X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Łódź
Odpowiedz

Łódź

Oceń ten wątek:
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane! Widziałam, że zostałam wywołana do tablicy, więc się melduję ;)
    Długo mnie nie było, ale wiecie jak to jest.
    U nas wszystko ok, karmimy się piersią cały czas.
    Miałam ostatnio wrażenie, że Mały się nie najada, że mam mało pokarmu. Denerwował się, pojękiwał przy cycu, jakby mu nie leciało.
    Wyczytałam gdzieś, że w okolicach 6-9 tygodnia może wystąpić kryzys laktacyjny, bo dziecko potrzebuje więcej pokarmu, więc laktacja znów musi się unormować.
    Rada: dostawiać, dostawiać, dostawiać, jak tylko dziecko potrzebuje. I tak robię.
    I chyba pomaga. Jak się w końcu naje, odbijemy to śpi ładnie.
    A najlepiej mu się śpi na brzuchu :D (Dziś w nocy 6 godzin!) Oby tak dalej :)

W zeszłym tygodniu Eryk zrobił mi niespodziankę z okazji skończenia 6tego tygodnia.
    Tak się do mnie pięknie uśmiechał z samego rana :D
    I teraz codziennie się śmieje, od czasu do czasu, z przypadku coś "Powie" po swojemu.
    Cudowne to <3

Nasza wysypka raz jest, raz jakby nie ma... Nie jem nabiału i jajek, naprawdę trzymam dietę.
    Ale już sama nie wiem, czy to faktycznie to!
    Skóra główki bardzo sucha, łuszczy się, smaruję oliwką, pomaga, ale problem wraca.
    A teraz od kilku dni zauważyłam, że skóra na buzi też bardzo sucha.
    Smarowałam maścią: Linocholesterol, lekarz to polecił na tą wysypkę. Miało natłuścić, a mam wrażenie, że wysuszyło...
    Może polecicie coś na buźkę?

Temat szczepień przede mną. Kupiliśmy 6w1 i aż się boję, jak poczytałam o reakcjach Maluchów. Zastanawiam się jeszcze czy brać rotawirusy, czy nie...? Brałyście?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 09:37

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ata, my dawaliśmy rota, nie było po tym żadnych rewelacji. Mikołaj bardzo ładnie je zniósł.
    Co do suchej skóry na główce, to może to ciemieniucha? Posmaruj grubą warstwą oliwki ok 30 minut przed kąpaniem, załóż bawełniana czapeczkę (będzie później do wyrzucenia) i niech tak posiedzi. Potem normalnie umyj główkę i wyczesz tą skórę miękką szczoteczką. Po paru dniach takich rytuałów powinno ładnie zejść. Ewentualnie ja zamiast oliwka smarowalam bepantenem i po paru minutach wyczesywałam. Ładnie ci zejdzie. Ale nie zdziw się jeśli jeszcze wróci. Może tak być.
    Do buzi smarujemy linomag bobo czy jakoś tak. Ładnie nawilża, jest jako krem ochronny na wiatr i zimno i działa łagodząco na świąd, więc jak ma jakieś krostki to pomoże je trochę wygoić.
    Co do kryzysu laktacyjnego, u mnie też były, zgodnie z kalendarzem :-P przy każdym skoku rozwojowym u Mikołaja miałam wrażenie że się nie najada. Ale to jest właśnie to że maluszek potrzebuje wtedy więcej pokarmu i trzeba nauczyć piersi żeby produkowany go więcej :-D więc... przystawiać, przystawiać, przystawiać :-) nie załamuj się. Wszystko się unormuje :-)
    I gratulacje dla Eryka! To cudowny moment jak dziecko zaczyna się uśmiechać :-) nie ma nic piękniejszego :-)
    Nawet po najgorszym dniu jak dziecko się do nas uśmiechnie i pogada coś po swojemu to od razu humor lepszy :-)

860ij44jco2wu7mv.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2017, 13:16

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ata spokojnie, u nas pierwsza wizyta szczepienna było 5w1, wzw, i własnie rota :)

dziewczyny kilka dni Jaś powiedział sylabami ma - ma i tak codziennie. nie za wcześnie, czy to po prostu zbieg okoliczności?

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ata, uśmiech dziecka to najpiękniejsze co może dać mamie. A z laktacją to tak niestety jest co jakiś czas i tylko przystawianie pomoże, na pewno Wam się uda. Sucha skóra na główce to ciemieniucha i pomaga smarowanie oliwką a później wyczesywanie w kąpieli, u nas po takich kilku dniach już zeszła. A jeżeli chodzi o szczepienia to my nie braliśmy tych dodatkowych, tylko obowiązkowe, mieliśmy 5w1 i wszystkie Antoś zniósł dzielnie i nic mu później nie było, po prostu dzieci różnie reagują, nic się nie bój, będzie dobrze.

Józefka, u nas też Antoś nieraz mówi mama mama ale to chyba jeszcze ze wcześnie żeby rozumiał co to oznacza, po prostu uczy się i tak mówi sylabami.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta wiem wiem, że to ma-ma bez świadomości. ale mieliśmy w rodzinie zakład co powie pierwsze mama czy tata. i ma-ma oficjalnie już została uznana :)

marta258, Martusiazabka lubią tę wiadomość

• ata89 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kochane za rady.
    Wydawało mi się, że wiem, jak wygląda ciemieniucha i zdawało mi się, że to nie to...
    Ale może się mylę... Smarujemy oliwką, czeszemy itd. Zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie.

Zapisałam nas na wtorek na szczepienie. Oby nie było źle..

Muszę się pochwalić, że wczoraj przebierałam Eryka chyba ze trzy razy!
    Bo okazuje się, że większość pajacyków i śpioszków już za mała!
    Podkurcza w nich nóżki i paluszki ...
    Musiałam dziś zajrzeć do szafy na półkę pt "68", ale i tak wydaje mi się, że te pajace takie wielkie! A te co mam 62 już takie na styk... (Chociaż niektóre śpioszki 56, jeszcze dobre... i bądź tu mądry.. )
    Chyba będę obcinała "stópki" i zakładała skarpetki, jak to robiła moja mama, kiedy byłam mała :)
    Rośnie skubany :D Ciekawa jestem, czy teraz na tej wizycie u lekarza go zmierzą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 13:55

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my na każdej wizycie robimy pomiary . kciuki za Eryka,żeby dzielnie szczepienie zniósł. ale rośnie jak na drożdżach :)

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ata, trzymam kciuki za szczepienie &&& oby Eryk łatwo to zniósł :-)

Rośnie, rośnie maluszek :-) a z tymi rozmiarami to tak właśnie jest. My nadal niektóre półśpiochy zakładamy 56, a większość body już 68. Niektóre tylko 62. A tak to cała masa popakowana w pudła :-D

Józefka, gratulacje! :-) to jeszcze takie nie świadomi... Ale pewnie łezka się w oku zakręciła? :-)

860ij44jco2wu7mv.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ata, kciuki zaciśnięte za szczepienie Eryka. Zmierzony i zważony pewnie będzie bo lekarz wtedy wpisuje w książeczkę zdrowia. My przy każdym szczepieniu mieliśmy wszystkie pomiary, nawet główkę i klatkę piersiową. A oprócz tego chodziliśmy jeszcze osobno na ważenie bo Antoś słabo przybierał.

Martusia, my też zakładamy Antosiowi różne ubranka i mimo że ma już 69 cm to jeszcze w część 68 się mieści, no i reszta to 74 ale niektóre jeszcze sporo za duże, wszystko zależy od firmy, dlatego zawsze przykładam jedno ubranko do drugiego i w ten sposób układam rozmiarami.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, robię dokładnie tak samo z ubrankami :-) bo tu nie ma co patrzeć na rozmiary. Nie jedno 56 miałam takie samo albo nawet i większe od 62. Zawsze biorę sobie 1 sztukę i przykład zm do niej i tak układam rozmiarami od najmniejszego. Tak najłatwiej dojść z tym wszystkim do ładu

860ij44jco2wu7mv.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mamy kasownik :) Jaśko ma ślicznego zabka, a drugi już się wybija :) nie chce smoczka, gryzaków tylko żyrafkę sophie molestuje. nie płacze, ma apetyt. Złote dziecko <3

• marta258 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Józefka, gratuluję pierwszego ząbka. U nas ząbkowanie właśnie się zaczyna bo Antoś ciągle pcha wszystko do buzi i robi grymas bólu i widzę białe kreseczki na dziąsłach. Dodatkowo jest bardzo marudny i płaczliwy a poprzedniej nocy budził się aż 8 razy z płaczem i krzykiem. Wczoraj podałam mu paracetamol na noc i całą noc spokojnie przespał od 20:30 do 6:45. A teraz znowu marudzi więc nie mamy wyjścia tylko czekamy na zęby.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas nic nie przepowiadało ząbkowania. zero marudzenia, nic. byłam na zakupach w carrefurze i myslałam, że Jaśko ma paproszka w buźce, a to był śliczny ząbek, w domu na spokojnie się przyjżeliśmy i drugi na milimetr już wystaje z dziąsełek :) ale sophie duźda cały czas :)

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No... Józefka, gratulacje! :-) przede wszystkim super ze Jasio to tak łagodnie znosi! Tylko pozazdrościć :-)

860ij44jco2wu7mv.png

józefka lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia a gdzie fotka Mikołajka w avatarku???

• Agata26 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ząbkowanie...u nas cięzko bardzo w tym temacie. Nasz ma już dwa na dole, dwa na górze takie do połowy i idą mu z tyłu. Śmiejemy się , że na pierwsze urodziny już będzie wszystkie miał. Niestety marudzi bardzo, ciężko coś zrobić w ciągu dnia, żele niewiele pomagają. Ale co trzeba to przeżyć.
    Poza tym dołożyliśmy kolejny posiłek- śniadanko. Józio wcina kaszę jaglaną, dodaje mu do tego banana. Smakuje mu bardzo.
    Kupiliśmy mu też oballa ale słabo zainteresowany, za to z racji tego, że pełzanie opanował do perfekcji zasówa po podłodze za psimi piłkami, zaczął się ten czas , że trzeba mieć oczy dookoła głowy.

• ata89 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu.
    Eryk był bardzo dzielny!
    Dobrze, że mąż był z nami, bo samej było by ciężko.
    Teraz trochę pojadł i zasnął na moich kolanach.
    Niech śpi i odpoczywa. Nie mam serca,żeby go przenosić do łóżeczka.

Dziewczyny, mam pytanie. Jaka oliwke polecacie? Ja mam hipp ale mam wrażenie, że mało natłuszcza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2017, 12:15

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata89 nie pomogę bo ja w ogóle oliwki nie używam (no chyba, że na ciemieniuche). a mam oliwkę ziajki

• Agata26 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie. Jak chcesz coś nawilżającego to najlepszy bedzie emolient albo ziajkowa seria AZS. Generalnie połozne odradzaja oliwke do ciala dla dzieci bo wysusza, chyba ze tak jak Józefka pisze na ciemieniuche.

• marta258 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ata, my mamy oliwkę babydream z rossmanna ale używaliśmy tylko na ciemieniuchę.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ