LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wyczerpuje sie bo jest robione na bieżąco podczas stymulacji, dlatego ilość mleka dostosowuje się do potrzeb dziecka, jeśli przystawiasz je na żądanie. Dlatego dzieci co jakiś czas wiszą na piersi jak szalone - zwiększają sobie produkcję, bo np zwiększa się ich zapotrzebowanie. Możesz mieć wtedy wrażenie, że nie masz mleka, dziecko może się też wkurzać. Żeby podtrzymać laktację trzeba wtedy właśnie przystawiać a nie dawać z butli.
Mamy odciągające mleko potrafią też zwiększyć produkcję laktstorem ale mi się nigdy nie udawało. Dziecko uciągało z pustej piersi jak trochę pociamkało a laktator dupa zimna 🤷♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Warto trochę doczytać przed porodem, ja też będę się ponownie doksztalcac, chociaz ledwo 1,5 roku temu skończyłam kp. Doradca to raczej w razie problemu bo tez w 5 min nie przyjdzie 😉2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Dziewczyny jestem już po USG połówkowym. W końcu dowiedziałam się, że w brzuchu szaleje chłopak! Waży już 378g i jest o tydzień większy niż wychodziłoby z terminu ostatniej miesiączki. Kawał bardzo ruchliwego chłopaka. Termin z USG przeskoczył na 28 stycznia a wg miesiączki 4 luty
Babulka, olencja, MartitaS, Ariane, kurczak, Akataa, Sansivieria, Gemma19, Moniek330, Maija lubią tę wiadomość
-
Babulka wrote:Mamy odciągające mleko potrafią też zwiększyć produkcję laktstorem ale mi się nigdy nie udawało. Dziecko uciągało z pustej piersi jak trochę pociamkało a laktator dupa zimna 🤷♀️
Więc najlepiej reguluje dziecko te potrzeby i produkcję. Laktatot to zawsze twór sztuczny.
-
kurczak wrote:Stokrotka kawał chłopaka już masz pod serduchem! 😻Mieliście jakieś oczekiwania co do płci czy totalnie na luzie?
Mamy już chłopaka więc trochę liczyliśmy na dziewczynę. 🙂 Co prawda ja czułam, że to będzie chłopak. Miała być Julka tak więc może będzie Julian 🤣. Jakoś zafiksowaliśmy się na dziewczynce i nie myśleliśmy nawet o imionach męskichBabulka, kurczak lubią tę wiadomość
-
Sansivieria wrote:Ja też dopiero w przyszłym tyg wizytuje, we wtorek 27 września, więc trzeba poczekać te kilka dni..
Nie wiem co robić z laktatorem, z Córka nie był potrzebny. Raz tylko jak miałam zapalenie to siostra mi pożyczyła jakiś ręczny i wtedy mi pomógł. Ale nigdy nie zbierałam pokarmu na później, byłam z Córka praktycznie nierozłączna przez te 1,5 roku gdy jadła z piersi, więc nawet nie myslalam o laktatorze. Teraz może być inaczej bo po pół roku macierzynskiego planuję juz wrócić na pół etatu do pracy, więc dobrze by było coś mleka zebrać na czas mojej nieobecności. Choć to dla mnie czarna magia: ile można trzymać świeże w lodówce, czy można mieszać, na ile można mrozić, jak podgrzewac..wydaje mi się to bardzo skomplikowane???
Przepisze Ci z mojej ściągi: W temperaturze pokojowej można przechowywać optymalnie 4h (max 6-8h), w lodówce przy -4°C do 96h, w chłodziarko zamrażarce przy -14°C kilka tygodni a w zamrażarce -20°C pół roku. Niby po tym czasie mleko się nie psuje tylko traci swoje właściwości, można je wykorzystać np do kąpieli.
Ja to tak ogólnie już mini książkę napisałam bo to co uważam za ważne spisuję żebym miała w jednym miejscu 😄Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Sansivieria wrote:Dlatego ja się trochę tez boję tego laktatora bo to może też w drugą stronę działać, że tak rozhulasz laktacje, że to będzie za dużo na jedno dziecko i będzie trzeba siedzieć i odciągać żeby sobie ulgę sprawić. Jedna dziewczyna z wątku z poprzedniej ciąży tak właśnie miala, że wyciągała po litrze dziennie z obu piersi ale to było błędne koło, bo im więcej ciągnęła, tym więcej się produkowało. A zaczęła pomalutku..
Więc najlepiej reguluje dziecko te potrzeby i produkcję. Laktatot to zawsze twór sztuczny.Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
U nas z racji tego, że Franio był w szpitalu przez miesiąc po urodzeniu to byłam zmuszona używać tylko laktator aby zapewnić mu wyżywienie. Codziennie musiałam odciągać dawkę dobowa na następny dzień i nie udało mi się rozhulac laktacji. Po ok 2 miesiącach straciłam pokarm. Nie ma reguły z tym laktatorem
-
Stokrotka, gratulacje zdrowego synka. Zazdroszczę, ze już masz za sobą to badanie. Jakos dziś mnie tak strach obleciał przed tym badaniem, czy wszystko ok z tym małym bablem.
Sansiviera, jeżeli będziesz szła do pracy po pół roku to laktacja już się ustablizuje i będziesz mogła włączyć laktator bez nawalow, tak myśle.
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Stokrota gratulacje zdrowego synka ! Ja idę jutro i już się nie mogę doczekać żeby zobaczyć naszą laleczkę. Niestety imienia dalej nie mamy Mąż cały czas ciśnie na Antoninę ale mi się nie podoba.
Ja dzisiaj mam słabszy dzień, obudziłam się o 3:30 i po spaniu, a na 7 do pracy. Masakra. Całe szczescie wyszłam szybciej i się jeszcze położyłam na chwile. Jeszcze dwa tygodnie muszę wytrzymać i idę na zwolnienie, bo już padam.
Trzymam kciuki za wszystkie Wasze połówkowe !Ariane lubi tę wiadomość