Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny!
Pojawiam się znów, po długim czasie tylko podczytywania. Był taki moment, że stwierdziłam, że nie czytam, bo pewnego dnia były tu same zle wieści. No a ja, po dwóch poronieniach, zaczęłam wariować z nerwów.
Tydzień temu byliśmy na wizycie, to był 9tc+3, Maluszek miał się dobrze, miał niecałe 3 cm i widoczne części ciała. Glupie to, ale mowimy o Nim jak na razie "chomiczek", bo tak troszkę wyglądal;)
Nie powiem, trochę odetchnęłam:)
Ale za to mam pełen pakiet objawów ciążowych, okropne mdlości, czasem wymiotuje, mam przeokropną nadwrażliwość na zapachy!!!, jestem słaba jak po dlugotrwałej chorobie, no i do tego za sobą antybiotyk (zatoki i uszy), zaostrzenie astmy (duszności..więcej leków...), no i jeszcze objawy alergii, bo nie biorę teraz l. p/histaminowych.. Więc ogólnie lekko nie jest. Lekarka zamieniła mi nocny duphaston na lutkę i mam nadzieję, że pomoże to osłabić te nudności, bo z 53 kg spadłam na 48kg.
Zniosę jednak wszystko, żeby tylko tym razem było wszystko w porządku:)
Kolejną wizytę mam 27 kwietnia i bedzie to wizyta genetyczna, więc trochę stresa jest, bo mieliśmy stwierdzoną trisomię 13 u jednego dzieciątka. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie kciuki za nas, tak jak ja trzymam tu po cichu za Was i cieszę się z każdej dobrej wiadomości:)
agagaga, Invis, moremi, Blondik lubią tę wiadomość
Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*] -
Dziewczyny, morfologia, zawsze musi być na czczo, w razie wątpliwości można wejść na stronę labu i przeczytać o tym jak dobrze przygotować się do badań. Tam wszystko wyjaśnione, łącznie ze słynnym sposobem pobierania próbki moczu
-
ja dzisiaj czuje sie średnio dobrze. cos pobolewa mnie brzuch i mam wzdecia. chyba spodnie mam juz za ciasne i siedzenie 8h przed komputerem daje sie we znaki, haha.jutro ubieram sukienke do mojej wizyty jeszcze rowno 3 tyg... za dluuigo, juz bym chciala podejrzec fasolke7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
30.10.2017 - Levi
https://www.helloforest.pl -
Gratuluje wszystkich dobrych wiadomości dziewczyny...i mam nadzieję, że już tylko takie pojawią się na tym watku
to żeby nie być gołosłowną zaczynam z dobrymi wiadomościami:
w niedziele o 16 beta 22tys dziś o 10 rano 42tys dzwoniłam do gina...jest zdania, że ciąża się rozwija...a jak będzie okaże się po usg za jakiś tydzieńNati74, IZA92, Invis, moremi, Charlutek, Blondik lubią tę wiadomość
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
kojarzę, że wiele z was mówi rodzinie o ciąży w święta, macie lekkiego stresika? Kurde ja im dłużej nie mówię tym mi trudniej w sensie przyzwyczaiłam się, że nikt nie wie i im dalej w las tym gorzej. Nawet już miałam szalone myśli żeby poczekać na wynik Nifty, ale potem prędko nie będziemy u moich rodziców....oj bo bym chciała żeby sami się dowiedzieli, domyślili, cokolwiek
a propos wczoraj byłam z kumplem na kawce, a on do mnie, że ślicznie wyglądam i mi się cera tak poprawiła, haha zastanawiam się czy się domyślił -
My wczoraj powiedzieliśmy. Jednym i drugim. Byli przeszczesliwi ale tez nie było to takie wprost. Tylko akurat wyszło podczas rozmowy. Radość niesamowita.
Wiem, ze już tu kiedyś był poruszany temat badań moczu. Z racji ze mam młodsza ciąże to u mnie teraz jest na czasie. Zrobiłam badania ogólne moczu. I wyszło; pojedyncze bakterie oraz nieliczne pasma śluzu. Czy to jest niepokojące? Do hak najszybszej kontroli? Czy ewentualnie mam powtórzyć badanie? -
Dziewczyny! Morfologię robimy na czczo. Wyniki są bardziej wiarygodne i nie ma znaczenia czy badają poziom cukru. Jak nie dasz rady bez jedzenia to weź ze sobą wodę. Po posiłku wyjdzie coś podwyższone i będzie panika, że coś jest nie tak.
Przepraszam, ale przejmujecie się częstością oddawania moczu, a to co powinno być ważne negujecie. Badania robicie dla siebie i dziecka.
Na czczo to też 4h po posiłkuInvis lubi tę wiadomość
-
U nas jak już wcześniej pisałam, wszyscy wiedzą, między innymi dlatego, że rodzice zastanawiali się dlaczego nagle idę na L4 skoro nic wyraźnego mi nie jest (W sensie żadna choroba) i dlaczego nie wracam do pracy. Więc wiedzą od początku Dalsza rodzina etapami, pocztą pantoflową się dowiaduje. Ja sama z siebie nie chodzę i nie rozpowiadam. Ale jak ktoś pyta to nie kłamię.
Paulina099 myślę, że to nic groźnego i nie wymaga natychmiastowej konsultacji, ale dla pewności możesz skonsultować. Jak ja miałam liczne bakterie w moczu to mi ginka powiedziała, że w ciąży to norma i się tego nie uniknie. Zrobiłam posiew i wyszedł mi dobry. Ale wiadomo, nikt z nas Ci tu nie powie, a jedynie podpowie- jeśli Ci to jakoś bardzo nie daje spokoju to możesz chociażby zadzwonić do swojego ginekologa i się upewnić
-
mietata wrote:Invis, ja mam rodzinę daleko i do tego nic mi kompletnie nie dolega....nikt się za diabła nie domyśli
No jak mieszkasz daleko to nic dziwnego. W tym wypadku na pewno również podzielilibyśmy się nowiną później. Co prawda nasi rodzice każde mieszka w innym mieście, a my w jeszcze innym, ale i tak co tydzień staramy się spotkać więc jest bliski ten kontakt.
-
Tak jak kiedyś też pisałam, u nas nikt nie wie, ale dowiedzą się w niedzielę Widziałam się z nimi przez ten miesiąc wiele razy, ale nikt się niczego nie domyśla. Wręcz myślą, że na pewno nie jestem w ciąży, bo w połowie marca na imprezie zaczął mnie boleć brzuch i im powiedziałam, że to okres hehe
Ja byłam dziś na wizycie i widziałam pięknego małego człowieka z rączkami i nóżkami Dziecię ma 3.17 cm, co odpowiadało 10+0, czyli tak jak powinno być! Ufff Co za ulga i radość A za 2 tygodnie idę na prenatalnemietata, Charlutek, Blondik lubią tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Dziewczyny a powiedzcie mi proszę, prenatalne na początku 14tc to nie jest za późno? tak mi lekarz ustalił, że do tego terminu i teraz się zastanawiam... to będzie wtedy 13tc+1d ????
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Xaxa wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi proszę, prenatalne na początku 14tc to nie jest za późno? tak mi lekarz ustalił, że do tego terminu i teraz się zastanawiam... to będzie wtedy 13tc+1d ????
Xaxa, pozwolę sobie zacytować kawałek testu z bloga mamyginekolog, na którym autorka pisze o tym badaniu.
wrote:Badanie prenatalne 11-14 tydzień ciążyCzyli tak zwane USG genetyczne z testem pappa (testem podwójnym)Jest to pierwsze szczegółowe i według wielu źródeł najważniejsze USG w ciąży. Może być wykonane dokładnie pomiędzy 11 tygodniem i 1 dniem a 14 tygodniem 1 dniem. Ponieważ wiadomo, że w pierwszym trymetrze zarodki rosną takim samym tempem to 11+1 odpowiada CRL (crown rump lenght – długość ciemieniowo-siedzeniowa) 45mm a 14+1 CRL 84mm – jest to o tyle ważne, że często kobiety mają niezgodność wieku ciąży obliczonego według ostatniej miesiączki a tym co widać w USG i może być tak, że zgłosicie się za wcześnie na to USG – tzn. jeżeli CRL jest mniejszy niż 45mm – nie jest to wtedy duży problem, przelicza się wiek ciąży oraz umawia odpowiedni termin, lub za późno jeżeli CRL jest większe niż 84 mm- co już jest dużo większym problemem klinicznym ponieważ nie można tego badania wtedy już wykonać. To nie jest tak, że lekarz nie chce… po prostu nie jest to możliwe po tym terminie.
Idealnym momentem na to badania jest okres pomiędzy 12-13 tygodniem. Ponieważ w 11 tygodniu dziecko jest jeszcze małe i niektórych narządów np. serca nie da się jeszcze szczegółowo ocenić- choć nie jest to obowiązkowy element tego badania, natomiast po 13 tygodniu dziecko zaczyna preferować pozycję „wyprostną” – czyli wygina główkę do tyłu – jakby się rozciągało i trudno jest wtedy prawidłowo zmierzyć zarówno CRL jak i przezierność karku (NT nuchal translucency) – badanie trwa wtedy często dłużej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2017, 00:01
Xaxa lubi tę wiadomość
-
No właśnie z tym badaniem krwi to jakieś głupie. Na morfologię trzeba być na czczo, a żeby oddać krew jako dawca to już wskazane jest zjedzenie lekkiego śniadania. A przecież też wtedy badają krew przed oddaniem i nikt się nie czepia, że wynik może być zaburzony.
Trudno, pójdę po świętach na głodnego
Jej, od wczoraj mam wrażenie, że mój brzuch jest jakiś taki ciężki.. I taki pełny!!