Listopadowe mamy 2023 🤰🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie już od Wielkanocy widać brzuszek. Już od dawna chodzę w spodniach ciążowych. Nie da się już ukryć. W poprzedniej ciąży też wydaje mi się, że dość wcześnie było widać bo ok 11tc.
U mnie też jeszcze mdłości i wymioty. I doszła bezsenność02.2021 Apolonia 🩷
11.2023 będzie synek 👣 -
U mnie lekka zadyszka jak sie zmęczę i przejściowy brak apetytu, szczególnie rano. Ważę mniej niz ważyłam zanim zaszłam w ciążę, brzucha nie widać. W zasadzie gdyby nie usg to pomyślałabym, ze to jakieś zmiany hormonalne, moze ze stresu?
Prenatalne mam 11.05, we wtorek wizyta kontrolna w 10 tygodniu. I juz sie stresuje. -
U mnie mdłości już powoli mijają, niestety zapachy nadal bardzo przeszkadzają. Dziś zjadłam zupę i 5 pierogów prawie zaraz po zupie, po 2 miesiącach wreszcie poczułam się najedzona. Bo tak to kilka kęsów i żołądek pełny. Także potwierdzam, że najgorszy pierwszy trymestr, a potem już lepiej 🙂
-
U mnie w ciągu dnia coś tam wystaje,chociaż nie wiem, czy to nie spożywka 😂
Odstawiłam Xonveę bo było już lepiej i mdłości faktycznie powoli ustępują, łapią co jakiś czas a nie tak jak było przed braniem leków- były całodzienne. Co do zapachów to w żadnej ciaży nie miałam z nimi problemów:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2023, 18:18
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
Nasze czwarte szczęście:)))
14.03- ⏸
15.03- beta 53,09 prog- 26,81
17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
27.04- 3,5 cm dzidziola:))
16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
15.09- malutka ma 1100 g:)
10.11- Marysia na świecie:)
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
Jakie bierzecie witaminy? Brałam prenatal uno, ale dla mnie za duże kapsułki i czuję, że obciążają mi żołądek i powodują mdłości. Dostałam darmowe próbki Pregna Plus od mojego lekarza i mają fajne małe kapsułki, ale nie ma tam choliny. Wiecie czy jest konieczne brać ją w ciąży?
-
Dziewczyny a czy jecie lody w ciąży? Jeśli tak to jakie? Ja dziś zamówiłam w kawiarni Algide w kulkach, po czym się zestresowałam, ze mleko niepasteryzowane i ze na pewno zaszkodziłam dziecku… ostatecznie po zjedzeniu kilku lyżeczek wyrzuciłam, ale chciałabym znac Wasze doświadczenia
-
KatrinaG wrote:Jakie bierzecie witaminy? Brałam prenatal uno, ale dla mnie za duże kapsułki i czuję, że obciążają mi żołądek i powodują mdłości. Dostałam darmowe próbki Pregna Plus od mojego lekarza i mają fajne małe kapsułki, ale nie ma tam choliny. Wiecie czy jest konieczne brać ją w ciąży?
Ja biorę Pregnalife kwasy DHA, witaminę D3 2000j oraz Endokrinol (zestaw wit. z grupy B, selen i jod).
Wydaje mi się Leksia, ze lody sa produkowane na mleku pasteryzowanym. Generalnie chyba mało produktów otrzymuje sie ze świeżego mleka- na pewno oscypki, nad czym ubolewam.
Ja mam teraz akcję owoce. I tak jak całe życie wolałam warzywa, tak teraz nie mogę przejść obojętnie obok truskawek 😉 -
Karolcia15031 wrote:Ja mam strasznego smaka na kaszanke i tak myślę czy jakbym ją usmażyć to będzie ok ? Uwielbiam też sery pleśniowe ale podobno nie można
-
Karolcia15031 wrote:Ja jem lody, nawet nie pomyślałam że mogą zaszkodzić. Ja mam strasznego smaka na kaszanke i tak myślę czy jakbym ją usmażyć to będzie ok ? Uwielbiam też sery pleśniowe ale podobno nie można
można z mleka pasteryzowanego, np. z Turka:)
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Sprawdziłam i tylko prenatal ma w składzie cholinę, więc nie będę się przejmować i przerzucę na pregnę plus bo lepiej się po niej czuję.
Lody jem już od wiosny, czytałam, żeby nie jeść tych z automatu np włoskie czy świderki, bo maszyny mogą być niedomyte. Te ze sklepu czy kulkowe jem, bo teraz to mleko pasteryzowane używają. Ja też mam dużą ochotę na owoce. Ostatnio arbuza kupiłam i już czekam na polskie truskawki. Fajny czas owoców i młodych warzyw się zaczyna, więc myślę, że te witaminy najlepiej naturalne jeść 🙂 -
KatrinaG wrote:Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Sprawdziłam i tylko prenatal ma w składzie cholinę, więc nie będę się przejmować i przerzucę na pregnę plus bo lepiej się po niej czuję.
Lody jem już od wiosny, czytałam, żeby nie jeść tych z automatu np włoskie czy świderki, bo maszyny mogą być niedomyte. Te ze sklepu czy kulkowe jem, bo teraz to mleko pasteryzowane używają. Ja też mam dużą ochotę na owoce. Ostatnio arbuza kupiłam i już czekam na polskie truskawki. Fajny czas owoców i młodych warzyw się zaczyna, więc myślę, że te witaminy najlepiej naturalne jeść 🙂
Biorę Puerię Duo i w składzie jest cholina. -
Co do tego jedzenia, to najbardziej niebezpieczna jest chyba listerioza tzn surowe jajka, mięso, etc. Dlatego sery pleśniowe ale poddane obróbce termicznej (np w tarcie) słyszałam ze są ok.
Co do witamin ciążowych, to jest cały artykuł pana tabletki na ten temat https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/ -
KatrinaG wrote:Jakie bierzecie witaminy? Brałam prenatal uno, ale dla mnie za duże kapsułki i czuję, że obciążają mi żołądek i powodują mdłości. Dostałam darmowe próbki Pregna Plus od mojego lekarza i mają fajne małe kapsułki, ale nie ma tam choliny. Wiecie czy jest konieczne brać ją w ciąży?
Tęsknię za sushi i serami pleśniowymi. Słyszałam że można jeść pleśniowe na mleku pasteryzowanym, ale jakoś nie jestem przekonana. A nie chodzi o to że jednak jest tam pleśń🤔 Lato bez lodów...brrr😉😅, na to nie wpadłam że mogą być na świeżym mleku🫢, ale kurcze będę teraz pytać w budkach rzemieślniczych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2023, 23:16
-
KatrinaG wrote:Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Sprawdziłam i tylko prenatal ma w składzie cholinę, więc nie będę się przejmować i przerzucę na pregnę plus bo lepiej się po niej czuję.
Lody jem już od wiosny, czytałam, żeby nie jeść tych z automatu np włoskie czy świderki, bo maszyny mogą być niedomyte. Te ze sklepu czy kulkowe jem, bo teraz to mleko pasteryzowane używają. Ja też mam dużą ochotę na owoce. Ostatnio arbuza kupiłam i już czekam na polskie truskawki. Fajny czas owoców i młodych warzyw się zaczyna, więc myślę, że te witaminy najlepiej naturalne jeść 🙂
oj tak, truskawki to jest to.
Ja od początku biorę Pregna Plus bez żelaza (takie są zalecenia jeśli z żelazem wszystko ok) właśnie przez wzgląd na wielkość. Teraz będę już zaczynać Pregna Plus+ Pregna DHA2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
-
abbigal wrote:Mi prowadząca z patologii ciąży zaleciła Femibion. Druga gin. poleciła Pregne Plus w zestawie z Pregna DHA, wskazując że najważniejsza jest odpowiednia ilość witaminy D3, Jodu i kwas foliowy met. W poprzedniej ciąży brałam Femibion, ale teraz od początku trzymam się tego zestawu Pregny. Przekonało mnie dodatkowo zestawienie Pana Tabletki. Tam też Pregna wypada chyba w czołówce.
Tęsknię za sushi i serami pleśniowymi. Słyszałam że można jeść pleśniowe na mleku pasteryzowanym, ale jakoś nie jestem przekonana. A nie chodzi o to że jednak jest tam pleśń🤔 Lato bez lodów...brrr😉😅, na to nie wpadłam że mogą być na świeżym mleku🫢, ale kurcze będę teraz pytać w budkach rzemieślniczych.
dokładnie, też czytałam to zestawienie Pana Tabletki. Potem z tych czołowych supli pooglądałam sobie w aptece wielkość (zawsze bałam się dużych tabsów) i wybrałam Pregnę2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
-
Cześć dziewczyny.
Wczoraj zaczął mnie pobolewać brzuch, potem zaczęłam plamić. Stwierdziłam, ze to pewnie dlatego, ze nie biorę Duphastonu bo skończył mi się w piątek (brałam 3x2tabl.) ale nie przejęłam się specjalnie bo dzisiaj o 7 rano miałam wizytę w 10 tygodniu. W nocy trochę ten brzuch czułam, ale nie miałam żadnych skurczów. Obudziłam się o 3 nad ranem na siku i zauważyłam świeża krew. Nie spałam z nerwów do 5:30. Noni z dusza na ramieniu poszłam na umówiona wizytę. Pani doktor (ubezpieczenie Luxmed, trzecia wizyta od wykonania testu) zbadała mnie na fotelu, zrobiła usg i wypisała skierowanie do szpitala. Na łyżeczkowanie jamy macicy. Stwierdziła, ze zarodek jest za mały jak na 10 tydzień. Bijącego serca nawet nie szukała. Potraktowała mnie po macoszemu generalnie, ale ja za bardzo nie kontaktowałam, bo usłyszałam to, czego bałam się najbardziej. Poszłam do pracy. Brzuch czuje, ale nie krwawię. I czekam, bo co mam robić.