X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:
    Dooti, ja sie nie znam, ale zy nie jest tak, ze jesli masz trzy poronienia to mozesz na NFZ zrobic badania genetyczne czy autoimmunologiczne?

Strasznie mi przykro, mam nadzieje, ze to ostatni raz musisz przez to przechodzic.

Tak wiem. Zamierzam wykorzystać NFZ ile się da, boję się tylko że będą odległe terminy :(

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Nie powiem, bo trochę martwi mnie to że powiedziała że wygląda na 6t któryś dzień. Bo ja wiem dokładnie kiedy miałam owu a z owu mi wychodzi 7t2d.
    No ale zobaczymy co dalej ;)

Jeju jak się cieszę, że u Ciebie wszystko w porządku i że jest serduszko! Aż mi łzy stanęły w oczach jak przeczytałam, że wszystko jest ok :)

Co do wielkości to ja na pierwszej wizycie serduszkowej dowiedziałam się, że maluch jest młodszy o 5 dni w stosunku do wyliczeń, a na kolejnej awaryjnej wizycie, niecałe 2 tygodnie potem, okazało się, że maluch nadrobił i że ciąża wielkościowo jest w tym samym wieku co obliczeniowo, także tymi parametrami na początku się nie przejmuj, ponoć to częste :)

Ja po akcji z tokso chodzę i prywatnie i na NFZ, przyjęłam postawę ograniczonego zaufania do ginekologów i wychodzę z założenia, że nie można polegać tylko na opinii jednego, tym bardziej w sytuacji kryzysowej. Poza tym na NFZ badania są za darmo i mogę je przedstawić prywatnemu. Z kolei prywatny ma lepsze USG, które przysługuje mi na każdej wizycie.

Według mojego gina NFZ nie mogę mieć karty ciąży od prywatnego, a do niego przychodzić na badania, także będę chodziła z dwiema kartami :D Ktoś tu już pisał wcześniej, że ma trzy :D

Dziewczyny, które chodzą na NFZ - powiedzcie, czy dostałyście skierowanie na oznaczenie grupy krwi? Mi ani rodzinny ani gin NFZ takiego skierowania nie przedstawił. Ok mogę to zrobić prywatne, poza tym grupę krwi miałam oznaczoną przy urodzeniu i doskonale wiem jaką mam, ale do jasnej cholery, oznaczenie grupy krwi chyba gin powinien mi bez kiwnięcia palcem wypisać, jak sądzicie? Teraz nie robię tego badania już dla zasady i jestem bojowo nastawiona do rozmowy na ten temat przy najbliższej wizycie (w piątek) NFZ, bo się po prostu wkurzyłam. Przecież to jedno z podstawowych badań.

W ogóle jakie badania miałyście zlecone na NFZ?
    u mnie:
    morfologia
    mocz
    glukoza z krwi (nie test obciążenia)
    tsh
    ft3, ft4
    bilirubina
    toxo
    różyczka
    wr

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na NFZ jeszcze nie byłam. Prywatny zlecił mi jeszcze grupę krwi, przeciwciała, kiłę i HIV.

Holibka, Aasienkaa lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka jak miałaś badaną grupę krwi i masz jej wynik to nie musisz powtarzać, wystarczy, że weźmiesz ten wynik co masz (ale musi być na papierze, na słowo lekarz nie będzie wierzył). Mi w szpitalu mówili, że grupy krwi nie robi się na nfz i pamiętam, że musiałam zrobić wtedy prywatnie

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Holibka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Ja na NFZ jeszcze nie byłam. Prywatny zlecił mi jeszcze grupę krwi, przeciwciała, kiłę i HIV.

Mi też zlecił kiłę i HIV i przeciwciała tarczycowe, ale zastanawiam się czy to w ogóle robić, bo przeciwciała robiłam przed ciążą i wszystko było ok, teraz tarczyca unormowana, więc nie widzę potrzeby, a czuję się dobrze, a to drogie badanie.

Nie widzę sensu robienia kiły i hiv, jestem poza grupą ryzyka obu chorób, a np. morfologię mam niemalże książkową. A takie choroby chyba odbiłyby się w innych wynikach. Szkoda mi kasy na bezsensowne badania po prostu.

age.png

age.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz mieć taki wynik grupy krwi na którym jest Twoje aktualne nazwisko. I prywatny i na nfz gin powinien bez problemu dać skierowanie :)

Holibka lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa wrote:
    Holibka jak miałaś badaną grupę krwi i masz jej wynik to nie musisz powtarzać, wystarczy, że weźmiesz ten wynik co masz (ale musi być na papierze, na słowo lekarz nie będzie wierzył). Mi w szpitalu mówili, że grupy krwi nie robi się na nfz i pamiętam, że musiałam zrobić wtedy prywatnie

Dla mnie to dziwne, że grupy krwi nie robi się na NFZ, przecież to badanie w niektórych sytuacjach decydujące o przeżyciu, przy porodzie też zdarzają się różne sytuacje. Ale NFZ nigdy nie postrzegałam jako logicznie działającej instytucji.

No cóż, w takim razie będę chodziła jeszcze z kserem mojej książeczki zdrowia dziecka, bo to jedyne miejsce, gdzie mam na papierze wpisaną grupę krwi. Możliwe, że też przy oddawaniu krwi miałam ją oznaczaną, ale gdzie ja odnajdę moją książeczkę honorowego krwiodawcy :/

[EDIT] po tym co napisała Hopeless to książeczka zdrowia dziecka nie przejdzie bo tam mam panieńskie nazwisko :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 15:30

age.png

age.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam krew na nfz. Normalnie mi gin dał skierowanie w pierwszej ciąży. A do porodu musi być ten nowy wynik gdzie jest aktualne nazwisko i pesel ;)

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Same dobre wiadomości :D

U mnie:
    Grupa krwi
    Morfologia krwi
    Glukoza na czczo
    VDRL
    TSH
    Toxo IgG (IgM mi nie zleciła)
    Mocz badanie ogólne.

To tyle. Mówiła, że różyczki nie zleca, bo byłam szczepiona za dzieciaka

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to ja mam pytanie. Jesli ja w trakcie poprzedniej ciazy czyli w pazdzierniku robilam wszystkie badania, jak rozyczka, hiv, toxo, i cala reszte. Dodatkowo miesiac po poronieniu robilam wszystkie badania, a to bylo koncem grudnia : wszystkie witaminy, mineraly, tarczyce, hormony, cytologie, hpv i mase innych....czy musze teraz powtarzac te wszystkie badania czy moge tylko morfologie i mocz ? toxo przechodzilam, rozyczke rowniez.

1usat5od00spirqc.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez sensu aktualne nazwisko skoro PESEL się zgadza. Mi zrobili w szpitalu przed operacją i kazali trzymać.

Holibka lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana u mnie na pierwszym USG wg którego zarodek miał 3,2mm to był 6t2d wg OM a wg USG ten wymiar zrodka odpowiadał 5t6d.

Byłam na USG jeszcze miedzy innymi w 8t0d wg OM a wg USG to był 8t1d także idealnie maluch nadrobil :) Miał wtedy 15,33mm.

Ja nie robię badań na NFZ bo chodzę do gina prywatnie w Polsce i na kasę chorych w Niemczech, ale tamte wyniki zostają u lekarza. Jeśli chodzi o grupę krwi to mam jeszcze z poprzedniej ciąży więc nie muszę. Jutro jadę zrobić na własną rękę morfologie krwi i mocz..

Jeśli chodzi o HIV i kile... nie wiem jak kile ale HIV wypada powtórzyć a nie zakładać że nie jest się w grupie ryzyka. Nie od dziś wiadomo że można się zarazić na parę sposobów. Ale to moje zdanie :)

Hilary, Wojcinka lubią tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:
    Dziewczyny to ja mam pytanie. Jesli ja w trakcie poprzedniej ciazy czyli w pazdzierniku robilam wszystkie badania, jak rozyczka, hiv, toxo, i cala reszte. Dodatkowo miesiac po poronieniu robilam wszystkie badania, a to bylo koncem grudnia : wszystkie witaminy, mineraly, tarczyce, hormony, cytologie, hpv i mase innych....czy musze teraz powtarzac te wszystkie badania czy moge tylko morfologie i mocz ? toxo przechodzilam, rozyczke rowniez.

Różyczka i toxo jeśli przechodzone to na 99% nie musisz ponownie robić.
    Natomiast reszta jest zmienna, więc teoretycznie trzeba powtórzyć.
    Na pewno warto powtórzyć ta badania, w których miałaś niezbyt dobre wyniki oraz te najbardziej zmienne - morfologia, mocz, myślę że tsh też warto bo to ważne i może być przyczyną poronienia, a wpływ na tsh może mieć np. stres.

ps. obstawiam: Zimbabwe, Mozambik albo Bostwane :)

age.png

age.png
  • antonna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hopeless wrote:
    Ja robiłam krew na nfz. Normalnie mi gin dał skierowanie w pierwszej ciąży. A do porodu musi być ten nowy wynik gdzie jest aktualne nazwisko i pesel ;)

Ja mam na wyniku krwi nazwisko panieńskie, ale póki co nikt się nie czepiał. Przecież PESEL jest unikalny to po kiego im tam aktualne nazwisko :D A btw. jestem szczęśliwą posiadaczką Rh- :) Chwalić się, która oprócz mnie ma konflikt serologiczny z mężem :>

Aasienkaa lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • czarnulka24 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To usg z dziś ale trochę nie wyraźne https://naforum.zapodaj.net/thumbs/66559301b82b.jpg

Flowwer, Blondik lubią tę wiadomość

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:

Ja bym zrobiła ewentualnie TSH, glukoze na czczo no i oczywiście mocz i morfologie.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, uspokoiłyście mnie że takie ciąże młodsze/starsze to normalne na tak wczesnym etapie :) Nie przestaję się uśmiechać :D

Mi ginka nie zleciła żadnych badań.. Nie wiem czemu? Może za wcześnie wg niej? Zobaczę co powie mi ta prywatnie i najwyżej umówię się do tej na nfz żeby mi dała skierowanie.

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja konfliktu na szczęście nie mam bo ja mam 0+ a Tż B+ :)

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Ja mam na wyniku krwi nazwisko panieńskie, ale póki co nikt się nie czepiał. Przecież PESEL jest unikalny to po kiego im tam aktualne nazwisko :D A btw. jestem szczęśliwą posiadaczką Rh- :) Chwalić się, która oprócz mnie ma konflikt serologiczny z mężem :>

No dokładnie, ja też mam na grupie krwi panieńskie nazwisko, ale jest tam PESEL a on się nie zmienia :) na nowym nazwisku byłam już 2 razy w szpitalu i nigdy nie było problemu z tym.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 marca 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Dzięki, uspokoiłyście mnie że takie ciąże młodsze/starsze to normalne na tak wczesnym etapie :) Nie przestaję się uśmiechać :D

Mi ginka nie zleciła żadnych badań.. Nie wiem czemu? Może za wcześnie wg niej? Zobaczę co powie mi ta prywatnie i najwyżej umówię się do tej na nfz żeby mi dała skierowanie.

No też jestem ciekawa dlaczego nie zleciła Ci jeszcze badan skoro założyła kartę ciąży. Z tego co widze w Polsce lekarze stosują dwie praktyki: najpierw zlecaja badania i dopiero jak pacjentka z nimi wraca tp zaklada sie kartę ciąży; albo zakłada kartę ciąży i zleca od razu pierwsze badania, co jest ważne bo badania pierwszego trymestru trzeba/zaleca się wykonać do 10 tygodnia ciąży. A kiedy kazała Ci przyjść na następną wizytę?

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ