X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 05:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba,że pójdzie na l4 już do końca ciąży,to będzie miała placone.

• SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny serdecznie gratuluję wszystkich pikających serduszek:) I udanych wizyt:)

Ja idę we wtorek do lekarza, a w poniedziałek badania, żeby były świeże. Co do glukozy to sobie sprawdziłam jak miałam w poprzedniej ciąży i widzę, że w 1.badaniu miałam w porządku, ale na granicy. I wtedy nie wysłał mnie od razu na krzywą tylko kazał powtórzyć jeszcze raz tę glukozę na czczo. I ta już wyszła bardzo dobrze. Później znowu sprawdzał za jakiś czas, jeszcze przed krzywą i też byłą dobra. No i na krzywej cukrowej się potwierdziło, że nie mam cukrzycy ciążowej. Myślę, ze jakby mi teraz wyszło podobnie to pewnie zrobi podobnie, co by mnie ucieszyło bardzo, bo picie tej glukozy na czczo przy tych mdłościach... nie wiem czy bym utrzymała... Zobaczymy :)

Angel1982 lubi tę wiadomość

34bwgywl9johpf1n.png
  • Megi777 Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super girl, na granicy czyli jaką? Ja właśnie nie wiem czy dam radę wypić glukozę, dlatego powtórzę jeszcze raz glukozę na czczo, jeśli wyjdzie ok to zadzwonię do lekarza i się dowiem czy muszę robić ten test obciążenia. On powiedział że na granicy normy na tym etapie to jest za wysoko..

• SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi777 wrote:
    Super girl, na granicy czyli jaką? Ja właśnie nie wiem czy dam radę wypić glukozę, dlatego powtórzę jeszcze raz glukozę na czczo, jeśli wyjdzie ok to zadzwonię do lekarza i się dowiem czy muszę robić ten test obciążenia. On powiedział że na granicy normy na tym etapie to jest za wysoko..

Coś powyżej 90, ale mniej niż w tych nawiasach. Ja miałam chyba (pisze z głowy) 94 i dał mi skierowanie na powtórzenie tej glukozy. I zrobiłam przed wizytą, a je mam co trzy tygodnie, i już miałam 76 chyba. Czyli bardzo ładnie. Później miałam cały czas na tym samym poziomie. Nie wiem skąd się wzięło to 94..może w pierwszych tygodniach tak skacze, a może coś zeżarłam słodkiego wieczorem albo w nocy ;)

34bwgywl9johpf1n.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 93,a w laboratorium, w którym robiłam norma to 92. Mój lekarz powiedział, że może się czepia, ale mam zrobić test obciążenia. I tak się nastawiam na razie na tę glukozę.. brr

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happywife wrote:
    Ja miałam 93,a w laboratorium, w którym robiłam norma to 92. Mój lekarz powiedział, że może się czepia, ale mam zrobić test obciążenia. I tak się nastawiam na razie na tę glukozę.. brr

Kurde, a w moim było do 114 czy jakoś tak :( Niby wynik wątpliwy...czyli na granicy. Zobaczę jaki teraz wyjdzie i co tym razem mi zaleci. Też bym się nie cieszyła jakby kazał mi robić już teraz tę krzywą cukrową :( No ale jak mus to mus...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 10:51

34bwgywl9johpf1n.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norma to 114? O kurczę, to duża rozpiętość. W takim przypadku myślę, że nie musiałabym wtedy robić tej glukozy. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to wygląda tak, że na czczo idę do laboratorium, piję to świnstwo potem czekam godzine i znowu, także będę musiała brać wolne w pracy, no ale tak jak piszesz Supergirl, mus to mus..

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • Megi777 Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 92,4, czyli na granicy i też mi powiedział że test obciążenia glukoza.. Ale na mój załamany wzrok i prośby, powiedział że mam powtórzyć na czczo i zadzwonić z wynikiem.. Więc trzymam dietę od 2 dni i jutro albo w pon robię wynik i modlę się żeby wyszedł dużo niżej. Od następnego tyg będę miała w domu glukometr to sama będę trzymała rękę na pulsie. Ehh. Tsh mam też wysoko, choć hormony tarczycy są w normie. Już mam umówiona wizytę do endokrynologa.. Także cukrzyca ciążowa i konsultacja jeszcze u diabetologa niewskazana..

• SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie on mi kazał powtórzyć glukozę wtedy bez żadnych próśb. Tak szczerze powiedziawszy ja w ogóle się wtedy nie orientowałam co i jak. Robiłam badania, które kazał i już. Fakt faktem u mnie juz nigdy tak podwyższona glukoza nie wyszła.
    A ta krzywa cukrowa to pamiętam, że piłam na czczo, później po godzinie kłucie i znowu kłucie po następnej godzinie. Aha, i jeszcze badanie glukozy przed wypiciem:) Wtedy dałam radę bez problemu wypić, jeszcze sobie wkropiłam trochę cytryny. Po godzinie chyba było mi trochę słabo, ale siedziałam grzecznie i dałam radę. Ale teraz...z tymi mdłościami??? Haft jak nic :(
    Na razie nie zapeszam, badania mam w poniedziałek, zobaczę co wyjdzie. U mnie w rodzinie nikt nie miał i nie ma cukrzycy, cukrzycy ciążowej tez nie miała żadna moja siostra ani ja w 1.ciąży. No ale byłam młodsza :)
    Zobaczę jak będzie...

34bwgywl9johpf1n.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, miałyście robioną biocenozę pochwy? Ja na ostatniej wizycie miałam i właśnie dostałam wyniki, że wszystko w porządku. Zastanawiam się, czy Wy też miałyście? Ja nie wiedziałam nawet o takim badaniu, dowiedziałam się na wizycie, że takie badanie będzie wykonywane.

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • aria40 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to miałam robione w szpitalu, to wymaz normalny.
    Sprawdzałam moje wyniki, przeciwciała CMV miałam robione w 2017 roku i miałam igG 190 więc na pewno przechodziłam infekcję. Natomiast toxo mam zero, przy obecności kotów to trochę lipa, jestem narażona....
    Glukoza na czczo 83 przy normie do 99 więc modelowo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 15:07

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • Megi777 Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Happywife, ja miałam teraz we wtorek :) na pierwszej wizycie cytologia, na drugiej biocenoze :) i np jak pytałam o test PAPa podwójny to pan doktor powiedział że dziś to jest standard i tylko badanie usg w połączeniu z tym badaniem ma jakiś sens, dlatego my będziemy robić jedno i drugie.

• Megi777 Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do toksoplazmozy to bardzo rzadko infekcja pochodzi od kota, najczęściej jednak jest to surowe mięso - tatar, stek itp, niemyte warzywa i owoce:) jeśli kontakt z kotami, to najczęściej te dzikie a nie domowe. Ja mam bardzo wysokie przeciwciała igg więc infekcja stara, mogę czuć się bezpieczna :) a wiem to na pewno, bo jestem z tym tematem blisko powiązane zawodowo :)

• Red Head Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam większość badań robionych przed ciąża, myślicie że będę musiała je powtarzać? Do tej pory chodziłam prywatnie do gina, we wtorek mam pierwsza wizytę na patologi ciąży ciekawa jestem jak wyglądają robaczki;) tylko nawet nie wiem czy usg będą robić czy zlecą tylko badania. Prywatnie przy każdej wizycie było usg.

Jaka umowa obowiązuje w tym worku? Ja miałam umowe na czas określony i dostałam rozwiazanie umowy z miesięcznym okresem wypowiedzenia, jednym słowem mnie zwolnili. Zaszłam w ciążę w trakcie wypowiedzenia i musieli przywrócić mnie do stosunku pracy więc wszystko dobrze się skończyło teraz jestem na zwolnieniu i będę już do rozwiązania;)

mhsvqtkfflrf4775.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1982 wrote:
    dziewczyny czy na badaniach prenatalnych w 13 tyg. można już poznać płeć dziecka ?
    Można, my w 12tyg poznaliśmy na 70% i się potwierdziło - było to USG genetyczne. Lekarz twierdził, że ma wysoką trafialność i rzadko się myli. Połówkowe robiliśmy u tego samego lekarza i potwierdził, że to dziewczynka. Na tym etapie nie ma jeszcze narządów płciowych, jest wyrostek płciowy i u dziewczynek układa się w dół a u chłopców w górę (albo odwrotnie, nie pamiętam ;) ) w każdym razie dobre USG (takie jak mają na genetycznym) + współpracująca fasolką i można dość trafnie określić płeć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 16:06

Angel1982 lubi tę wiadomość

• kreseczki Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam skierowanie na prenatalne i w opisie mam napisane wiek ciąży nieokreślony. Normalnie jaja.
    No nic . Ośmiałam się i teraz trzeba będzie jeszcze poczekać do następnej wizyty i potwierdzić wiek ciąży . A na genetyczne mam jeszcze czas bo chyba prywatnie pójdę.

• MartaBS Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Happywife- nie musisz brać wolnego! :-D jeśli musisz zrobić badanie związane z ciążą i nie masz jak zrobić go poza godzinami pracy to pracodawca MUSI Cię puścić na to badanie w ramach godzin pracy :-) bez wolnego :-)
    Tak samo z wizytami u gina jak masz w godzinach pracy to musi Cię puścić i płacić wynagrodzenie normalnie :-)

happywife lubi tę wiadomość

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Można dołączyć?
    Planowany termin 15.11 więc chyba dobrze trafiłam. Wg. Ostatniej miesiączki 8tc2dn i od 3 dni okropne nudności i wymioty. A jak u Was ? Jak sobie radzicie?

Gratulacje dla wszystkich przyszłych mamusiek :)

aria40, Angel1982 lubią tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Megi777 Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzyłam dziś glukozę i 80 na czczo także będę trzymać rękę na pulsie ale dzięki Bogu chyba krzywa cukrzycowa mnie ominie :) mocz również czysty.. Więc jestem mega szczęśliwa

happywife lubi tę wiadomość

• aria40 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Hej :)
    Można dołączyć?
    Planowany termin 15.11 więc chyba dobrze trafiłam. Wg. Ostatniej miesiączki 8tc2dn i od 3 dni okropne nudności i wymioty. A jak u Was ? Jak sobie radzicie?

Gratulacje dla wszystkich przyszłych mamusiek :)

Witaj Lubieswieczki :)

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ