X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez wydaje się, że na czczo na badania. A ja w końcu znalazłam endokrynologa, który przyjmie mnie już dziś wieczorem :) Nie umiem znaleźć opinii o Niej, ale wierzę, że skoro w Przychodni podali mi jej nr to jest ok :D

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!:)
    Pojawiam się znów, po długim czasie tylko podczytywania. Był taki moment, że stwierdziłam, że nie czytam, bo pewnego dnia były tu same zle wieści. No a ja, po dwóch poronieniach, zaczęłam wariować z nerwów.
    Tydzień temu byliśmy na wizycie, to był 9tc+3, Maluszek miał się dobrze, miał niecałe 3 cm i widoczne części ciała. Glupie to, ale mowimy o Nim jak na razie "chomiczek", bo tak troszkę wyglądal;)
    Nie powiem, trochę odetchnęłam:)
    Ale za to mam pełen pakiet objawów ciążowych, okropne mdlości, czasem wymiotuje, mam przeokropną nadwrażliwość na zapachy!!!, jestem słaba jak po dlugotrwałej chorobie, no i do tego za sobą antybiotyk (zatoki i uszy), zaostrzenie astmy (duszności..więcej leków...), no i jeszcze objawy alergii, bo nie biorę teraz l. p/histaminowych.. Więc ogólnie lekko nie jest. Lekarka zamieniła mi nocny duphaston na lutkę i mam nadzieję, że pomoże to osłabić te nudności, bo z 53 kg spadłam na 48kg.
    Zniosę jednak wszystko, żeby tylko tym razem było wszystko w porządku:)
    Kolejną wizytę mam 27 kwietnia i bedzie to wizyta genetyczna, więc trochę stresa jest, bo mieliśmy stwierdzoną trisomię 13 u jednego dzieciątka. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie kciuki za nas, tak jak ja trzymam tu po cichu za Was i cieszę się z każdej dobrej wiadomości:)

agagaga, Invis, moremi, Blondik lubią tę wiadomość

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A... I jeszcze co zabawne:) Nasza Córka nie wie jeszcze o dzidziusiu, ale akurat bardzo ale to bardzo zapragnęła chomika;)) haha:)

Zgredek 12, KasiaHaBe, Invis, Charlutek, moremi, Blondik lubią tę wiadomość

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • mietata Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, morfologia, zawsze musi być na czczo, w razie wątpliwości można wejść na stronę labu i przeczytać o tym jak dobrze przygotować się do badań. Tam wszystko wyjaśnione, łącznie ze słynnym sposobem pobierania próbki moczu :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Charlutek Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj czuje sie średnio dobrze. cos pobolewa mnie brzuch i mam wzdecia. chyba spodnie mam juz za ciasne i siedzenie 8h przed komputerem daje sie we znaki, haha.jutro ubieram sukienke :) do mojej wizyty jeszcze rowno 3 tyg... za dluuigo, juz bym chciala podejrzec fasolke

7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
    30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
    https://www.helloforest.pl
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj w koncu zjadlam super pyszna kolacje! Zielone szparagi z ziemniakami i szynka z sosem holenderskim :). Wchodzilo az milo :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wszystkich dobrych wiadomości dziewczyny...i mam nadzieję, że już tylko takie pojawią się na tym watku :)

to żeby nie być gołosłowną zaczynam z dobrymi wiadomościami:
    w niedziele o 16 beta 22tys dziś o 10 rano 42tys :) dzwoniłam do gina...jest zdania, że ciąża się rozwija...a jak będzie okaże się po usg za jakiś tydzień :)

Nati74, IZA92, Invis, moremi, Charlutek, Blondik lubią tę wiadomość

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Invis Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka no ja nie mam wątpliwości że będzie dobrze :) Trzymamy kciuki! A póki co relaks dla bejbika.

Jooozefka lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kojarzę, że wiele z was mówi rodzinie o ciąży w święta, macie lekkiego stresika? Kurde ja im dłużej nie mówię tym mi trudniej :) w sensie przyzwyczaiłam się, że nikt nie wie i im dalej w las tym gorzej. Nawet już miałam szalone myśli żeby poczekać na wynik Nifty, ale potem prędko nie będziemy u moich rodziców....oj bo bym chciała żeby sami się dowiedzieli, domyślili, cokolwiek ;)

a propos wczoraj byłam z kumplem na kawce, a on do mnie, że ślicznie wyglądam i mi się cera tak poprawiła, haha zastanawiam się czy się domyślił :)

• Paulina099 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj powiedzieliśmy. Jednym i drugim. Byli przeszczesliwi :) ale tez nie było to takie wprost. Tylko akurat wyszło podczas rozmowy. Radość niesamowita.
    Wiem, ze już tu kiedyś był poruszany temat badań moczu. Z racji ze mam młodsza ciąże to u mnie teraz jest na czasie. Zrobiłam badania ogólne moczu. I wyszło; pojedyncze bakterie oraz nieliczne pasma śluzu. Czy to jest niepokojące? Do hak najszybszej kontroli? Czy ewentualnie mam powtórzyć badanie?

• IZA92 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam tarczyce zdrowiuteńką :) A niskie TSH jest przez hormon ciążowy, bo są niby podobne czy jakoś tak :) W 18 tygodniu mam się pokazać ponownie z nowymi wynikami :)

Charlutek lubi tę wiadomość

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my rodzicom męża w święta powiemy. Ale nie wiem jak i kiedy dokładnie. Niech mąż się tym zajmuje :p
    Też już się przyzwyczaiłam, że prawie nikt nie wie o ciąży i dobrze mi z tym :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Mika999 Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Morfologię robimy na czczo. Wyniki są bardziej wiarygodne i nie ma znaczenia czy badają poziom cukru. Jak nie dasz rady bez jedzenia to weź ze sobą wodę. Po posiłku wyjdzie coś podwyższone i będzie panika, że coś jest nie tak.
    Przepraszam, ale przejmujecie się częstością oddawania moczu, a to co powinno być ważne negujecie. Badania robicie dla siebie i dziecka.
    Na czczo to też 4h po posiłku

Invis lubi tę wiadomość

B-HcG 646,500 09/03/17
    B-HcG 1368,500 11/03/17
    201711062743.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jak już wcześniej pisałam, wszyscy wiedzą, między innymi dlatego, że rodzice zastanawiali się dlaczego nagle idę na L4 skoro nic wyraźnego mi nie jest (W sensie żadna choroba) i dlaczego nie wracam do pracy. Więc wiedzą od początku :P Dalsza rodzina etapami, pocztą pantoflową się dowiaduje. Ja sama z siebie nie chodzę i nie rozpowiadam. Ale jak ktoś pyta to nie kłamię.

Paulina099 myślę, że to nic groźnego i nie wymaga natychmiastowej konsultacji, ale dla pewności możesz skonsultować. Jak ja miałam liczne bakterie w moczu to mi ginka powiedziała, że w ciąży to norma i się tego nie uniknie. Zrobiłam posiew i wyszedł mi dobry. Ale wiadomo, nikt z nas Ci tu nie powie, a jedynie podpowie- jeśli Ci to jakoś bardzo nie daje spokoju to możesz chociażby zadzwonić do swojego ginekologa i się upewnić :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, ja mam rodzinę daleko i do tego nic mi kompletnie nie dolega....nikt się za diabła nie domyśli

• Invis Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Invis, ja mam rodzinę daleko i do tego nic mi kompletnie nie dolega....nikt się za diabła nie domyśli

No jak mieszkasz daleko to nic dziwnego. W tym wypadku na pewno również podzielilibyśmy się nowiną później. Co prawda nasi rodzice każde mieszka w innym mieście, a my w jeszcze innym, ale i tak co tydzień staramy się spotkać więc jest bliski ten kontakt.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak kiedyś też pisałam, u nas nikt nie wie, ale dowiedzą się w niedzielę :) Widziałam się z nimi przez ten miesiąc wiele razy, ale nikt się niczego nie domyśla. Wręcz myślą, że na pewno nie jestem w ciąży, bo w połowie marca na imprezie zaczął mnie boleć brzuch i im powiedziałam, że to okres hehe

Ja byłam dziś na wizycie i widziałam pięknego małego człowieka z rączkami i nóżkami :) Dziecię ma 3.17 cm, co odpowiadało 10+0, czyli tak jak powinno być! Ufff :) Co za ulga i radość :) A za 2 tygodnie idę na prenatalne :)

mietata, Charlutek, Blondik lubią tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi proszę, prenatalne na początku 14tc to nie jest za późno? tak mi lekarz ustalił, że do tego terminu i teraz się zastanawiam... to będzie wtedy 13tc+1d ????

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Invis Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi proszę, prenatalne na początku 14tc to nie jest za późno? tak mi lekarz ustalił, że do tego terminu i teraz się zastanawiam... to będzie wtedy 13tc+1d ????

Xaxa, pozwolę sobie zacytować kawałek testu z bloga mamyginekolog, na którym autorka pisze o tym badaniu.
    wrote:
    Badanie prenatalne 11-14 tydzień ciążyCzyli tak zwane USG genetyczne z testem pappa (testem podwójnym)Jest to pierwsze szczegółowe i według wielu źródeł najważniejsze USG w ciąży. Może być wykonane dokładnie pomiędzy 11 tygodniem i 1 dniem a 14 tygodniem 1 dniem. Ponieważ wiadomo, że w pierwszym trymetrze zarodki rosną takim samym tempem to 11+1 odpowiada CRL (crown rump lenght – długość ciemieniowo-siedzeniowa) 45mm a 14+1 CRL 84mm – jest to o tyle ważne, że często kobiety mają niezgodność wieku ciąży obliczonego według ostatniej miesiączki a tym co widać w USG i może być tak, że zgłosicie się za wcześnie na to USG – tzn. jeżeli CRL jest mniejszy niż 45mm – nie jest to wtedy duży problem, przelicza się wiek ciąży oraz umawia odpowiedni termin, lub za późno jeżeli CRL jest większe niż 84 mm- co już jest dużo większym problemem klinicznym ponieważ nie można tego badania wtedy już wykonać. To nie jest tak, że lekarz nie chce… po prostu nie jest to możliwe po tym terminie.

Idealnym momentem na to badania jest okres pomiędzy 12-13 tygodniem. Ponieważ w 11 tygodniu dziecko jest jeszcze małe i niektórych narządów np. serca nie da się jeszcze szczegółowo ocenić- choć nie jest to obowiązkowy element tego badania, natomiast po 13 tygodniu dziecko zaczyna preferować pozycję „wyprostną” – czyli wygina główkę do tyłu – jakby się rozciągało i trudno jest wtedy prawidłowo zmierzyć zarówno CRL jak i przezierność karku (NT nuchal translucency) – badanie trwa wtedy często dłużej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2017, 00:01

Xaxa lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie z tym badaniem krwi to jakieś głupie. Na morfologię trzeba być na czczo, a żeby oddać krew jako dawca to już wskazane jest zjedzenie lekkiego śniadania. A przecież też wtedy badają krew przed oddaniem i nikt się nie czepia, że wynik może być zaburzony.
    Trudno, pójdę po świętach na głodnego :)

Jej, od wczoraj mam wrażenie, że mój brzuch jest jakiś taki ciężki.. I taki pełny!!

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 158 159 160 161 162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ