Listopadowe mamy 2023 🤰🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
Monia85 wrote:Nie przejmuj się na zapas, ja też miałam w poprzedniej ciąży odbiór wyniku u genetyka, teraz podobie.
Mój gin proponuje amniopunkcja w szpitalu, bardziej dokładną z mikromacierzą, ale trzeba leżeć 5 dni, bo to drogie badanie. Nie idę
Monia, a jakie masz te wyniki? u mnie prawdopodobieństwo trisomni 18 1:33, bhcg 6,15 (0,146 Mom) i PAPP-a 1,120 (0,397 MoM)
-
@Pineapple_Girl bardzo mi przykro.mailam nadzieję że się pomylili tak jak u mnie, kiedy stwierdzili pozamaciczną a okazało się prawidłowa z bijącym sercem. Życzę Ci dużo ciepła i oby kolejny cykl przyniósł wyczekiwana ciąże ❤️
Ja też dziewczyny mogłabym jeść owoce non stop a od 2 dni przegryzam kaszankę owocami 🤣 mięsa tknąć nie mogę, mdłości zero ale mocny węch mam i dużo zapachów mnie drażni.
Prenatalne mam 12.05
Z supli: pregna DHA, but D3 4000, kwas foliowy zmetylowany.
Oprócz tego progesteron(czopki), aspiryna, żelazo( wyszła mi anemia), levotyroksyny(tarczyca) plus antybiotyk bo w moczu E.coli 😑
Mnie też brzuch boli ciągle, każdorazowo stresuje mnie że jakiś zły znak ale na szczęście młodemu członkowi rodziny serce bije jak dzwon i ruchliwy bardzo 😁abbigal lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry wszystkim 😉
Na początku chciałabym się przywitać. Termin porodu mam na 23 listopada. Jest to moja pierwsza ciąża. Mam 31 lat i nie ukrywam, że bardzo sie stresuje ciążą bo boje o zdrowie maluszka. Co prawda nigdy wcześniej nie zdecydowaliśmy sie starać o dziecko, a gdy już zaczęliśmy w lutym to udało sie od razu❤️ Jednakże ciagle sie bardzo stresuje i mam wiele niespokojnych myśli przez które mam problemy ze snem ...
Od dłuższego czasu mam również problemy z Mdłościami, nie wymiotuje, ale bardzo mi niedobrze… z jedzeniem tez kiepsko. Nie potrafię jesc nabiału ani jogurtów ani serów ani kefirów - od razu mi po nich niedobrze… czy nie zaszkodzę tym dziecku ? Wiem ze dieta powinna byc dobrze zbilansowana ale jest dużo produktów których nie potrafię jesc bo mi po nich bardzo niedobrze…
Czy macie jakieś rady, wskazówki?
Dziekuje z góry ☺️
-
Patrycja92 Na mdłości każdemu pomaga co innego, ja nie brałam leków, ale bywały dni, że jadłam tylko sucharki i wafle kukurydziane. W pierwszym trymestrze dziecko nie potrzebuje bardzo dużo, jak Ty nie dostarczysz z jedzeniem witamin i innych składników, to dziecko będzie czerpać z Twoich zapasów. Ja nie toleruję kazeiny i jogurtów i kefirów wcale nie jem, ale wapń jest nie tylko w nabiale, więc poczytaj, co w zamian będzie Ci smakować.
-
No tak, oby to tylko błędna statystyka bo tak jest najczęściej. Tylko szkoda tych wszystkich stresów które pewnie przechodzisz. Najgorsze chyba jest jak badania wychodzą super a po porodzie okazuje się co innego. Mam klientke która ma cudownego synusia ze ZD i żadne badanie niewskazalo jakiejkolwiek nieprawidłowości.
-
Brunetka wrote:Zrobiłam SANCO, ale myślę, że zrobię amnio z mikromacierzami, żeby mieć pewność, choć 100% pewności na zdrowe dziecko i tak żadne badanie mi nie da
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2023, 21:01
start lipiec 2013 -
Dziewczyny, od 2h ciagle wymiotuje, nie mogę zasnąć, bo jest mi bardzo niedobrze i potem są wymioty. W pierwszej ciąży wcale nie wymiotowałam, teraz przez 10 tygodni tez nie i dopiero dziś o 23 takie coś. Czy tez tak miałyście ze te wymioty były dosłownie jeden po drugim bez przerwy? Czy to jakieś zatrucie? Czy coś pomagało? Bo nie mogę zasnąć, jeszcze się trzęsę cała
-
Leksia wrote:Dziewczyny, od 2h ciagle wymiotuje, nie mogę zasnąć, bo jest mi bardzo niedobrze i potem są wymioty. W pierwszej ciąży wcale nie wymiotowałam, teraz przez 10 tygodni tez nie i dopiero dziś o 23 takie coś. Czy tez tak miałyście ze te wymioty były dosłownie jeden po drugim bez przerwy? Czy to jakieś zatrucie? Czy coś pomagało? Bo nie mogę zasnąć, jeszcze się trzęsę całastart lipiec 2013
-
Leksia wrote:Dziewczyny, od 2h ciagle wymiotuje, nie mogę zasnąć, bo jest mi bardzo niedobrze i potem są wymioty. W pierwszej ciąży wcale nie wymiotowałam, teraz przez 10 tygodni tez nie i dopiero dziś o 23 takie coś. Czy tez tak miałyście ze te wymioty były dosłownie jeden po drugim bez przerwy? Czy to jakieś zatrucie? Czy coś pomagało? Bo nie mogę zasnąć, jeszcze się trzęsę cała
Mi dwa tygodnie temu objawiala sie tak jelitowka, do tego doszla potem biegunka, ale dwa dni czulam sie okropnie, bol zoladka okropny -
Hej dziewczyny. Dołączam do Waszego grona. Termin porodu zacny bo 10.11, tuż przed Państwowym świętem. Jestem już po badaniach prenatalnych, no i się lekko załamałam z mężem.
Mam 35 lat. To moja druga ciąża, wcześniejszą poroniłam w 9 tyg dziewczynkę.
Lkarza zmartwiła przezierność karkowa 2, 30 wysokie FHR 171( reszta na razie wszytko ok, kość nosową widoczna itp.) Plus wyniki biochemiczne z krwi: beta-hcg 70,90 IU/I odpowiada 1, 781 MoM
Papp-a 2, 330 IU/I odpowiada 1, 060 Mom
Ryzyka trisomi :
T 21 : 1do 222 skorygowane 1do 157
T18 : 1 do 515 skorygowane 1do 7549
T 13 : 1 do 1624 skorygowane 1 do 1537
No i jestem przerażona. Dzisiaj czeka mnie konsultacja z lekarzem prowadzącym. A 25 mają z lekarzem przeprowadzającym badania prenatalne. Skłaniamy się ku amminopunkcji..chociaż boimi się ryzyka. Dużo dobregondla Was. -
abbigal wrote:@Brunetka, @Monia85, a te 4 markery na USG Wam wyszły dobrze i dopiero te statystyki Pappy tak niżej, czy już na USG były jakieś nieprawidłowości? Ja wyniki Pappy odbieram w czwartek i mega się stresuję😑
abbigal lubi tę wiadomość
start lipiec 2013 -
Monia85 wrote:Tak, u mnie USG prawidłowe. Wiem po poprzedniej ciąży, że takie zaburzone wyniki z krwi może dawać inny rodzaj wady, np wada wrodzona, a to w amnio nie wyjdzie
-
Leksia wrote:Dziewczyny, od 2h ciagle wymiotuje, nie mogę zasnąć, bo jest mi bardzo niedobrze i potem są wymioty. W pierwszej ciąży wcale nie wymiotowałam, teraz przez 10 tygodni tez nie i dopiero dziś o 23 takie coś. Czy tez tak miałyście ze te wymioty były dosłownie jeden po drugim bez przerwy? Czy to jakieś zatrucie? Czy coś pomagało? Bo nie mogę zasnąć, jeszcze się trzęsę cała
Jak na moje to też zatrucie lub jelitówka, u mnie też się objawiało wymiotami i biegunka co ok 2 godz teraz trochę do siebie dochodzę, ale strasznie wykańcza