X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisiiii wrote:
    Witam się i ja- zmęczona, niewyspana. Dzisiaj poszlam AZ zrobić badania krwi,bo głowa mnie codziennie w nocy boli jak się przebudzam żeby nakarmić małego. Do tego kręci mi się w głowie. Jutro wyniki wiec dowiem się czy to przemeczenie czy cos z hemoglobina.

Jeśli chodzi o dokarmianie, to ja tez dokarmiam mm. Staram się karmić piersią,ale czasami mam wrażenie ze tego mleka tam nie ma. Z reszta widać to jak mały się denerwuje ssać piers i mu nic nie leci. Kupki robi tez z grudkami, co 3 dni . Dokarmiam mlekiem tym co w szpitalu dostawał czyli Hipp combiotic i jest ok.

Właśnie te badanie krwi przed szczepieniami to obowiązkowe? Nam zlecili tylko badanie moczu na posiew i ogólne. Masakra jest złapać ten mocz. Nawet z woreczkami nie jest łatwo,bo mały musiałby go mieć cały dzień zeby wystarczająca ilość się uzbierala.

My szczepimy infanrixem hexa 6 w1 i na pewno prevenarem13. Nie wiem tylko czy wszystko w jednym dniu,bo za dużo tego jak na takie maleństwo.

Ciekawe jak Goplany Aloszka po szczepieniach??? Czy w miarę łagodnie to zniósł.

My też te szczepionki, wszystko w jednym dniu oprocz meningokokow - te zostawiamy na poźńiej. U nas bez morfologii, a lekarke mamy bardzo dokladna, zresztą, jak starszego szczepiłam, tez bez morfo było.
    Jutro bioderka, tego sie boję, bo starszy darl sie jak żywcem ze skory obdzierany i do dzisiaj to pamietam.

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Kochana, Hania tez ma taki dolek między posladkami, ale żaden lekarz tam jej nie zagladal a ja tez nie zglaszam bo nie wydalo mi się to niepokojace?
    Daj znac co powie Wam lekarz..
    oki , dam znać w poniedziałek

Dotty84 lubi tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my zaraz idziemy sie zwazyc,moja mala dzisiaj postanowila ze bedzie zupelnie inaczej jesc niz zwykle,wszytskie godziny sie jej pokićkały ,raz je 150 a raz 100 ...ja pitole niech ten skok juz mija !!

przyzwyczailam sie ze je co 4 h i zawsze te 120 a teraz to juz nie wiem o co kaman,raz tak raz tak..oszaleje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 14:30

• Mamadomina Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Maartinka a mowili w ogole co to moze byc za dolek? Czemu trzeba go kontrolowac? Zaczynam się martwic
    czasami robi się tam przetoka ale spokojnie nie nakręcajmy się

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam my dziś po usg u ortopedy. Wszystko dobrze wyszło, choc ortopeda kazał szeroko pieluchować i kłaśc na brzuchu na żabkę. Ale jak poczytałam w domu co wpisał w karcie to się zestresowałam.

Goplanko pomóż proszę bo byłaś u ortopedy może coś podpowiesz wpisał mi ortopeda II a, co to znaczy, coś poczytałam w necie, ale może podpowiesz, może inne mamuśki coś podpowiedzą, Madalenko a może Ty albo Pati??????

Pinsleepe no jesteś w końcu na forum, pamiętamy Ciebie i super, że wróciłaś :)

Kuniak my tez bierzemy 5w1 ale nie pamiętam która polecała pediatra mogę podpowiedzieć jutro bo będziemy na wizycie. Wiem, że jakąs mi polecała ze względu, że Mała wcześniak.

Agusia u mnie mleko moje i mm i daję wit K+D tak mi kazała pediatra. Moją dokarmiali w szpitalu i sama zaczęłam dokarmiać w domu tym samym mlekiem potem na wizycie u pediatry to skonsultowałam.

Co do uśmiechu huraaaaaaaaaaaaaaa moja Mała od wczoraj reaguje na mnie, zakochałam się od nowa, ja do niej gadałam a ona się roześmiała na głos, no cud natury, dziś znow nakarmiona ja gadam a ta śmieje się, to chwilowo trwa ale widziałam, że patrzy na mnie i odwzajemnia usmiech, to piękneeeeeeeeee aż się chce płakać, gadajcie do dzidziolków, zaczepiajcie po nosku, po policzku, szukajcie kontaktu wzrokowego aż w końcu odwzajemnią to :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 14:40

Maga31, Agusia ;), Lavendula, Paju, KUNIAK, Fidelissa lubią tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Moniix20 Znajoma

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10cvmkh.jpg
    Przedstawiam Wam mojego synusia Michasia;*;*

Evik, ewelina_d, Mamadomina, Maga31, xpatiiix3, Viviana, AgataP, Lavendula, Madlen222, maaartinka, lkc, natasza82, blue00, anusiaa90, Rybka Nemo, Fidelissa lubią tę wiadomość

f2w3dqk3dtvozx9q.png
    200911112438.png
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane czy któraś z was ma ten saab simplex na kolki? Jak tak to gdzie go kupowalyscie? Bo chce kupić ale troche boje się z niesprawdzonego źródła. Bo lekarka oolecala mi krople biogaia ale w necie czytalam zarówno super opinie jak i takie ze maluchy czuły się po nich gorzej i strasznie plakaly. Nie wiem juz co robić..

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    z tego co wiem to przy sn nie ma problemu ze znieczuleniem - dają bez problemu - przynajmniej z tego co wiem od dziewczyn z którymi miałam kontakt

co do cc wszystko zależy czy jest to cc na cito czy planowane - ja miałam cc na cito po odejściu wód po 22 - i wyglądało to tak że zrobili cc i wzięli mnie na sale pooperacyjną a małego na noworodki, tam spędziłam noc ze środkami przeciwbólowymi - z samego rana wywieźli mnie na inną sale i tam już dali dziecko, koło południa pionizowali i potem już na normalną sale - jak jest planowa cc to odrazu przywożą na tą drugą sale i dziecko dostaje się po chwili tzn jak go tam na noworodkach ogarną, ubiorą itd to przywożą - ja miałam 2 cc i powiem że dużo się zmieniło na plus - teraz bardziej dbają i interesują się - widać że mają mega doświadczenie w tym co robią, ja byłam bardzo zadowolona z całego pobytu i z opieki itd i polecam szpital jak najbardziej

U mnie możliwe, ze bedzie planowane CC. Mam jeszcze jedno pytanie, czyli rozumiem, ze po przewiezieniu na sale od razu otrzymam dziecko na pierwsze karmienie inzostanie ono znowu zabrane, az mnie nie spionizuja? Czy wówczas położne bedą mi przynosić dziecko na karmienie?

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Evik Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ze mna dziecko po cc lezało non stop przy cycu przychodziły tylko go przewijać, nie sprawiała wiekszych problemow bo odrazu załapała ssanie i mogła tak non stop.pionizacje miałam na drugi dzien bo juz nie chcialy mnie meczyc

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staś dziś mi obiecuje,że od jutra będzie grzeczny ;)

de58f977dd865080med.jpg

a tu z wczoraj zainteresowany dźwiękami:

286d2a99edcbb4d7med.jpg

Goplana, xpatiiix3, Evik, Viviana, AgataP, Milaszka, Agusia ;), Lavendula, Madlen222, maaartinka, ÓptimusPrime, lkc, natasza82, Florentine, blue00, anusiaa90, Paju, Rybka Nemo, Fidelissa lubią tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po szczepieniach - dużo nerwów nas to kosztowało, Mały tak płakał, że jeszcze go tak purpurowego nie widziałam :(, aż się mąż popłakał razem z nim.
    W sumie poszło 8 szczepień na jeden dzień.
    Na razie śpi i jest spokojny, ale odczyny poszczepienne wystąpić mogą i jutro...

Moja rada - jeśli szczepicie rota, lepiej wziąć malucha niedojedzonego, żeby nie ulał szczepionką za 300 zeta :)

Wkurzona jestem jeszcze strasznie, bo cały czas na dwóch poprzednich wizytach była mowa o szczepionce Prevenar, że mamy refundowaną itd.
    Dzisiaj dałam swoje szczepionki 6w1 i Rotarix i powiedziałam, że jeszcze szczepimy na pneumokoki, patrzę potem a zaszczepili mi dziecko Synflorixem!
    Kurde, ja jakaś zakręcona byłam tym szczepieniowym stresem, nawet nie podejrzewałam, że taka sytuacja może mieć miejsce. Chyba napiszę skargę na naszą pediatrę :/

Także moja druga rada - patrzcie jakie szczepionki oferuje Wasza przychodnia i czy to się nie zmieniło od ostatniej wizyty - u mnie z tego co się wywiedziałam, sanepid takie teraz wydał przychodni dla szczepienia wcześniaków. Plusem jest tylko to, że była za darmo, ale do cholery, wolałabym zapłacić i mieć ten Prevenar! Nie wiem jak mogłam w porę tego nie ogarnąć :(, miałam zaufanie jak każdy pacjent... koniec z tym! Od dzisiaj będę patrzyła na ręce każdemu! Kurcze na wszystko trzeba uważać i się dokształcać bardziej niż dany specjalista, bo inaczej nawet się nie zauważy jak cię wy...jają :/.
    Zła jestem na siebie :(

Vivi - 2a to stopień dysplazji stawów biodrowych, a raczej na tym poziomie, to po prostu ich niedojrzałości - najlżejszy. Trzeba zastosować profilaktykę, aby nie wskoczyło wyżej. Nie stresuj się - wiele dziewczynek ma to diagnozowane, a potem mają zdrowe stawy. Na pewno będzie dobrze, tylko trzeba zachować czujność i zastosować się na co dzień do wskazówek ortopedy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 15:28

Viviana, natasza82 lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz "padł" po spacerku i karmieniu i śpi - czas ogarnąć kuchnię (nie ma jak zmywarka ;) , bo mąż zaraz wraca, więc przejmie przewijanie ;)

AgataP lubi tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    U mnie możliwe, ze bedzie planowane CC. Mam jeszcze jedno pytanie, czyli rozumiem, ze po przewiezieniu na sale od razu otrzymam dziecko na pierwsze karmienie inzostanie ono znowu zabrane, az mnie nie spionizuja? Czy wówczas położne bedą mi przynosić dziecko na karmienie?

wiesz co az tak dokładnie nie wiem - ja tez miałam miec planowe cc a wody odeszły i z racji godziny prawie 23 miałam jak miałam ale z tego co widziałam to dziecko przywozili mamie tak parenaście czy paredziesiat minut po cc - zalezy której wiec pewnie zależy jak oni ogarna na noworodkach i zostawiaja obok i tyle - nikt go potem nie zabiera - lezy tak w swoim tym wózeczku obok takze fajnie jak jest mąż czy ktos bliski zeby ci pomógł.. a z karmieniem to nie nastawiaj sie bo szału w piersiach nie ma po cc i chyba zawsze leciała butla - oczywiscie przystawiac sobie mozesz ile chcesz - no i na noc ci dziecko zabieraja na noworodki - po spionizowaniu tez zabrali a ostatnią noc już zostawiają

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Evik Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na noc nie zabierali, w ogóle jej nie zabierali,calutki czas była ze mną po cc zanim mnie przywiezli ona juz czekała na mnie na sali z mężem.I odrazu do cyca mimo ze tam szału nie było to pieknie ssała i nie chciała przestać, nawet jej nie dokarmiali.przekładały tylko czasem do tego łóżeczka a jak zapłakała to podawały do cyca

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evik a tez byłaś na ujastku? bo co kraj to obyczaj i w każdym robia po swojemu i mają swoje "procedury" - tu zależało choćby na tym żeby dziecko przybierało na wadze i żeby w ten 3 dobie wypisać to i dokarmiali

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    wiesz co az tak dokładnie nie wiem - ja tez miałam miec planowe cc a wody odeszły i z racji godziny prawie 23 miałam jak miałam ale z tego co widziałam to dziecko przywozili mamie tak parenaście czy paredziesiat minut po cc - zalezy której wiec pewnie zależy jak oni ogarna na noworodkach i zostawiaja obok i tyle - nikt go potem nie zabiera - lezy tak w swoim tym wózeczku obok takze fajnie jak jest mąż czy ktos bliski zeby ci pomógł.. a z karmieniem to nie nastawiaj sie bo szału w piersiach nie ma po cc i chyba zawsze leciała butla - oczywiscie przystawiac sobie mozesz ile chcesz - no i na noc ci dziecko zabieraja na noworodki - po spionizowaniu tez zabrali a ostatnią noc już zostawiają

To nie fajnie bo nie chce żeby mi zabierali na noc bo zamierzam karmić piersią. Domyślam sie, ze nie tak łatwo o laktacja po CC , ale da sie to wypracować, kiedy jak najcześciej sie dziecko przystawia. Ostatnio 4 moje znajome miały CC i wszystkie karmią piersią, wiec nie od sposobu porodu to chyba zależy:)

Ja nie wyrażam zgody na dokarmianie w planie porodu i zamierzam tego dopilnować. Znam osobę. Która tak zrobiła na Ujastku i przestrzegali co prawda z wielkim bólem i uwagami, ale jednak...

Powiedz mi jeszcze, udało Cię sie karmić piersią ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 16:01

[*] 2014 i 2016
  • Evik Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie nie kochana ja w ogóle jestem z innego miasta. Masz racje w kazdym szpitalu inaczej, nie zrozumiałam ze pytanie dotyczyło konkretnego szpitala:)

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • Evik Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie ze nie od sposobu porodu to zalezy, bo czasem kobietkom które rodziły naturalnie nie udaje sie karmic piersia. Ja jestem po cc mała ciagle byla na cycu jak chcieli ja dokarmiac to w ogole nie chciala tylko ssała u mnie ciumkała az pobudziła co prawda po 3 dobie tak mi na dobre ruszył pokarm

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplanko dzięki za odpowiedź, trzymam kciuki za Aloszkę by dobrze zniósł noc po szczepieniu, wiem jak pobierali Amelce krew ledwie to zniosłam a co mówiąc szczepionki, ciężka sprawa odpoczywajcie po dzisiejszych przeżyciach.
    Mam pytanie moja też wczesniak, ma pneumokoki za darmo ale to jest do wyboru Prevenar a Synflorix czy jak, ta druga gorsza?

Goplana, pinsleepe lubią tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:
    pewnie ze nie od sposobu porodu to zalezy, bo czasem kobietkom które rodziły naturalnie nie udaje sie karmic piersia. Ja jestem po cc mała ciagle byla na cycu jak chcieli ja dokarmiac to w ogole nie chciala tylko ssała u mnie ciumkała az pobudziła co prawda po 3 dobie tak mi na dobre ruszył pokarm

Często właśnie w 3 dobie pojawia sie pokarm, wcześniej jest tylko siara i nie ważne czy poród SN czy CC. ;)

[*] 2014 i 2016
‹‹ 2117 2118 2119 2120 2121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ