X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • karmelek Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym juz ja tak mialam wczoraj, nawet tu pisalam ze serce mnie bolalo doslownie taki skurcz czulam i oddechu zlapac nie moglam :/ tez mysle ze to nerwy daja znac o sobie :/ zreszta mi sie zdazaly juz takie napady na tle nerwowym wiec wcale zaskoczona nie jestem.. tylko boje sie zebym w taka panikę nie wpadla podczas porodu..

ChciałabymJuż lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie tyle nerwy,co nerwy sa uciskane,plus przepone mamy wysoko i tez stad te uczucia dusznosci...
    mi non stop w glowie sie kreci jak chodze,dusznosci mam juz od dluzszego czasu...
    moj jest duzy,wiec bardziej wszystko tez odczuwam,plus jeszcze z tym sercem pogorszylo sie...ale po ciazy wszystko wroci do normy :-D

• ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja miałam kiedyś stany lękowe i napady paniki. Faktycznie wtedy tak szalało mi serce. Teraz hmm.... nie szaleje, a raczej tak dziwnie się czuję i zaczęło się to tuż przed ciążą. Nawet miałam robione ekg w momencie, gdy tak "dziwnie" mi biło serducho, ale pani doktor stwierdziła, że wszystko jest ok i że to nerwica. Być może.. trzeba poćwiczyć hmm.. relaksację, falowanie z Agatką :P, ale zastanawiam się czy na 100% nie jest to problem z serduchem. Nie chciałabym, zeby mi wyskoczyło coś podczas porodu. Zastanawiam się czy nie umówić się do kardiologa i czy robić jakieś badania hmm.. echo serca? ekg znowu? Bo do porodu niby jeszcze miesiąc, ale nie wiem czy na pewno. Dlatego wolalabym już z pakietem badań pójść do kardiologa, a nie dopiero od niego mieć zalecenia.. Kurcze nie wiem czy to zostawić i olać czy coś działać.

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png

Wysłany: 26 października 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek wiem, ze to może być na tle nerwowym... tylko gdybym miała 100% pewności, ze to jest powód byłabym spokojniejsza.. a tak to sie zastanawiam.. pewnie niepotrzebnie.

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym,oczywiscie,mozesz isc na konsultacje,ale jak wczesniej nie mialas kontroli,np.w II trym,to porownania nie ma,nie kazdy kard Ci sie zgodzi zaswiadczenie wystawic,ze cos nie halo.Ogolnie uslyszyssz,ze to normaly objaw ciazowy,zwlaszcza na koncowym etapie.
    Ale mozesz oczywiscie pojsc dla wlasnego spokoju,ale jak juz masz wybulic kase,to idz do kogos dobrego z polecenia,ktory Cie nie splawi,a da poczucie bezpieczenstwa :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 15:02

Wysłany: 26 października 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optimus no coś musze poszukać... Choć problem polega na tym że nie mam zadnego "poleconego" kardiologa. Zobaczymy co powie ginka i może ona coś doradzi.

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym mi np bardzo nie służy pozycja siedząca, coś mi chyba wtedy uciska i czasami mam wrażenie, że jak zaraz nie zmienię pozycji na poziomą :) to zemdleję.

ChciałabymJuż lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Rybka Nemo Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się już w biezpiecznym tygodniu :-) mogę rodzić:-). Poranne przytulanki zaliczone:)
    Jutro już wizyta się przekonam ile mała waży:) i czy się obróciła:)

U mnie tez niedziela leniwa, po obiedziele poszaleliśmy i poszliśmy na to zimno na krótki spacer, normalnie szał.

madziulka gratuluję:)

Alka powodzenia, trzymam kciuki:)

Marzena27, ÓptimusPrime, santoocha, Maga31, Agusia ;) lubią tę wiadomość

Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają:-)
    Nasze kochane serduszko
    https://www.maluchy.pl/li-69440.png
  • Marzena27 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż z mojego "doświadczenia" kardiologicznego, to raczej tak jak pisze Optimus, nagle pod koniec ciąży nikt nie będzie nic diagnozował, raczej lekarz stwierdzi, że to może być spowodowane 9 miesiącem i tyle, ale jasne, dla spokoju możesz się skonsultować... chociaż też skoro EKG nie pokazuje zmian, to nie wiem czy płaciłabym kasę, pewnie niemałą bez skierowania od kardiologa, za echo serca czy holter. Może faktycznie najpierw z Gin pogadaj? A skoro piszesz o tym, że kiedyś miałaś napady paniki (zdiagnozowane?) to lęk o to, że z sercem jest coś nie tak.. jest też w napad paniki wpisany.

ÓptimusPrime, ChciałabymJuż lubią tę wiadomość

oar83e3kxk11r0ik.png

ex2bmg7yfkaymxmq.png

i81xxzdv8mhocgdy.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a moja mała ma ostatnio dni leniwca, nie chce jej się ruszać jak wcześniej...może po prostu ma mało miejsca już? co lubi najbardziej to wypychać dupcie w żebra :P

edit.
    mamusie jak zamierzacie zadbac o skórę na brzuchu po porodzie? albo jak już to robicie ? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 15:22

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulka gratulacje:):)

Alka trzymam kciuki za jutro:)

My dzisiaj na ktg bo coś mi sie mój synuś wolny wydawał i tak jakoś inaczej się ruszal. Ale wszystko z nim ok:) Waży ok 3600. Rozwarcie nie postępuje, ale ktg pokazało skurcze co 5 minut, silne w dodatku, ktore ja o dziwo odczuwałam tak sobie i tak od 4 godzin się z nimi bujam... pewnie ustaną za chwile i tak sie będę bujać do Halloween.

AgataP lecę do Ciebie popływać po jeziorze na liściu nenufaru.

xpatiiix3, AgataP, anusiaa90 lubią tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png

Wysłany: 26 października 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka tak, miałam zdiagnozowaną i leczoną nerwicę lękową. Obecnie jest duuużo lepiej, ale wiadomo,że gdzieś tam zostają takie rzeczy. Niby już wiem jak reagować ale takie rzeczy jak ta stresują. Nadal np. mam też klaustrofobię :-/ I przez to problem bo mieszkam na II piętrze i lepiej by było z wózkiem wyjechać windą, a tu blokada :-/ Może to tez mnie jakos dodatkowo stresuje i przez to te wszystkie akcje :) Ale dziękuje dziewczyny za wsparcie :)

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    mamusie jak zamierzacie zadbac o skórę na brzuchu po porodzie? albo jak już to robicie ? :)
    Sylvi,wlasnie wczoraj w ddtvn byl dr ambroziak (?) i opowiadal o rozstepach.Ogolnie mowil,ze wszystkie kremy na rozstepy to mit i tylko od skory zalezy,czy beda czy nie.Mowil,ze rozstepow nie unikniemy,jesli przybierzemy za duzo na wadze itp i zaden cud-krem,nawilzacz nie pomoze,zwlaszcza po,bo to blizna.Pokazywal jakis tam laser swoj,kt troche zamaskuje rozstep na zasadzie wybielania,ale i tak taki laser dziala na swieze rozstepy,nie stare.
    Ogolnie ja stosuje babydream Pflegecream/Pflegeoil (byl za tlusty i mi nieladnie pachnal,wiec zrezygnowalam,ale chyba byl lepszy jednak) z Rossmanna za 12zl i jak na razie dopiero w tym m-cu pojawil mi sie rozstep w okolicach blizny po wyrostku,na lewym 'boku Afrodyty' (bo tam chyba nie smarowalam) i na wewnetrznej stronie ud (tu chyba za duzo przytylam).Po porodzie tez zamierzam stosowac ten balsam,tylko jeszcze doloze sobie olejek jakis migdalowy lub arganowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 15:52

• ewelina_d Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż wrote:
    Hmm ja miałam kiedyś stany lękowe i napady paniki. Faktycznie wtedy tak szalało mi serce. Teraz hmm.... nie szaleje, a raczej tak dziwnie się czuję i zaczęło się to tuż przed ciążą. Nawet miałam robione ekg w momencie, gdy tak "dziwnie" mi biło serducho, ale pani doktor stwierdziła, że wszystko jest ok i że to nerwica. Być może.. trzeba poćwiczyć hmm.. relaksację, falowanie z Agatką :P, ale zastanawiam się czy na 100% nie jest to problem z serduchem. Nie chciałabym, zeby mi wyskoczyło coś podczas porodu. Zastanawiam się czy nie umówić się do kardiologa i czy robić jakieś badania hmm.. echo serca? ekg znowu? Bo do porodu niby jeszcze miesiąc, ale nie wiem czy na pewno. Dlatego wolalabym już z pakietem badań pójść do kardiologa, a nie dopiero od niego mieć zalecenia.. Kurcze nie wiem czy to zostawić i olać czy coś działać.
    Ja też z nerwicą (zespół lękowo-depresyjny, żeby być precyzyjną;)) i też w atakach paniki rzucało mi się na serce właśnie. Powiem z doświadczenia:). To pewnie strach przed porodem, nieznanym, czymś nowym, tym, czego się boisz właśnie teraz, pewnie po rewelacjach Juli, podświadomie, ALE wiem, że tłumaczyć to sobie można, bo to kołatanie serca jest tak cholernie realne, jakby faktycznie to było coś fizycznego. Na Twoim miejscu poszłabym do przychodni albo na normalną izbę przyjęć co ma EKG i powiedziała, że masz kołatanie serca i pewnie zrobią ci badanie bez problemu (ja kiedyś poszłam do przychodni dyżurującej w nocy, bez kolejek, bez problemu). Skonsultuje internista i będziesz wiedziała czy wynik jest OK czy nie. Jako że do porodu jest bardzo mało czasu, żeby ogarnąć to z "nerwicowego" punktu widzenia, myślę, że takie namacalne badanie może Ci pomóc tymczasowo. I nie planowałabym kardiologa, tylko EKG + internista i dopiero jeśli internista coś zobaczy, to poszłabym do kardiologa, a jak nic nie zobaczy, to przede wszystkim bym mu uwierzyła, szczególnie, że masz świadomość swojej choroby i wiesz jakie figle może płatać umysł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 15:46

ChciałabymJuż, Marzena27 lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ÓptimusPrime widzę że używamy tego samego :) ja póki co rozstępów nie mam i mam nadzieję, że się nie pokażą. dodatkowo bym chciała żeby skóra była jędrna w tym obszarze :)

ÓptimusPrime lubi tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png

Wysłany: 26 października 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Ja też z nerwicą (zespół lękowo-depresyjny, żeby być precyzyjną;)) i też w atakach paniki rzucało mi się na serce właśnie. Powiem z doświadczenia:). To pewnie strach przed porodem, nieznanym, czymś nowym, tym, czego się boisz właśnie teraz, pewnie po rewelacjach Juli, podświadomie, ALE wiem, że tłumaczyć to sobie można, bo to kołatanie serca jest tak cholernie realne, jakby faktycznie to było coś fizycznego. Na Twoim miejscu poszłabym do przychodni albo na normalną izbę przyjęć co ma EKG i powiedziała, że masz kołatanie serca i pewnie zrobią ci badanie bez problemu (ja kiedyś poszłam do przychodni dyżurującej w nocy, bez kolejek, bez problemu). Skonsultuje internista i będziesz wiedziała czy wynik jest OK czy nie. Jako że do porodu jest bardzo mało czasu, żeby ogarnąć to z "nerwicowego" punktu widzenia, myślę, że takie namacalne badanie może Ci pomóc tymczasowo. I nie planowałabym kardiologa, tylko EKG + internista i dopiero jeśli internista coś zobaczy, to poszłabym do kardiologa, a jak nic nie zobaczy, to przede wszystkim bym mu uwierzyła, szczególnie, że masz świadomość swojej choroby i wiesz jakie figle może płatać umysł.

Właśnie miałam robione EKG w pierwszej połowie ciąży.. bo wydawało mi si,e, że to serce mi się nigdy nie uspokoi. Byłam pewna, ze ciśnieniomierz pokaze zmiany , ale nic, no więc miałam EKG i tez podobno ok. Dlatego sądzę, ze moze to być faktycznie stres przed nieznanym i tak jak piszesz.. podświadomość co Julia przeszła. Choć nie ukrywam, ze uspokoiło mnie to, że mogł po prostu mały się położyć na żyle i stąd nagły skok pulsu. No i wtedy siedziałam, a zdecydowanie wolę leżeć. Chyba nie ma co szukać dziury w całym tylko oswoić się z faktem, ze to tylko nerwy i trzeba się uspokoic :)

A na polepszenie nastroju pokaże Wam coś :) Normalnie się wzruszyłam :P
    http://dobroci.pl/2014/09/29/najwspanialsza-pierwsza-randka-w-historii/

ÓptimusPrime, Rybka Nemo lubią tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym..no urocze, chcialabym mieć takiego meza ;) bo na pewno swoja zone traktuje tez wyjatkowo ;)
    A mala jaka szczesliwa! Super :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 16:04

Wysłany: 26 października 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optimus, prawda? A jeszcze to jak ona buciki pokazala, a on się tym tak zachwycał... jeju po prostu cudne. Dzieci są takie genialne! Uwielbiam pracować w przedszkolu. Dzieciaki potrafią zachwycać się takimi prostymi rzeczami i tyyyle się od nich uczę :) ech...

ÓptimusPrime, Marzena27 lubią tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po spacerku krótkim to krótkim ale zawsze:-) Chciałabym juz,ja też pracuje w przedszkolu:-) czy ty idziesz na roczny urlop 52tyg? Masz jakiś wzór wniosku żeby od razu 80 % płacili?

iv09hdgenu0skffm.png

Wysłany: 26 października 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natasza idę na roczny urlop, ale nie mam żadnego wzoru. Po prostu napisze odręcznie, że zamierzam wykorzystać rok. Z resztą już do mnie dzwoniła sekretarka w tej sprawie, żeby sobie ustalić budżet na przyszły rok. Ale mówiła, ze w ciągu 14 dni musze napisać wniosek. Szukałam czegoś w internecie i nie ma takiego uniwersalnego. Zastanawiam sie jedynie, czy jak napiszę, ze idę na rok, to czy przed każdą kolejną częścią urlopu trzeba pisać mimo wszystko kolejne wnioski czy nie.

natasza82 lubi tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
‹‹ 1766 1767 1768 1769 1770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ