X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ÓptimusPrime wrote:
    Dotty,ale na wr musi byc zaszczepione w pierwszej dobie!Jak to sobie wyobrazasz?
    wcale nie:) nawet w SR położna mówiła, żeby poprosić w szpitalu o przełożenie szczepienia na 2gą lub 3cią dobę, żeby maluszek trochę ochłonął po porodzie...

Ewelina
    hhojzmj.png
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szczęście można zaszczepić swoim engerixem. Mam nadzieję, że nic się do porodu nie zmieni, bo szczepionkę mam już w lodówce. Musze tylko dopytać położnej jak i kiedy ją dostarczyć.

Zupaztytki gdybyś jednak chciała ten engerix to wystarczy, ze weźmiesz od gin receptę i na miejscu w Bielsku możecie kupić. Nie musicie wieźć z Krakowa.

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż, wiem Kochana. Jakoś już się jednak nastawiliśmy na to, co oferują w szpitalu.

Agusia ;) lubi tę wiadomość

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_v_e wrote:
    Dziewczyny, a kupujecie nianie z monitorem oddechu, czy sobie darujecie?

Ja dostałam w prezencie zestaw Angel Care, więc już czeka, nie wiem czy bym kupiła, trochę jednak kosztuje

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas euvax w 8dobie ,Marcel w 3dobie ,żadnych efektów ubocznych z reszta mój Marcel zawsze dobrze szczepienia znosił raz miał tylko obrzęk po jednym a tak nigdy ubocznych zero gorączki i dziwnych zachowań ;) Mam nadzieje, ze i Nelka taka będzie ;P ale szczerze boje się ja szczepić zwykłymi tymi bezpłatnym i ze wzgledu na wczesniactwo polecali Nam acelularne, co rzadko widziane u mnie w przychodni ,bo nigdy niennaciagaja i teraz się boję, a troszkę lipa ze one tyle kosztują... Jeszcze będę gadac jak skończy miesiąć na ten temat.. Boje się tych szczepień jak cholera teraz a z Marcelem jakoś nie bralam do siebie i zawsze było ok, a co do malej mówili, że sami się boją tych szczepić tymi zwykłymi ,bo rtęć, a ona taka malutka..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 12:16

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ÓptimusPrime wrote:
    Dotty,ale na wr musi byc zaszczepione w pierwszej dobie!Jak to sobie wyobrazasz?

No właśnie sobie nie wyobrażam (dużo kombinowania) - stąd moje wątpliwości... Zwłaszcza, że ja mam wirusa HBS (w podstawówce wszczepili mi żółtaczkę typu B ) i nie chcę na pewno odkładać szczepienia na WZW B - z tego co wiem to w moim przypadku muszą być specjalne procedury - trzeba maluszka po porodzie umyć i podać mu jakieś tam przeciwciała czy coś...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 12:19

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupa - z tym Enelem to dopytaj jak to wygląda w Twoim przypadku, bo te "rozwiązania", które opisałam to takie jakie mam dostępne na podstawie umowy mojej firmy i Enela. Ogólnie słabo;). A jeszcze robiłam risercz w innych placówkach i uśmiałam się przednie jak mi powiedzieli, że w Medicoverze mocno podstawowy pakiet to ok. 300 zł, a taki normalny, bez fajerwerków - 500 zł. Wow:D.

Kasia - dołączam do gratulacji i szeregu zazdrośnic o tak prędki poród:).

Goplana - cieszę się, że takie jest teraz twoje zdanie o SN, daje nadzieję, że większość z nas tu nie robi wielkiej głupoty ;).

Agata - rób awanturę! no bez jaj, pierworódka 4.5kg...

e_v_e - monitor oddechu tak, elektronicznej niani na razie nie. póki co nie będzie takiej potrzeby, a może nam jakiś mikołaj pod choinkę przyniesie;).

Fidelissa - zarządzenie zarządzeniem, sprawdź jak to wygląda wg ustawy o opiece okołoporodowej w Polsce (to ta, która mówi, że każda matka, jak nie ma komplikacji, ma prawo do 2h kangurowania). Może ta ustawa reguluje również to, że nie wolno przypasać do łóżka w trakcie porodu?

Dziś jest dzień, kiedy to moja mama czarownica wykrakała mi poród. Ciekawe czy się sprawdzi :). Ona jedyna w całej rodzinie była pewna, że będzie dziewczynka i ogólnie ma różne przeczucia często prawdziwe, więc może, może...:) ale z drugiej strony teść chce niedzielę, moja przyjaciółka 1.11, bo jej mąż się wtedy urodził, a mój mąż 31.10, żeby w przyszłości nasza Hania miała zawsze "dzień po" urodzinach wolny:D. Mam nadzieję, że Hania nie będzie chciała wszystkim dogodzić i nie zacznę rodzić dziś i skończę w niedzielę;).

Dołączam do mdłości pierwszego trymestru... :/ Łapie mnie co jakiś czas, dziś na jedzenie nie bardzo mogę patrzeć, ale właśnie dogotowuję krem z pieczarek, wcinam i trzeba ruszyć tyłek trochę na powietrze, póki pogoda ładna:).

zupaztytki, Fidelissa, Maga31, Rybka Nemo lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • Marzena27 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    No właśnie sobie nie wyobrażam - stąd moje wątpliwości... Zwłaszcza, że ja mam wirusa HBS (w podstawówce wszczepili mi żółtaczkę typu B) i nie chcę na pewno odkładać szczepienia na WZW B - z tego co wiem to w moim przypadku muszą być specjalne procedury - trzeba maluszka po porodzie umyć i podać mu jakieś tam przeciwciała czy coś...

Jeśli sama masz to rzeczywiście szczepienie od razu, pediatra o tym też wspominała.
    Można odroczyć jeśli mama nie jest nosicielem wirusa i dziecko nie będzie operowane - tyle się dowiedziałam.

oar83e3kxk11r0ik.png

ex2bmg7yfkaymxmq.png

i81xxzdv8mhocgdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a u mnie w szpitalu powiedzieli ze w 1 dobie.

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra, ja też nie będę kombinować - zwłaszcza, że odkładanie szczepienia w moim przypadku chyba byłoby zbyt ryzykowne...

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski sukces. Odebralam gbs wynik ujemny!
    Kupilam tez herbatke z lisci malin.
    DOTTY my szczepienia robimy wszystkie te co daja. Zadnych zamiennikow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 12:33

zupaztytki, Marzena27, Agusia ;), ÓptimusPrime, xpatiiix3, Lavendula, Maga31, anusiaa90, ap1526 lubią tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IKC a gdzie kupiłaś w sklepie zielarskim czy na allegro bo ja też chcę kupić :)
    Cieszę się, że wynik ujemny :)

Przyszła pościel, faktycznie ochraniacz na szczebelki jest od razu z wypełnieniem nie ma jak go rozmontować i wyprać, z tego co pamiętam wietrzyłyście tak?

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W aptece. Tylko ze to taka sypana. Cale 3 zl za paczke

Agusia ;) lubi tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok to ja też kupię po weekendzie :) dzięki za info, może być sypana i tak się ją zaparza :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 29 października 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co myślicie o wyparzaniu butelek itp w zmywarce? Moja ma max temepraturę 60 stopni i nie wiem czy to nie za mało i czy w ogóle wkładać tabletkę, czy lepiej zagotować wodę w garnku i zanurzyć jakoś na 5 min? I jak w garnku, to trzymać na gazie czy jak się zagotuje to od razu zdjąć ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 12:38

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    IKC a gdzie kupiłaś w sklepie zielarskim czy na allegro bo ja też chcę kupić :)
    Cieszę się, że wynik ujemny :)

Przyszła pościel, faktycznie ochraniacz na szczebelki jest od razu z wypełnieniem nie ma jak go rozmontować i wyprać, z tego co pamiętam wietrzyłyście tak?

Ja ochraniacza nie zamierzam wogóle prać - te rzeczy, które mają bezpośredni kontakt z ciałem maluszka, owszem, prałam (ubranka, prześcieradełko, otulacz) ale ochraniacze są tylko nakładką na szczebelki łóżka...
    Tym sposobem można by wpaść w obłęd i prać wszystko - np koc i naszą pościel bo przecież czasem małą się położy na naszym łóżku. A tego robić też nie zamierzam :)

Agusia ;), santoocha, Fidelissa, ChciałabymJuż, lkc lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_v_e wrote:
    Co myślicie o wyparzaniu butelek itp w zmywarce? Moja ma max temepraturę 60 stopni i nie wiem czy to nie za mało i czy w ogóle wkładać tabletkę, czy lepiej zagotować wodę w garnku i zanurzyć jakoś na 5 min? I jak w garnku, to trzymać na gazie czy jak się zagotuje to od razu zdjąć ?

Ja tylko słyszałam, że w zmywarce bakterie sie całkiem nie usuwają - co więcej jest ich tam sporo - z tradycyjnego "prania", więc chyba bym nie ryzykowała :)
    Wolałabym wygotować w wodzie w garnuszku :D

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Ja ochraniacza nie zamierzam wogóle prać - te rzeczy, które mają bezpośredni kontakt z ciałem maluszka, owszem, prałam (ubranka, prześcieradełko, otulacz) ale ochraniacze są tylko nakładką na szczebelki łóżka...
    Tym sposobem można by wpaść w obłęd i prać wszystko - np koc i naszą pościel bo przecież czasem małą się położy na naszym łóżku. A tego robić też nie zamierzam :)

Dokładnie też tak myślę :) wypiorę prześcieradło i pościel :) a ochraniacz niech się wietrzy :)

Dotty myślę, ze można stworzyć niezłą listę z czym maluszek ma do czynienia hihi

Dotty84 lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:

Ja wszystko pralam - jestem maniakiem ;-) ale to juz wiecie.... :-)

W zmywarce nie za bardzo,bo maja byc wygotowane.
    Ja bede uzywac parowaru,bo ogolnie chodzi o pare przecierz :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 12:48

• Fidelissa Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ÓptimusPrime wrote:
    Opti nie musi. Tak tylko nasze ministerstwo zarządziło..

qq87j44jhto0od0f.png

‹‹ 1823 1824 1825 1826 1827 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ