X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamy 2017
Odpowiedz

Listopadowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Rysiowa Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z cerą mega spoko :).
    Co do apetytu - wręcz się zmniejszył, choć nie mam mdłości (jeszcze).
    Teoretycznie w I trymestrze kaloryczne zapotrzebowanie organizmu nie zwiększa się. Więc uważajcie z tym wieczornym podjadaniem ;D. Ja sobie to zostawiam na czas wilczego głodu na bardziej zaawansowanych etapach ciąży :D.

Miłego wieczoru!

0d1y9jcgfiocpria.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się teraz tak najadlam, że chyba długo mnie potrzyma, heh, w końcu. :)

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    hejka, ja juz wszystkim powiedziałam. W piątek miałam urodziny więc była okazja. Jakoś czuję, że będzie dobrze :)...

Blondik to miałyśmy urodziny tego samego dnia:)

Ja powiedziałam klk koleżankom które wiedziały o moich problemach, wie moja mama, teściowa i na razie tyle. Reszta jak odetchniemy z ulgą bo nadal nie możemy uwierzyć że to się dzieje:)

Blondik lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cery teraz jest ok, w 1 ciąży był dramat. Więc chyba nie ma reguły.
    Nudności lekkie się zaczynają , w 1 ciąży miałam do 12 tyg dzień w dzień czuję że teraz będzie podobnie. Dziś dodatkowo jeszcze duża senność i zmęczenie, ale nie wiem czy to po prostu nie kwestia "dnia", jakoś nie zwracam uwagi szczególnie na objawy.

• Holibka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi cera się bardziej przetłuszcza, to samo włosy, tak samo w drugiej połowie cyklu.
    Wczoraj zaczęłam brać luteinę, myślicie że po niej nasili mi się produkcja sebum?

Jeszcze jedno mnie zastanawia - gin przepisał mi luteinę tak na zapas, nie kazał sprawdzić poziomu progesteronu ani nic. Tak się zastanawiam czy niepotrzebnie się nie pośpieszyłam :/ jak myślicie?

Średnio podoba mi się perspektywa pakowania syntetycznymi hormonami przez najbliższe 6 tygodni :/

age.png

age.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Mi cera się bardziej przetłuszcza, to samo włosy, tak samo w drugiej połowie cyklu.
    Wczoraj zaczęłam brać luteinę, myślicie że po niej nasili mi się produkcja sebum?

Jeszcze jedno mnie zastanawia - gin przepisał mi luteinę tak na zapas, nie kazał sprawdzić poziomu progesteronu ani nic. Tak się zastanawiam czy niepotrzebnie się nie pośpieszyłam :/ jak myślicie?

Średnio podoba mi się perspektywa pakowania syntetycznymi hormonami przez najbliższe 6 tygodni :/

Mi ginekolog też przepisał Duphaston tak na wszelki wypadek. Uznał, że to nie zaszkodzi a może pomóc. Więc łykam.

Moja poprzednia ciąża szybko przestała się rozwijać, więc nie miałam specjalnych skutków ubocznych, dlatego teraz przyjmę wszystko na klatę byle było dobrze :)

Póki co wzięłam się za jedzenie żurawiny, bo dziś kiepsko z pęcherzem.. co zrobię siusiu to zaraz znów mam parcie :/

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Mi ginekolog też przepisał Duphaston tak na wszelki wypadek. Uznał, że to nie zaszkodzi a może pomóc. Więc łykam.

Moja poprzednia ciąża szybko przestała się rozwijać, więc nie miałam specjalnych skutków ubocznych, dlatego teraz przyjmę wszystko na klatę byle było dobrze :)

Póki co wzięłam się za jedzenie żurawiny, bo dziś kiepsko z pęcherzem.. co zrobię siusiu to zaraz znów mam parcie :/

Ja żurawinę mam przy sobie non stop, na drugie śniadanie obowiązkowo serek wiejski z żurawiną :) i podjadam w razie ssania kilka żurawinek, pomaga. A na pęcherz i nie tylko z resztą dobra jest herbatka z żurawiny, herbapol ma dobrą. Ponad 2 lata temu temu pożegnałam infekcje intymne, które nękały mnie odkąd pamiętam. Od tamtej pory nie miałam infekcji, herbatkę piję kilka razy w tygodniu.

A to parcie to ponoć typowe na początku ciąży :) ja też częściej latam.

age.png

age.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Raczej nie powinno po niej. Ja biorę od 26dc (czyli 10dni) i wszystko jest ok.

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Rysiowa Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Ja żurawinę mam przy sobie non stop, na drugie śniadanie obowiązkowo serek wiejski z żurawiną :) i podjadam w razie ssania kilka żurawinek, pomaga. A na pęcherz i nie tylko z resztą dobra jest herbatka z żurawiny, herbapol ma dobrą. Ponad 2 lata temu temu pożegnałam infekcje intymne, które nękały mnie odkąd pamiętam. Od tamtej pory nie miałam infekcji, herbatkę piję kilka razy w tygodniu.

A to parcie to ponoć typowe na początku ciąży :) ja też częściej latam.

Holibka chyba właśnie wyjaśniłaś, dlaczego od bardzo długiego czasu nie nękają mnie te infekcje ;). Mój syn uwielbia suszoną żurawinę. Je na "surowo", dodaję mu do kaszy czasem. Efekt jest taki, że ja chcąc nie chcąc też ją podjadam regularnie ;).

Ostatio w sklepie wypatrzyłam żurawinę suszoną bez żadnych dodatków (cukru czy olejów) - firmy Meray. Choć nie wiem na ile to jest prawda, bo spodziewałam się mega kwasu a ten smak jest całkiem przyjemny...

0d1y9jcgfiocpria.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata ja robie sobie zastrzyki z Clexane. Tez mam problemy z kluciem, bo ta igla faktycznie jest tepa :D Ale co zrobic. Kluje sie na przemian, raz w lewy bok, a raz w prawy. Czasem z braku laku zrobie zastrzyk pod pepkiem. Ale wtedy bardziej boli wstrzykiwanie tego plynu. Mam nadzieje, ze na wizycie pozwoli mi odstawic te zastrzyki.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Dodka91 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile tabletek dziennie duphastonu bierzecie ? Ja miałam przepisane przez mojego gina zawsze 2x1 dziennie i teraz jak się udało tak biorę..
    Nie robiłam tym razem wyniku progesteronu jutro jadę zrobić trzeci raz betę żeby zobaczyć jak przyrost i chyba odrazu zrobię progesteron
    Ja też mam takie dziwne uczucie jakby mnie ciągnęła macica nie jest to przyjemne zwłaszcza wieczorem ale zdarza się też w środku dnia nie mam za bardzo apetytu tez jem bo musze :) mam mega dziwne sny i codziennie w nocy się budzę... mam nie przyjemne wzdęcia :( z cera myślę że jest owiele lepiej niestety nigdy nie miałam idealnej.. wiec mysle ze bedzie lepiej lekarz tez mi tak powiedział
    My z podzieleniem się nowinka chcemy poczekać do swiat mam nadzieje ze mi się uda :p na ta chwile wie teściowa akurat odbierałam pierwsza bete siostra nie moglam się powstrzymać moja mama i koleżanka ponieważ okazało się ze również jest w ciąży i mamy ten sam termin :D ciężko mi bo tak długo na to czekaliśmy nie mogę się doczekać myślę że kiedy będziemy mówić zacznę płakać ze szczęścia <3 to cudowne uczucie <3

PCOS + problem męski morfologia plemników 0%
    Teratozoospermia poprawa na 3% :)
    Staramy sie od pazdziernika 2015
    Szczęśliwe walentynki 2017 <3
    CUDA SIĘ ZDARZAJĄ !!!!! <3 udało się <3 jestem w ciąży <3
    24dc beta 33,9
    28dc 274,30 35dc2900
    w4sqpc0zhwo20bse.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodka91 wrote:
    Dziewczyny a ile tabletek dziennie duphastonu bierzecie ? Ja miałam przepisane przez mojego gina zawsze 2x1 dziennie i teraz jak się udało tak biorę..
    Nie robiłam tym razem wyniku progesteronu jutro jadę zrobić trzeci raz betę żeby zobaczyć jak przyrost i chyba odrazu zrobię progesteron
    Ja też mam takie dziwne uczucie jakby mnie ciągnęła macica nie jest to przyjemne zwłaszcza wieczorem ale zdarza się też w środku dnia nie mam za bardzo apetytu tez jem bo musze :) mam mega dziwne sny i codziennie w nocy się budzę... mam nie przyjemne wzdęcia :( z cera myślę że jest owiele lepiej niestety nigdy nie miałam idealnej.. wiec mysle ze bedzie lepiej lekarz tez mi tak powiedział
    My z podzieleniem się nowinka chcemy poczekać do swiat mam nadzieje ze mi się uda :p na ta chwile wie teściowa akurat odbierałam pierwsza bete siostra nie moglam się powstrzymać moja mama i koleżanka ponieważ okazało się ze również jest w ciąży i mamy ten sam termin :D ciężko mi bo tak długo na to czekaliśmy nie mogę się doczekać myślę że kiedy będziemy mówić zacznę płakać ze szczęścia <3 to cudowne uczucie <3

Ja biorę nie duphaston a luteinę po prostu, 3x1.

A czy jest sens robienia badania progesteronu jeśli się go uzupełnia? Czy to da wiarygodny wynik?

Też nigdy nie miałam idealnej cery, przeszłam 2 poważne zapalenia skóry, od jakiegoś czasu trzymam ją w ryzach bez leków.

apropos skóry- czy można w ciąży używać peelingów enzymatycznych drogeryjnych? Wiem że profesjonalnych nie, ale te drogeryjne są lekkie, no ale jednak jakaś chemia w tym jest. Boję się, że bez peelingów zapchają mi się pory, ale z drugiej strony jeśli miałyby zaszkodzić maluszkowi to wolę wyglądać jak wulkan.

age.png

age.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston 3×1.

Moja cera nigdy nie była idealna, zawsze przed okresem coś tam mi wyskakiwało no i teraz niestety jakieś zmiany się pojawiają, jak jedna się zagoi to pojawia się druga. Oczywiście na brodzie...heh

atdcanliaa6igbwu.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór dziewczyny:)

Ja przyjmuję progesteron w postaci Duphastonu 3x1 i luteiny 2x1 dopochwowo. Z cerą wszystko ok, jedynie włosy wydaje mi się że szybciej się przetluszczają.

Robię też zastrzyki z Clexane. Tydzien zastrzykow za mną i jak narazie nie odnotowałam żadnych siniakow. Robię naprzemiennie, raz z jednejze strony raz z drugiej :)

Ja się zastanawiam czy nie pojechać jutro zrobić kilka pierwszych badań z krwi... muszę zrobić poziom homocysteiny, kwasu foliowego, powtórzyć toxo, morfologie, i kusi mnie strasznie żeby z ciekawości zrobić znowu bete... ale chyba to nienajlepszy pomysł. Sfiksowalabym:)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin kazał brać Duphaston 2x1. Jak mu powiedziałam, że sprawdzałam poziom w 13 dpo i miałam powyżej 20 to stwierdził, że to bez znaczenia.

Hmm, to chyba sobie zakupię tą herbatę :) chyba, że mam! Bo mąż lubi takie owocowe, więc może coś tam kupił żurawinowego ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    są jeszcze takie soki żurawinowe bez cukru i dodatków, dostępne w działach ze zdrową żywnością, ja sobie dolewam trochę do wody albo do herbaty.

zazdroszczę wam tego podjadania, ja mam problem z insuliną i muszę jeść 3 posiłki dziennie i nie mogę podjadać ;)

w ciązy naturalnej progesteron jest wydzielany przez ciałko żółte, więc nie macie się o co martwić dopóki nie ma jakiegoś plamienia brązowo-różowego. Na cyklu bezowulacyjnym, w przypadku ivf, nie ma ciałka żółtego i np ja nie wydzielam sama progesteronu w ogóle, stąd te moje obawy.

Invis, jak masz ochotę to rób betę, ja dziś jadę na czwartą i już mnie to nie rusza :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Marla1985 Debiutantka

Wysłany: 6 marca 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,zostaly mi po ciąży dwa pelne opakowania i 5 zastrzykow clecaxne 40, wazne do 2018 roku. Zainteresowane prosze o kontakt na maila [email protected]

Marla
  • Invis Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Invis, jak masz ochotę to rób betę, ja dziś jadę na czwartą i już mnie to nie rusza :)

A w jakim celu robisz sobie betę tyle razy? :P Ja sobie tak biadolę, ale lekarz zakazał mi kłucia się już bez wyraźnego jego zalecenia :P Wiesz, moja beta pięknie podwoiła się kiedy robiłam ją na początku ciąży- a nawet więcej. Ale i tak średnio mnie to uspokoiło, bo w jednej ciąży pięknie rosła do ponad 6 tys a później nagle się zatrzymała...

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadła mnie migrena. :( strasznie się tego bałam, bo mało co mi pomaga, a teraz to już w ogóle nie mogę nic wziąść :(
    A przede mną jeszcze 7 godzin w pracy...

atdcanliaa6igbwu.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Dopadła mnie migrena. :( strasznie się tego bałam, bo mało co mi pomaga, a teraz to już w ogóle nie mogę nic wziąść :(
    A przede mną jeszcze 7 godzin w pracy...

Przykro mi :( Nie możesz się zwolnić do domu? U nas w pracy dziewczyny przy migrenach normalnie się zwalniają do domu.. nie da rady tak pracować.. ja przez ostatnie 2 dni bez przerwy miałam męczący ból głowy (jak mnie głowa baaaaardzo rzadko boli) ale ciężko byłoby nazwać go migreną.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ