X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewulek wrote:
    Niepasteryzowane jest w serach plesniowych dlatego ich jesc nie mozna. Gdzies tez czytalam ze feta odpada ale moja polazna nic o tym nie mowila.
    są też pleśniowe z pasteryzowanego, ale czy ja wiem.. wolę nie ryzykować..
    ewulek wrote:
    Wiecie co... co do tych lekarzy z NFZu. Ja sie wcale nie dziwie ze maja mega kolejki. Ja jeszcze jak mieszkalam w Szczecinie to chodzilam do jednego takiego. Poza tabletkami i badaniami od czasu do czasu nic nie potrzebowalm to mi kazal co miesiac po recepte ganiac. Zawsez musialam sie wyrawac z pracy bo godzinach mojej pracy przyjmowal i zawsez sestresowana zeby szybko i wracac do roboty. I tak wiekszosc a te biedne ciezarne potem musialy mega dlugo czekac bo szutczna kolejke robily laski co po recepty czekaly. On on sobie nabijal kazda ze wizyte miala i kase bral z NFZu.
    Ale to chyba też załeży gdzie- mój mi przepisywał na 3 miesiące z góry. Choć moja koleżanka (prywatnie oczywiście) dostała 7 recept po 2 opakowania czyli na 14 miesięcy :O

Ale się serduszkowo na pierwszej stronie zrobiło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 11:24

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ~~Ania~~ wrote:
    Ale stron naklepałyście :D

Każdy rodzaj herbaty (zielona, czerwona, czarna, biała) ma teinę, która pobudza, jeśli lekarz Ci nie zabronił to pij. Przy czerwonej pamiętaj, że wypłukuje żelazo oraz, że oczyszcza organizm i trzeba z głową ;)

Czy któraś z Was chodzi do lekarza prywatnie i na nfz? Sama się nad tym zastanawiam... Czy lekarz prywatny wie o tym na nfz? Są wtedy 2 karty ciąży? Jak to rozwiązać? Nie ukrywam, że można zaoszczędzić z badaniami, których teraz sporo...
    Aniu, swego czasu jak pracowałam w Lux Medzie to była taka opcja, że jak kobieta miała u nich abonament, a ciążę prowadziła poza Lux Medem to wszystkie badania zlecona przez lekarza prowadzącego ciążę mogła robić w Lux Medzie w ramach tego abonamentu. Była to niezła opcja dla tych, które miały abonament, a ciążę chciały prowadzić u jakiegoś sprawdzonego lekarza spoza. Dzięki temu terminy na badania miały szybsze, komfort większy (np. umawianie się przez tel czy net), poza tym jakość sprzętu często lepsza (usg) i można było zapisać się na usg u jakiegoś sprawdzonego fachowca od takich badań.

Co do kwestii lokalowych to mamy jeden mały, "zbędny" pokój, w którym obecnie jest coś na kształt graciarni (co się nie mieści w innych pomieszczeniach to ląduje tam). Mój plan (jeszcze z mężem się nim nie dzieliłam) jest taki, żeby albo tam urządzić pokój dla dziecka albo z naszej sypialni wszystko co się da będzie przeniesione tam, a przez pierwsze miesiące łóżeczko będzie u nas w sypialni.

3jgxvfxmmo60rzi2.png

Wysłany: 19 marca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam jeden taki pokój, dokumenty, dwie suszarki na pranie, jakaś szafa. Jedno dziecko tam pewnie kiedyś wyląduje :D No ale tu już by się przydał poważny remont

ewulek lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z mozarellą? Bo bardzo lubię, a tam właśnie jest napisane na jednym "mleko", a na drugim "mleko krowie", co mi wiele nie wyjaśnia ;)

• Magu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do usg na NFZ to ja się zapisałam do przychodni przyszpitalnej przy Szpitalu Praskim i tam chyba robią usg, więc od razu na wizycie mogą zrobić, a i laboratorium mają dobre (szybko wyniki), no i tam chcę rodzić. Ale na przykład w zwykłej rejonowej przychodni to wiem, że usg nie mają, więc trzeba się zapisywać oddzielnie. Ja pierwsze usg zrobiłam prywatnie, teraz już czekam na wizytę na NFZ.

3jgxvfxmmo60rzi2.png

Wysłany: 19 marca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    A co z mozarellą? Bo bardzo lubię, a tam właśnie jest napisane na jednym "mleko", a na drugim "mleko krowie", co mi wiele nie wyjaśnia ;)
    Jak czytałam swego czasu o tych pleśniowych, to była wzmianka, że warto je zastąpić twarogiem, mozarella i czymś tam jeszcze ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png

Wysłany: 19 marca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    A jeszcze co do usg na NFZ to ja się zapisałam do przychodni przyszpitalnej przy Szpitalu Praskim i tam chyba robią usg, więc od razu na wizycie mogą zrobić, a i laboratorium mają dobre (szybko wyniki), no i tam chcę rodzić. Ale na przykład w zwykłej rejonowej przychodni to wiem, że usg nie mają, więc trzeba się zapisywać oddzielnie. Ja pierwsze usg zrobiłam prywatnie, teraz już czekam na wizytę na NFZ.
    Z tego co pamiętam, to z nfztu przysługują 2 lub 3 badania usg w trakcie całej ciąży ;/

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mozarelli to wydaje mi się, że czytałam gdzieś, że można. W tym samym artykule było napisane, żeby fety unikać (dzień przed zrobieniem testu kupiłam dwa opakowania :D ). Ale ręki nie dam sobie uciąć co do tej mozarelli. Wydaje mi się też, że widziałam ją w jakimś przepisie dla kobiet ciężarnych. Ja mozarelli nie lubię, gorzej z tą fetą. ;) Muszę w męża wepchnąć albo komuś oddać, bo szkoda wyrzucić. :D

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Z tego co pamiętam, to z nfztu przysługują 2 lub 3 badania usg w trakcie całej ciąży ;/
    Też tak słyszałam, ale to właśnie jak lekarz daje skierowanie na usg gdzieś indziej, a wydaje mi się, że jak ma w gabinecie i sam potrafi wykonać to nikt go nie rozlicza z tego ile razy i kiedy zrobi. Ja dopiero po tej pierwszej wizycie zdecyduję czy wykupić sobie abonament w Lux Medzie czy nie. W razie czego mam też niedaleko prywatny gabinet gdzie robią też usg 3d/4d, tam usg wczesnej ciąży kosztuje 100zł, a 3d/4d 200zł i na pewno na to wypasione kiedyś się zdecydujemy tylko oczywiście już trochę później jak bobas będzie większy, a jak coś mnie będzie niepokoić to i wcześniej pójdę.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewulek, ja też już jakiś czas nie piję alko ale dlatego, że po prostu nie lubię. :) Także przynajmniej nie mam dylematu :P Ale za serkiem pleśniowym to jeszcze zatęsknię..
    O mozzarelli czytałam przy poprzedniej ciąży, że można. Ale na 100% to nie wiem..
    Ja teraz żyję na białym serze i owocach.. i zupie pomidorowej.

Magu lubi tę wiadomość

• Magu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z alkoholem też nie mam problemu, bo do tej pory piłam tylko sporadycznie przy jakichś uroczystościach i to też nie zawsze. Z kawą podobnie chociaż mam smak na dobrą mleczną albo nawet czekoladową i pewnie raz na jakiś czas sobie pozwolę. Za to z herbaty raczej nie zrezygnuję, na razie staram się pić w miarę słabą, ale ogólnie nie zamierzam się do wszystkich rad bardzo restrykcyjnie stosować, ale z umiarem i rozsądkiem. Zresztą widzę, że organizm sam sobie wszystko reguluje - często czuję głód, ale nie mogę naraz dużo zjeść, więc siłą rzeczy jem często, ale mało.

P.S. A gdyby zakazali zupę pomidorową to bym się w ogóle nie stosowała, bo ją uwielbiam i mogłabym ją jeść codziennie. :D Wydaje mi się, że w ogóle zupy są niezłym pomysłem, zwłaszcza takie na bazie warzyw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 11:45

Mala_Czarna_89, Izzy lubią tę wiadomość

3jgxvfxmmo60rzi2.png

Wysłany: 19 marca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Też tak słyszałam, ale to właśnie jak lekarz daje skierowanie na usg gdzieś indziej, a wydaje mi się, że jak ma w gabinecie i sam potrafi wykonać to nikt go nie rozlicza z tego ile razy i kiedy zrobi. Ja dopiero po tej pierwszej wizycie zdecyduję czy wykupić sobie abonament w Lux Medzie czy nie. W razie czego mam też niedaleko prywatny gabinet gdzie robią też usg 3d/4d, tam usg wczesnej ciąży kosztuje 100zł, a 3d/4d 200zł i na pewno na to wypasione kiedyś się zdecydujemy tylko oczywiście już trochę później jak bobas będzie większy, a jak coś mnie będzie niepokoić to i wcześniej pójdę.
    Magu moja lekarka przy poprzedniej ciąży nie miała usg i dawała takie skierowania w rozpiętości kilku miesięcy. A na wizycie jedynie osłuchiwała brzuch stetoskopem. Teraz też chodzę z nfztu i usg jest w gabinecie. On mi je często robił nawet jak nie byłam w ciąży, tak, żeby wykluczyć nieprawidłowości. Mam nadzieję, że za tydzień znów zrobi, mimo, że tydzień temu miałam. Kurcze, no przecież serduszka musimy posłuchać! :)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie też liczę na serduszko na tej wizycie (następny poniedziałek) - jak nie zrobi to pójdę jeszcze przed samymi świętami prywatnie. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    Ja z alkoholem też nie mam problemu, bo do tej pory piłam tylko sporadycznie przy jakichś uroczystościach i to też nie zawsze. Z kawą podobnie chociaż mam smak na dobrą mleczną albo nawet czekoladową i pewnie raz na jakiś czas sobie pozwolę. Za to z herbaty raczej nie zrezygnuję, na razie staram się pić w miarę słabą, ale ogólnie nie zamierzam się do wszystkich rad bardzo restrykcyjnie stosować, ale z umiarem i rozsądkiem. Zresztą widzę, że organizm sam sobie wszystko reguluje - często czuję głód, ale nie mogę naraz dużo zjeść, więc siłą rzeczy jem często, ale mało.

P.S. A gdyby zakazali zupę pomidorową to bym się w ogóle nie stosowała, bo ją uwielbiam i mogłabym ją jeść codziennie. :D Wydaje mi się, że w ogóle zupy są niezłym pomysłem, zwłaszcza takie na bazie warzyw.
    Myślę że zupy to najlepszy pomysł w ciąży :) Zdrowe, pyszne, no i łatwiej je wciągnąć przy mdłosciach :) Łatwo je też urozmaicić żeby wprowadzać różne witaminki do organizmu :) Gorzej będzie latem, bo zupki mocno rozgrzewają ;)

• maia1991 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i po wizycie moje malenstwo sobie rosnie no i widzialam serduszko jupi :) <3 mamy 7mm dlugosci kolejna wizyta 23 kwietnia niestety nie moge brac wizyt wczesniej bo praca w kwietniu pojdzie pelna para :) lola 87 a w ktorym tyg jestes?

Mala_Czarna_89, paola87, Izzy, ewulek, ~~Ania~~, Magu lubią tę wiadomość

kjmnio4p9cq8r3f2.png
    67eihicrx39gx9ms.png

Wysłany: 19 marca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tak z innej beczki. W sobotę robię te urodziny i zawsze wstawałam o 6 rano i przygotowywałam wszystko na świeżo. Tylko nie wiem, czy tym razem dam rade ;p więc chciałabym część już jutro zrobić. I moje pytanie- co może być gotowe dzień wcześniej? Przygotowuję mięso, sałatki, przystawki, sporo tego.. Najwięcej roboty z przystawkami ale to chyba musi być w tym samym dniu. A sałatki?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Mona90 Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzień wcześniej marynuje mięso, lepiej smakuje. A co do sałatek , to możesz dzis sobie już wszystko pokroić , przygotować , włożyć do pojemniczków a jutro tylko zmieszać , doprawić do smaku, nie radziłabym sałatki wczesniej robić, bo może puścić dużo wody i soków.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4yx8djb4ou6hv.png

Wysłany: 19 marca 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale to już jakiś pomysł z tym krojeniem, mam w planach 4 sałatki, więc czasowo trochę zejdzie, dziękuję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:51

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też macie taką jazde na zupy? Idealne są teraz przy mdłościach.. I to na samych warzywach, bez mięsa gotuje. Wczoraj chyba z pół litra pomidorowej wypiłam. :D

A kawa.. Dziewczyny, piłam po 4-5 kaw dziennie. A teraz mnie odrzuca na samą myśl. :\

• szczesciara25 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Masakra ja sobie nie wyobrazam żeby trzy razy tylko zrobić usg

f2w3rjjgoscryrqn.png
‹‹ 63 64 65 66 67 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ