X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam, że tłuszcze niezdrowe. Zastanawiam się czy mocno się przestawiać ze smażenia. Ja nigdy na parze nie gotowałam.

• izia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w pierwszej ciąży też miałam fazę na gotowanie na parze itd i efekt był taki, że dostawałam mdłości nawet na widok parowaru więc stał przykryty ścierką i nic z niego nie zjadłam i niestety do teraz został mi jakiś uraz i siedzi dalej..

ja wam powiem to co blue00 jedzcie to na co macie ochotę - z wyłączeniem oczywistych rzeczy jak sery niepasteryzowane czy wątróbka ale owoce, warzywa czy smażone to do woli według smaków - ja właśnie jem kabanosa i zjadłam całe pudełeczko pomidorków koktailowych :)

Gosia_1987, blue00 lubią tę wiadomość

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja trzecia ciąża, nigdy wcześniej nie miałam takich mdłości. Obojętne co zjem, jest mi niedobrze. Do tego jestem tak rozkojarzona, że aż strach. Dziś zgubiłam telefon i klucze. Zostawiłam w toalecie restauracji. Na szczęście ktoś uczciwy je znalazł i oddał. Jak tak dalej pójdzie, to będę musiała z domu nie wychodzić

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jecie po 3 razy czy 5 razy dziennie? Czy może cały czas coś wcinacie? Siedzie w pracy i zastanawiam się jak mam to ułożyć żeby było dobrze.

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    aa no i na 1 miejscu w mnie sok pomarańczowy najlepiej ten z kawałkami w środku
    hmmmm. ja codziennie zaczynam od szklanki świeżo wyciskanego soku - myślałam, że to samo zdrowie hihi :)

Póki co owoców / soków nie zamierzam odstawiać! :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia_1987 wrote:
    Jecie po 3 razy czy 5 razy dziennie? Czy może cały czas coś wcinacie? Siedzie w pracy i zastanawiam się jak mam to ułożyć żeby było dobrze.

oj gosiu ja to muszę 2 godziny myśleć na co mam ochotę i co mi gładko wejdzie bo jak mi coś nie pasuje wizualnie, smakowo czy zapachowo to choćbym była głodna i tak nie zjem więc jem prawie ciągle, coś przegryzam jak tylko wymyśle co to może być..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ja jem 3 główne posiłki śniadanie, obiad, kolacje, oczywiście przy mdłościach to jest teraz lekko zaburzone, a pomiędzy jakiś owoc, jogurt itp.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ten problem, że nie mam szans na normalny obiad, bo jestem w biurze od 8 do 18. Wracam na kolacje. Rozmyślam jak to ułożyć, żebym nie była głodna. Zabierać ze sobą siatki z kanapkami i jogurtami? Chyba tak.

• Mysz86 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia_1987 wrote:
    Mam ten problem, że nie mam szans na normalny obiad, bo jestem w biurze od 8 do 18. Wracam na kolacje. Rozmyślam jak to ułożyć, żebym nie była głodna. Zabierać ze sobą siatki z kanapkami i jogurtami? Chyba tak.

Ja nie lubię kanapek, więc robię różne inne kombinacje, piekę pikantne bułeczki, robię tortille, sałatki...

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysz86 wrote:
    Ja nie lubię kanapek, więc robię różne inne kombinacje, piekę pikantne bułeczki, robię tortille, sałatki...

Łał, podziwiam.

• Dotty84 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam tak, że jak otworzę lodówkę to wszystko mnie obrzydza :)

Czyli mam ochotę na wszystko, czego nie mam w lodówce -> jak tylko trafi do lodówki, to już drugi raz na to nie spojrzę :)

A najlepiej wchodzą mi kanapki z żółtym serem i ketchupem! Kocham ketchup!!!! (wcześniej nie byłam aż tak entuzjastycznie nastawiona do niego )
    Mogłabym jeść tylko kanapki z ketchupem!

może dlatego, że nie wkładam ich do lodówki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2014, 14:31

Goplana lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • KasiaKa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa wrote:
    Zapisałem sie na 29 kwietnia. Ponieważ mam 35 lat badanie jest na NFZ.
    Niemiła ta Pani z rejestracji.
    Ale sie zapisałem:)
    Ja też się zapisałam dziś na 28-go kwietnia. Też mam refundowane ze względu na poprzednią ciążę. Moja pani bardzo miła jest, już miałam z nią styczność i naprawdę odpowiednich słów używa w stosunku do zestresowanych mam. Strasznie się boję, że znów usłyszę złe wieści.

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • Mysz86 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia_1987 wrote:
    Łał, podziwiam.

E tam, nie ma co podziwiać, kroję pomidorki, ogórki, paprykę, dodaję kukurydze i fasolę czerowną, polewam sosem i gotowe.
    Albo pomidor, ogórek, papryka i sos majonezowy zawijam w tortillę.
    A bułeczek dawno nie piekłam, ale kiedyś robiłam takie z boczkiem, albo szynką, albo pieczarkami i serem żółtym...

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż, burczy mi już w brzuchu, ale muszę się zaraz zbierać do kolejnego biura. Jak dotrę do domu to zjem co będzie w lodówce. Miłego popołudnia .

• KUNIAK Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    Test PAPPA jest kompilacją wyników biochemicznych i ulrtasonograficznych, na podstawie których wyliczono ryzyko wystapienia najpopularniejszych zaburzeń genetycznych tj. Z. Downa, Edwardsa czy Patau.
    Test Harmony i Nifty są testami genetycznymi - analizują pozakomórkowy materiał genetyczny płodu występujący we krwi matki, nie oblicza ryzyka wystąpienia, tylko bezpośrednio wykrywa wady DNA płodu. Cechuje ich znacznie mniejszy odsetek wyników fałszywie dodatnich (czyli gdy test wskazuje na wady, a płód jest zdrowy) - zaledwie <1%

Nie są to jakieś rewelacje, ponieważ są to testy drogie i nie wykrywają innych zaburzeń genetycznych - pewnie za pare lat :)

jeszcze jedno pytanie, czyli PAPPa i Harmony są w stanie wykryć te same nieprawidłowości ale Harmony pokazuje czy wady są lub nie /wiadomo że z jakąś minimana granicą bledu/ natomiast PAPpa wykazuje wynik w rachunku prawdopodobieństwa np 1:200
    Tak rozumiałam słusznie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2014, 15:04

gg64l6d8uplrbvce.png
  • KasiaKa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co Wy z tym jedzeniem tak przeżywacie? Ja trzymam się mojej zasady: "Jem co chcem" i nie zamierzam tego zmieniać, bo ktoś wymyśli jakiś argument "przeciw".

Goplana, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaKa wrote:
    Co Wy z tym jedzeniem tak przeżywacie? Ja trzymam się mojej zasady: "Jem co chcem" i nie zamierzam tego zmieniać, bo ktoś wymyśli jakiś argument "przeciw".

Kochana, w pełni się zgadzam - tylko ja mam problem taki, że na cokolwiek nie spojrzę - to wywołuje u mnie odruch wymiotny :)
    więc wyboru zbytniego nie mam.

No wyjątkiem sa kanapki z ketchupem i serem...yummy!

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, wracam po kilku dniach wyjętych z życia...
    W życiu jeszcze nie czułam się aż tak źle. Non stop wymioty, mdłości od rana do zaśnięcia, wstręt do wszystkiego, nawet do wody.

Wczoraj już było tak źle, że musiałam poleżeć pod kroplówką, a na wymioty wzięłam czopek torecanu. Dziś jest dużo lepiej, mdłości są, ale nie wymiotuję i w końcu coś tam zjadłam.
    I weź tu człowieku pracuj....
    Jutro usg i badania krwi i moczu.
    Wczoraj zajrzałam do mojego Groszka jak przeżył to moje odwodnienie, jest, serducho bije, więc jestem dobrej myśli.
    Od 2 dni mam lekko brązowy śluz, zapytam jutro gina co on na to...

• Enigma Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu, ja jem 3 główne posiłki i jakieś przekąski owocowe pomiędzy.
    KocieOczy, super, że wizyta się udała:-)
    Ja mam teraz różne smaki, miałam fazę na kanapki z pomidorem i ogórkiem kwaszonym to jadłam 3 razy dziennie, a teraz na widok i zapach ogórka odrzuca mnie na kilometr. To samo miałam z avocado, przez kilka dni bardzo dużo, a teraz nie mam juz ochoty. Mój mąż mówi, że już nie wyrabia za zmianą moich smaków. Dzisiaj zrobiłam gołąbki, bo od kilku dni za mną chodziły.

xnw4skjo5nkx56fn.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KUNIAK wrote:
    jeszcze jedno pytanie, czyli PAPPa i Harmony są w stanie wykryć te same nieprawidłowości ale Harmony pokazuje czy wady są lub nie /wiadomo że z jakąś minimana granicą bledu/ natomiast PAPpa wykazuje wynik w rachunku prawdopodobieństwa np 1:200
    Tak rozumiałam słusznie?

Tak, czyli np. parametry przekraczające stosunek 1:300 są niepokojące i lekarz może zasugerować wykonanie jakiegoś badania inwazyjnego np. amniopunkcji czy kordocentezy

jftycms.png
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ