Listopadowe mamuśki 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNo z tym piszczeniem niestety tak jest, póki nie nauczy się innych równie ciekawych dźwięków to będzie skrzeczeć
do "mamamamammamamaam" itp jeszcze trochę
u nas też zębów brak i jakoś się na nie jeszcze nie zanosi
Jestem bardzo ciekawa ile waży, ale chyba 8kg będzie. Szczepienie mamy dopiero za miesiąc -
Oj to piszczenie, głowa pęka chwilami haha Kropka współczuję że masz to raz 2..
Mój Kostek narazie zakończył rozwijanie umiejętności na tym że przekręca się na brzuch i koniec. Chociaż dzisiaj rano na łóżku chyba 3 razy pupę podniósł, ale pewnie pierwszy i ostatni raz narazie haha
Ząbków nie widać, chociaż ostatnio zrobił się z niego mały niejadek.. Może to na te ząbki?
Kropka jak przewidujesz rozmiar na siatkach centylowych?Powiem ci że mega by mi się przydała taka umiejętność
-
nick nieaktualnyNanosze sobie dotychczasowe pomiary na siatkę i patrze na jakim centylu się dziecko utrzymuje
moje dwa rosną proporcjonalnie (chyba wszystkie dzieci tak rosną)
wiec jak mam wzrost syna na około 90 centylu to patrzę ile wynosi wzrost 90 centyl za za kilka miesięcy
wiadomo, robię tak sezon a nie rok do przodu.
Z tym podnoszeniem tyłka to różnie, córka długo tego nie robiła, ogarnęła czołganie się (wygladala jak mały żołnierz na poligonie) i zapieprzała w ten sposób dość szybko i dłuuuugo. Nie odrywała brzucha od podłogi. Do czworakowania zabrała się dopiero przed roczkiem i robiła to moze miesiąc. było lato i w większości czworakowała po dworze i ogarnęła nowy sposób na samych stopach i dłoniach (bez kolan) i w ten sposób biegała po domu zanim nauczyła się chodzić -
Ale agentka
Mój gagatek wszystko ogarnie w swoim czasie, więc się nie martwię, poza tym jestem pod stałym i czujnym okiem fizjo więc w razie gdyby coś było nie tak to jedziemy do niej
Muszę w takim razie ogarnąć te siatki dziękuję :*
Ratujesz mi budżet haha -
nick nieaktualnyJa to tak "na oko"
mój ma teraz około 69cm i nosi 74 poza pajacami gdzie 74 jest mu delikatnie (1cm?) za duże. Ja np widzę, ze w czerwcu młody bedzie miał ok 71/72 cm a w sierpniu bedzie miał około 75. Wiec krótkie spodenki mam lrzygotowane 74, koszulki 80 (luzniejsze też są ok a do konca wrzesnia mogą się przydać), długie cienkie bluzeczki i cienka bluza 80 (z załozenia na wrzesień, ale na chlodniejsze letnie dni też się przydadzą). Wolę ciuchy trochę większe niż mniejsze, zawsze można rekawek podwinąć a mam pewność, że mi nie wyrośnie w połowie sezonu
-
Strasznie szybko te wasze dzieci rosną. Ja pamiętam to moj Szymon 80 nosił na roczek. A jak miał rok i 9msc to wyrastał z 86. Pola teraz zaczęła nosić 68.
Kropka powiedz mi jak twoja mała miała alergię na te ziemniaki to miała wysypkę? Bo Poli dawałam pierwsza marchew przez 3 dni. Na 4 dzień wyszła jej wysypka. Pod kolanem, na udzie jakby atopowa, na brzuchu i łokciach taka sucha skóra jakby. Daje jej kalcium dobrze? Ostatni raz jadła w sobotę, teraz nic jej nie daje jest na samej piersi. I nie złazu ta wysypka chyba jutro pójdę do lekarza. Jak długo ta wysypka może się utrzymywać.
Twoja była uczulona na coś jeszcze? W ogóle nie dawałaś jej do roczku ziemniaków czy próbowałaś co jakiś czas?
-
nick nieaktualnyTaka chropowata skóra i lekko zaczerwieniona na nadgarstkach i dloniach po ziemniakach była. Miała też uczulenie na gruszki (czerwone policzki). Jak ją wysypywło to odstawiałam ten alergen i wszelkie nowości (jak np marchewke albo jablko mieliśmy wczesniej sprawdzone to dawałam coś z tej bezpiecznej listy) i po 3-4 dniach skora była znowu ok, wapna nie dawałam (ale chyba nie zaszkodzi). I kolejny raz podawałam jej te nieszczęsne ziemniaki po 1-2mc, i tak do skutku. Po roku juz mogła wszystko jeść. Też pamiętam ze był taki okres.przejściowy, ze jak zjadła sloiczek gdzie bylo 20% ziemniaków to było ok ale jakby tych ziemniaków zjadła duzo to zaraz uczulenie... wtedy dawalismy ziemniaki w malutkich ilościach
Rozmiar 86 to moja corka nosi teraz a ma prawie 2 latajak widać co dziecko to inaczej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 16:19
-
No to taka ma na brzuchu i łokciach. Ale chyba pójdę jednak z nią niech ja jakiś lekarz zobaczy. Miałam ją szczepić w środę ale nie poszłam. Chciałam żeby wysypka zeszła. Mimo że to nie jest przeciwwskazanie ale wole dmuchać na zimne.
A czekałaś aż wysypka zejdzie i dawałaś kolejna nowość? Spodziewałam się że już będzie jej schodzić ta wysypka, ale z drugiej strony jak ona przez prawie 3 dni nie robiła kupki to się nie straciła ta marchew. Dopiero dziś więc może będzie poprawa. A z tym wapnem to faktycznie przecież nie będę jej dawać za każdym razem jak ja wysypie... A snarowalam czymś te suche miejsca?
-
A my po kolejnym szczepieniu. I wychodzą nam zęby. Polo i Antek mają już na dole wychodzące jedynki a u Olka narazie nic nie widać. Olek i Polo ważą prawie 7kg a Antek 6kg;) ciuszki 68 już na styk. Muszę myśleć o większych. No i w maju chrzciny;D
.kropka. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNatalka tak, ja czekałam aż zejdzie wysypka i wtedy dopiero kolejna nowość. Chciałam mieć 100% pewności w razie alergii że to ten jeden konkretny składnik uczula. Ale ja to może trochę przewrazliwiona byłam na tym punkcie
młoda miała silne uczulenie na mleko i po wypiciu nawet odrobiny wymiotowała pół dnia a kolejne pół spała wymęczona tymi wymiotami... Więc przy rozszerzaniu diety byliśmy baaaaardzo ostrożni i też od razu odstawiona była cielęcina i wołowina (dostała dopiero gdy mleko przestało uczulac)
-
Kropka to mój Kostek ma jakieś 72 cm i nosi jeszcze 68, ale waży 7200 więc wydaje mi się że jest trochę chudy..
W ogóle zaczęliśmy rozszerzanie diety pod koniec marca i wydaje mi się że im więcej rzeczy próbuje tym gorzej jest u niego z piciem mleka. Pije albo na 2 razy 150 ml, albo np z rana wypija 50-90 ml, później 150, później jest jakiś słoiczek (nie cały) po nim około 1-2 godizny jest znów mleko i jest 150, bo i na noc mleko zagęszczane kaszką jakieś 120 ml. Kurczę wydaje mi się że trochę mało zajada.. W nocy raz zje 150ml A np dzisiaj 30 tylko i rano się obudził i nawet głodny nie był..
Zastanawiam się czy to od rozszerzania diety czy może zęby bo z grzybkiem się polubili ostatnio i okropnie się ślini -
Karmelowaaa to Kostek waży już więcej od mojej Natalki, bo mamy 7150 g
Body i bluzeczki nosimy r68, a spodenki 74, bo 68 zrobiły się już za krótkie i za ciasne. Na lato z h&m kupuje r 74, bo ma dosyć dużą rozmiarówkę, a spodenki chyba już na 80 wezmę.
Natalka do perfekcji opanowała obroty na brzuch, na macie na brzuchu kręci się wokół własnej osi, a na łóżku zaczyna pełzać. Na kilka prób pełzania, gdy podniesie dupne do góry to przekręci się na plecy. Dosyć często na plecach się siłuje podnosząc głowę i nogi przez co dosyć często ulewa:/ W leżeniu na plecach gdy przekręca się na bok podpiera się łokciem i próbuje siadać.W łóżeczku łapie się szczebelek i próbuje się dźwigać. Cały czas się rehabilitujemy i ćwiczymy w domu, bo jeszcze jedna strona ciała jest odrobinę słabsza. Na chwilę jej nie można już teraz z oka spuścić
Molisia ja kupiłam do małej na lato serię Dermedic Sunbrella
RedHead musze wpaść na twojego instagrama, bo jestem strasznie ciekawa jak chłopacy urośli :)u nas mała zasypia po 20, ok. 2-3 dostaje na śpiocha mleko, bo zaczyna się kręcić w łóżeczku i śpi dalej do 6. Później robi sobie jeszcze drzemkę po 7 do ok. 9. A przez resztę dnia tylko 2-3 turbo drzemki ma
Zaczęłyśmy rozszerzać dietę jakieś dwa tygodnie temu. Małej super smakuje brokuł i dyniamarchewką strasznie pluła
a jak dałam jej marchewkę z ziemniakami to dostała strasznej wysypki, właśnie takiej jak przy azs
i chyba ziemniak ją uczulił, bo wcześniej było wszystko ok.
Pediatrę mamy dopiero na poniedziałek, chyba do tego czasu będę jej podawała calcium, bo strasznie to wygląda i widać, że ją denerwuje to swędzenie
-
Karmelowa u nas też kiepsko z jedzeniem w ciągu dnia, dużo mleka wylewam. Za to zęby zaczęły wychodzić więc to pewnie przez to. A swoją drogą rozszerzanie diety u nas bardzo nieregularne bo ciężko ogarnąć cała trójce jeszcze nie siedzących dzieci;p a na instagrama zapraszam. Chłopaki przez pierwsze dwa tygodnie jedli pojedyncze warzywa a teraz dostają normalne potrawki. Lubią królika i cielęcinke;p i na szczęście nic im nie jest po jedzeniu☺️
-
nick nieaktualnyKarmelowa mój to jakiś długi w rękach jest, 68 to wszystkie rekawy ma za krótkie
no i wagowo to on też już pewnie pod 8kg się zbliża, wiec te ciuchy też trochę na szerokość się rozciągają
pewnie to też kwestia tego, że to dzieciece rozmiary nijak się do siebie mają i czasami 62 wypada jak 74
-
Ann mojej Poli też wyszła ta wysypka na brzuchu z lewej strony i taka zwykła alergiczne. Ale na łokciach, pod kolanem i udzie typowa jak przy AZS. Chciałam dziś ja pokazać lekarzowi ale nie było pediatry. I zamiast schodzić to co rusz wyskakują jej nowe plamki
-
natalka u nas jest ta wysypka na szyi i na klatce piersiowej jest jedną plamka dosyć zaogniona o śred 1 cm. Na plecach są delikatne suche plamki. Już mnie to zaczyna irytować
sama nie wiem od czego to może być, czy rzeczywiście te ziemniaki ją uczuliły, bo też zaczęłam używać innego proszku do prania, też dziecięcego ale z innej firmy. Ale gdyby to było spowodowane tym proszkiem to chyba by miała na całym ciele? Sama już nie wiem co o tym myśleć.
Kąpię ją w krochmalu i smaruje te miejsca latopiciem i nie widzę wyraźnej poprawyw poniedziałek mam pediatrę i zobaczymy co nam powie na ten temat.
-
karmelowaaa u nas z karmieniem to samo, ledwo wypija 80-100 ml na karmienie. Dziąsła ma opuchniete, ale podobno jeszcze trochę zanim wyjdą zęby. Zaczęliśmy 2 tyg temu rozszerzać dietę, bo mała przez ostatnie 8 tyg tylko 500 g przytyłam
Zaczełam ją coraz częściej mm dokarmiac, bo pierś possie 3-4 min i koniec karmienia.