X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym spaniem to chyba próba generalna przed porodem, trening cierpliwości 🤣
    Hela tak się przejęła wczorajszym USG że w nocy ani drgnęła:( teraz każdy brak ruchu będzie mnie przerażał jeszcze bardziej

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja jak jest jakiś problem z lozyskiem czy przeplywami to może potrzebne są jakieś leki? Dopytaj na wizycie :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Olencja jak jest jakiś problem z lozyskiem czy przeplywami to może potrzebne są jakieś leki? Dopytaj na wizycie :)
    Póki nie ma nadciśnienia czy cukrzycy to chyba żadnych leków brać nie trzeba. Na przepływy mam acard i l-arginine. Więcej mi nie przychodzi do głowy czym można y poprawić stan łożyska. Muszę jeszcze zrobić wskaźnik preeklampsji ale to zrobię za.miesoac.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to nie wiem co można, ja jestem na heparynie i to sporej dawce a i tak lekarka mi mówiła, że mam sprawdzić u prowadzącego przepływy ok 20tc bo jak będzie coś nie tak to będziemy reagować. Ale nie wiem w jaki sposób.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    z tym spaniem to chyba próba generalna przed porodem, trening cierpliwości 🤣
    Hela tak się przejęła wczorajszym USG że w nocy ani drgnęła:( teraz każdy brak ruchu będzie mnie przerażał jeszcze bardziej

No to ja mam dziś trening ponownie. Od 4 nie śpimy 🫣 I już nie możemy zasnąć. Pójdziemy na targ, przewietrzymy się, może najdzie mnie ochota na drzemkę 😜

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Szczerze to nie wiem co można, ja jestem na heparynie i to sporej dawce a i tak lekarka mi mówiła, że mam sprawdzić u prowadzącego przepływy ok 20tc bo jak będzie coś nie tak to będziemy reagować. Ale nie wiem w jaki sposób.
    Też mam hepe ale ona nie wpływa na przepływy. Tylko acard na to ma wpływ. Kiedyś uważano że heparyna ma znaczenie ale ostatnio robiono badania że niestety nie ma. Jak nie zapomnę to popytam moja lekarkę co ona wie na ten temat.

A jakie masz zlecane badania przy braniu zastrzyków? U mnie nie mówi o żadnych więc muszę na własną rękę poszukać co warto zbadać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2022, 08:56

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    No to ja mam dziś trening ponownie. Od 4 nie śpimy 🫣 I już nie możemy zasnąć. Pójdziemy na targ, przewietrzymy się, może najdzie mnie ochota na drzemkę 😜
    Ja się budzę i zasypiam albo wydaje mi się że zasypiam. Dziś nie mogłam za bardzo spać bo wsłuchiwałam się w brzuch. Dziś nie było balu u Heleny więc stresik nie pozwolił mi spać. Muszę pamiętać żeby regularnie pić melisę przed snem. Dzięki niej udawało mi się przespać dłuższe kawałki a nie godzina i przerwa. Ostatnio bolą mnie już uszy od stoperów więc wyjmuje je w nocy no i nie mogę zasnąć bo albo mąż albo kot który śpi na mojej poduszce chrapią 🤣

kurczak lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, te ruchy na początku od kiedy pierwszy raz poczujesz takie mogą być, w jeden dzień czujesz, a w nastepny nic. W poprzedniej ciąży pamiętam że poczułam w 16 tyg pierwszy raz, później dwa dni kompletnie nic, aż płakałam ze strachu. Ale później już były coraz bardziej systematyczne, codziennie. A teraz mimo że wcześnie poczułam to nie ma tak że jakoś bardzo często coś się dzieje. Są codziennie, ale bez dyskotek, bez wybudzania, bez bólu. To mi wystarcza.
    Ty sobie nieźle nagrabilas u Twojej Malej, więc teraz Ona może Cie troszkę postresowac, potrzymać w niepewności.

Czy któraś z Was juz ma do zbadania test obciążenia glukoza? Z tych najwcześniejszych terminów porodu? Bo to chyba już zaraz się zacznie...fujjjj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2022, 09:00

olencja lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję Sansi że się Helopak mój lekko obraził ale potem mi wybaczy i da popalić.
    Tak,myślę że za miesiąc będę robić cudowna krzywa,więc we wtorek dostanę skierowanie. U mnie jest problem gęstej krwi która po godzinie od glukozy nie leci a po dwóch trzeba ją wyciskać z ręki. Pocieszam się jedynie tym, że kiedyś nie brałam hepy a teraz biorę więc krew może być rzadsza i będzie coś tam kapac.

A wracają do laktatorow...zawsze mi się podobały moje cycki,ładne ksztaltne,okrągłe z małymi brodawkami..i tu zaczyna się ból -moke brodawki chyba są za małe nawet do najmniejszych lejków medeli,więc bez porady CDL chyba nie będę kupować w ciemno.
    Chyba że te moje brodawusie jakoś kuźwa urosną do porodu? Nie mam pojęcia. Na razie otoczki lekko urosły (co już mi się nie podoba😁) ale same brodawki są nadal małe. Nie sądziłam, że mam tak wyjątkowe cycochy 🤣🤣🤣🤣

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Też mam hepe ale ona nie wpływa na przepływy. Tylko acard na to ma wpływ. Kiedyś uważano że heparyna ma znaczenie ale ostatnio robiono badania że niestety nie ma. Jak nie zapomnę to popytam moja lekarkę co ona wie na ten temat.

A jakie masz zlecane badania przy braniu zastrzyków? U mnie nie mówi o żadnych więc muszę na własną rękę poszukać co warto zbadać.
    To zależy jak na to patrzeć bo rozrzedzajac krew jednak ulatwia jej przepływ do płodu i na pewno wspiera łożysko.

Ja z racji samej heparyny mam anty-xa badane i bialko s. Mimo, że białko s przed ciążą w ramach diagnostyki poronień miałam bardzo ładne, to w ciąży mi poleciało ostro i zwiększyli mi dawkę do takiej pomiędzy leczniczą a profilaktyczną.

Tylko mi to prowadzi immunolog i hematolog, bo już nie ufam ginom w tej kwestii 😅

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    To zależy jak na to patrzeć bo rozrzedzajac krew jednak ulatwia jej przepływ do płodu i na pewno wspiera łożysko.

Ja z racji samej heparyny mam anty-xa badane i bialko s. Mimo, że białko s przed ciążą w ramach diagnostyki poronień miałam bardzo ładne, to w ciąży mi poleciało ostro i zwiększyli mi dawkę do takiej pomiędzy leczniczą a profilaktyczną.

Tylko mi to prowadzi immunolog i hematolog, bo już nie ufam ginom w tej kwestii 😅
    A widzisz, bo hematolog to ogarnia a gin raczej nie. Ja nie chodzę do hematologa więc muszę kombinować na własną rękę. Anty xa na pewno zrobię,nie wiem czy białko robić bo nigdy nie robiłam.

Stokrotka mam jeszcze pytanie o imid,czy tam dalej jest pierdolec covidowy? Czy do porodu można wziąć towarzyszą czy nie ma takiej opcji?

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi u mnie jeszcze daleko do testu glukozowego ale najbardziej mnie w nim przeraza kiblowanie 2h w labie 😩

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    A widzisz, bo hematolog to ogarnia a gin raczej nie. Ja nie chodzę do hematologa więc muszę kombinować na własną rękę. Anty xa na pewno zrobię,nie wiem czy białko robić bo nigdy nie robiłam.

Stokrotka mam jeszcze pytanie o imid,czy tam dalej jest pierdolec covidowy? Czy do porodu można wziąć towarzyszą czy nie ma takiej opcji?
    Powiem Ci że to w ogóle jest cyrk bo moja immuno ma odmienne zdsnie co do dawkowania niż hematolog a hematologa mam na nfz, więc nie muszę płacić za część badań (plus mam inną chorobę hemato niezwiązaną z ciążą i nie mogę zrezygnować) i teraz problem jak powiedzieć jednej, że jednak nie zastosuję się do jej zaleceń 😆 Ale skierowanko poproszę 🤣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to tak jak ja poszłam po skierowanie na echo na NFZ 🤣 nie prowadzę ciąży na NFZ ale baranki chce za friko. Na szczęście to fajny lekarz i nie robił problemu. Co gorsza muszę iść po kolejne bo przecież dwa echa a to dwa skierowania. Ehh

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Sansi u mnie jeszcze daleko do testu glukozowego ale najbardziej mnie w nim przeraza kiblowanie 2h w labie 😩
    I to bez picia!!! Nie umiem nie pić, jestem totalnym chlorem,a odkąd odkryłam sok żurawinowy który dodaje do butli z wodą to już wogole mogę pić pięć litrów.

u5cvp2.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 20 września 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:

W 100% nie jestem pewna ale wydaje mi się, że już jest wszystko w miarę normalnie. Z tego co widzę jak jestem ci jakiś czas w IMiD to już coraz mniej restrykcji jest ale do lutego i tak wszystko może się zmienić.

Wczoraj na połówkowym pobierali mi również krew aby sprawdzić ryzyko preeklampsji. Zupełnie się tego nie spodziewałam

• Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wśród tych zasmarkanych ludzi na niewygodnym krześle. I jeszcze na dzień dobry aferka że bez kolejki. No same przyjemności 😅

A to na echo musisz mieć z poradni skierowanie? Bo na prenatalne ja mam od prywatnego gina, myślałam, że na inne też może wypisać.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    No i wśród tych zasmarkanych ludzi na niewygodnym krześle. I jeszcze na dzień dobry aferka że bez kolejki. No same przyjemności 😅

A to na echo musisz mieć z poradni skierowanie? Bo na prenatalne ja mam od prywatnego gina, myślałam, że na inne też może wypisać.
    Na echo na Agatowej musi być z ośrodka NFZ niestety. A że chodzę do prywatnej kliniki to nie ma opcji żeby dało radę.

Babulka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrota wrote:
    W 100% nie jestem pewna ale wydaje mi się, że już jest wszystko w miarę normalnie. Z tego co widzę jak jestem ci jakiś czas w IMiD to już coraz mniej restrykcji jest ale do lutego i tak wszystko może się zmienić.

Wczoraj na połówkowym pobierali mi również krew aby sprawdzić ryzyko preeklampsji. Zupełnie się tego nie spodziewałam
    A kiedy będziesz miała wynik? Badali co samo plgf czy stosunek slgf-1/plgf?

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziewczyny to ja dopiero chyba tu przeczytałam, że można jeszcze to ryzyko zbadać 🤔 A u mnie na prenatalnych się nie udało niestety a też chciałabym wykonać to badanie.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ