X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zadzwoniła do mnie dziś koleżanka, która urodziła 1-go października swoje pierwsze dziecko. Z racji tego, że jej historia była dla mnie nie małym zaskoczeniem (głównie w kwestii "oznak porodu" - postanowiłam, ze się podzielę nią z Wami :)

Otóż:
    J. miała bóle w dolnej części kręgosłupa (rwa kulszowa + bóle miednicy) praktycznie od początku 3 trymestru. Tego dnia miała podobny ból, pojawiający się falami - nie przeszkodziło jej to w zakupach :) W międzyczasie ból pleców stawał się coraz gorszy, dodatkowo zaczęło ją jakby ściskać w pochwie (tak to opisała) - i to własnie ją zaniepokoiło. Zapytała ekspedientki w sklepie (!) czy rodziła i czy wie jak rozpoznać bóle porodowe (jest szalona) i ta doradziła jej by zaczęła liczyć długość i odstępy między bólami kręgosłupa (!).
    Dodam, że w międzyczasie nie bolał jej brzuch, ani razu też się nie napiął!
    Okazało się, że bóle kręgosłupa są regularne, coraz częstsze i dłuzsze. Zachowywały się jak skurcze, ale to były zwykłe bóle kręgosłupa!
    Jak pojechała w końcu na KTG - okazało się, że skurcze są znikome, ale rozwarcie szybko postępowało!
    I tak pierwsze prawdziwe skurcze jakie poczuła były przy 8-mym centymetrze i były to skurcze parte (podczas których miała zakaz parcia ze względu na brak pełnego rozwarcia = to "powstrzymywanie" określiła jako najgorsze przeżycie). Po kolejnych 30 minutach urodziła!

Tak więc nie zawsze pojawiają się skurcze - w pełnym tego słowa znaczeniu (albo przynajmniej takie jakimi ja bym je sobie wyobrażała) - trzeba byc czujnym :)

To tyle ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 18:12

Mag.1990, Paju, AgataP, Isia14, scindapsus, Marzena27, lkc, Goplana, misiaczk25, mada_lena, Maga31, Fidelissa, ap1526, Amnezja lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie tam a propos diety karmiacych :)

http://www.hafija.pl/2013/08/dieta-mamy-karmiacej-piersiajedz-co-chcesz-obalamy-mity.html

Paju, Marzena27, Maga31, Fidelissa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:
    dziewczyny a juz przygotowalyscie łóżeczka? W sensie prześcieradełko na materacyk i pościel wyprane?Czy za wczesnie jeszcze?

ja mam wszytsko wyprane wyprasowane ale jeszcze czekam zeby ubrac posciel.Ale u mnie pies jest siersc sie wala wszedzie dlatego czekam :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 18:14

• Isia14 Ekspertka

Wysłany: 7 października 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się popołudniowo :)

Lavendula, słodka Pyza <3 jak ją zobaczyłam, to musiałam aż zerknąć na swoją kluseczkę :)

Pati, cierpliwości kochana! Choć to niezdecydowanie lekarzy może człowieka do grobu wpędzić...Na pewno już niedługo będziecie razem w domku z Nelcią i Marcelkiem :)

Izia, dobrze, że się odezwałaś. Synuś pewnie jeszcze trochę poczeka w brzuszku, im dłużej, tym lepiej :)

No właśnie, ktoś wie co z FK i Julą?

Co do apetytu to jeszcze tydzień temu miałam niewielki. No ale zmieniło się i jestem ciągle glodna, a raczej ciągle mam na coś ochotę. Z tym, że nadal nie jestem w stanie zjeść większego posiłku, tzn. obiad jem na raty, albo tylko trochę i potem coś innego. Ach, gdyby jeszcze nie ta zgaga to w ogole bym się rzuciła na jedzenie i to pewnie samo niezdrowe!

Nie wiem co się wczoraj stało, ale po południu miałam straszne zawroty głowy, ledwo co szłam do łazienki :/ i jakoś tak słabo się czułam ogólnie. Nie wiem czy to ciśnienie czy morfologia się pogorszyła czy co :/

A jak się dziś czują nasze "listopadowe" wcześniaczki? Mamusie, dawać newsy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 18:19

Lavendula, Fidelissa lubią tę wiadomość

Elfik <3
    FRbCp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    zadzwoniła do mnie dziś koleżanka, która urodziła 1-go października swoje pierwsze dziecko. Z racji tego, że jej historia była dla mnie nie małym zaskoczeniem (głównie w kwestii "oznak porodu" - postanowiłam, ze się podzielę nią z Wami :)

Otóż:
    J. miała bóle w dolnej części kręgosłupa (rwa kulszowa + bóle miednicy) praktycznie od początku 3 trymestru. Tego dnia miała podobny ból, pojawiający się falami - nie przeszkodziło jej to w zakupach :) W międzyczasie ból pleców stawał się coraz gorszy, dodatkowo zaczęło ją jakby ściskać w pochwie (tak to opisała) - i to własnie ją zaniepokoiło. Zapytała ekspedientki w sklepie (!) czy rodziła i czy wie jak rozpoznać bóle porodowe (jest szalona) i ta doradziła jej by zaczęła liczyć długość i odstępy między bólami kręgosłupa (!).
    Dodam, że w międzyczasie nie bolał jej brzuch, ani razu też się nie napiął!
    Okazało się, że bóle kręgosłupa są regularne, coraz częstsze i dłuzsze. Zachowywały się jak skurcze, ale to były zwykłe bóle kręgosłupa!
    Jak pojechała w końcu na KTG - okazało się, że skurcze są znikome, ale rozwarcie szybko postępowało!
    I tak pierwsze prawdziwe skurcze jakie poczuła były przy 8-mym centymetrze i były to skurcze parte (podczas których miała zakaz parcia ze względu na brak pełnego rozwarcia = to "powstrzymywanie" określiła jako najgorsze przeżycie). Po kolejnych 30 minutach urodziła!

Tak więc nie zawsze pojawiają się skurcze - w pełnym tego słowa znaczeniu (albo przynajmniej takie jakimi ja bym je sobie wyobrażała) - trzeba byc czujnym :)

To tyle ;)

o matko teraz to sie boje..mnie tak wlasnie boli..hmmm rodze ? :P

Dotty84 lubi tę wiadomość

• natasza82 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi przy 7 posiłkach dziennie nie chce sie się już nic wiecej jesć, ale jakbym mogła ahhhh....:)od kilku dno popołudniu musze chociaz z 30 mn pospac bo oczy sie same zamykają.
    Posciel poprana ale jeszcze nie nakładam, niech poceka do 36-37 tygodnia.

Dotty a w którym tygodniu koleżanka urodziła?

iv09hdgenu0skffm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2014, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam wlasnie teraz odwrotnie,zoladek tak scisniety ze zjem jogurt i jestem syta na pol dnia..maskara...a jakie mam zgagi mocne...łojesu....dzisiaj zjadlam doslownie dwa male ziemniaczki i kotleta sojowego takiego wielkosci mielonego i juz na sile wciskalam,ale czuje ze potrzebuje bo jestem zmeczona bez jedzenia...tylko ze gdzie mam to miescic...chetnie bym pojadla...ja duzo kalorii spalam cwiczac wiec glod odczuwam wilczy aleee niestety zjem troszke i juz syta jestem...jem teraz czesto ale porcje jak ptaszek ,moze to mnie odzywi jakos bo jest tragedia....musze dobrze cialo odzywic jak chce cwiczyc,zalamana jestem,serio potrafie jesc co godzine cos malutkiego ...bo mi cukier spada i siedze zamulona...z boku to wyglada jakbym jadla bez przerwy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 18:28

Fidelissa lubi tę wiadomość

• natasza82 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a znacie taką zabawke? mojej siostry córeczka od małego ma ją łózeczku i bardzo sie przy niej uspokaja ( przy biciu serduszka):)
    http://www.smyk.com/chicco-owieczka-z-bijacym-serduszkiem-maskotka,p1062701595,zabawki-gry-dla-dzieci-p

iv09hdgenu0skffm.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, chciałam Wam jeszcze dziewczynki polecić gazetkę „Tato, To Ja” (wydanie specjalne „Mamo, To Ja”) - w przeciwieństwie do wszystkich babskich gazet praktycznie nie ma tam reklam, same konkrety - super kompendium wiedzy dla niedoświadczonego taty :)

Kupiłam mojemu mężowi i od kilku dni nie rozstaje się z gazetą :)

natasza82, scindapsus, mada_lena, Agusia ;), Mamadomina, Fidelissa, ap1526, Amnezja lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natasza82 wrote:
    mi przy 7 posiłkach dziennie nie chce sie się już nic wiecej jesć, ale jakbym mogła ahhhh....:)od kilku dno popołudniu musze chociaz z 30 mn pospac bo oczy sie same zamykają.
    Posciel poprana ale jeszcze nie nakładam, niech poceka do 36-37 tygodnia.

Dotty a w którym tygodniu koleżanka urodziła?

Urodziła dokładnie 10 dni przed terminem :)

natasza82, ap1526 lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Aaaa, chciałam Wam jeszcze dziewczynki polecić gazetkę „Tato, To Ja” (wydanie specjalne „Mamo, To Ja”) - w przeciwieństwie do wszystkich babskich gazet praktycznie nie ma tam reklam, same konkrety - super kompendium wiedzy dla niedoświadczonego taty :)

hehe:) musze poszukac, bo na razie czyta wszystkie , które sa w domu " Mamo to ja", " Mam dziecko " itd

iv09hdgenu0skffm.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FK i Jula ok w sumie są mam z Nimi kontakt gby co to powiadomie Was na pewno od razu ;) juli bez zmian u FK cholestaza na razie tyle mecza się w tych szpitalach biedulki..

natasza82, mada_lena lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:

ja mojemu kupiłam ale się nie zainteresował zbytnio ;)

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na prośbę wspaniałej mamy Florentine z zaszczytem wstawiam zdjęcie jej córeczki Adrianny Dominiki:)

3e935.jpg

Isia14, lkc, mada_lena, izia, xpatiiix3, misiaczk25, santoocha, ÓptimusPrime, scindapsus, Goplana, sylvi, Lavendula, AgataP, Mag.1990, marynka, Dotty84, Eve, Milaszka, Lafar_ra, natasza82, zupaztytki, anusiaa90, sisiiii, madziulka112, Agata92, Maga31, Viviana, blue00, Agusia ;), madlen1705, niecierpliwa21, ewelina_d, Mamadomina, Marzena27, KUNIAK, Fidelissa, Paju, Rybka Nemo, karmelek, Nata, ap1526, Amnezja lubią tę wiadomość

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co u desou?

Sliczna :) zdroweczka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 18:56

Florentine lubi tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Isia14 Ekspertka

Wysłany: 7 października 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczna Adrianka <3
    Dzięki Nastka! A Ty jak się czujesz?

Elfik <3
    FRbCp1.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super ale śliczna niunia ;)

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada śliczna! :)

My po wizycie, Szymek waży 2775g, więc już nie przekracza 90 centyla, jest szansa, że nie będzie wcale taki wielki i urodzę sn :)

Szyjka skróciła się z 45mm do 20mm, jest lekkie rozwarcie na opuszek palca, ale gin powiedział, że to wynika z tego, że jestem nadal aktywna, pracuję. I jak dobrze pójdzie to urodzę przed terminem. Mam zielone światło od 1 listopada :)

Pobrał wymaz na paciorkowca.
    Następna wizyta 28 października.

Kupiliśmy wózek- Camarelo Carera o taki:
    ca-13a-s.jpg

Co najlepsze, ile razy oglądałam go w internecie, byłam pewna, że kolory to granat-biały-pomarańczowy.
    A w realu okazało się, że to granat-czerwony-ecru :)

Mag.1990, marynka, Eve, natasza82, zupaztytki, anusiaa90, Florentine, Agata92, Maga31, Viviana, Agusia ;), Isia14, Marzena27, xpatiiix3, mada_lena, Fidelissa, Amnezja lubią tę wiadomość

• Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczna malutka :)

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 7 października 2014, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękna Pełnia za oknem :)
    Czyżbym następną miała z okien szpitala podziwiać ??

:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 19:53

Maga31, Agusia ;), mada_lena, Paju lubią tę wiadomość

‹‹ 1553 1554 1555 1556 1557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ