X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • lkc Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak chcesz isc to musisz szybko cos wykombinowac / kupic a jak nie to chyba bedzie musial isc sam :) zawsze zostaje wzorzysta sukienka :)

KUNIAK lubi tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • KUNIAK Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_v_e wrote:
    Ja będę chrzcić na wakacje jak mały będzie miał jako 8 miesięcy. Ani ja ani mąż nie jesteśmy super wierzący, nie chodzimy za bardzo do kościoła, aczkolwiek braliśmy ślub kościelny i obchodzimy wszystkie święta. Bardziej podchodzimy do tego kulturowo. Wydaje mi się, że żyjemy w takim społeczeństwie, że dzieci które nie będą ochrzczone, albo nie chodzą na religie mogą być gorzej traktowane przez inne dzieci. Wiadomo, że dzieciaczki idące do komunii za bardzo nie rozumieją o co chodzi, ale wiedzą, że to coś ważnego przygotowują się i oczywiście chwalą się prezentami:P Ja nie chce tego dziecku odbierać:)
    Eve to nie jest tak ze dzieci niewierzące są gorzej traktowane. Sama jestem tego przykładem .Co prawda moi rodzice byli pseudowierzacy czyli posłali mnie i brata do komuni. Ale pod koniec podstawówki i w liceum sama zrezygnowałam z religii - szkoła organizuje wtedy zajęcia z etyki , choćby dla 1 ucznia . Nigdy nie czułam sie gorsza i dyskryminowana , wręcz przeciwnie :) Budziło to owszem pewne zainteresowanie a na początku nawet skandal , ale po mnie splywało jak po kaczce:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 16:08

mada_lena, ewelina_d, Goplana lubią tę wiadomość

gg64l6d8uplrbvce.png
  • madziulka112 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    :)
    Choć trochę przydałoby się zaktualizować tabelkę, bo niektóre dziewczyny, chyba do nas nawet nie zaglądają...

Witaj Milaszka! Ja też uwielbiam pierogi, dobrze mi się patrzy na Twój avatar :)

A do mnie przyjechał kurierem wózeczek na zakupy :) hehehe cieszę się jak dziecko! Będę mogła w końcu pobuszować w Lidlu (gdzie jest zawsze zastawiony parking) i wybrać się na bazarek po świeże warzywa i owoce :)
    Chyba muszę się trochę fizycznie ruszyć... pójdę może na siłownię na jakiś rowerek czy orbitrek, bo mi basenik na 3 tygodnie zamknęli :(
    Tylko mnie z niej nie wyrzućcie :(
    Ja się nie udzielam za często, ale jestem codziennie i sobie podczytuje. Taka sobie cichutka po prostu jestem...

Milaszka, Madlen222, Goplana, KUNIAK lubią tę wiadomość

ex2btv73x12fukei.png
    6sutvflo52wpzljo.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jednak uważam, że komunia to fajne przeżycie dla małego dziecka, większość jego kolegów będzie podekscytowana komunią, dzieciaczki czują, że coś ważnego się dzieje, że są częścią czegoś ważnego:)Koledzy będą też się chwalić prezentami i może być mu przykro. Wiem, że to hipokryzja, ale takie jest moje zdanie, ale wiadomo każda zdecyduje jak jej serduszko podpowiada:)

Madlen222, zupaztytki, maaartinka lubią tę wiadomość

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Paju Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chrzcić będziemy bo mimo, że do kościoła chodzimy od wielkiego święta (z dwa razy do roku) to ślub kościelny braliśmy.
    Dziecko samo zdecyduje później co będzie chciało.

My planujemy chrzciny w święta Bożego Narodzenia bo wtedy są u nas w parafii :)

Co do chrzestnych to mamy problem z chrzestnym!
    Chrzestną ma być moja siostra, no i dodatkowo mam siostrę jeszcze jedną i brata ale brat 7 letni więc na chrzestnego za młody :P
    Mąż ma dwie siostry - jedna mężatka.. ale nie utrzymujemy z nimi kontaktu nie wiadomo jakiego.. a i ja za nimi nie przepadam i oni za mną też :P

Ja mam chrzestnych właśnie takich że chrzciny, komunia, ślub i koniec spotkać.. nieraz gdzieś przypadkiem tak to nie..i przyznam szczerze, że mi było trochę przykro(?) jak na święta moje siostry miały prezenty od swoich chrzestnych i się spotykali z nimi a u mnie nic..

Dlatego ja nie chce czegoś takiego.. i na pewno nie będzie nikt z rodziny męża.. bo oni na pewno naszego dziecka odwiedzać nie będą (mieszkamy tu rok a oni nawet raz nie byli! mieszkamy 170km od siebie) pozniej mama moja proponowała mojego kuzyna.. ale on też mieszka tam gdzie rodzina męża.. i jakoś z nim mega kontaktu nie utrzymuje i mi się on nie uśmiecha..
    No i tu miejscowych mam dwoch kuzynów (synowie mojej mamy siostry) z którymi mam w miarę dobry kontakt, spotykamy się.. szczególnie z jednym (chociaż teraz wyjechał do Niemiec do pracy ale mamy kontakt jak przyjeżdża czy na FB) i chciałam go wziąć.. tyle, że on nie ma bierzmowania!
    I jeśli w jego parafii ksiądz mu nie da zaświadczenia to będzie lipa na maxa ;/
    Bo nasz bez zaświadczenia nie przepuści.. przynajmniej tak słyszałam..

eh.. ciężki wybór..

l22n9vvjobnovmi4.png
    ❤️ Szymek 01.11.2014
    ❤️ Franek 31.10.2016
    ❤ Adelka 15.11.2021
  • Paju Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szykuję się i niestety jadę na weekend do teściowej.. wrrr... nie lubię tam jeździć ;/

aaaaa.. co do studniówki to nasza za 4 dni! :))

l22n9vvjobnovmi4.png
    ❤️ Szymek 01.11.2014
    ❤️ Franek 31.10.2016
    ❤ Adelka 15.11.2021
  • KUNIAK Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzis mija granica przezywalnosci płodu ;D wg Belly. Czekałam na nią bardzo:) Teraz czekam na 30 tydzień , jakoś mi tak lepiej czas mija jak sobie wyznaczam te wyczekiwane punkty:)

misiaczk25, zupaztytki, Paju lubią tę wiadomość

gg64l6d8uplrbvce.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam sobie porady holenderskiej położnej i wiecie co tam jest:
    "Łóżeczko nie może być zakryte poduszkami, ochraniaczami na głowę czy maskotkami, ponieważ mogą one utrudniać dziecku oddychanie. Odległość między szczebelkami musi wynosić od 4,5 cm do 6,5 cm."
    Czy te ochraniacze Waszym zdaniem faktycznie są takie niebezpieczne?
    Kurde tak sobie teraz myślę, że ja w ogóle nic nie wiem w tym temacie i boję się popełnić jakiś nieodwracalnych błędów.

Dotty84 lubi tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie dziewczyny zapomniałam wam zdać relacje ze szkoły rodzenia:D Bardzo wam polecam, tym bardziej jak nurtują was jakieś pytania i chciałybyście poznać fachową odpowiedź:) Wiadomo od gina można się wszystkiego dowiedzieć, ale tam jest jakaś luźniejsza atmosfera i z dziewczynami też można pogadać dowiedzieć się od nich różnych przydatnych rzeczy:)Ja chodzę sama, ale jesteśmy z babeczką umówione tak, że na niektóre tematy będę zabierać męża np. kąpiel, rola osoby towarzyszącej przy porodzie itp. Zapisałam się też na ćwiczenia, nie wiedziałam, że jestem taka spróchniała:P Zarówno ćwiczenia jak i szkołę rodzenia mam na NFZ, siedzę w domu, więc w sumie czemu nie skorzystać:)

Madlen222, Viviana, Maga31 lubią tę wiadomość

w57vhgqsvnsaad78.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja pytanie z innego tematu - wiecie coś o chorobie bostońskiej? ja zaraz oszaleje.. synek ma kropki na dupce, nogach i podeszwach stóp - pediatra umył ręce że może być bostonka i kazal do dermatologa - ten ma urlop - innego na dziś nie znalazłam - byłam u laryngologa to mowi że bardziej on widzi angine paciorkowcową i reakcje na antybiotyk ta wysypka - zmienił na inny ale ja już sama nie wiem - mamy zrobić crp ale dopiero we wtorek - jestem mega przerażona zwłaszcze że pisze że to wirus niebezpieczny w ciąży a ja jestem ciągle z synkiem od 5 dni ciągle razem i dalej siedze bo niema kto inny.. :( mam dość jak już ja czuje się ok to dzieją się takie cuda...

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nastka151 wrote:
    o nie u nas zaczyna się jarmark św Dominika będzie tych ludzi szwędających się od cholery i syf na mieście:(
    Nici ze spacerów po Długiej, dodatkowo mistrzostwa w Gdyni, ale tam się nawet nie pcham.

A pamietam jak 4 lata temu przyjechałam do Gdańska i jarmark mi sie taki fajny wydał.......w następnym roku juz tak nie było.

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas jeśli chodzi o chrzestnych to bedzie problem bo i ja i mąż mamy braci ;/

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata wrote:
    po sezonie najlepiej bo jodu dużo, dziewczyny które już mają dzieci, jaki rozmiar czapki się kupuje dla takiego malca? w ogóle nie mogę znaleźć nic fajnego w necie, może za wcześnie jeszcze na czapki jesienne?

Jodu to juz podobno nie ma:( ale efekt placebo działa na wszystkich moich znajomych, którzy o tym nie wiedzą, jak przyjeżdżają to twierdzą nawet, ze go czują w powietrzu:)

mada_lena, Goplana, Nata lubią tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    :D :D :D

U nas to samo.
    Jak będzie chciał, to się ochrzci świadomie jak dorośnie.

Kurczaczki podziwiam Was, też o tym myślalam, ale nie miałam odwagi testować moich przekonań na młodym. Tak więc narzuconą edukacje religijną zakończymy na komuni.

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    u nas jeśli chodzi o chrzestnych to bedzie problem bo i ja i mąż mamy braci ;/
    nie jestem osoba wierzaca, ale wiem, ze chrzestnych nie musi byc dwoch. wystarczy jeden - tzn ojciec chrzestny, albo matka chrzestna. nie jest mozliwe zeby rodzice chrzestni byli tej samej plci tzn dwie matki, lub dwoch ojcow.

tylko, chrzciny niestety zapewne beda bo jak juz teraz pomyslalam o gadaniu mojej przyszlej niedoszlej tesciowej to wole miec to z glowy. i tak biedaczka umiera, ze zadnego slubu nie mamy :D
    dla mnie to zupelnie obojetne, ale jak ta impreza sie odbedzie to zwyczajnie bez zadnej pompy i imprezy po. a na religie wtedy bedzie chodzila jak bedzie chciala, jak nie to nie ja nikogo nie zmusze wystarczy, ze mnie zmuszali i bardzo cierpialam na tych "lekcjach"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 17:33

Goplana lubi tę wiadomość

• sylvi Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc wrote:
    nie jestem osoba wierzaca, ale wiem, ze chrzestnych nie musi byc dwoch. wystarczy jeden - tzn ojciec chrzestny, albo matka chrzestna. nie jest mozliwe zeby rodzice chrzestni byli tej samej plci tzn dwie matki, lub dwoch ojcow.
    mój mąż też wierzący nie jest ale chrzcić będziemy i niestety oboje upieramy się przy swoich braciach, żadne z nas nie ma siostry, póki co temat ucichł ale coś czuje, że będzie z tego niezła wojna

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadomina wrote:
    Kurczaczki podziwiam Was, też o tym myślalam, ale nie miałam odwagi testować moich przekonań na młodym. Tak więc narzuconą edukacje religijną zakończymy na komuni.

to czyje przekonania jak nie swoje "testowac" na dziecku?;)

KUNIAK, Goplana, Reverie lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bedziecie musieli kogos wybrac ;) albo pojsc na kompromis... i wybrac parke znajomych, zeby zaden z braci nie czul sie pokrzywdzony :)

• sylvi Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc wrote:
    bedziecie musieli kogos wybrac ;) albo pojsc na kompromis... i wybrac parke znajomych, zeby zaden z braci nie czul sie pokrzywdzony :)
    zobaczymy jak to bedzie :)

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe ciężaróweczki :Zupęztytki i Milaszkę. U mnie jak zwykle późny zapłon.

My też myślimy kogo wybrać na chrzestnych. Chrzestni naszego pierwszego syna to najbliższa kuzynka męża i jej mąż. Mam dwóch braci, ale z jednym (tym religijnym ehh) kontakt słaby, a z drugim kontakt dobry, ale on w ogóle niewierzący jest. Teraz się zastanawiamy nad moja kuzynka i jej mężem.
    Mąż też ma brata, ale na bank nie.

No i syna chrzciliśmy jak miał 3 lat a i 9 miesięcy.......

Co do śpiworków - używałam i byłam mega zadowolona. Mam już dwa na początek i chyba skusze sie jeszcze na rożek. Pościeli nie kupuje, tylko poduszkę klin.

No i my też bez kościelnego.

Zupaztytki, ja jestem z Katowic:) mieszkam w Gdańsku. Lubię to miasto, ale Kraków też i to jak:)

Goplana - na orbitek???? Ty to masz zdrowie, ja się czuje żółwiowo bardzo, a pomyśleć, ze przed ciążą ćwiczyłam intensywnie 3 razy w tygodniu, w tym raz siłownia i 2 razy aeroboks z trenerką rzeźnikiem. A tera obrastam ....

Goplana, zupaztytki lubią tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
‹‹ 776 777 778 779 780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ