WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • mikado Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo przydatna lista tez musza ja później zapisać.
    Olcia trzymamy kciuki!
    Mala a propo brzucha to u mnie mama moja zdziwiona bo ona miała maly brzuch prawie do 8 miesiąca ze mną a sióstr ledwo jej brzuch wywalilo a juz urodziła w 7 miesiącu a ja zaczelam 18tydz z wywaleniem brzucha nawet moj się zdziwił i mówi ze od soboty mnie konkretnie wywalilo :P a ja chodze dumna jak paw a jeszcze pasy w spodniach ciążowych tak ładnie ten brzuch modeluja :D
    Cos mnie w brzuchu boli ale jakos nieniepokoi tak jakby mnie ktos nożem od środka miedzy pępkiem a dpojeniem lonowym dzgal albo po nerwach jezdzil.. Malo przyjemne ale nie mega bolesne. Jak mnie tak z lewej strony bolalo ostatnio to lekarz powiedzial ze to wiazadla a teraz niby na środku wiec pewnie macica.. Do tego ciagnie w okolicach pachwin.. Rosne.. Ahh uroki ciąży..
    A wogole jak Wy sie rozrastacie? Ja chudnr w dupce i nogach taka zgrabniejsza sie zrobilam :P za to brzuch rysuje sie do przodu a boczki zawsze mialam i ramiona i ręce mam takie nabite jakby napompowane.. Kupilam sukienkę na chrzciny i musze ja sprzedać bo brzydko wygląda..

Syn !:*. Wojtuś <3
    26.11.2015 53 cm 3300g :) SN :D
    bhywqtkfje5mmlij.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya 2 tysiące wózek plus fotelik ok :) Ale nianię elektroniczną mam, łóżeczko wypatrzyłam za 150zł, trochę ubranek, no i te kosmetyki, powinniśmy się zmieścić ;) Tym bardziej, że po urodzeniu Laury dostaliśmy od naszych babć po 500zł, myślę, że teraz będzie tak samo, więc już 1500zł jestem do przodu.
    Wiesz, ja też na początku chciałam pościel i prześcieradło do wózka. No ale przecież kocyk/rożek mogą być. A żeby nie leżało w samym wózku, to pieluszkę tetrową będę podkładać, zamiast prześcieradełka, które do niczego więcej się nie przyda.
    Co do przewijaka to mi się właśnie te bajkowe wzory nie podobają. Dlatego chcę zakupić ze dwa prześcieradełka na przewijak pod kolor sypialni.
    Jeśli chodzi o podkłady do przewijania, to są takie choćby kocyki podszyte ceratką- i już można przewinąć na łóżku, także z jednorazowych rezygnuję, chyba że po szpitalu coś mi zostanie. Mam taki plan, żeby nie dać się zwariować.
    ps. do mnie nikt z małym dzieckiem nie przychodził z jednorazowymi podkładami do przewijania ;)

Potem zerknę na tego sprzedawcę, bo teraz zbieram się po Laurcię

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, nadal mi niedobrze i kręci się w głowie i brak apetytu. Co to może być ?????

Może to co inni przechodzą w 1 trymestrze ja przechodzę teraz i tak ma być ? Ehh... może moje dzieciaki teraz wydzielają jakiś ogrom hormonów. Zapytam dziś ginke, chociaż pewnie nic mi nie poradzi, a badania niby miałam 2 tyg temu i w normie.

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, to może być to, z każdym dniem będziesz się bardziej o tym przekonuwała, gratulacje! :)

Mikado, też mi się wydawało, że pupa mała, tzn w lustrze taka malutka się wydawała, bo brzuch dwa razy większy, ale spodnie sprzed ciąży wchodzą mi do połowy ud :P Mój brzuch zaczął rosnąć do przodu, nie rozlewa się na boki, podoba mi się, nieskromnie powiem :D Nawet wczoraj koleżanka powiedziała, że nie przybieram tak jak na początku i fajnie wyglądam ;) A, i wiem coś o tym chodzeniu dumna jak paw :D
    Ja wczoraj przeleżałam pół dnia i się zamartwiałam, dzisiaj nie mam zamiaru. Potem z nerwów brzuch boli i martwię się jeszcze bardziej.

Kasia Kraków lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wewnętrzy lekarz, któremu najbardziej ufam podpowiada mi, że to może 2x większa dawka leku na tarczycę to powoduje... od początku wydawało mi się to za dużą dawką i od tamtej chwili się źle czuję.

Dziewczyny które biorą Euthyrox czy możecie mi powiedzieć jakie miałyście wyniki i z ilu na ile wam zwiększono dawkę?

Ja miałam co 2 tyg raz 0,5 raz 2,7 i dostałam z 25N na 50N.

Edit: przepraszam, że Wam tak wyjeżdżam z innym tematem jak tu macie miłe rozmowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:22

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya chyba każdy potrzebuje czegoś innego, tzn to co się sprawdza u jednej mamy u drugiej wcale nie jest używane :)
    Właśnie mi uświadomiłaś, że ani moja mama ani teście nie zaproponowali kupna niczego. Jak ich znam, to będą kupować, co im się spodoba :/

Olcia nie znam się na twoich lekach, ale mi mdłości przeszły po odstawieniu dupka.
    A jak już jesteś: ból pod piersiami, w okolicy żeber lub pod nimi, co to? tzn jakie narządy tam są? Wczoraj tu na forum się zastanawiałyśmy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:23

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • mikado Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w spodnie wchodzę bez problemu sprzed ciąży ale w brzuchu wiadomo brakuje mi jakiś 2 cm. Chcialam do szortów doszyc sobie pas ciążowy i bym to zrobiła na darmo bo mnie cisną jak sie zapnę wiec wczoraj po domu chodziłam do polowy rozpieta :P i cieszę sie ze kupilam spodnie ciążowe jedna 7/8 drugie szorty :)

Syn !:*. Wojtuś <3
    26.11.2015 53 cm 3300g :) SN :D
    bhywqtkfje5mmlij.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie pod żebrami na całej długości biegnie jelito grube, które w ciąży jest ospałe i czesto powiększająca się macica powoduje ucisk. Na środku pod żebrami jest żołądek i przepona - też częsty ucisk. Z lewej pod żebrami jest trzustka, a z prawej wątroba i woreczek żółciowy i woreczek robaczkowy - jestem taka przytłumiona, że sama się teraz zastanawiam czy takie nazwy istnieją ;/ czasem jak boli pod żebrami to może być ból promieniujący z innego miejsca. Np jak jest kolka nerkowa to też boli pod żebrami.

Edit: dobrze mi sie wydawało, nie woreczek robaczkowy tylko wyrostek :D ale robaczkowy ? dziwna nazwa, znów zgłupiałam... ratunku nie chcę być otępiała, nie wsiądę w samochód z takim kołowrotkiem i otłumanieniem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:35

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

• Molcia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikado wrote:
    Ja w spodnie wchodzę bez problemu sprzed ciąży ale w brzuchu wiadomo brakuje mi jakiś 2 cm. Chcialam do szortów doszyc sobie pas ciążowy i bym to zrobiła na darmo bo mnie cisną jak sie zapnę wiec wczoraj po domu chodziłam do polowy rozpieta :P i cieszę sie ze kupilam spodnie ciążowe jedna 7/8 drugie szorty :)
    ja jeszcze chodzę w spodniach sprzed ciąży, ale tylko tych bardziej elastycznych, ale zaczynają już gnieść przy guziku - najwyższa pora kupić nowe, co do szortów, to ja kupiłam takie - z wiązaniem w pasie w h&m - są bardzo fajne i nie typowo ciążowe więc spokojnie po ciąży je też wynoszę, mam natomiast problem z sukienkami - myślałam że sobie spokojnie pochodzę w tych które mam a tu - zonk, bo się tak skróciły przez brzuszek że mi wstyd w nich wychodzić ;) za to kupiona przeze mnie sukienka ze stradiego - długa bawełniana sprawdza się rewelacja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:35

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png
  • malgo86 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Mój wewnętrzy lekarz, któremu najbardziej ufam podpowiada mi, że to może 2x większa dawka leku na tarczycę to powoduje... od początku wydawało mi się to za dużą dawką i od tamtej chwili się źle czuję.

Dziewczyny które biorą Euthyrox czy możecie mi powiedzieć jakie miałyście wyniki i z ilu na ile wam zwiększono dawkę?

Edit: przepraszam, że Wam tak wyjeżdżam z innym tematem jak tu macie miłe rozmowy.
    Ja się cieszę, że mój lekarz przepisał mi metizol, nie wiem jak bym reagowała na dawkę Euthyrox. Chociaż miałam wymioty na mój lek zanim nie wzięłam suplementu, do tego wielokrotnie pisałam o wypróżnianiu do 5 razy dziennie. TSH unormowało mi się po 4 tygodniach brania tego leku. Teraz jest na poziomie normy 1,79 (nie pamiętam dokładnie) na początku miałam 0,08. Mam teraz się zgłosić na kontrolę, ale jakoś mi nie spieszno skoro wynik miałam dobry jak na ciąże. Miałam brać metizol 3x dziennie, ale i tak biorę 1 tabletkę raz dziennie i nie mam objawów.

Przeraża mnie ta glukoza, idę w sobotę. Nie mogę zjeść nic słodkiego, bo mam wymioty i później cały dzień zepsuty ciągłym uczuciem mulenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 11:41

Natalka <3 już jest na świecie
    36rv4zp.png
  • haen Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia ja mam tsh poniżej 1 (nie pamietam teraz dokladnie ile), ale ja biore minimalna dawke bo 1/2 euthyrox 25 (przed ciaza w ogole nie bralam) i nie odczuwam dolegliwosci (albo nie umiem ich wyodrebnic z tych ciazowych)

3i49j48aw0dpg1bk.png
  • izulkaa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie w nocy rozpierała macica.. jakby się dzidziuś wiercił albo rozrastało wszystko ;P
    Ale chyba to norma w ciąży bo przecież wszystko rośnie.. ;P

co do kwot na wyprawkę, to wydaje mi się że to kwestia indywidualna...Niektóre z nas muszą od nowa zaczynać, cześc z nas niektóre rzeczy ma bądz będzie mieć od kogoś.. a część pewnie dostanie prezenty od rodziny ;)
    Ja jeszcze nawet nie liczyłam ile to wszystko będzie kosztować...
    wiem, że niektóre rzeczy są dla mnie zbędne i odpuszczę je sobie;)

3jvzgu1r782c9g1c.png
  • natali101 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę euthyrox. Na początku był 25 a tsh 3,620. Po miesiącu spadło na 1.9,w ciąży skończyło na 2.10 i zwiększyła mi dawkę na 37 euthyrox. Ostatnie tsh 2,43 i ft4 9,45 i dawka na 50 euthyroxu.

xnw490bvv7oz0z3a.png
  • izulkaa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    np nie będe na pewno kupować elektrycznej niani bo mam na tyle małe mieszkanie że i tak usłyszę jak zacznie płakać, nawet jak będe w innym pokoju ;)

3jvzgu1r782c9g1c.png
  • MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:

Olcia ja miałam 0,152 i dawka 88 pozniej skoczyło mi na 5 to podniósł dawkę na 100, później zesżło tsh na 3,5 a dawka zwiekszona do 137..... i czuję sie dobrze.. ustapiło mega zmeczenie i senność ale nie wiem czy to nie efekt 2 trymestru również. Ja się leczę od jakiś 8 lat na niedoczynność

Nie wydaje mi się zeby to była za duża dawka przy tsh 2,7 - przejdz się do lekarza i sie nie zamartwiaj, to będzie najlepsze rozwiązanie!

Coreczka <3 - 13.07.15 - 379g , 24.08.15 -1033g, 07.10.15 - 2173 g
    gannyx8d1p2ldx6e.png
  • Molcia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny z niedoczynnością, ja zawsze miałam tsh ok 2, w ciąży skoczylo mi do 3,29 - więc przez I trymestr brałam euthyrox - w zeszłym miesiącu skontrolowałam - spadło do 0,85, więc lekarz podjął decyzję o odstawieniu biorę tylko jod w suplemencie, obecnie mam wynik 2,32 - czy to jest wynik ok na ii trymestr?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 12:08

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki:)
    Widzę ze temat wyprawkowy w pełni;)
    Mąż wczoraj zniósł mi worek z ciuchami ale oczywiście nie ten co miał więc dalej nie wiem co tam mam;)
    U mnie np nie sprawdziło się prześcieradło na przewijak jakoś wolałam bez a na przewijaku miałam podkład jednorazowy.
    Kupiłam dziś truskawki wiec jutro zaprawianie kompotow nas czeka.
    Dziś jadę do swojego bioenergo wiec jak wrócę to już pewnie tylko leżenie.
    Ale może uda mi się cos ogarnąć w temacie tych ubranek o ile mąż zniesie mi dobry worek;p

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz trochę z innej bajki....
    Jestem taka zła... muszę to z siebie wyrzucić!!
    Jak wiecie pracuję nadal, pracuję w poradni która jest czynna 7 dniw tyg. Pracujemy we 3 wiec ciężko jest ułożyc grafik, ale jakoś sobie radzimy, chodze do pracy po 8-9-10 godzin. W czerwcu wziełam 1 dzien urlopu (na swoim dniu wolnym) zeby zmniejszyć sobie ilosć godzin :) Teraz jedna z nas poszła na urlop, póżniej idzie druga a ja na końcu na L4, powiedziałam ze popracuję do tego czasu a oni znajdą kogoś na zastępstwo. Na okres urlopu zdają nam pomoc, ale ta pomoc nie może w określone dni przyjsć do pracy i wtedy ja mam 12 h w pracy i koleżanka ( takie 2 dni), może i nie dużo, ale uważam że i tak się poświęcam. Według prawa pracować powinnam po max 8 h!!

Napisałam do przełożonej czy ta pomoc może przyjść do pracy w te dni keidy mam 12 bo jednak jest mi za cięźko pracować. Dostałam odpowiedź że "pomoc" ma wtedy swój krótki urlop i nie bedzie jej w wawie... wrrr

Napisałam tylko że szkoda i mam nadzieję ze dam radę... w odpowiedzi dostałam info że moja przełożona też ma nadzieje.........

I co ja mam zrobić w tej sytuacji... nerw mi przejdzie i przyjść do pracy czy iść po złości po zwolnienie wcześniej niż planowałam??

Dodam tylko że w biurze 2 dziewczyny są w ciąży (mniej zaawansowanej) i idą już na L4 :)

gannyx8d1p2ldx6e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaLena ja miałam ostatnio 2,51 (skok z 2,41 z poprzedniego miesiąca) i mi zwiększyła dawkę z 25 do 37,5.

Jeśli chodzi o wyprawkę to ja popatrzę sobie na strony, blogi prowadzone przez mamusie i poczytam ich rady, ale i tak zrobię pewnie po swojemu, taka już jestem :p moje dziecko i moje decyzje, nawet jak jakieś będą nietrafione na początku :)
    Nie lubię bezsensownie trwonić kasy, ale jeśli uznam, że coś jest mi potrzebne lub po prostu mi się podoba to to kupię :) Jako że to moje pierwsze dziecko, to wszystko kupię nowe - w rodzinie to będzie pierwsze małe dziecko więc i tak nie mam po kim zbierać, a przyznam, że i tak bym nie chciała. Planuję drugie dziecko więc wszystko i tak będę chomikować dla niego :)

• MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buffy a leczyłaś się przed ciążą? Jakie dawki wtedy brałaś bo to tez ma znaczenie.
    Ja przed ciąża doszłam do dawki 125, a tsh wahało się zawsze pomiędzy 2-3, kiedy zaszłam w ciąże to był jeden jedyny okres na 8 lat kiedy mi spadło na równe 1 :)

gannyx8d1p2ldx6e.png
‹‹ 582 583 584 585 586 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ