X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za opinie odnośnie pokoiku i mebelków. Chętnie wysłucham jak najwięcej, bo zawsze ktoś dopowie coś, o czym bym nie pomyślała ;) Mamy jeszcze trochę czasu, ale tak do września chciałabym to ogarnąć:)

A do mnie się właśnie Zus przyczepił... Wiedziałam, że tak będzie! Mam przygotować tonę dokumentów, głównie wytłumaczyć się z działalności i dlaczego chcę takie duże świadczenie... Wcale nie jest duże, zawsze zarabiałam więcej, no ale nie jest to to najniższe... Mam im pokazać pity z poprzednich lat czy dyplomy i certyfikaty? ;) gryy

Księgowa już pracuje nad tematami z działalności. Na szczęście dochody są spore, więc uzasadnienie chyba jest...

Mam się stawić z dowodami zbrodni do 3 dni... Niepotrzebny stres... Nawet 1 zasiłku nie wypłacili...

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie był taki skok wagi między 17 a 21 tc. Ni z tego ni z owego wskoczyło +3kg. A wcześniej max po 1 przyrastało.
    Jutro mam wizytę, więc będę wiedziała jaki mam bilans ogólny :)

Co do krzywej cukrowej - nie taki diabeł straszny ;) taka lemoniada. Tylko smaki bardziej intensywne :) no i przez pierwsze pół godziny taki lekko przymulony człowiek.

A co do ścian jeszcze - niech sobie dziecko maluje :) ścianę zawsze można przemalować :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)

Glukoza- ja się tej krzywej trochę boję, bo glukoza na czczo wyszła mi trochę wysoka 96 (przy normie 75-105). No zobaczymy. Będę robić chyba 18 lipca, przy okazji następnej wizyty.

Waga- u mnie dziś prawie +8kg. Startowałam z wagą 58,4kg, dziś 66,5kg. Powoli dobijam do wagi porodowej przy córce :D

Malowanie mebli- moje dziecię nie dewastuje, ale jak przychodzą do niej koledzy czy koleżanki zawsze czeka ich wykład ode mnie na temat niszczenia mebli, dywanu, ścian, zabawy k i sprzątania po sobie :p Nie macie pojęcia jak cudze dzieci potrafią narobić w czasie zabawy... masakra jakas. Chyba u kogoś to się czują całkiem bezkarne. Raz jedna koleżanka małej próbowała nożyczkami (na szczęście zabawkowymi) pociąć mi dywanik w łazience :o nie mówiąc o poniszczonych, pogubionych, porozwalanych zabawkach... mowa tu o całkiem rozumnych, 4-5 letnich dzieciach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 11:06

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paranoja z tą działalnością :( Nienawidzę zusów, srusów,krusów, usów...

Aasha lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Invis Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    U mnie był taki skok wagi między 17 a 21 tc. Ni z tego ni z owego wskoczyło +3kg. A wcześniej max po 1 przyrastało.
    Jutro mam wizytę, więc będę wiedziała jaki mam bilans ogólny :)

Co do krzywej cukrowej - nie taki diabeł straszny ;) taka lemoniada. Tylko smaki bardziej intensywne :) no i przez pierwsze pół godziny taki lekko przymulony człowiek.

A co do ścian jeszcze - niech sobie dziecko maluje :) ścianę zawsze można przemalować :)

Niby ścianę można przemalowac, tragedia się nie stanie jak już się stanie, wiadomo... tylko pytanie jaki przekaz dajesz dziecku pozwalając na to? Maluj, niszcz, mamusia kupi nowe :p to żeby później nie było zdziwienia...:D

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podobny skok miałam po przekroczeniu 19 tc. Między 19-21 przyszło mi oko 3 kg o tak poprostu.brzuch za to wystrzelił jak szalony. Jem cały czas tak samo choć trochę męczą mnie zaparcia i nawet lactulosa nie reguluje mi w stary system. Druga sprawa zjadam mnóstwo leków w tym progesteron, podobno potrafi to trzymać więcej wody w organizmie

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka też jakos specjalnie nie niszczyła mebli czy ścian. Tez wybrałbym sypialnię bliżej siebie i nie skupialabym się na urządzaniu pokoju na kilka lat do przodu.

Waga u mnie gdzieś 4kg na plusie. Jutro mam wizyte to się wszystkiego dowiem. Ciekawe czy dziewczynka wciąż jest dziewczynką:)

Sunshine_111 lubi tę wiadomość

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Niby ścianę można przemalowac, tragedia się nie stanie jak już się stanie, wiadomo... tylko pytanie jaki przekaz dajesz dziecku pozwalając na to? Maluj, niszcz, mamusia kupi nowe :p to żeby później nie było zdziwienia...:D

No bez przesady, w piwnicy do 18tki je zamkniesz za karę? :D Czym innym jest wypadek przy pracy, czym innym przyzwalanie. Zresztą jeszcze kwestia domu, czasem zdarzają się autentyczni artyści, których dom w ten sposób się "tworzy" :P Znam takich i ma to swój urok, ale też zupełnie inny wymiar takich "prac" ;)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co? Mi chyba w ciąży noga, szczególnie prawa zrobiła się cięższa... w sobotę dostałam mandat za prędkość! Pierwszy w życiu! 200zł i 6 punktów :| Skubańce mnie nagrali, jechali za mną cywilnym autem na miejskich blachach i to 3km od domu!
    Mąż się ze mnie wiecznie nabija, że mam po tacie ciężką nogę i w końcu wykrakał, cały weekend tłukł mi "po co tak pędzisz, powoli, nie spiesz się..." no i mnie nagrali i ciążowe wymówki nic nie dały :( jedynie zeszli 2 punkty i stówkę z całego mandatu. W sumie i tak miałam farta, bo 9km/h więcej i bym była uziemiona :|

Jakbyście były w Lublinie to uwaga na srebrnego opla insignia z rejestracją LU ;]

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ZUS wypłacił pierwsze świadczenie, a akurat zadzwoniłam do nich popyskować, że ile to trzeba wyczekać, żeby się szanowna instytucja ogarnęła. A babka mi na to, że pół godziny temu zlecenie wypłaty poszło i że powinnam mieć zaraz na koncie. Po rozmowie wchodzę na konto i faktycznie... pół godziny wcześniej sprawdzałam i jeszcze nie było ;)

Sunshine, swoją drogą fajnie, że masz takie pole manewru z tym pokojem! My mamy jeden pokój z dziecięcym przeznaczeniem i z docelową dwójką dzieciaków jakoś się tam będziemy musieli zmieścić. Sypialni nie poddam i spać na kanapę do salonu nie pójdę! ;)

Majblanca, Sunshine_111, mietata lubią tę wiadomość

• Zuza91 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Ja podobny skok miałam po przekroczeniu 19 tc. Między 19-21 przyszło mi oko 3 kg o tak poprostu.brzuch za to wystrzelił jak szalony. Jem cały czas tak samo choć trochę męczą mnie zaparcia i nawet lactulosa nie reguluje mi w stary system. Druga sprawa zjadam mnóstwo leków w tym progesteron, podobno potrafi to trzymać więcej wody w organizmie

U mnie około 4-5 kg na plusie. Zależy, w jakim momencie dnia się zważę. Startowałam z 61 kg, a teraz waga pokazuje 65-66 kg. Brzuszek troszkę się zaokrąglił, ale nie zauważyłam jakiegoś zwiększenia tkanki tłuszczowej, no może prócz ogromnych piersi :P

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    No bez przesady, w piwnicy do 18tki je zamkniesz za karę? :D Czym innym jest wypadek przy pracy, czym innym przyzwalanie.

Właśnie to napisałam ;) na zacytowany przez Kaczorke tekst "niech sobie dziecko maluje, zawsze można przemalowac :)" bo to jednak jest przyzwalanie jakby. O karze chyba nigdzie nie wspomniałam, a piwnicy nie mam :P :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 11:31

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Mi ZUS wypłacił pierwsze świadczenie, a akurat zadzwoniłam do nich popyskować, że ile to trzeba wyczekać, żeby się szanowna instytucja ogarnęła. A babka mi na to, że pół godziny temu zlecenie wypłaty poszło i że powinnam mieć zaraz na koncie. Po rozmowie wchodzę na konto i faktycznie... pół godziny wcześniej sprawdzałam i jeszcze nie było ;)

Sunshine, swoją drogą fajnie, że masz takie pole manewru z tym pokojem! My mamy jeden pokój z dziecięcym przeznaczeniem i z docelową dwójką dzieciaków jakoś się tam będziemy musieli zmieścić. Sypialni nie poddam i spać na kanapę do salonu nie pójdę! ;)

U mnie podobnie to wygląda :D sprawa pokoju oczywiście ;)

Któraś z Was pisała jakiś czas temu o kontroli z ZUSu. Jak to się skończyło? Wybaczcie, że nie pamiętam kto to był. Ja jestem właśnie na zwolnieniu. Na razie jeszcze płaci pracodawca. Ciekawa jestem czy zechcą mnie odwiedzić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2017, 11:35

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Asia_89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:16

czynnik męski
    02.2017 - I ICSI, zostały 3 ❄❄❄
    16.02.2017 - transfer 11dpt 73,5 ; 13dpt 207,4 ; 15dpt 528 :)
    04.12.2018 - crio :(
    04.02.2019 - crio - 8dpt 69,2 ; 10 dpt 274; 12 dpt 604 ; 16 dpt 2300 ; 24 dpt 29788 ❤
    mhsvj48aeifz7as3.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Dziewczyny, jak tam.u Was obecnie waga? Ja to tak na spokojnie na wagę ciągle wchodziłam a dziś doznałam SZOKU!! Wchodzę na tego potwora, a tam +3 kg w 1,5 tygodnia! Nie mam pojęcia o co chodzi! Albo mam za swoje z tym apetytem na słodkości, albo wychodzi dojadanie 7daysów i bananów do szpitalnego żarła, albo za mało wody piłam i mam opuchlizny! Dziś mam wizytę i będzie mi wstyd autentycznie, a.do wizyty nażrę się i opiję więc pewnie będzie z +4 :O

Co do malowania po ścianach to miałam też takie zamiłowania. Dziecku w pokoju zrobię kawałek ściany tablicowej, żeby jedno miejsce do bazgrania na legalu było :)

Nie przejmuj się, ja miałam taki skok z 54 kg w 16tc do 57 z czego większość przyszła w 19tc, a teraz od 3 tygodni waga stoi w miejscu, codziennie pokazuje 56,9 hehe. Nikt nie tyje chyba w ciąży według tych tabelek....to tylko uśrednienie.
    Jeśli dalej ci waga będzie tak skakać to może być problem z glukozą....ale to test wykaże.
    ps.
    Banany mają generalnie wysoki indeks glikemiczny, lepiej unikać albo jeść ta najmniej dojrzałe

Kaczorka, mój nowy lekarz mówił, że ten test glukozy powinnam była zrobić na początku ciąży (ze względu na problem z insuliną), a jak teraz nie zrobiłam to mam grzecznie czekać do 24 bo podobno wtedy najczęściej wychodzi cukrzyca.
    Przy ostatniej próbie cukier na czczo miałam też ok, dlatego robi się z obciążeniem bo często to tylko pozornie dobry wynik a po obciążeniu dopiero wychodzi prawda na jaw, ale oczywiście życzę ci, żeby żadne dziadostwo nie wyszło.

Pani Moł lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    paranoja z tą działalnością :( Nienawidzę zusów, srusów,krusów, usów...

Też ich nie cierpię. Powinni być dla nas, a nie nas szantażować i robić łaskę.

Całe pismo napisane jest jak do przestępcy. Zakładają, że działalność była założona 3 miesiące temu specjalnie pod ciążę, że nie wystawiłam żadnej faktury, a pieniądze na składki pożyczyłam.
    CEIDG jest otwarte dla każdego. Mogą sobie sprawdzić, że działalność ma już ponad 5 lat, że odprowadzam składki za pracownika itd, a nie straszyć niemiłymi sformułowaniami ciężarną ... :(

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_89 wrote:
    A ja się zaczynam zastanawiać nad moim pecherzem... wczoraj rano jednorazowo zapieklo mnie przy siusianiu, ale potem przez cały dzień nic nie czułam i dziś rano znowu mnie zapieklo... a teraz kłuje momentami... kurde oby to nie była jakaś infekcja..miala któraś z Was tak że jednorazowo zapieklo? ech jutro rano zrobię badanie moczu :(

kup sok z żurawiny, najlepiej pić na noc, ja rozcieńczam wodą, jeśli zapiekło to nie musi być koniecznie jakaś infekcja. Ale lepiej dmuchać na zimne i przede wszystki profilaktyka :) Możesz sprawdzić też testem paskowym z rossmana mocz, ale chyba cena jest podobna do ceny badania moczu w labie.

Asia_89 lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny - witam po weekendzie.
    U mnie był pracowity, bo i w sobotę i w niedzielę robiłam koleżankom różne fajne zabiegi na ich gęby i miałam naprawdę przez to sporo zajęć. U jednej to była wizyta domowa z całym ekwipunkiem, a to strasznie trudne tak zapakować kufer żeby było się gotowym na różne przypadki. W każdym razie, było co robić, nie nudziłam się i dzięki temu też nie miałam czasu na głupoty :)
    Szkoda tylko że ta pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza i nie można sobie gdzieś w weekend nad wodę pojechać... a tu taka pogoda że strach wyjść, bo w 5 minut pogoda przechodzi ze słonecznej w burzową ;/
    Co do sesji, to ja dziękuję, postoję. Nie wiem czy wam pisałam, ale mój tata jest fotografem a ja jako jego córeczka od dziecka mu towarzyszyłam i byłam jego przybocznym. Widziałam tyle ślubów, tyle wesel (tata miał pierwszą kamerę u nas w miasteczku, jeszcze na początku lat 90-tych i mu pomagałam te filmy składać) i tyle dziwnych sytuacji, które musiał fotografować, że do tej pory mam wstręt. Do tego tata też i mi robił zdjęcia przy każdej możliwej okazji - mamy teraz tego w domu całą komodę (4 wielkie szuflady) i przez to odkąd mogę już sama o tym decydować to ja mam aparat w ręku i ja robię zdjęcia i mnie na nich nie ma :P i też uważam (jak wichrowe) że nie wyglądam teraz jakoś specjalnie atrakcyjnie i nie ma co się w związku z tym wystawiać do aparatu ;P za to mogłabym zrobić sesję moim kotkom, akurat one to wyglądają wyjątkowo atrakcyjnie ;P

zi13nafan2lh9052.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! U mnie waga również skoczyła - od powrotu ze szpitala (a było to 1,5 tyg temu) +2 kg. Od początku ciąży +4kg. I chwalę się moim prawie 21tc brzuszkiem :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/47b65b6a23fa.png

Jeśli chodzi o ZUS, współczuję nerwów. Zamiast kontrolować ludzi na lewych L4 to do ciężarnych się przyczepiają - tak jakbyśmy specjalnie zachodziły w ciążę, żeby wyłudzić zasiłki. Jakby to był nasz cel. Nonsens. To niech w ogóle zlikwidują te zasiłki, składki - będzie po kłopocie. Ile sobie odłożysz, tyle będziesz mieć - i koniec.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sesji ciążowej takiej profesjonalnej na pewno nie będę mieć. Nie lubię pozować, brzydko wychodzę ba zdjęciach i niue lubię siebie na nich oglądać. Będę chciała na pewno jakieś mieć ale to pewnie mąż mi zrobi. Zastanawiam się nad sesja noworodkowa. Akurat byłby fajny prezent dla dziadków na święta ;) No i pamiątka na całe życie. Ale to jeszcze kwestia do zastanowienia się.
    I zapisałam się do szkoły rodzenia. Zaczynamy 30 sierpnia.
    Mnie czasem tez zakłuje czy zapiecze. Na początku od razu robiłam posiew moczu czy badanie posiewu z pochwy. Wyniki były Ok dlatego teraz dokładniej obserwuje i staram się nie zamartwiać. Aczkolwiek wiadomo w razie wątpliwości warto zrobić badania i mieć pewność.

Asia_89 lubi tę wiadomość

‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ