X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:
    Słuchajcie, tak sobie poczytuje trochę forum listopadowe od wczoraj i aż sama zapomniałam jak to było jak byłam kwietniowka 2021 :D tyle się dzieje na tym forum, codziennie jakiś dzieciaczek się rodzi ♥️ Mega fajnie się to czyta :D chociaż ja po porodzie napisałam pare słów i tyle, nie było już tyle czasu na to 😅 ciekawe która tutaj będzie pierwsza 😎 o kurde, może ja, przecież mam na 1/02 termin 😬😬😬 nadal mi się ciężko przestawić, z synkiem miałam na 21 kwietnia termin, wiec byłam jedna z ostatnich :D

Hej dziewczyny. Czytam Was codziennie ale jakoś nie miałam czasu pisać.
    Gemma chyba ja będę pierwsza bo termin cesarki mam mieć jakoś między 23 a 27 stycznia tak więc chyba wątek powinnam zmienić na styczniowy, ale lubię Was czytać 😉
    Co do malucha w brzuchu to chyba będzie Staś. Na chwilę obecną waży 1280g i ma się dobrze.
    Pisałyście ostatnio o dzieciach potrzebujących więcej uwagi w przedszkolach i powiem Wam, że jak kolejek nam się udało synowi załatwić wszystko ( nauczyciela wspomagającego i sporo terapii) w przedszkolu. Ale stoi przed nami decyzja co dalej bo teraz jest w zerówce przedszkolnej. System edukacyjny dla takich dzieci jak mój syn, jest poprostu beznadziejny a ja nie mogę spać po nocach i tylko myślę jak pokieować dalej naszego Franka

kurczak, Babulka, Moniek330 lubią tę wiadomość

• Babulka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek ja miałam taką fazę, że dużo tych słodyczy było jakiś czas temu. Ostatnio mi immunolog powiedziała, żebym maksymalnie ograniczyła cukry proste, bo to jest do niczego nie potrzebne a szkodzi i na mój metabolizm i na metabolizm dziecka zarówno teraz jak i w jego dorosłości. I tak mnie jakoś to otrzezwilo, nadal zjem sobie czasem coś ale już zdecydowanie ograniczyłam. Natomiast wagą się w ogóle nie przejmuję, dopóki nie będzie ona stanowić jakiegoś niepokoju dot. porodu czy coś :)
    W pierwszej ciąży miałam straszny celulit, bardzo się tym martwiłam, szczotkowałam cudowalam i nic a zszedł mi calkowicie po jakichś 2 mcach kp 😅 Energia poświęcona celulitowi była w mojej ocenie kompletnie zmarnowana 🤣

Akataa właśnie się dowiedziałam, że za tydzień na szkole rodzenia mamy zajęcia z fizjo to zobaczę co mi powie :)
    No ja jak stoję na jednej nodze to mnie boli :(

Stokrota jaki duży już Staś ☺
    Co do szkoły to mnie to wszystko przeraża i bez orzeczenia, ogólnie nasz system edukacji, podejście do dzieci w tym systemie mnie totalnie rozwala... A nie stać nas na 10k/miesiac prywatnej szkoły...
    Np teraz moja córka ma w przedszkolu konkurs recytatorski. Mają się nauczyć dowolnego wiersza w jakiejś tam tematyce i go zaprezentować w grupie i dwójka najlepszych przejdzie do dalszego etapu 🙄 Wprowadza się taką rywalizację już na etapie 3 lat. A co ona wniesie dla rozwoju ttch dzieci? Jakie kryteria będą przy wyborze kto wygrał? 😖 Czy nie powinno być tak, że dziecko cieszy się, że nauczyło się czegoś i odważyło wygłosić przed grupą oraz jest pełne uznania dla kolegów, którzy też włożyli pracę w swój wiersz? Zamiast tego ma się jedynie cieszyć że wygrało z Zosią albo płakać, że mimo, że 5 min temu było z siebie dumne to teraz się okazuje, że jednak do dupy, bo Zosia powiedziała lepiej j cała jego praca jest po nic?
    No powiem Wam że mnie trzęsie a to dopiero maluchy w przedsskolu :/

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2022, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety wyścig szczurów jest już w przedszkolu. Chora presja bycia najlepszym. Nam się udało trafić na mądrych rodziców którzy przekazali mądre podejście do osób słabszych i dzieci baaardzo wspierają mojego syna. Niektóre dzieci aż za bardzo się starają i widzę po synu, że ma tego dość. Niestety mimo wszystko barierą jest brak mowy i wiem że samo ocena Franka w przedszkolu jest niska i woli się nie wychylać z niczym i robi z siebie sierotę ☹️ No ale... Walczymy z tym i z systemem szkolnictwa.

Dziewczyny szczepicie się na krztusiec? Przyznam szczerze, że ja jakoś się boję.

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrota wrote:
    Hej dziewczyny. Czytam Was codziennie ale jakoś nie miałam czasu pisać.
    Gemma chyba ja będę pierwsza bo termin cesarki mam mieć jakoś między 23 a 27 stycznia tak więc chyba wątek powinnam zmienić na styczniowy, ale lubię Was czytać 😉
    Co do malucha w brzuchu to chyba będzie Staś. Na chwilę obecną waży 1280g i ma się dobrze.
    Pisałyście ostatnio o dzieciach potrzebujących więcej uwagi w przedszkolach i powiem Wam, że jak kolejek nam się udało synowi załatwić wszystko ( nauczyciela wspomagającego i sporo terapii) w przedszkolu. Ale stoi przed nami decyzja co dalej bo teraz jest w zerówce przedszkolnej. System edukacyjny dla takich dzieci jak mój syn, jest poprostu beznadziejny a ja nie mogę spać po nocach i tylko myślę jak pokieować dalej naszego Franka
    Od siebie mogę jedynie doradzić, żeby szukać małych szkół, nawet często w jakiś podmiejskich miejscowościach dzieci se specjalnymi potrzebami sa tam lepiej zaopiekowane. Ja z doświadczenia szkolnego mojej córki widze, ze każde dziecko z problemami, to kłopot i panuje tak zwana spychoza, ale to może urok naszej miejscowości, powstała tu nowa potężna szkoła specjalna… No i wszystkich by tam chcieli wrzucić, co się ma nijak do propagowanej aktualnie przez rząd edukacji włączającej, podobno wkrótce na powstać ustawa, która będzie jej dotyczyła. Ogólnie każde dziecko, w każdej szkole powinno mieć wyrównywane szanse. Niestety to zależy od ludzi. Cześć starej kadry nie chce się bawić w cudowanie, a nowi młodzi samo szybko zapał tracą.
    Babulka niestety rywalizacja będzie już na każdym kroku, tez mi trudno się z tym pogodzić. Jak i z wieloma innymi rzeczami, które sa totalnie nielogiczne i antypedagogiczne. Na przykład brak możliwości poprawy oceny - bo należało się nauczyć w terminie - dla mnie to zniechęcenie dziecka i tylko udowodnienie, ze nauczyciel ma w nosie czy dziecko ten materiał opanuje, bo siła rzeczy nie chce go koleiny raz sprawdzić. Kartkówka na każdej lekcji - bo klasa jest za głośno. Z czego piszą te kartkówki i kiedy Pani ma czas ich czegokolwiek nauczyć, skoro te kartkówki sprawdza na lekcji. Powszechna ocenoza. Moje dziecko z samego języka polskiego ma już 10 ocen- mamy polowe listopada. Można by wymieniać i wymieniać. Ogólnie to już się tym tak nie przejmuje, ale ciężko mi wiele rzeczy zrozumieć. Grunt to nauczyć dziecko, żeby miało świadomość, ze ocena to tylko ocena. Wcale nie miarodajna i niczego nie wnosząca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2022, 21:54

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już zaczęłam dziecku tłumaczyć, że pani nie zawsze ma rację i nie zawsze dobrze mówi. I jak czytam co piszesz Calanthea to się jeszcze w tym upewniam. To celem szkoły ma być edukacja czy ocena na kartkówce po złości 🙄

Dziewczyny wskoczyly mi wyniki tarczycowe i hormony ok natomiast mam wynik "wątpliwy" przeciwciał Trab.
    Jak sobie przeczytałam w necie to się poryczałam. Nie mam już siły na ciągłe kłody pod nogi 😭

Calanthea lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, nie denerwuj się, wątpliwy to nie znaczy pewny, a po co robiłaś to badanie ? Ze wskazania endokrynologa czy tak po prostu ? Pamiętam, że mi lekarz rodzinny mowil o tym badaniu, ale było drogie więc odpuściłam..

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2022, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze wskazania endo :( Watpliwy to jest taki pomiedzy dodatnim a ujemnym, czesto przeciwciala maja taka szara strefe. Przy staraniach mialam tez graniczne ana2 i nie znalezli przyczyny. Nawet nie wiem ile to kosztuje bo mialam na nfz. Jutro mam usg tarczycy. Szczerze to ja mam juz wylane na swoja tarczyce ale martwie sie o malutką 😔

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle nie słyszałam o takim badaniu nawet. Pewnie będziesz musiała powtórzyć, robiłaś w diagnostyce ?

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, a robiłaś przeciwciała anty tpo?

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, robiłam w brussie. Kinga robilam trzykrotnie w ciągu roku, wczoraj też i za każdym razem ujemne. Dzisiaj idę na usg tarczycy
    Nie rozumiem tego za bardzo bo te p-ciala sie pojawiaja w nadczynności a ja mam niedoczynność. Ale u mnie to standard, nawet jak na coś choruje to nie normalnie tylko na opak 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 09:41

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To myśle, ze się wyjaśni czy coś jest nie tak. Powodzenia!

Babulka lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W usg tarczyca prawidłowa, minimalnie mniejsza (ale z tego co kojarze zawsze mialam mniejsza) bez nieprawidłowości. Zobacze co jutro powie endo.

W miedzyczasie zajechalam do paczkomatu po przesylki dla malej z vinted i się pocieszam tymi slicznymi ciuszkami 🥺
    Nakupowalam jej tych wszystkich slicznosci z newbie, falbanek i koronek i cieszę się, że będę mogła ją tak przebierać. Starszą córkę raczej na początku ubieralam w proste ciuszki, dopiero potem doszły takie ozdobne i teraz już nie popełnię tego błędu ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, będzie dobrze, jak byłaś na USG i nie wykazało żadnych nieprawidłowości to super 🤗 ja raz w życiu miałam USG i też była trochę zmniejszona.
    Masz na vinted użytkowniczki, od których warto takie ciuszki kupić ? Ja też zamierzam chociaż w kilka sztuk takich ładniejszych w kwiatuszki się zaopatrzyć 🙂

U mnie znów po wczoraj same przygody. Robią mi się strupki w nosie, które dzień w dzień usuwam bo mi przeszkadzają. Wczoraj tak usunęłam że dostałam krwotoku z nosa, wszystko było we krwi.. dziś jestem półprzytomna bo tak mi się kręci w głowie 😖

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    2.07 jest serduszko 💗

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie moja tarczyca w ogóle w tym momencie nie martwi, tylko zdrowie małej. Oczywiście wolałabym mieć zdrową, niż chorą ale oby tylko dziecku to nie zaszkodziło, bo powikłania są tragiczne 😔

Moniek a jestes na heparynie że te strupki tak dają popalić?

Uzytkowniczek zadnych konkretnych nie mam, ta od której wykupiłam teraz największą pakę już w tym rozmiarze za dużo nie ma w związku z tym :) Zazwyczaj jak szukam to filtruje po stanie i marce i potem patrzę czy ktoś ma coś do dodania do zestawów bo po jednej sztuce to się nie opłaca kupować.

Moniek330 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Mnie moja tarczyca w ogóle w tym momencie nie martwi, tylko zdrowie małej. Oczywiście wolałabym mieć zdrową, niż chorą ale oby tylko dziecku to nie zaszkodziło, bo powikłania są tragiczne 😔

Moniek a jestes na heparynie że te strupki tak dają popalić?

Uzytkowniczek zadnych konkretnych nie mam, ta od której wykupiłam teraz największą pakę już w tym rozmiarze za dużo nie ma w związku z tym :) Zazwyczaj jak szukam to filtruje po stanie i marce i potem patrzę czy ktoś ma coś do dodania do zestawów bo po jednej sztuce to się nie opłaca kupować.

Jejku, nic nie jestem w stanie Ci doradzić bo kompletnie nie orientuję się w temacie 😔 daj znać co powie Twój endo, trzymam kciuki by to nie było nic złego 🍀

Tak, mam heparynę codziennie i acard co drugi dzień.

Starania od 01.2020

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    2.07 jest serduszko 💗

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pójdę dzisiaj chyba z córką światełka w parku obejrzeć po przedszkolu zamiast się tym denerwować, może szybciej czas zleci.

Moniek może od tego acardu, a może po prostu od ciąży. Ja w sumie mam heparyne już w sporej dawce 0,8 przy wadze strzelam ok 65kg i odpukac nic nie krwawi.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem i na acardzie i na heparynie i tez nie mam żadnych krwawień. Moniek, a jak u Ciebie z hemoglobina ?

Babulka na pewno malutkiej nic nie będzie. Ja bym powtórzyła to badanie.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam nadzieję, zobaczę co jutro mi powie i po jakim czasie jest sens znowu to badać.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2022, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Ja jestem i na acardzie i na heparynie i tez nie mam żadnych krwawień. Moniek, a jak u Ciebie z hemoglobina ?

Babulka na pewno malutkiej nic nie będzie. Ja bym powtórzyła to badanie.

No właśnie po tym jak spadła do 11,2 lekarz kazał mi łykać żelazo, w miesiąc podniosła się do 11,9 i mam wrażenie że to co podniosłam to wyleciało wczoraj przez nos. Z tym, że ta krew nie puściła mi się sama z siebie tylko musiałam paznokciem przerwać jakąś żyłkę jak tak dłubałam tam.. Rano cała się spociłam, było mi słabo i miałam helikopter w głowie. Dopiero jak napiłam się zakwasu z buraka i przyjęłam dodatkowe żelazo to mi minęło.

Na domiar wszystkiego mój tata jest w szpitalu, ma jakieś mocne zapalenie ale jeszcze nie wiadomo nic więcej. Jakieś fatum 😕 jutro idę na USG piersi, aż się boję, bo ostatnio same złe wieści 😔

Starania od 01.2020

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    2.07 jest serduszko 💗

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek oby badanie piersi było rutyną, zdrowia dla Taty życzę żebyś nie musiala się martwić teraz..
    Ja widzę w mechanizmach systemu edukacji to niestety ale dobro dziecka stoi na samym końcu, a zawsze się to rozbija o pieniądze. Co innego jest w tych wydumanych planach rozwojowych, orzeczeniach, zaleceniach, a w praktyce wszystko byle jak i pp łebkach, aby się tylko zapisy zgadzały. Szkoda dzieci. I zaangażowanych rodziców..

Wczoraj pierwszy raz w tej ciąży złapałam Małego na czkawce! Przez jakieś pół minuty, rytmiczne podskakiwanie, słabsze niż kopniaki ale też nie jakieś przeciąganie się czy musniecia. No i czułam to w samym dole brzucha czyli może tam była główką akurat.. pewnie nie raz w ciągu dnia Mały sobie zmienia ułożenie bo jeszcze może, ale czkawka byla ewidentnie na dole. Aż mnie ciekawi jakie ułożenie będzie miał Synuś na wizycie, czy się akurat przekręci na dół główką. Ale wizyta dopiero za 10 dni wiec sobie jeszcze poczekam.

U nas dzis snieg z deszczem, wieje, na termometrze 2°. Aż się z domu nie chce wychodzić, zwłaszcza z takim małym przedszkolakiem jak moja Córka.

Uswiadamiam sobie ze wchodzę juz w trzeci trymestr, że mniej niż 3 miesiące mam do porodu....😯😯

Moniek330, Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ