X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Evik Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati, izia śliczne brzuszki!:) aż poszłam do lustra oglądać swój:D

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia wrote:
    A właśnie, czas na drzemkę :)

A co do kawy, to z tego co mi wiadomo i to nie tylko z netu w ciąży nie jest wskazana:

http://parenting.pl/portal/kawa-w-ciazy

Pytałam o to moją gin i powiedziała, że dwie filiżanki na dzień spokojnie można wypić :)

Idia, Lavendula lubią tę wiadomość

201411191762.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie czasem mnie dziwi że tak trąbią z kawą a jakoś o coli nikt nie mówi - a ona też ma kofeinę i sama przyznam że potrzebowałam nieraz łyka

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RewolucjaSięDzieje wrote:
    Ou, u mnie tsh 2,38 i jakoś nikt nie bił na alarm, to chyba wszystko zależy od genowefa :)
    Dziewczyny pisalam juz o tym tsh powyzej 2 szczegolnie na poczatku ciazy jest za wysokie i powinno sie zbic do ok 1. w ciazy sa inne normy ale letrox lub euthyrox szybko sobie z tym poradzi czasami nawet za szybko i tsh jest za niskie. Ja robie badania tsh i ft4 co 5-6 tygodni

Idia lubi tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie udało się z drzemką. Wpadła mama, wpadła babcia, zadzwonił mąż a za moment wpada moja przyjaciółka:)

A ja na nogach od 2:30!

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

uwo9skjovnetfmk9.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do listy z własnego doświadczenia, może powiem jak u mnie z synem było, takie tam moje spostrzeżenia osobiste, może komuś się przyda albo ktoś się podzieli swoim doświadczenie, z chęcią dowiem się też czegoś nowego :)

w razie kataru nie gruszka ,bo to zbiorowisko bakterii najlepiej sól fizjologiczna, żeby rozrzedzić, potem frida, a na głębokli katar katarek podłączany do odkurzacza raz na dzień dwa nawet :)

octenisept nawet w szpitalu pielęgniarki mówiły, że bardzo ślimaczy pępuszek i wolniej się goi, ja używałam gazików leko i na około pięknie przemywałam pępucha, odpadł na 6 dobę, z kolei koleżanki które użytwały octaniseptu skarżyły się ,że pępek odpadał ok.14 dni nawet do 3 tygodni..

co do proszku jak dziecko nie jest alergikiem to myśle ,że można zwykły (jak po 4 miesiącu zaczęłam tak robić) ja np arielem prałam tym dzidziusiowym a płyn do płukania dzidziuś czy lovela, wszystko było w porządku, a prasowałam ciuszki przez pierwsze 3 miesiące życia :)

sudocrem, nigdy w życiu dla dziewczynek żadnych kremów maści z tlenkiem cynku sklejają wargi sromowe.. mojej siostrze rozrywali i przemywali, żeby to powstrzymać do tej pory ma problemy przez sudocrem i inne, mała ma teraz 6,5... ja wyróbowałam i mam w zapasie 7 tubek jeszcze, bepanthen baby i jest świetny, no i można chyba też dla dziewczynek, bo nie ma tego tlenku cynku :) ale to tylko w razie odparzeń ,a tak to puder i wsio :D

wkładki laktacyjne dobre są z lansinoh, bella i tommee tippee (te wypróbowałam już i są miękkie i delikatne), te ostatnie są bardzo chłonne , ale jak ma już leciec jak u mnie to żadne wkładki ja nieraz spałam z dwiema pieluchami tetrowymi w staniku oprócz wkładek...

a laktator to był mój przyjaciel przez długi czas :P

co do nakładek na sutki mi nie były potrzebne tydzień sie pomęczyłam i było ok :)

materac kokos gryka wypróbowany bardzo fajnie małemu sie spało :D

ochraniacz na łóżeczko przydatny później jak dziecko strasznie się wierci i wkłada ręce i nogi przez szczebelki :P

na początku mój mały spał na płaściutko dość długo, ale są takie fajne klinki ścięte płaskie poduszeczki, a jak sie ulewało to na pieluszce tetrowej na boczku i wsio :) bo co do poduszki to nie byłam przekonana ;/ bałam się, żeby kręgosłupa nie miał krzywego :P

co do kąpieli ja na początku kładłam małego na przewijaku na ręczniku w miseczke wody z emolium i przemywałam go tak szybko, szmatke taką miałam mięciutką, a teraz do kąpieli dpiero miekkiej gąbki albo myjki używamy, bo od myjki na początku miał zaczerwienienia, one jakies szorstkie są na taką delikatną skórkę :)

a przewijanie jak czerwona pupka to nie chuseczkami tylko wacikami i samą woda z emolium czy oilatum przemywałam pupkę i szybciej sie goiło, bo na niektóre chusteczki był uczulony ,trzeba czytać, czy nie są perfumowane :)

co do podkładów mi się przydały tylko przez pierwsze dwa dni potem starczały duże podpaski :)

koszula do karmienia na guziki to udręka jak dzieciatko głodne a ty mam multum malutkich guziczków rozpiąć szybko trzęsącymi się dłońmi :P heheh najlepsze sa te kopertówki :D i w taką mam zamiar znowu się zaopatrzyć :D

biustonosz heheh najlepiej chyba kupić po porodzie jak juz będzie się znać rozmiar, bo jak mleko się zaczyna produkować ma się o wiele większe cycki niż samo przed porodem :P ja popełniłam taką gafę ,że cycki mi się nie zmieściły już w Nim a przd porodem był idealny, a nie pomyślałam wcxeśniej o tym by wziąć większy...

u mnie w szpitaku np matkom które nie karmiły piersią dawali mleczko w jednorazowch buteleczkach

torba do szpitala musi być wyposażona chyba według potrzeb szpitala, w którym będziemy rodzić, ja np nic nie musiałam prawie brać na wyjście spakowałam się wcześniej w mniejszą torbę, a do szpitala w większą tylko 2 koszule, szlafrok, recznik coś do mycia sie, pasta ,szczoteczka, ladowarka, kapcie, klapki pod prysznic :) majtki jednorazowe i woda wszystko co trzeba było mieli w szpitalu , no i dokumenty, karte ciąży i ostatnie wyniki,a le ja to wszystko nosilam zawsze w jednej teczce :D
    a na wyjście ubranie dla mnie i wyprawkę na wyjście ze szpitala dla małego, a to już jest zależne od pory roku :)

lampeczkę docną mam taką regulowaną dotykową i włączam na bardzo leciutkie światło dla mnie to bardzo ułatwiało karmienie i przeiwjanie w nocy, no i nie przeszkadzało takie światło w zasypianiu

a i te podkłady i ceratki takie pierdoły mi nie były potrzebne, ja tam do przewijania pod dupke co najwyżej pieluske flanelowa jak zimny przewijak był :P :P
    i to chyba wszystko co do tej listy tak ode mnie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 15:05

Dotty84, RewolucjaSięDzieje, Fidelissa, Goplana lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:
    pati, izia śliczne brzuszki!:) aż poszłam do lustra oglądać swój:D
    Kurcze ja mam maly brzuszek wieczorem a rano juz o wiele mniejszy juz sie doczekac nie moge jak bedzie widac tylko biust znaczaco zmienil rozmiar:)

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadomina wrote:
    Dziewczyny pisalam juz o tym tsh powyzej 2 szczegolnie na poczatku ciazy jest za wysokie i powinno sie zbic do ok 1. w ciazy sa inne normy ale letrox lub euthyrox szybko sobie z tym poradzi czasami nawet za szybko i tsh jest za niskie. Ja robie badania tsh i ft4 co 5-6 tygodni

Mi letrox w 2 tygodnie zbił tsh z 5 do 0,75 i tak się utrzymuje. Niedoczynność wykryłam w 7 dniu po owulacji. Cykl wcześniej miałam biochemiczną ciążę i mnie dziewczyny z pco namówiły na badanie tarczycy.

Teraz sprawdzamy co 4 lub 5 tygodni.

uwo9skjovnetfmk9.png
  • RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadomina wrote:

A ja w dalszym ciągu uważam, że 2,32 dla I trymestru jako górna granica jest ok. W dalszym ciągu nie rozumiem, skąd się biorą te normy "do 1", "tylko 1", "poniżej 1"? o co tu chodzi?
    Od razu mi się "czarna wołga" kojarzy, wszyscy się boją, a nie wiadomo dlaczego ;)

mada_lena lubi tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, zgadzam się z 99,9% co napisałaś, ale Octaniseptu będę bronić jak niepodległości:D najlepszy jest :D:D:D

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia wrote:
    Nie udało się z drzemką. Wpadła mama, wpadła babcia, zadzwonił mąż a za moment wpada moja przyjaciółka:)

A ja na nogach od 2:30!

To jest trening "przed" Idia :D;)

Idia lubi tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest trening "przed" Idia :D;)

I jeszcze mam mdłości!!! Jak zwykle poranne-popołudniowe mdłości ;) Wesoło :)

uwo9skjovnetfmk9.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie kuście ta drzemka:))
    siedzę w pracy. wczoraj po obiadku pospałam i w sobotę...super byłoby tak codziennie.

co do wyprawki to dzieki za podpowiedzi, jeszcze o tym nie myslalam...
    na razie zyje jutrzejsza wizyta- badanie prenatalne

czy mam tam przyniesc jakies wyniki? bo wiem tylko o skierowaniu..

podobno usg jest przez brzuch i dowcipnie
    stresuje sie jak cholera...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 15:25

qq87j44jhto0od0f.png

• izia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też octanisept był super, butelki aventa, smoczek lovi, chusteczki mokre pokochała niebieskie dady z biedronki, pampersy w sumie 1 i 2 każde ok, na dupke sudokrem ale przy dziewczynce poczytam co by zamiast, łóżeczko mielismy turystyczne + materac piankowy, na początek kołyska taka niska żebym mogła widzeć z łóżka dziecko, do kąpania oilatum, potem oilan, do noska katarek ale dopiero przy katarze, do oczków i buzi gazik + sól fizjologiczna z ampułek, mleko myśle że pojdę w hipp bio lub enfamil, żadne bebilony, nany i inne reklamowane - ale najpierw spróbuje z karmieniem piersią i z nakładkami na nie ale wole być przygotowana jak cos na butelkę

a dla mnie napewno hitem byly majtki siatkowe, podpaski always night i wkładki laktacyjne ja mialam z belli i babydream i TT - nie widziałam różnicy

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parę rzeczy z listy do wywalenia, bo kompletnie zbędne, dodałabym Alantan maść, albo Bepanthen, bo to są najlepsze specyfiki do pup noworodków i niemowlaczków:)

Zgadzam się - niektóre rzeczy może są zbędne, inne można by zastąpić pewnie czymś lepszym --> ale mi (przy moim ZEROWYM doświadczeniu z ciążą, porodem i dziećmi) ten plik bardzo pomógł... a przynajmniej otworzył oczy :)

Oczywiście nie jest to żaden profesjonalny poradnik, a jedynie spisane czyjeś osobiste doświadczenia, zatem proszę podchodzić do pliku z pewnym dystansem! Najlepiej zweryfikować punkty ze swoimi znajomymi / mamami / babciami i itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 15:25

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa wrote:
    nie kuście ta drzemka:))
    siedzę w pracy. wczoraj po obiadku pospałam i w sobotę...super byłoby tak codziennie.

co do wyprawki to dzieki za podpowiedzi, jeszcze o tym nie myslalam...
    na razie zyje jutrzejsza wizyta- badanei prenatalne

czy mam tam przyniesc jakies wyniki? bo wiem tylko o sskierowaniu..

podobno usg jest przez brzuch i dowcipnie
    stresuje sie jak cholera...

Niczym się nie stresuj, wszystko jest dobrze, maluch ma się doskonale i tylko czeka na to, żeby pomachać swojej mamie! a parametry będą takie, że hoho, gołym okiem da się wszystko zmierzyć!
    Uszy do góry i żadnego smęcenia!:)

Fidelissa lubi tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dotty84 tu się troszke mylisz bo nasze mamy, babcie itd miały dzieci w jakby zupełnie innym świecie - i właśnie najbardziej irytujące bywają te ich mądrości o pieluchach tetrowych, smarowaniu pępka fioletem itd - niestety świat się tak zmienił że wszelkie mamy mające dzieci obecnie to słuchać jak najbardziej ale mam i babć ciężko

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    dotty84 tu się troszke mylisz bo nasze mamy, babcie itd miały dzieci w jakby zupełnie innym świecie - i właśnie najbardziej irytujące bywają te ich mądrości o pieluchach tetrowych, smarowaniu pępka fioletem itd - niestety świat się tak zmienił że wszelkie mamy mające dzieci obecnie to słuchać jak najbardziej ale mam i babć ciężko

Izia - oczywiście - to taka przenośnia była tylko! :) w sensie każdy niech sobie zweryfikuje na swój sposób :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szwagierki mają dzieci w wieku 12+, więc też już nie za bardzo na bieżąco są, sama będę musiała się doświadczać, ale chyba tak wolę. Pewnie i tak wszyscy non stop będą słać dobre rady ;)

Ja spać za bardzo nie mogę, bo pracuję 10-19, ale w weekend a i owszem. Muli mnie mocno, wszyscy mówią, że wyglądam na strasznie zmęczoną.

U mnie brzucha nie ma, w ogóle nie widać, że jestem w ciąży. Poza tym znów odnotowuje spadki wagi.

Co do czarnych sukienek- moim zdaniem na wesele nie wypada. Czarno-jakieś tam ok, ale czysto czarne nie bardzo.
    Zawsze można się poratować granatem jak już ktoś nie znosi jasnych kolorów.

Fidelissa lubi tę wiadomość

• Fidelissa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Santoocha masz jakieś wieści od Ani07? pisze do niej info i chyba konto wykasowała?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2014, 15:47

qq87j44jhto0od0f.png

‹‹ 274 275 276 277 278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ