X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana roztyjesz się to i tak hehee tu Ciebie nie pocieszę :D ale możesz utyć umiarkowanie pływanie ponoć dobre dla kobiet w ciąży ale tylko tych które łatwo nie łapią infekcji :P jakieś ćwiczenia jest gdzieś wątek o ćwiczeniach z resztą pełno tego na necie :)

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • asia099 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nie dopisałam, że termin na 6 listopad :)

relgh371qq47owdh.png
    wwgzvfxmrhda6ta8.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    a jaką masz pracę?
    zobaczymy co mi lekarz powie
    może jak bym powiedziała w pracy o ciąży to by mi nie kazali dźwigać, ale nigdy nie wiadomo...

Pracuje w pracowni rezonansu magn.

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wene na ogórki, zaczęło sie od ogórkowej....a taraz cały czas je jem.
    Jadłam dziś banana i smakował cebulą:)))
    Fety, mascapone i riccoty nie można jeść podobno bo są z mleka niepasteryzowanego.
    Kawkę pije zbożową, nawet zaczęła mi smakować.
    Brzuszek mnie pobolewa. Mam zawroty głowy, a że jestem nadal przeziębiona przy kaszlu boli jeszcze bardziej....

Czy polecacie jakieś witaminy z kwasem foliowymi. Do tej pory biorę materne +DHA. Moja siostra brała Falvit. Jutro kończą mi się i zastanawiam się nad zmianą. I czy Wogóle brać witaminy? Ktoś pisał niedawno o przewitaminizowaniu płodu...
    Wadach po zadłużeń dawcę wita A itp....wiec sama już nie wiem....
    Co do objawów zasypiam na stojąco.... I jestem cały czas zmęczona

Ja byłam u gin we wtorek, w niedzielę tydzień temu zrobiłam test, więc na usg nic nie widziałam. Jestem umówiona za1,5 tyg. Jak zobaczymy serduszko, powiemy Rodzicom:))

mada_lena lubi tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• karmelek Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alka89 wrote:
    Ostatnia @ mialam, 07.02,na usg bylam 19.02 i byl pecherzyk 18mm,gin wyznaczyl starania od 23 do 25.02. Potem bylam na usg 27,pecherzyka nie bylo,wiec pewnie pekl i od tego dnia biore luteine. Bete robilam 09.03 ,w dzien spodziewanej miesiaczki bo nie wiedzialam czy odstawic luteine,wynik 248,8 4-5 tydz
    ja bete dzień po spodziewanej @ ( 15dc) miałam 269 więc na moje oko wynik masz dobry ;) po 72godz. powtórzyłam bo był akurat weekend i miałam już 1310 ;)

• mada_lena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alka89 beta super;) u mnie 14 dpo 177, 16dpo 377.

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa, a ja mam wenę na kapustę kiszoną :P Ja biorę vita-miner prenatal + DHA, jak pójdę do gina to spytam czy mam brać dalej zobaczymy co powie ;)

Fidelissa lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • asia099 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viviana wrote:
    Santoocha, Sylvi no to jesteśmy razem, trzymam kciuki za Wasze fasolki. Już niedługo je zobaczymy.
    Asia 099 ja miałam właśnie owu 14dc a wiem kiedy była owu, bo chodziłam na monitoringi, ale narazie prowadzę wg OM, wszystko zapytam gina na wizycie i będę wiedzieć :)

Czyli powinien wyjść Tobie ten sam termin z OM i owu.

relgh371qq47owdh.png
    wwgzvfxmrhda6ta8.png
  • asia099 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Ojj zobaczycie, że dotrwamy, chociaż zapewne część z Nas może się posypać w październiku nawet, albo i w grudniu :) Ja liczę na październik, bo termin na święto zmarłych mi się nie podoba, a jestem bardzo niecierpliwa... :P hahaha

Mam koleżankę, która ma również termin na 1 listopad. Muszę zaprosić ją do naszego forum :), choć wiem, że jest już gdzieś zapisana.

relgh371qq47owdh.png
    wwgzvfxmrhda6ta8.png
  • asia099 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alka89
    Dobrze, że zrobiłaś betę, tylko, że na początku nie jest ważne jaka jest, czy niska czy wysoka, tylko przyrost, np.po 48h.
    Ja zrobiłam krótko po zagnieżdżeniu się jajeczka - było tylko 28, test domowy ledwo co pokazał drugą kreskę, po 72h było 255, a tydzień później już 6428 :)

I w 6 tyg. u mnie był pęcherzyk (10 mm), a teraz w piątek idę na ponowne usg, będzie już 8 tydzień i mam nadzieję zobaczyć zarodek i usłyszeń jak bije serce. A do piątku tylko i aż 5 dni :)

relgh371qq47owdh.png
    wwgzvfxmrhda6ta8.png
  • asia099 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysz86 wrote:
    Ja pracę mam biurową, chociaż pracuję w kontakcie z klientem, a jak wiadomo klienci bywają różni i czasem naprawdę się zdenerwuję. Jednak na chwilę obecną bardziej martwi mnie coś innego, mianowicie w najbliższym czasie będziemy mieli dużo dodatkowej pracy, praca po godzinach itd... Wstępnie się zgodziłam, jednak zastanawiam się jak ja dam radę pracować po godzinach, skoro ja już w pracy jestem zmęczona i śpiąca... Nie chciałabym od razu mówić o ciąży, ale nie chcę też powiedzieć, że mam w nosie dodatkowe zlecenia, bo wszyscy będą brali robotę do domu, to przecież nie wyłamię się...

Mysz86
    Według mnie, kobieta w ciąży powinna (i ma prawo) pracować tylko 8 godzin, żadne nadgodziny, praca nocna nie wchodzą w grę. Nie przeglądałam ostatnio kodeksu pracy, ale zorientuj się w tym temacie.

relgh371qq47owdh.png
    wwgzvfxmrhda6ta8.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie jest prawo, 8 godzin bez nadgodzin, godzin nocnych itd nawet jak pracownica wyraża zgodę

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Paju Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaległości mam :P

Ja jedyną pracę jaką mam to dorywcza opieka nad 4,5 latką więc mi L4 nie potrzebne :P

Objawów u mnie brak, bynajmniej mi się tak wydaje no prócz senności i częstomoczu :)

a z jedzenia i zachcianek.. to ostatnio b. malo jem i to glownie chleb z masłem bo na nic innego nie mam ochoty.. no i ogorki kiszone :P
    A od dnia spodziewanej miesiączki przez tydzien mogłam ciągle jeść jabłka (chodz za nimi nigdy nie przepadałam)

Ja u lekarza byłam w środę (5t6d od OM) i było widać tylko pęcherzyk, ok. 4 tygodniowa ciąża tyle mi tylko lekarz powiedział, kazał przyjść za 3tyg. ja pójdę chyba szybciej :P zobaczę jak termin będzie pasował :P
    a na becie byłam raz 4t6d od OM i miałam wtedy ponad 1200

l22n9vvjobnovmi4.png
    ❤️ Szymek 01.11.2014
    ❤️ Franek 31.10.2016
    ❤ Adelka 15.11.2021
  • KocieOczy Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaraz się zbieram bo muszę podejść do szpitala po wypis i L4. Sama myśl o tym, że mam zadzwonić do szefa i powiedzieć, że następne 2tyg nie będę pracowała już mnie nieźle daje w kość, strasznie boję się jego reakcji bo nie miałam zamiaru mówić na tym etapie, że jestem w ciąży :/ tym bardziej, że niestety to prywaciarz, na umowie najniższa krajowa, reszta 'pod stołem' i kaktus mi na ręce wyrośnie jak na L4 będzie mi tą resztę dalej wypłacał.. :(

goOlp2.png NJmJp2.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocie Oczy, nie dziwię się, ale nie stresuj się, nie warto. Chyba żadną nie spotka taka przykra reakcja szefa na ciąże jak mnie. Aż dostałam skurczy, dziś leżę i martwię się o moją Fasolkę.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KocieOczy - wiem co czujesz, wczoraj wieczorem ja dzwoniłam... najważniejsza jesteś Ty, nikt się Tobą przejmować nie będzie jeśli Ty się nie będziesz o siebie martwić - reszta jest nieważna

Jesli chodzi o witaminy prenatalne, to moja koleżanka ginekolog uważa że w 1 trymestrze powinno się suplementować tylko:
    - kwas foliowy
    - DHA
    - jod
    - witaminę D3
    ponieważ w większości przypadków nie mamy niedoborów wszystkich witamin, a w preparatach prenatalnych jest cała tablica Mendelejewa :) , co może grozić teratogennym działaniem niektórych witamin w dużej dawce.
    Ostatecznie podała mi nazwę jednego preparatu, który akceptuje - Omegamed Optima

Ja go sobie pewnie później kupię, na razie swoje prenatalne biorę co 2 dzień (bo zrobiłam straszny zapas tych z Olimpu, który niestety nie ma jodu) i uzupełniam foliowym i DHA.

jftycms.png
  • Mysz86 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia099 wrote:
    Mysz86
    Według mnie, kobieta w ciąży powinna (i ma prawo) pracować tylko 8 godzin, żadne nadgodziny, praca nocna nie wchodzą w grę. Nie przeglądałam ostatnio kodeksu pracy, ale zorientuj się w tym temacie.

Tak własnie jest, tylko że ja nie chcę na razie mówić o ciąży. Powiem dopiero jak już będzie widać. Więc na razie czekają mnie chyba nadgodziny... Tylko jak ja dam radę z tym zasypianiem... Chyba, ze powiem kierowniczce, ona jest naprawdę spoko, i pracowałabym tylko tyle ile dałabym radę.

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wreszcie nadrobiłam zaległości! W ten weekend odpuściłam sobie komputer :)
    Pati proszę dopisz do mnie 9 cs i 32 lata, termin ten co jest czyli 6 listopad :)
    co do L4 to mam do dzisiaj, tylko zaczełam brać luteinę i ginekolog stwierdził, bym przyjechała dziś po receptę i następne L4.
    Ja akurat pracuję w laboratorium mikrobiologicznym, więc ze względu na warunki pracy musiałam wcześniej powiedzieć kierownikowi, że jestem w ciąży. Na szczęście przeniósł mnie na stanowisko "papierowe' z dala od labu i z chęcią wróciłabym do pracy, ale na L4 do końca 1 trymestru też się nie obrażę :)

Mdłości na razie nie mam i mam nadzieję, ze się nie pojawią ;) Mam tylko taki dziwny objaw - zawsze jak siadam na WC to pulsuje mi w lewym uchu ;). jak siedzę na kanapie to nic mi nie pulsuje. może to zmiany ciśnienia? taka ciekawostka ;)

Co do suplementacji witamin, to mój ginekolog twierdzi, ze na razie nie powinnam nic brać poza kwasem foliowym.
    Właściwie to organizm wchłania góra 30 % zawartości tabletek witaminowych, więc myślę, że nie trzeba wydawać pieniędzy na suplementację, lepiej zjeść witaminy z jedzeniem :)

cca44ba626766aa954fa0bf2c0febe1f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

wff2trd8302o6ogx.png
  • karmelek Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do witamin moj gin tez narazie mowi ze nie ma potrzeby, tylko kwas foliowy, a witaminy od 2 trymestru dopiero :-). teraz zdrowo sie odżywiać :-)

KocieOczy niestety obawaim sie ze szef Ci reszty nie doplaci na L4 :/ tym bardziej nie ma co sie takim przejmowac!!

mysz to pogadaj z kierowniczka! ja u siebie w pracy juz powiedzialam, zeby nie bylo ze potem z zaskoczenia ide na zwolnienie ;) a Ty kiedy massz ta wizyte??

• Mysz86 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmelek wrote:

mysz to pogadaj z kierowniczka! ja u siebie w pracy juz powiedzialam, zeby nie bylo ze potem z zaskoczenia ide na zwolnienie ;) a Ty kiedy massz ta wizyte??

Wizytę mam w piątek, strasznie się denerwuję, szczególnie, że ta beta mało mi przyrosła. Miałam dziś iśc zrobić kolejne badanie, ale nie poszłam ze strachu. Jeśli dam radę psychicznie, to pójdę jutro. W ogóle ciężko jest mi się w internecie zdiagnozować, bo mało kto pisze już o takich wysokich wynikach tej bety, jak piszą, to nawet o wartościach poniżej 100, a ja miałam 3757 i 4457...

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ