X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kwestii opieki nad dzieckiem itd. U mnie jest tylko 12 tygodni macierzynskiego i sama nie wiem co zrobie po tych 3 miesiacach. Jesli w pracy sie nie zgodza na moj powrot na 4h w biurze i 4h z domu to rozwazam pozostanie w domu z dzieckiem.

Najwazniejsze u dziecka do rozwoju m.in emocjonalnego jest pierwsze 2 lata i dziecko musi byc do kogos przywiazane ( zwykle do matki).Nie wiem czy ktoras z was interesuje sie rodzicielstwem bliskosci - ja czytam teraz "Baby book" autorstwa Searsow - tam to jest fajnie wszystko wytlumaczone (internet nie zawsze jest dobrym zrodlem w tej kwestii).

Pomyslcie sobie ,ze te kilka lat opieki nad dzieckiem to maly odsetke z wielu lat waszego zycia, a te kilka lat opieki nad dzieckiem, moze dobrze zaoowocowac na przyszlosc.

Invis, Blondik, Zuza2323 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Charlutek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poki co nie zabralam sie jeszcze za kwestie wychowania, ale chetnie poczytalabym o wychowaniu dwujezycznym - znacie cos godnego polecenia?

mietata lubi tę wiadomość

7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
    30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
    https://www.helloforest.pl
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialenka, pewnie że tak. Ale u mnie to odpada i wiem, że po macierzynskim wrócę do pracy. Co prawda chętnie posiedziałabym z dzieckiem w domu przez 2 lub nawet 3 lata, ale proza życia jest taka, że za jedną pensję z kredytem hipotecznym i w trójkę by było cienko, więc nie mogę sobie pozwolić na takie rozwiązanie.

• Charlutek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    U mnie następne usg dopiero w 36 tc .... znowu tyle czekać:(

a ktory u ciebie teraz tydzien tak w ogole?

30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Madzialenka, pewnie że tak. Ale u mnie to odpada i wiem, że po macierzynskim wrócę do pracy. Co prawda chętnie posiedziałabym z dzieckiem w domu przez 2 lub nawet 3 lata, ale proza życia jest taka, że za jedną pensję z kredytem hipotecznym i w trójkę by było cienko, więc nie mogę sobie pozwolić na takie rozwiązanie.

Jasne, ale w Polsce i tak jest ten komfort rocznego macierzynskiego.

[*] 5/6 tc listopad 2016

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Charlutek wrote:
    Poki co nie zabralam sie jeszcze za kwestie wychowania, ale chetnie poczytalabym o wychowaniu dwujezycznym - znacie cos godnego polecenia?

U nas bedzie dwujezyczne wychowanie, ja przez ostatnich 5 lat uczylam polskiego w polskiej szkole (sobotnia szkola,amerykanskie dzieci polskich rodzicow) i najwazniejsze jest, to zeby w domu zawsze mowic do dziecka po polsku, dziecko spokojnie nauczy sie innego jezyka poza domem, a wdomu trzba byc konsekwtnym i mowic po polsku i tego od dziecka wymagac.

wichrowe_wzgórza, Pani Moł lubią tę wiadomość

[*] 5/6 tc listopad 2016

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedyne co, to często dwujęzyczne zaczynają mówić później. Jest to normalne i nie należy się tym stresować.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Charlutek wrote:
    a ktory u ciebie teraz tydzien tak w ogole?
    29t+5d lub jak kto woli 30 tc :)

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka to nie masz czym się przejmować jeżeli wszystko jest w normie :)

Madzialenka84 przejrzałam troszkę księgę dziecka Searsów. Faktycznie bardzo dużo woadomosci o rodzicielstwie bliskości, dużo o kangurowaniu, karmieniu piersią. Dużo szczególowych informacji.

f2w33e3k8e2wdta9.png

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Jedyne co, to często dwujęzyczne zaczynają mówić później. Jest to normalne i nie należy się tym stresować.

Hmm, ale to wydaje mi sie, ze w pzypadku, kiedy kilkumiesieczne dziecko posyla sie juz do zlobka ( w innym jezyku). Jesli dziecko bedzie mialo tylko jeden bodziec jezykowy przez pierwsze lata w domu, a minimalny z zewnatrz to nie wplynie to na szybkosc opanowania mowy.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• antonna Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:
    Hmm, ale to wydaje mi sie, ze w pzypadku, kiedy kilkumiesieczne dziecko posyla sie juz do zlobka ( w innym jezyku). Jesli dziecko bedzie mialo tylko jeden bodziec jezykowy przez pierwsze lata w domu, a minimalny z zewnatrz to nie wplynie to na szybkosc opanowania mowy.

Ale jeszcze możliwe jest, że mama i tata pochodzą z innych krajów i każdy do dziecka mówi swoim ojczystym językiem ;)

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Ale jeszcze możliwe jest, że mama i tata pochodzą z innych krajów i każdy do dziecka mówi swoim ojczystym językiem ;)

A tak, zgadza sie. Myslalam, tylko o swoim przypadku, gdzie jestesmy oboje Polakami, a mieszkamy za granica.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Charlutek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    No moj maz nie mowi po polsku. Wiec maly bedzie od poczatku mial i polski i niemiecki. Wiem, ze tu tez trzeba byc konsekwentnym - mama tylko po polsku, tata po niemiecki. Do tego dojda polskie ksiazeczki, bajki itp. Ale na pewno sa jakies madre ksiazki ze zlotymi radami. Musze poszperac w internetach

30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem, lekko mówiąc zła. Wracając od kosmetyczki po ściągnięciu rzęs, zajechalam do drogerii po odżywkę do rzęs 4LongLashes. I co? W domu przeczytałam że w ciąży stosowanie jest niewskazane. 80zł w błoto.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Ale jestem, lekko mówiąc zła. Wracając od kosmetyczki po ściągnięciu rzęs, zajechalam do drogerii po odżywkę do rzęs 4LongLashes. I co? W domu przeczytałam że w ciąży stosowanie jest niewskazane. 80zł w błoto.

Oj, to ciekawe co taka odzywka zawiera, skoro lepiej jej nie stosowac w ciazy...

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Holibka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis pewnie nieprzebadana w ciąży, więc woleli napisać że nie zalecane :P A tak serio to może faktycznie jakaś chemia.

Ja się zdecydowałam na szpital do porodu. Staszica Lublin. Joozefka ty też tam, prawda?

Aasienkaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na bank chemia, nic naturalnego. Wiadomo. Ale podobno szybkie efekty. Robi sie tylko kreskę jak eyelinerem na nocto raz dziennie. Widziałam po kolezankach które stosują że efekt jest naprawde wow... po powrocie do domudomu wzięło mnie na przeczytanie ulotki. I właśnie z uwagi na brak badań na kobietach w ciąży nie zaleca się... szkoda :(

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to lepiej nie ryzykować. Może jakieś sterydopodobne coś? Może spróbuj olej rycynowy (o ile można w ciąży? :P)

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ze względu na jakieś retinole, retinoidy albo pochodne witaminy A - one mocno niewskazane są w ciąży, ale tak tylko zgaduję, że mogą być w takiej odżywce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, dziewczyny chidzi o to że większość ma w skladzie bimatoprost albo jego pochodne czyli lek na jaskre. Efektem uboczbym leków p/ jaskrowych jest wzrost /przerost rzęs. Z drugiej strony myślę że takie ostrzezenie musi być choć nie sądzę żeby miejscowe działania w tak małym stezeniu mogło wplywac na plod.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 21:21

Holibka, agagaga, moremi lubią tę wiadomość

‹‹ 745 746 747 748 749 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ