SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Listopadowe mamy 2017
Odpowiedz

Listopadowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Rysiowa Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z cerą mega spoko :).
    Co do apetytu - wręcz się zmniejszył, choć nie mam mdłości (jeszcze).
    Teoretycznie w I trymestrze kaloryczne zapotrzebowanie organizmu nie zwiększa się. Więc uważajcie z tym wieczornym podjadaniem ;D. Ja sobie to zostawiam na czas wilczego głodu na bardziej zaawansowanych etapach ciąży :D.

Miłego wieczoru!

0d1y9jcgfiocpria.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się teraz tak najadlam, że chyba długo mnie potrzyma, heh, w końcu. :)

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    hejka, ja juz wszystkim powiedziałam. W piątek miałam urodziny więc była okazja. Jakoś czuję, że będzie dobrze :)...

Blondik to miałyśmy urodziny tego samego dnia:)

Ja powiedziałam klk koleżankom które wiedziały o moich problemach, wie moja mama, teściowa i na razie tyle. Reszta jak odetchniemy z ulgą bo nadal nie możemy uwierzyć że to się dzieje:)

Blondik lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cery teraz jest ok, w 1 ciąży był dramat. Więc chyba nie ma reguły.
    Nudności lekkie się zaczynają , w 1 ciąży miałam do 12 tyg dzień w dzień czuję że teraz będzie podobnie. Dziś dodatkowo jeszcze duża senność i zmęczenie, ale nie wiem czy to po prostu nie kwestia "dnia", jakoś nie zwracam uwagi szczególnie na objawy.

• Holibka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi cera się bardziej przetłuszcza, to samo włosy, tak samo w drugiej połowie cyklu.
    Wczoraj zaczęłam brać luteinę, myślicie że po niej nasili mi się produkcja sebum?

Jeszcze jedno mnie zastanawia - gin przepisał mi luteinę tak na zapas, nie kazał sprawdzić poziomu progesteronu ani nic. Tak się zastanawiam czy niepotrzebnie się nie pośpieszyłam :/ jak myślicie?

Średnio podoba mi się perspektywa pakowania syntetycznymi hormonami przez najbliższe 6 tygodni :/

age.png

age.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Mi cera się bardziej przetłuszcza, to samo włosy, tak samo w drugiej połowie cyklu.
    Wczoraj zaczęłam brać luteinę, myślicie że po niej nasili mi się produkcja sebum?

Jeszcze jedno mnie zastanawia - gin przepisał mi luteinę tak na zapas, nie kazał sprawdzić poziomu progesteronu ani nic. Tak się zastanawiam czy niepotrzebnie się nie pośpieszyłam :/ jak myślicie?

Średnio podoba mi się perspektywa pakowania syntetycznymi hormonami przez najbliższe 6 tygodni :/

Mi ginekolog też przepisał Duphaston tak na wszelki wypadek. Uznał, że to nie zaszkodzi a może pomóc. Więc łykam.

Moja poprzednia ciąża szybko przestała się rozwijać, więc nie miałam specjalnych skutków ubocznych, dlatego teraz przyjmę wszystko na klatę byle było dobrze :)

Póki co wzięłam się za jedzenie żurawiny, bo dziś kiepsko z pęcherzem.. co zrobię siusiu to zaraz znów mam parcie :/

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Mi ginekolog też przepisał Duphaston tak na wszelki wypadek. Uznał, że to nie zaszkodzi a może pomóc. Więc łykam.

Moja poprzednia ciąża szybko przestała się rozwijać, więc nie miałam specjalnych skutków ubocznych, dlatego teraz przyjmę wszystko na klatę byle było dobrze :)

Póki co wzięłam się za jedzenie żurawiny, bo dziś kiepsko z pęcherzem.. co zrobię siusiu to zaraz znów mam parcie :/

Ja żurawinę mam przy sobie non stop, na drugie śniadanie obowiązkowo serek wiejski z żurawiną :) i podjadam w razie ssania kilka żurawinek, pomaga. A na pęcherz i nie tylko z resztą dobra jest herbatka z żurawiny, herbapol ma dobrą. Ponad 2 lata temu temu pożegnałam infekcje intymne, które nękały mnie odkąd pamiętam. Od tamtej pory nie miałam infekcji, herbatkę piję kilka razy w tygodniu.

A to parcie to ponoć typowe na początku ciąży :) ja też częściej latam.

age.png

age.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Raczej nie powinno po niej. Ja biorę od 26dc (czyli 10dni) i wszystko jest ok.

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Rysiowa Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Ja żurawinę mam przy sobie non stop, na drugie śniadanie obowiązkowo serek wiejski z żurawiną :) i podjadam w razie ssania kilka żurawinek, pomaga. A na pęcherz i nie tylko z resztą dobra jest herbatka z żurawiny, herbapol ma dobrą. Ponad 2 lata temu temu pożegnałam infekcje intymne, które nękały mnie odkąd pamiętam. Od tamtej pory nie miałam infekcji, herbatkę piję kilka razy w tygodniu.

A to parcie to ponoć typowe na początku ciąży :) ja też częściej latam.

Holibka chyba właśnie wyjaśniłaś, dlaczego od bardzo długiego czasu nie nękają mnie te infekcje ;). Mój syn uwielbia suszoną żurawinę. Je na "surowo", dodaję mu do kaszy czasem. Efekt jest taki, że ja chcąc nie chcąc też ją podjadam regularnie ;).

Ostatio w sklepie wypatrzyłam żurawinę suszoną bez żadnych dodatków (cukru czy olejów) - firmy Meray. Choć nie wiem na ile to jest prawda, bo spodziewałam się mega kwasu a ten smak jest całkiem przyjemny...

0d1y9jcgfiocpria.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata ja robie sobie zastrzyki z Clexane. Tez mam problemy z kluciem, bo ta igla faktycznie jest tepa :D Ale co zrobic. Kluje sie na przemian, raz w lewy bok, a raz w prawy. Czasem z braku laku zrobie zastrzyk pod pepkiem. Ale wtedy bardziej boli wstrzykiwanie tego plynu. Mam nadzieje, ze na wizycie pozwoli mi odstawic te zastrzyki.

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • Dodka91 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile tabletek dziennie duphastonu bierzecie ? Ja miałam przepisane przez mojego gina zawsze 2x1 dziennie i teraz jak się udało tak biorę..
    Nie robiłam tym razem wyniku progesteronu jutro jadę zrobić trzeci raz betę żeby zobaczyć jak przyrost i chyba odrazu zrobię progesteron
    Ja też mam takie dziwne uczucie jakby mnie ciągnęła macica nie jest to przyjemne zwłaszcza wieczorem ale zdarza się też w środku dnia nie mam za bardzo apetytu tez jem bo musze :) mam mega dziwne sny i codziennie w nocy się budzę... mam nie przyjemne wzdęcia :( z cera myślę że jest owiele lepiej niestety nigdy nie miałam idealnej.. wiec mysle ze bedzie lepiej lekarz tez mi tak powiedział
    My z podzieleniem się nowinka chcemy poczekać do swiat mam nadzieje ze mi się uda :p na ta chwile wie teściowa akurat odbierałam pierwsza bete siostra nie moglam się powstrzymać moja mama i koleżanka ponieważ okazało się ze również jest w ciąży i mamy ten sam termin :D ciężko mi bo tak długo na to czekaliśmy nie mogę się doczekać myślę że kiedy będziemy mówić zacznę płakać ze szczęścia <3 to cudowne uczucie <3

PCOS + problem męski morfologia plemników 0%
    Teratozoospermia poprawa na 3% :)
    Staramy sie od pazdziernika 2015
    Szczęśliwe walentynki 2017 <3
    CUDA SIĘ ZDARZAJĄ !!!!! <3 udało się <3 jestem w ciąży <3
    24dc beta 33,9
    28dc 274,30 35dc2900
    w4sqpc0zhwo20bse.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodka91 wrote:
    Dziewczyny a ile tabletek dziennie duphastonu bierzecie ? Ja miałam przepisane przez mojego gina zawsze 2x1 dziennie i teraz jak się udało tak biorę..
    Nie robiłam tym razem wyniku progesteronu jutro jadę zrobić trzeci raz betę żeby zobaczyć jak przyrost i chyba odrazu zrobię progesteron
    Ja też mam takie dziwne uczucie jakby mnie ciągnęła macica nie jest to przyjemne zwłaszcza wieczorem ale zdarza się też w środku dnia nie mam za bardzo apetytu tez jem bo musze :) mam mega dziwne sny i codziennie w nocy się budzę... mam nie przyjemne wzdęcia :( z cera myślę że jest owiele lepiej niestety nigdy nie miałam idealnej.. wiec mysle ze bedzie lepiej lekarz tez mi tak powiedział
    My z podzieleniem się nowinka chcemy poczekać do swiat mam nadzieje ze mi się uda :p na ta chwile wie teściowa akurat odbierałam pierwsza bete siostra nie moglam się powstrzymać moja mama i koleżanka ponieważ okazało się ze również jest w ciąży i mamy ten sam termin :D ciężko mi bo tak długo na to czekaliśmy nie mogę się doczekać myślę że kiedy będziemy mówić zacznę płakać ze szczęścia <3 to cudowne uczucie <3

Ja biorę nie duphaston a luteinę po prostu, 3x1.

A czy jest sens robienia badania progesteronu jeśli się go uzupełnia? Czy to da wiarygodny wynik?

Też nigdy nie miałam idealnej cery, przeszłam 2 poważne zapalenia skóry, od jakiegoś czasu trzymam ją w ryzach bez leków.

apropos skóry- czy można w ciąży używać peelingów enzymatycznych drogeryjnych? Wiem że profesjonalnych nie, ale te drogeryjne są lekkie, no ale jednak jakaś chemia w tym jest. Boję się, że bez peelingów zapchają mi się pory, ale z drugiej strony jeśli miałyby zaszkodzić maluszkowi to wolę wyglądać jak wulkan.

age.png

age.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston 3×1.

Moja cera nigdy nie była idealna, zawsze przed okresem coś tam mi wyskakiwało no i teraz niestety jakieś zmiany się pojawiają, jak jedna się zagoi to pojawia się druga. Oczywiście na brodzie...heh

atdcanliaa6igbwu.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór dziewczyny:)

Ja przyjmuję progesteron w postaci Duphastonu 3x1 i luteiny 2x1 dopochwowo. Z cerą wszystko ok, jedynie włosy wydaje mi się że szybciej się przetluszczają.

Robię też zastrzyki z Clexane. Tydzien zastrzykow za mną i jak narazie nie odnotowałam żadnych siniakow. Robię naprzemiennie, raz z jednejze strony raz z drugiej :)

Ja się zastanawiam czy nie pojechać jutro zrobić kilka pierwszych badań z krwi... muszę zrobić poziom homocysteiny, kwasu foliowego, powtórzyć toxo, morfologie, i kusi mnie strasznie żeby z ciekawości zrobić znowu bete... ale chyba to nienajlepszy pomysł. Sfiksowalabym:)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin kazał brać Duphaston 2x1. Jak mu powiedziałam, że sprawdzałam poziom w 13 dpo i miałam powyżej 20 to stwierdził, że to bez znaczenia.

Hmm, to chyba sobie zakupię tą herbatę :) chyba, że mam! Bo mąż lubi takie owocowe, więc może coś tam kupił żurawinowego ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    są jeszcze takie soki żurawinowe bez cukru i dodatków, dostępne w działach ze zdrową żywnością, ja sobie dolewam trochę do wody albo do herbaty.

zazdroszczę wam tego podjadania, ja mam problem z insuliną i muszę jeść 3 posiłki dziennie i nie mogę podjadać ;)

w ciązy naturalnej progesteron jest wydzielany przez ciałko żółte, więc nie macie się o co martwić dopóki nie ma jakiegoś plamienia brązowo-różowego. Na cyklu bezowulacyjnym, w przypadku ivf, nie ma ciałka żółtego i np ja nie wydzielam sama progesteronu w ogóle, stąd te moje obawy.

Invis, jak masz ochotę to rób betę, ja dziś jadę na czwartą i już mnie to nie rusza :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Marla1985 Debiutantka

Wysłany: 6 marca 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,zostaly mi po ciąży dwa pelne opakowania i 5 zastrzykow clecaxne 40, wazne do 2018 roku. Zainteresowane prosze o kontakt na maila [email protected]

Marla
  • Invis Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Invis, jak masz ochotę to rób betę, ja dziś jadę na czwartą i już mnie to nie rusza :)

A w jakim celu robisz sobie betę tyle razy? :P Ja sobie tak biadolę, ale lekarz zakazał mi kłucia się już bez wyraźnego jego zalecenia :P Wiesz, moja beta pięknie podwoiła się kiedy robiłam ją na początku ciąży- a nawet więcej. Ale i tak średnio mnie to uspokoiło, bo w jednej ciąży pięknie rosła do ponad 6 tys a później nagle się zatrzymała...

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadła mnie migrena. :( strasznie się tego bałam, bo mało co mi pomaga, a teraz to już w ogóle nie mogę nic wziąść :(
    A przede mną jeszcze 7 godzin w pracy...

atdcanliaa6igbwu.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Dopadła mnie migrena. :( strasznie się tego bałam, bo mało co mi pomaga, a teraz to już w ogóle nie mogę nic wziąść :(
    A przede mną jeszcze 7 godzin w pracy...

Przykro mi :( Nie możesz się zwolnić do domu? U nas w pracy dziewczyny przy migrenach normalnie się zwalniają do domu.. nie da rady tak pracować.. ja przez ostatnie 2 dni bez przerwy miałam męczący ból głowy (jak mnie głowa baaaaardzo rzadko boli) ale ciężko byłoby nazwać go migreną.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
‹‹ ‹ 13 14 15 16 17 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ