.
    dodam, że ciążę przeszłam książkowo a córka zdrowa jak koń.

Badania na ciężarnych są niehumanitarne po prostu, ale sama jestem takim badaniem tego akurat leku. Oczywiście nie namawiam nikogo na żadne leki, bo każdy organizm inaczej reaguje :) w szpitalu też mówili, że najlepiej nie brać niczego, a już szczególnie w 1 trymestrze.

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Martusiaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała mi trzymam kciuki ;) też mam wizytę w piątek ;)
    Co do bólu głowy ja nie ryzykowalam ..piłam dużo wody i poszłam spać z bolem
    No i w sumie z bólem wstałam
    . Przeszło po 2 dniach ;)

Mała_Mii lubi tę wiadomość

3jgxyx8d40d83sxa.png
    6 cs
    Beta hcg
    20.02.2018r 27 dc -299,26
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz. Wiem że może nie być praktycznie nic, ale czasem życie potrafi zaskoczyć u Jasia bicie serducha i to takie mocne widziałam już w połowie 5 tygodnia :) tylko fakt faktem. Moja beta wtedy to było już koło 6tys. :p więc teraz nastawiam się żeby zobaczyć cokolwiek.

Lofewicz lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe - no właśnie o to mi chodzi :) Jak są wskazania to brać trzeba, sama teraz leczę grzyba, nie ma wyboru. Ale od kilku dni chodzę przeziębiona i na to już nic nie biorę - syrop z cebuli..
    Jak brać cokolwiek, to raczej paracetamol. I ważne info! Nie brać przeciwbólowych w 3 trymestrze.

Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
    TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
    1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz. Czemu nie brać w 3? Powiem szczerze że pytam z ciekawości bo z Jaśkiem jak miałam zatrzymanie moczu w nerce chcieli mi wciskać paracetamol, ale ze on mi nic nie daje to nie brałam.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo leki p/bólowe - paracetamol, ibuprofen, indometacyna zamykają przewód tętniczy botala. Jak dziecko jest zdrowe to nic się nie stanie. Ale jeśli ma niewykrytą prenatalnie wadę serca, to bywa tak, że tylko ten przewód pozwala na przepływ krwi. Wtedy neonatolodzy podają prostaglandyny (działają odwrotnie do leków przeciwbólowych) - powodują, że ten przewód pozostaje dłużej otwarty, bo normalnie się zamyka kilka godzin po porodzie - i daje to czas kardiochirurgowi żeby zrobił operację.
    Jak mama wsuwa w 3 trymestrze p/bólowe, to ten przewód się zamyka już przed porodem i w takiej sytuacji dziecko jest nie do uratowania.

1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • Justaaa Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molisia nie denerwuj się to jeszcze nic nie znaczy, wszystko jest ok :)

Ja też już odliczam dni do wizyty u lekarza która ma być w czwartek, ale chyba jeszcze fasolki nie zobaczę bo wydaje mi się że usg w gabinecie nie ma :/

Wogóle ostatnio źle się czuje i jestem poprostu wykończona. Cały dzień tylko czekam żeby iść do domu i uciać sobie drzemkę, a teraz jak w końcu się położyłam to zaczęło mnie mdlic ehh... :/

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
    5.03.18 dwie kreski na teście !!! :D
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Loretka Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aria40 wrote:
    Ku pokrzepieniu jest maleństwo 8.5 mm serduszko pika 140 coś tam ale krwiak jest duży obok 5 cm na 2.5 cm. Proszę o kciuki i modlitwę

Aria na mnie możesz liczyć :)
    Super, że z maleństwem wszystko OK, tylko ten krwiak, musi spadać.

aria40 lubi tę wiadomość

aw3ncwo.png
  • katson Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie beta w piątek 259 s dzisiaj 1097 :-) owulacja Ok 26-27.02 kiedy wybrać sie na wizytę serduszkową :-)?

mhsv9vvjik6eumb7.png

endometrioza, plamienia, AHM 0,5, FSH 29
    Laparoskopia 02/2015
    Laparoskopia 10/2017, usunięcie ognisk endo, udrożnienie jajowodów
  • piorunem Koleżanka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz wrote:
    Karolka 33 - Ja tam bym paracetamolu nie brała, w charakterystyce produktu jest napisane - wydaje się, że krótkotrwałe stosowanie w czasie ciąży jest bezpieczne.

Prawda jest taka, że leki praktycznie żadne (jest kilkanaście wyjątków) nie są przebadane u kobiet w ciąży, te badania są prowadzone na embrionach zwierzęcych z oczywistych względów i nie wiadomo, jakie przełożenie mają na ludzkie zarodki. Ja nie biorę nic w ciąży w 1 trymestrze. No chyba, że ktoś leczy jakąś chorobę to oczywiście brać trzeba. np. leczenie zakażeń, nadciśnienia, cukrzycy itp. (ból głowy to objaw nie choroba). Paracetamol prawdopodobnie jest bezpieczny. Ale dla mnie to trochę za mało. Siedzę trochę w temacie, bo jestem "prawie lekarzem" - zostało mi 3 miesiace studiów.

zimowa_stokrotka - współczuję przygód.. ;/ dobrze jest dopytać znajomych o dobrego gina, który będzie prowadził Cię do końca.. Ja chodzę na NFZ, bo nie lubię wydawać kasy na prywatnych lekarzy (a już zwłaszcza na badania!)
    Też trafiłam na początku na dziwną kobietę.. Poszłam tylko dlatego, że tam miałam najwcześniej termin, a u mojego gina dopiero za 2 tygodnie. Potraktowała mnie jak dziecko, które zbiło szklankę, bo jej nie przyniosłam moim wypisów. Dramat. Kompetencje pewnie miała w porządku i wykazywała zainteresowanie, ale serio.. Swojego gina trzeba chociaż trochę lubić, bo 9 miesięcy to szmat czasu..

Też uważam, że leki czy w ciąży czy nie - bierze się z wyższej konieczności, a nie profilaktycznie.
    Mnie trochę pobolewało podbrzusze nocami i dzwoniłam do ginekolog, zeby zapytać czy powinnam przyjść wcześniej na wizytę, bo mam dopiero 30.03 pierwszą... i powiedziała mi jaki ból jest niepokojący i że jeśli mogę normalnie wytrzymać to żebym nic nie brała, a w ostateczności nospę, ale sporadycznie, bo jak stwierdziła - choć często jest podawana kobietom w ciąży to niekoniecznie bez wpływu na płód i wiadomo w razie konieczności jest podawana stale, bo wybiera się mniejsze zło, ale ona na skurcze daje magnez w pierwszym momencie. Tak samo mówiła o progesteronie podawanym profilaktycznie, bez powodu - kazała mi zmierzyć poziom 3 razy, bo powiedziała że lepiej 3 razy pobrać krew niż niepotrzebnie pakować w siebie progesteron. Nie wiem co lepsze, zrobiłam jak radziła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2018, 19:41

f2w3vfxmnwy34lhx.png
  • Justaaa Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katson wrote:
    U mnie beta w piątek 259 s dzisiaj 1097 :-) owulacja Ok 26-27.02 kiedy wybrać sie na wizytę serduszkową :-)?
    Myślę że za tydzień juz może serduszko być :)

katson lubi tę wiadomość

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
    5.03.18 dwie kreski na teście !!! :D
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Karolka33 Koleżanka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny,
    Na razie leżę i okłady zimne, przód głowy boli strasznie, całe czoło..
    Dawno takiego nie czułam..liczę ze przez noc przejdzie

w57vyx8dzx7i56xn.png
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    piorunem - no i myślę, że masz mądrą tą doktor ;) Chociaż ja sama biorę luteinę bez badań, trochę proforma.. ale ufam mojemu ginekologowi. Czasem lekarze robią coś, czego nie rozumiemy, bo mają doświadczenie, np. już mieli wcześniej podobną pacjentkę. Ale to żeby tak ufać to trzeba wiedzieć, że jest się w dobrych rękach.

1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • RedRose Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katson wrote:
    Ja mialam owulke ok 20.02 i ide 23.03 ale jesli sie martwisz to mozesz isc troszke wczesniej. U mnie pewnie juz widac pecherzyk (mam nadzieję) ale cierpliwie czekam na piątek. Tak bardzo czekam ze nic innego mnie niego obchodzi na prawde..

Jezu ufam Tobie
  • oyeykova Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katson wrote:
    minimum 28 dni od owulacji :)
    piękny wynik

katson lubi tę wiadomość

• katson Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja tez sie już nie mogę doczekać wizyty ale czekam cierpliwie :)

mhsv9vvjik6eumb7.png

endometrioza, plamienia, AHM 0,5, FSH 29
    Laparoskopia 02/2015
    Laparoskopia 10/2017, usunięcie ognisk endo, udrożnienie jajowodów
  • piorunem Koleżanka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedRose wrote:
    Ja mialam owulke ok 20.02 i ide 23.03 ale jesli sie martwisz to mozesz isc troszke wczesniej. U mnie pewnie juz widac pecherzyk (mam nadzieję) ale cierpliwie czekam na piątek. Tak bardzo czekam ze nic innego mnie niego obchodzi na prawde..

Ciekawa jestem Twojej wizyty, bo owulację miałam 20 lub 21, czyli tak jak Ty i zastanawiałam się kiedy iść, żeby nie było za wcześnie ;) ale idę dopiero 30.03.

f2w3vfxmnwy34lhx.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też, czekam i czekam...

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • piorunem Koleżanka

Wysłany: 19 marca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz wrote:
    piorunem - no i myślę, że masz mądrą tą doktor ;) Chociaż ja sama biorę luteinę bez badań, trochę proforma.. ale ufam mojemu ginekologowi. Czasem lekarze robią coś, czego nie rozumiemy, bo mają doświadczenie, np. już mieli wcześniej podobną pacjentkę. Ale to żeby tak ufać to trzeba wiedzieć, że jest się w dobrych rękach.

A no. Mam koleżankę, która całą ciążę jest na luteine, nospie itp. i właśnie za tydzień ma cesarkę, ale prawdopodobnie bez tego ciąży by nie donosiła... od początku krwiak podkosmówkowy, skurcze itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2018, 19:59

f2w3vfxmnwy34lhx.png
  • Loretka Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedRose wrote:

To tak jak ja, w środę wizyta i niby normalnie funkcjonuje w pracy, ale myślę tylko o tym czy zobaczę serduszko.

aw3ncwo.png
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ