X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Ja miałam słabo wyczuwalne ruchy w sobotę, a w niedzielę ich nie czułam. Zajechałam na IP i podłączyli mnie do ktg. Mały zaczął wtedy szaleć ;-)
    W każdym razie babka nakrzyczała trochę na mnie, że dwa dni czekałam.
    Jedź na IP i sprawdź.

Widzisz, to mój zachował się tak samo. Nagle jak podłączyli ktg to poczułam ze 3 solidne kopy :) Ale jaka byłam spokojna po tym badaniu! Od razu inny humor :)

Aaaa...przypomniało mi się jeszcze. Ostatnio byłam w przychodni na badaniu. Przede mną były tylko 4 osoby, więc usiadłam grzecznie i czekałam. Nagle podchodzi do mnie pielęgniarka i pyta się mnie czy nie mam przypadkiem glukozy. Ja na to, że nie tylko mocz i morfologię. A ona,aha to dużo osób nie ma to zaraz pani wejdzie. Ale tak mi się miło zrobiło, że jak tylko mnie zobaczyła to się mną zainteresowała, a jakby było więcej osób to i bez kolejki pewnie by mnie wzięła.

W rosmanie też jest akcja, że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. Wiedziałam o tym od koleżanki, która tam pracuje. No i stanęłam sobie w kolejce, a ekspedientka do pani przede mną mówi: czy pozwoli pani że obsłużę najpierw panią w ciąży? Mimo, że wiedziałam, że może tak zrobić to mi się tak miło zrobiło że oh! Po pierwsze, że już brzuszek typowo ciążowy i nie da się go z niczym pomylić, a po drugie że mnie tak miło potraktowano :)

Apropo szpitala to spotkałam tam dziewczynę, która jeszcze nie dawno siedziała w przychodzi obok mnie z brzuszkiem. Okazało się że urodziła przez cc w 37tc. Powiedziała, że też miała taką sytuację, że nie czuła ruchów i się rozpłakała w szpitalu :P A teraz jak już urodziła to stwierdziła, że ten III trymestr tak jej szybko minął...
    Pewnie nam tez tak minie :)

Molcia: Mi też się bardzo podobał bebetto torino (i miałam okazję zobaczyć go na żywo), ale zrezygnowałam ze względu na kolorystykę - za dużo tam białego (tam gdzie nóżki dziecka w spacerówce i na dole w gondolce) i bałam się, że będę musiała cały czas go czyścić. Potem myślałam nad bebetto sylvia bo kolorystyka troszkę ciemniejsza a dużej róznicy nie widziałam. Jednak stwierdziłam, że jest trochę za ciężki i za duży jak dla mnie (mam 155cm wzrostu). Jeśli jesteś wyższa i nie mieszkasz wysoko, albo masz winde i Ci kolory nie przeszkadzają (bo ja jestem za leniwa na czyszczenie po każdym spacerze :P) to myślę, że będziesz zadowolona, bo ogólnie wózek jest bardzo ładny.

perelka89, Molcia lubią tę wiadomość

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała, jaką duża córcia! Też jestem w szoku! :P super, że wszystko w porządku.

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buffy wrote:
    Wtedy to mąż będzie nosił :) A i przyznam szczerze, że w domu też dziecko trzeba z fotelika odpiąć, czy śpi czy nie. A my mamy swój garaż więc czy odepnę go w salonie czy w garażu to nie ma różnicy więc w zasadzie raczej nie będzie brania fotelika do domu z dzieckiem, a samo dziecko.
    To jest właśnie tyle pytań, które trzeba rozwazyć, że oj :)

Buffy, w domu to nie problem jak macie garaż obok, ale jak np. pójdziecie do przychodni, sklepu to już gorzej nosić dziecko cały czas na rękach. Ja wychodzę z założenia, że w razie konieczności to będę jednak chodziła z tym fotelikiem. Myślałaś o tym?

Co do grupy krwi, to my nawet nie wiemy jaką grupę ma mąż. I jego mama też nie wie :/ Ja mam 0 Rh+ i lekarz powiedział, że jak ja mam + a nie - to jest bezpiecznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 17:49

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Micia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madalena co do hemoglobiny to i tak niezły wynik ja miałam 11 i hematokryt 33 biorę żelazo ferrum i chyba się poprawia za tydzień robię badanie krwi.
    Co do zapchanego nosa, to ja mam przez całą ciążę podobno to norma w ciąży niektóre kobiety tak mają, krew też, mi lekarz zalecił brać rutinoscorbin by wzmocnić naczynka i wtedy krwi w nosie nie zauważam.
    Mała ale duża dziewczynka u Ciebie w brzuszku :D.
    Ja już nie wiem jaki wózek <załamka> ile ludzi tyle opinii, w internecie też różnie piszą i minusy wózka i tak wyjdą w trakcie użytkowania :P.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 17:54

w4sqyx8djdwls2n9.png
    mhsvupjy8yin3yzi.png
    ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud <3
    [*] 26.03.2014 - 9 tc
  • MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mhh Micia czyli moze nie mam anemi ??

Czyli rutinoscorbin mozna brac - dobrze wiedziec to i naczynka na nogach beda sie wzmacniac, bo niestety mam tendencje do pekania :/

Edit: ile tab. rutino.. bralas??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 17:57

Coreczka <3 - 13.07.15 - 379g , 24.08.15 -1033g, 07.10.15 - 2173 g
    gannyx8d1p2ldx6e.png
  • izulkaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja zabrałam od teściowej książeczkę zdrowia męża żeby miec wgląd do tego co tam bylo jak byl maly :P wiec grupę krwi jego znam :)
    Swoja tez mam bo tam wszystkie szczepienia itd :) przydatna rzecz :)

Ona_89', Ona_89', perelka89, Kitaja lubią tę wiadomość

3jvzgu1r782c9g1c.png
  • Micia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madalena i tak lekarz zaleci żelazo (chociaż zależy od lekarza), bo z dalszym etapem ciąży będzie Tobie spadać, bo dziecko teraz pobiera dużo. Ja piję sok z buraków, bo podobno w tabletkach mało się przyswaja.
    Rutinoscorbin jak byłam przeziebiona to gin zalecił mi 3 razy po 2 tab. A teraz profilaktycznie biorę 2 razy dziennie po 1 tab. i nie ma krwi w nosie, tak rutino wzmacnia ogólnie naczynka, zauważyłam, że przy hemoroidach też mi pomaga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 18:06

MadaLena30 lubi tę wiadomość

w4sqyx8djdwls2n9.png
    mhsvupjy8yin3yzi.png
    ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud <3
    [*] 26.03.2014 - 9 tc
  • MW26 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała super ,że wszystko dobrze i że potwierdziła się córeczka :-)

n59yvcqgpqmxp37y.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Mała, bo mam teraz taką rozkminę jak Shibuya :D

perelka89 lubi tę wiadomość

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • Molcia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona dziękuję za opinie :* mnie właśnie urzekła ta kolorystyka ;) więc się nie boję jakoś strasznie, najwyżej będzie mały brudasek :D

Ona_89', perelka89 lubią tę wiadomość

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya: Jak to lekarz powiedział - najważniejsze, że są wyczuwalne.
    Teraz już wiem, że nie ma co panikować, tylko trzeba liczyć.

Mała_czarna: Wiedziałam, że zostanie Nadia! A wagę ma sporą! Nie dziwię się, że tak intensywne kopniaki już czujesz...Nadia ma sporo siły przy takiej wadze :) Ciekawe ile będzie miała jak się urodzi.

Koleżanka urodziła córkę 4kg, a wcześniej synka 4,6kg. Byłam w szoku bo oboje są wysocy, ale normalnej budowy a tu takie duże dzieci :D

perelka89, Shibuya lubią tę wiadomość

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • MW26 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya dzięki za podanie sprzedawcy z allegro . Muszę się wkońcu wziąć za zakupy typowo kosmetyczne i te pieluszki tetrowe zamówić

n59yvcqgpqmxp37y.png
  • szczesciara25 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MW26 wrote:
    Shibuya dzięki za podanie sprzedawcy z allegro . Muszę się wkońcu wziąć za zakupy typowo kosmetyczne i te pieluszki tetrowe zamówić
    ja to samo:) a wszystko kupujecie z listy z pierwszej strony??:)

f2w3rjjgoscryrqn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_89' wrote:
    Buffy, w domu to nie problem jak macie garaż obok, ale jak np. pójdziecie do przychodni, sklepu to już gorzej nosić dziecko cały czas na rękach. Ja wychodzę z założenia, że w razie konieczności to będę jednak chodziła z tym fotelikiem. Myślałaś o tym?

Co do grupy krwi, to my nawet nie wiemy jaką grupę ma mąż. I jego mama też nie wie :/ Ja mam 0 Rh+ i lekarz powiedział, że jak ja mam + a nie - to jest bezpiecznie.

Wiesz co wtedy to dziecko wyjmę i bez fotelika raczej. Ale ja doświadczenia nie mam, tyle co sobie wyobrażam :) Nawet jak fotelik będzie ważył 3kg to dodać dziecko to będzie jakieś 10 w pewnym momencie a dla mnie to raczej nie do udźwignięcia więc myślę, że raczej samo dziecko będę nosić :)

• Ginger84 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała super ze wszystko dobrze. Ale chyba tak jak shibuya pisze 1200 waży? Mój w 27 tc ważył 1033 to chyba nie realne żeby taka różnica była

A ja moje drogie Proszę o kciuki. Dzwoniłam do gina bo bóle dziś są masakryczne i nie przechodzą. Kazał wziąć dodatkowa nospe jeśli nie przejdzie spakować się i do szpitala:( u nas niestety nie ma tak ze mnie zbadaja i wypuszcza tylko tam zostane dlatego jeszcze się wstrzymuje. Pol dnia przeplakalam:(

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • MW26 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger trzymam kciuki żeby się bóle uspokoiły. Będzie dobrze :-)

n59yvcqgpqmxp37y.png
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze co jakiś czas akurat z tym bywało gorzej. Ale brzuch dosyć mocno boli i dodatkowo ból w plecach w okolicy nerek. Kolka to raczej nie jest bo teraz np jest trochę lepiej po dodatkowej dawce nospy. Ale było już tak ze nie byłam w stanie chodzić przez ten brzuch:(
    Torbę mam cały czas spakowana w razie czego tfu tfu. Dzwoniłam do szwagierki żeby jak cos była pod tel. Mój będzie dopiero rano a nie chce go też martwić bo by przyjechał ale na razie mu nic nie mówiłam. Wystarczy ze ja się stresuje.
    Ale wierzę w moc waszych kciukow i ze nie będę musiała jechać. Także trzymać mi tam mocno;*

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya wrote:
    Buffy ja słyszałam o maxi cosi same dobre opinie - tak jak przy wózkach nie ma ideałów które wszystkim będą się podobać :)
    Jeżeli chodzi o fotelik to zastanawiam się cały czas nad tym, czy nie kupić razem z wózkiem 3w1 ale nie wiem sama. I jeżeli mam kupować lepszy, to tylko maxi cosi citi wchodzi w grę, jest wysoko w testach zderzeniowych, ma dobre opinie, a cena nie jest kosmiczna tak jak w przypadku innych fotelikow.
    Dla mnie wydać na foteik w którym dziecko pojeździ rok albo i nie kupę kasy jest nie do pomyślenia :P

Shibuya fotelik jest bardzo ważny dla maluszków. Chodzi w nim przede wszystkim o ich bezpieczeństwo. Jeśli się zastanawiasz nad MC czy 3w1 to jeśli nie hamuje cię kasa (a z tego co piszesz to nie) to bez zastanawiania się bierz MC. Te foteliki 3 w 1 są nic nie warte. Nigdy nie wiesz kiedy jakiś wariat będzie jechał po drodze, i choćby mała miała w nim spędzić nawet pół roku to jest to warte tego wydatku. Ja mogę myć dziecko samą wodą i w jednym body ale na bezpieczeństwo nie pożałuję nawet złotówki.

Taka moja refleksja... zrobisz jak zechcesz :D

Buffy, haen lubią tę wiadomość

201511211678.png
  • Marta1986 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam dziś położną o ruchy czy trzeba liczyć ruchy powiedziała że nie no chyba że maluszek nie odzywa się naprawdę długo to wtedy jak najszybciej wybrać się do lekarza czy szpitala..No ale jeśli ma nas to uspokajać to można liczyć :)

No z tą wagą to też jestem w szoku bo mój maluszek nawet 1,5 kg nie ma a jutro zaczynamy 29 tc :)

Marta

Moje największe szczęście-synuś <3

1usa3e5eu6pimed4.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nymeria wrote:
    Shibuya fotelik jest bardzo ważny dla maluszków. Chodzi w nim przede wszystkim o ich bezpieczeństwo. Jeśli się zastanawiasz nad MC czy 3w1 to jeśli nie hamuje cię kasa (a z tego co piszesz to nie) to bez zastanawiania się bierz MC. Te foteliki 3 w 1 są nic nie warte. Nigdy nie wiesz kiedy jakiś wariat będzie jechał po drodze, i choćby mała miała w nim spędzić nawet pół roku to jest to warte tego wydatku. Ja mogę myć dziecko samą wodą i w jednym body ale na bezpieczeństwo nie pożałuję nawet złotówki.

Taka moja refleksja... zrobisz jak zechcesz :D

Mam to samo :) na foteliku i materacu nie oszczędzam :) za to do ubranek i innych dupereli podeszłam z głową i większą oszczędnością :)

Nymeria, haen lubią tę wiadomość

‹‹ 1035 1036 1037 1038 1039 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ